نخستین بازیگر زن ایران
۲۳ سال پیش در چنین روزی صدیقه سامینژاد در تهران درگذشت. او دو فیلم بازی کرد و به خاطر مخالفت خانواده دست از کار کشید. صدیقه با نام هنری روحانگیز سامینژاد در بم زاده شد. در کودکی پدرش را از دست داد.
برترینها: ۲۳ سال پیش در چنین روزی صدیقه سامینژاد در تهران درگذشت. او دو فیلم بازی کرد و به خاطر مخالفت خانواده دست از کار کشید. صدیقه با نام هنری روحانگیز سامینژاد در بم زاده شد. در کودکی پدرش را از دست داد.
۱۳ ساله بود که باید ازدواج میکرد و با همسرش که همکار سینماگری به نام اردشیر ایرانی بود، به بمبئی میرفت.
۱۶ ساله بود که بازیگر نقش گلنار در نخستین فیلم ناطق ایرانی "دختر لر" شد. این اثر سرگذشت دلدادگی گلنار خدمتکار یک قهوهخانه و جعفر مأمور دولت در خوزستان و درگیری با راهزنان است. در این فیلم افزون بر زبان فارسی از موسیقی بومی هم برای نخستین بار بهره گرفتند. نقش جعفر را نویسنده فیلمنامه و ترانهها و سرودههای اثر، عبدالحسین سپنتا بازی کرد.
۱۷ ساله بود که دو سینما در تهران فیلم را نمایش دادند و پس از آن در عرض یک سال فیلم دختر لر ۱۵۰ روز به روی پردههای سینماهای تهران و شهرستانها آمد. حتا چند سینما با این فیلم گشوده شدند.
اگرچه سامینژاد لهجه غلیظ کرمانی داشت، ولی چون نقشآفرینان دیگر فارسی را با لهجه هندی صحبت میکردند، بینندگان و منتقدان ایرادی بر او نگرفتند.
با این فیلم محبوبیت سینما در ایران اوج گرفت و این پدیده از نوگراییهای رضاشاه در ایران به شمار آمد به ویژه که سینما از محبوبترین تفریحات مردم شهرهای ایران ارزیابی میشد و در آغاز فیلم اردشیر ایرانی با ظاهری آراسته درباره اقدامات حکومت پهلوی صحبت میکرد و پس از پایان فیلم هم تبلیغاتی از کارهای رضاشاه مانند ساختن راهآهن و گشودن کارخانهها نشان میدادند.
سامینژاد پس از بازیگری به مشکلات سخت جامعه سنتی برخورد، از همسرش جدا شد و با هنرپیشهای به نام نصرالله محتشم پیوند زناشویی بست.
نمایی از فیلم دختر لر
او پس از ۱۸ سال دوری به تهران بازگشت، اما به خاطر مخالفتهای سخت خانواده بازیگری را کنار گذاشت. ۵۴ ساله بود که در فیلم مستند "تاریخ سینمای ایران از مشروطیت تا سپنتا" از مصائبی که بر او گذشت گفت و به تلخی گریست: «به خاطر ناراحتیهایی که در موقع فیلمبرداری و بعد از آن، چه از جانب اقوام و خانواده و چه از جانب مردم کشیدم، دیگر راضی به نقشآفرینی نشدم. هر زمان که از در شرکت بیرون میآمدم، مجبور بودم سه نفر مستحفظ داشته باشم. هرجایی هم که میرفتیم، با پوششی کامل، خودمان را استتار میکردیم تا شناخته نشویم.»
او برای سومین بار در ایران با یکی از خویشاوندانش ازدواج کرد که باز هم تجربه ناموفقی بود.
روحانگیز سامینژاد در ۸۰ سالگی در تهران درگذشت.
منبع: dw
نظر کاربران
به لهجه شیرین کرمانی توهین نکنید جای جای ایران لهجه خاص خودش را دارد !!
پاسخ ها
دقیقا
الان کجای این متن به لهجه کرمانی توهین کرد؟؟؟؟
گفتند توی فیلم نقش یک دختر لر را داشت که قاعدتا باید لهجه لری داشته باشد ولی اینطور نبود و با لهجه کرمانی صحبت می کرد
کی توهین کرد آخه جوگیر
خداوند قرین رحمت فرماید بر زنی باعث شکوفایی سینمای ایران شده.....یادش گرامی...
روحت شاد خانم روح انگیز عزیز نامت تا قیامت جاودانه باد
جامعه سنتی مشکلات سخت ندارد برترینها
پاسخ ها
عه؟
جالب بود ...
روحش شاد
خدا رحمت شان کنه و یا این بازیگر ایرانی گرامی*
هنوز هم به بازیگرا همون نگاه رو دارند جامعه جهان سومی
چرا هنرپیشه ها جند بار ازدواج می کنند ؟
ایشان که اولین هنرپیشه زن بودند سه بارازدواج کردند ، تعداد یک زوج هنری ( هم زن هنرپیشه باشد و هم مرد ) که زندگی شان تدوام داشته باشند محدود می باشد
آقا دم شما گرم فقط روی املا دقت کنید حتا چیه آخه من هر جا رو اغلب میخونم مثلا به سبب اینکه بگن ما ایرانی هستیم یا چی و چی ، برداشتن املایِ درستِ کلمه رو خراب کردند حتی امروز کسی که ادعای دکتریِ رسانه داره برداشته نوشته دکترا یا کسی که ادعایِ فوقلیسانسِ سینما داره حتی رو به اون شکل بالا نوشته آخه یعنی چی این کار؟
کاش بیشتر از زندگیش مینوشتین خیلی خلاصه بود از بچه هاش هم میگفتین اصلا بچه داره ؟
((اولین بازیگر زنده یاد روح انگیز و بهترین بازیگران سوسن تسلیمی و هدیه تهرانی)). خلاصه کاملی بود از بازیگران زن تاریخ سینمای ایران، باسپاس
نصرت الله محتشم درسته
نصرت الله محتشم شوهر ژاله علو هم بوده
ولی نامش باقی ماند.