بیبی مریم که بود؟
بیبی مریم بختیاری مشهور به سردار مریم بختیاری، متولد سال ۱۲۵۳، نویسنده ایرانی و از فعالان انقلاب مشروطه بود. او دختر حسینقلیخان ایلخانی، خواهر علیقلیخان سردار اسعد و مادر علیمردانخان بختیاری و از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود که به طرفداری از حقوق زنان برخاست.
روزنامه شهروند: این روزها بعد از پایان عصر جدید، تکخال تلویزیون، سریالی است به نام بانوی سردار. سریالی تاریخی به کارگردانی پرویز شیخطادی که روایتگر بخشی از زندگی بیبی مریم ملقب به سردار مریم است. شخصیتی که در تاریخ معاصر به نخستین بانوی سردار ایرانی که به مبارزه با استکبار انگلیس و حکومت مرکزی رضا شاه پرداخته، معروف است. سریال بانوی سردار به سیاق مد جدید سریالهای تاریخی شبکه سه از بازیگرانی کمتر شناختهشده در روایت داستانش بهره میبرد.
بازیگرانی، چون پانتهآ سیروس، حبیب دهقاننسب، سهیلا رضوی، فرخ نعمتی، کاظم هژیرآزاد و صدرالدین حجازی؛ با سابقه معتبر و محترم نمایشی که البته هیچکدام سوپراستارهای سینما و جعبه جادو نیستند.
بیبی مریم که بود؟
بیبی مریم بختیاری مشهور به سردار مریم بختیاری، متولد سال ۱۲۵۳، نویسنده ایرانی و از فعالان انقلاب مشروطه بود. او دختر حسینقلیخان ایلخانی، خواهر علیقلیخان سردار اسعد و مادر علیمردانخان بختیاری و از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود که به طرفداری از حقوق زنان برخاست.
سردار مریم که فنون اردوکشی نظامی و لشکرداری را از پدر و برادرانش آموخته بود، با تشکیل هنگی از سواران بختیاری، در جنگ جهانی اول با اشغالگران مبارزه کرد. مقطع دیگر مهم زندگی بیبی مریم دوران بعد از کودتای ۱۲۹۹ است؛ زمانی که کسی جرأت پناه دادن به مصدق را که در سمت حاکم فارس به مبارزه با رضاشاه برخاسته بود، نداشت؛ اما سردار مریم به او پیغام داد که «تا زمانیکه یک زن برنو به دست در ایل بختیاری هست، شما در امانید!» و برای همین هم بود که از مصدق نقل شده که «در ایران تنها یک مرد وجود دارد و آن هم سردار مریم بختیاری است».
موج جدید سریالسازی تاریخی
مخاطبان تلویزیون این سریال را در کنار بانوی عمارت عزیزالله حمیدنژاد موج جدید سریالسازی تاریخی در تلویزیون نام نهادهاند؛ سریالهایی که ظاهرا در پاسخ به این خواسته مکرر ساخته شدهاند که «چرا سریالهایی به سبک آثار کرهای در ایران ساخته نمیشود؟»
حقیقتش این دو سریال محبوب از جهاتی هم با هم مشابهند؛ ازجمله اینکه هر دو بدون اینکه از بودجههای ویژه و فاخر استفاده کنند، کارهای آبرومندی از کار درآمدهاند و هر دو هم با استقبال مخاطبان مواجه شدهاند. هر دو داستانی جذاب در بستر تاریخ روایت میکنند، با هنرپیشههایی توانا، اما کمتر شناختهشده.
هر دو داستانی با محوریت یک زن را روایت میکنند و نیز هر دو بهدلیل موفقیتشان، بازیگرانشان را ستاره کردهاند. بانوی عمارت حسام منظور را بدل به ستارهای محبوب کرد و این روزها در بانوی سردار هم نگاههای زیادی به پانتهآ سیروس دوخته شده و خیلیها او را ستاره آینده تلویزیون میدانند.
آیا بانوی سردار موفق است؟
با اینکه هنوز منتقدان شناختهشده واکنشی به بانوی سردار نشان ندادهاند، اما حداقل در فضای مجازی استقبال عجیبوغریبی از این سریال بهعمل آمده و خیلیها آن را بهترین کار تلویزیون در ۶ ماهه اول امسال نامیدهاند. برای همین هم رسانههای اجتماعی پر است از پستها و توییتهایی که به ستایش بانوی سردار پرداختهاند؛ پستهایی حتی گاه اغراقآمیز چون: «شما هم با من همعقیدهاید که بانوی سردار بهترین سریال سالهای اخیر است؟» یا: «کاش بهجای سریالهای مزخرف بوی باران و آچمز و حتی گاندو سریالهای تاریخی امثال بانوی سردار ساخته بشه.».
سیاست در بانوی سردار
البته خیلیها هم این سریال را متهم میکنند به نگاه سیاسی. سریالی که منتقدانش معتقدند بیبی مریم را که زنی نویسنده، روشنفکر و ترقیخواه بوده، در حد پسند نگاه غالب ایدئولوژیک تقلیل داده است. یا در این مورد که با تکیه بر مفاهیمی، چون مبارزه با فساد کدهایی درباره جامعه امروز میدهد که در بین مخاطبان شائبه حمایت از یک چهره سیاسی خاص را موجب شده است؛ شائبههایی که البته کارگردانش با جرأت و صراحت، موکدا تکذیب میکند و میگوید که «بانوی سردار با هیچ انگیزه آشکار و نهان سیاسی ساخته نشده است.»
سریال بانوی سرداربانوی سردار از زبان کارگردانش:
علت ساخت بانوی سردار نه سیاسی است نه اجتماعی و نه اقتصادی
پرویز شیخطادی در سینما کارگردان شناختهشدهای است؛ با چند فیلم مطرح و تحسینشده در فستیوالهای داخلی. او، اما در تلویزیون نخستین تجربه سریالسازیاش را روی آنتن فرستاده. سریالی به نام بانوی سردار که در این چند قسمتی که پخش شده، پربینندهترین سریال این چند ماه اخیر بوده است. آنچه در پی میآید، نکاتی است درباره بانوی سردار از زبان کارگردانی که نشان میدهد در قاب تلویزیون نیز حرفهایی برای گفتن دارد:
خیلیها گفتهاند که بانوی سردار یک کار سفارشی است برای برجستهکردن تصویر مورد پسند صداوسیما از زن ایرانی.
نه، با تأکید میگویم که ساخت بانوی سردار نه بهدلیل انگیزههای سیاسی بوده، نه اقتصادی و نه حتی اجتماعی.
اما به هرحال دلیلی باید شما را به ساخت این سریال واداشته باشد دیگر.
در تمام کارهایم، بهخصوص در این سریال خیلی آگاهانه به سراغ این نرفتم که مثلا جامعه این موضوع را میطلبد.
انتخاب شخصیت محوری بیبی مریم آیا به این دلیل نبود که در قالب او میشد خیلی حرفها زد؟
تاریخ ما پر است از این سردارها. ما اگر تاریخ هر استانی را نگاه کنیم، میبینیم چه گنجینههای تاریخی در آن سامان بودهاند، شخصیتهایی آرمانخواه و عدالتطلب که بیبی مریم هم یکی از آنهاست.
آقای شیخطادی! خیلیها معتقدند که شخصیت واقعی بیبی مریم از جنس دیگری بوده و در سریال تنها به آن وجه مورد پسند صداوسیما پرداخته شده است. درست است؟
این انتقادی است که همیشه در مورد شخصیتهای تاریخی ابراز میشود. انگار بعضیها نمیخواهند این شخصیتها مطرح شوند. شاید هم از ناآگاهی است که فرق واقعیت تاریخی و درام را نمیدانند، درحالیکه تلویزیون یا هر قالب دیگری یکسری امکانات در اختیارمان میگذارد و ما باید براساس آن اقدام کنیم.
یعنی چه؟ بحث ممیزی را میگویید؟
نه، منظورم این است که ما به هرحال قرار بود داستانمان را در ۱۲ قسمت تعریف کنیم و به این دلیل نمیشد تمام زندگی او را روایت کرد؛ بنابراین آمدیم و عملا از زندگی بیبی مریم اقتباس کردیم. حالا هم میشود این را بهعنوان گام اول در نظر گرفت. بیبی مریم متعلق به من نیست که. این فقط معرفی یک شخصیت است و بقیه اگر میخواهند بیایند و برهه دیگری از زندگی او را روایت کنند.
اگر قرار بود فراز و فرودهای سردار مریم را بسازید، فکر میکنید حجم کار چند برابر این میشد؟
این کار در چند مرحله تبدیل به این مینیسریال شد. ما اولش فقط قرار بود یک تلهفیلم از زندگی بیبی مریم بسازیم، اما در روند تحقیقات دیدیم نمیشود آن کار را کرد و برای روایت داستان زندگیاش حداقل باید سریالی ۱۰۰ تا ۱۲۰ قسمتی ساخت، اما ما برههای از زندگی بیبی مریم را انتخاب و سعی کردیم مجموعهای ۱۲ قسمتی بسازیم.
خیلیها میگویند آن بیگانهستیزی بیبی مریم و مواردی از این دست به این دلیل مورد تأکید قرار گرفته که در شرایط سیاسی فعلی بهنوعی به تهییج مردمان دست زده شود. شما واقعا به چنین چیزی فکر میکردید؟
اینکه عامدانه بخواهم این کار را انجام دهم، نه. ببینید! بیگانهستیزی ویژگی مشترک تقریبا تمام قهرمانان و اساطیر تاریخی ماست. ما الان حدود یکونیم قرن است با انگلستان درگیریم و پیش از آن با پرتغال و مغول و اقوام و کشورهای دیگر. این تاریخ است که قهرمانانی از جنس بیبی مریم میسازد، چون در این تاریخ پر از مقاومت، تقریبا تمام قهرمانان پیشینه ضد استعماری دارند. همین هم باعث میشود روایت داستان آن قهرمان بهروز شود. به همین دلیل هم هست که وقتی تماشاگر میبیند بیبی مریم با انگلیس و روس میجنگد، حس میکند که به این دلیل ساخته شده که امروز هم مقاومتی دیگر در جریان است.
یکی دیگر از مواردی که در مورد بانوی سردار گفته شده، نگاه سریال به یک زن مستقل قهرمان است.
این نیز در تاریخ ما بهوفور دیده میشود. تاریخ ایران برعکس چیزی که غربیها رواج دادهاند، پر از شخصیتهایی مثل بیبی مریم است؛ دهها قهرمان از این جنس.
نظر کاربران
مقبرش کجان جوون؟
پاسخ ها
عکسش وجود داره.لباسش مشخصه.ایشون قدیسه نبوده یک زن بوده یک انسان با بدیها و خوبی های خودش.نویسنده اسم کتابهای ایشون رو هم بگو البته اگه بلدی وخوندی
اصفهان. تخته فولاد.
تشریف ببر تخت فولاد اصفهان تکیه بختیاری ها
خدابیامرز زن ابلهی بود که به مبارزه با رضاشاه برخاست. خااک
پاسخ ها
ابله تویی خاک هم توی سر خودت
خیلی هم آدم خوبی بود هرچه بود بهتر از مرد های بی غیرت بود
ابله تو هستی. بعدش هم اگه عقل داشته باشی حرف ظل السلطان پسر ناصرالدین شاه هست بعد ناصرالدین شاه میشه مظفرالدین شاه بعدش محمدعلی شاه که بختیاری ها سر قضیه مشروطیت برکنارش کردن و بعدش هم میشه احمدشاه و بعد رضاشاه
قبل باز کردن دهنت یه کم فکر کن
حرف نزنی شک دارم بگن لالی
تاریخ رو بخون ابله
همینطوری با سواد ایترنتی حرف میزنی و هیچی نمیدونی
ابله تویی توووو
ابله واحمق ونادان توی بی شعور ونفهم هستی که هیچی حالیت نیست
ابله تویی و اجدادت ک ایقد نفهمی رضاشاهم یک بی بته و بی اصل و نصبی بود مثل تو درضمن اونم انگلیسیها آوردن سرکار و بعدهم خودشون بردنشا
اخه تو که نمیفهمی چی میگی و دهن کثیفتو باز میکنی حرف میزنی قبلش فکر کن بی ارزش بی اصل و نسب
ابله تویی وهفت جدوابادت زنازاده,,,
ثبت
دهنت گل بگیر بی شعور آشغال بی خانواده
ابله تو اجدادته در ضمن ایشون با قاجار جنگید
خاک بر سر تو که فرق زمان ناصرالدین شاه قاجار و رضا شاه پهلوی رو نمیدونی بعد مثل یه نفهم اظهار نظر هم میکنی
رضا خان با کودتا سرکار آمد و آن پیشرفت هائی که بعضی نادان ها در بوغ و کرنا می کنند انگلیسی ها برای راحتی خودشان در ایران ایجاد کردند
و دیدید که آوردندش و با ذلت تمام بردنش موریس
اگر رضاخان سوای از دیکتاتور بودن، جوانمرد بود به ارتش ایران دستور تسلیم در برابر اشغالگران نمی داد
اگه مسئولین ما وچه بسا همه ی ایران غیرت و جرعت بی بی مریم رو داشتن کشورمون آباد بود
پاسخ ها
واقعا اگه با عشق می آمدن به جای کلید
بیخیال
سربال خوبیست امادران بعضی جاهابزرگنمایی غیرقابل قبول شده. وبرای بیننده قابل قبول نیست
خیلی ضعیفه، وقتی پای تاریخ میاد وسط یعنی وفاداری به اصل، نشونه ای از ایل بزرگ بختیاری ما که ندیدیم ، فقط دوباره قراره چند چهره آماتور معرفی بشن همین!
یکی از کارهای خوبی که تلوزیون توی این چند وقت کرده اینه که توی سریالاش دیگه دنبال این مثلا ستاره ها نمیره و متوجه شده که تلوزیون اصلا نیازی به اونها نداره و می تونه با یک داستان خوب و یک کارگردانی قابل قبول و بازیگرهایی که برای نقشاشون مناسب اند و لزوما سلبریتی نیستن سریالهای پربیننده بسازه.یعنی پولی که باید خرج بازیگرها بکنه رو خرج عوامل و طراحی صحنه و لباس می کنه و نتیجه هم می گیره.نمونش همین بانوی سردار و بانوی عمارت و لحظه ی گرگ و میش و نون خ
دستشون درد نکنه، به نظر سریال خوبی میاد
چی بود این آچمز و سلام مدیر و بوی باران... یکی از یکی بدتر
پاسخ ها
بوی باران که دیگه واقعا افتضاح بود. من نمیدونم چه چیزی بود که تلویزیون اون هم شبکه 1 یکی از بهترین زمانهای پخشش رو به یه همچین چیز وحشتناکی داد!!!!!
اصلا شبیه بی بی مریم نیست. خیلی بد درست شده این سریال. اصلا حتی یک کلمه بختیاری حرف نمی زنند. خانم انگار دکلمه میگه. این سریال تلویزیونی هست نه یک تئاتر حماسی، ولی مثل تئاتر قرن هفدهم حرف میزنه. خیلی چیزهای دیگه ش اشتباه هست مثل سن و سال بچه ها. لباسهاشون هم که بختیاری نیست یعنی اگر نمیگفتند سریال در مورد کیه شما نمی دونستید در مورد کی و کجای کشور هست. این کارها رو باید بدن به یک کارگردان خوب نه این افراد با کارنامه ضعیف
با سلام
ای کاش می شد فیلم و سریال های کاملا ایرانی مثل رستم و سهراب,زندگینامه شعرای بزرگ این سرزمین ,کوروش و داریوش کبیر و نادر شاه صفوی و هزاران اساطیر بزرگ و تاریخ ساز بجای فیلم های کره ای و عربی ساخت و مردم ما بدانند چه تاریخی دارند و چه مردمانی بودند و هستند.
پاسخ ها
ای کاش واقعا
نادر شاه افشار بود نه صفوی
باز داستانهای مررردانه.چشم ندارید در مورد یه زن حرف زده بشه.مرده شور ببره تاریخ مردها رو.حتی این زنها هم در خدمت مردسالاری بودند
هم فیلم نامه و دیالوگهاش واقعا عالی سریالی با معنی و مفهوم ممنون خسته نباشید
بی بی مریم های زیادی کشور ما میتونست داشته باشد ولی به لطف بعضی ها همگی سرکوب شدن حیف که دیر به دنیا امدیم
سریال گاندو اصلا هم مزخرف نبود
پاسخ ها
بسیار فیلم خوبی بود. وقتی پخش میشد دل آدم آروم میگرفت که بالاخره این تلویزیون یه تکونی به خودش داد و مردم رو آدم عاقل حساب کرد.
سریال گاندو اصلا هم مزخرف نبود
پوشش این فیلم هیچ ربطی به زنان بختیاری نداره و بیشتر شبیه به فیلمهای عربی قدیمی هست در صورتی که زنان بختیاری یکی از زیباترین لباسهای دنیا را دارن
پاسخ ها
بله دقیقا.
چرا لباساش شبیه به عمار مختاره؟ این خانم بختیاری بوده پوشش اعراب بادیه نشین رو که نداشته با این لباسای که تنش کردن
چون بی سوادن و حال ی سرچ ساده تو گوگل رو هم ندارن نتیجه میشه این طراحی لباس!! گونی و موکت کِی تن مردم ایران بوده؟ اونم با این طرح و رنگ افتضاح
بانوی سردار سریال خیلی قشنگیه
کاش تو نظراتم گزینه بلاک داشت آدم یه چیزایی میبینه منتشر نکنی حلالت نمیکنم
سریال بسیار سطح پایین است. اولا چرا به زبان بختیاری صحبت نمی کنند؟ نوع پوشش بختیاری در زنان جالب نیست. سطح بازی ها چقدر مصنوعی است. دیالوگهای شعاری! بهتر بود فیلم با یک گروه حرفه ای ساخته می شد . به عنوان یک بختیاری واقعا راضی نیستم.
سریال با وجود کمی وکاستی هاش سریال خوبیه فقط خواهشاً وقتی میخواید عکسای اصلی بی بی مریمو بزارید دقت کنید که عکسهایی باشه واقعا از خودش باشه نه حدس و گمان مثلا همین تصویر بالا که یه عکس سیاه وسفیده که اصلا عکس بی بی مریم نیست از ایشون فقط دوعکس معتبر است هردوهم عکس پیری ایشونه با هیکلی بزرگ وچهره ای با ابهت و مهربان ولی این تصویر پیرزن بالایی اصلا ایشون نیست!!!!
این پرچم داعشی دیگه چی بود
لباس عربی پرچم عربی
میشه بفرمائید کجا و کی سواران بختیاری این پرچم دستشون بود
بی مریم افتخار تمام لرهاست چه بختیاری وچه لرستان
نمی تونید تخریبش کنید
پاسخ ها
دقیقا سالهاست دنبال تخریب بختیاری هستند ولی نمیتونن جالبه از این همه کارهای بی بی مثل فتح اصفهان و فتح تهران و... حرفی زده نشده
فیلم خیلی خوبیه واقعادستشون دردنکنه
ابله تویی همه اجدادت اگه کنار یه بختیاری باشی نشونت میده ابله کیه
تعداد بچه های بی بی مریم در این برهه سه فرزند بوده . دو تا از همسر اول و یکی از همسر دوم که صاحب همین قلعه هست
سریال دوران کهن به دلیل مسخره اینکه بختیاری گفتن بهشون توهین شده کلا ممتوع الپخش شد به جاش برای دلجویی از بختیاریا این سریالو ساختن.الان ما میگیم بانوی مبارز و علیمرداخ خان فلان و اینا اون موقع اغتشاش گر و ضد حکومت و شورشی حساب میشدن
روحش شاد زن اصیل ایرانی ، شهید علیمردان خان هم. در تاریخ ماندگار ان
یادستارخان و باقرخان هم گرامی
نیازی به تعریف نیست کسی که تاریخ رومطالعه کنه خودش متوجه همه چیز میشه.البته تاریخ واقعی(زنده بادسرداربی بی مریم بختیاری)