مژده جمالزاده؛ زیباروی خوش صدای افغان
مژده جمالزاده که ۳۲ سال دارد، در خانوادهای بزرگ شده است که میتواند پدرش را "یک فمینیست" و مادرش را "بهترین دوستش" توصیف کند. او با بیان اینکه مشوق اصلیاش در موسیقی مادرش بوده، میگوید: اگر تشویق مادرم نمیبود، من به احتمال زیاد حالا وکیل بودم.
برترین ها: پنج سال داشت که مجبور به ترک زادگاهش کابل شد. سرنوشت پایش را به آنسوی دنیا کشاند، به کانادا، کشوری که او را بلافاصله در آغوش گرفت، آموزش داد و گذاشت خودش باشد. حالا به رغم آن که عاشق موسیقی نیست، میکروفون را برمیدارد و آواز میخواند تا به گفته او، سکوت اکثریت خاموش را بشکند، در بدترین کشور برای زنان.
مژده جمالزاده که ۳۲ سال دارد، در خانوادهای بزرگ شده است که میتواند پدرش را "یک فمینیست" و مادرش را "بهترین دوستش" توصیف کند.
او با بیان اینکه مشوق اصلیاش در موسیقی مادرش بوده، میگوید: اگر تشویق مادرم نمیبود، من به احتمال زیاد حالا وکیل بودم.
او پس از یک دهه آوازخوانی، حالا به دنیای سینما قدم گذاشته است و اولین فیلمی که در آن نقش ایفا میکند، "برف سرخ" نام دارد که درام کانادایی با کارگردانی ماری کلیمنت است.
مژده کیست: زن خجالتی اما هنجارشکن؟
از مژده خواستم خود را معرفی کند. او گفت: فردی خجالتی، متفاوت، کنجکاو و مشاهدهگر و در عین حال، هنجارشکن در برابر قوانین و اخلاقیات مرسوم جامعه که حقوق فردی انسانها، به ویژه زنان، را نقض میکنند.
مژده با بیان این که نمیخواهد یکی از آن زنانی باشد که در چارچوب کلیشههای غالب اجتماعی تعریف میشوند، افزود: برای زنان افغان انتظارات اجتماعی طوری تعریف شده که در یک سن تعیینشده ازدواج کنند، بچهدار شوند، همسر و مادر خوبی باشند و کار خانه را انجام بدهند و بس.
او ازدواج را یک قرارداد اجتماعی "از مد افتاده" میداند و میافزاید که هیچ وقت نمیخواهد بچهدار شود.
تحصیلاتش را در رشته فلسفه و علوم سیاسی در یکی از مراکز آموزش عالی کانادا به پایان رسانده است. میگوید فلسفه نحوه دیدگاهش به زندگی را متحول کرده است.
مژده در مراسمی که برای روز جهانی زن در کاخ سفید برگزار شده بود این آهنگ را در حضور رئیس جمهوری و بانوی اول آمریکا اجرا کرد.
چرا خوانندگی؟
مژده که بزرگشده کانادا است، اولین آهنگ خود را در سال ۲۰۰۷ ضبط کرد.
او در پاسخ به پرسشم که چه سبب شد به آوازخوانی رو بیاورد، گفت: "اگر بخواهم رو راست باشم، باید بگویم من هیچ وقت علاقه خاصی به موسیقی و خواندن نداشتهام. حتی وقتی که اولین آهنگم را ضبط میکردم، فارسی بلد نبودم. با وجود این، میکروفون را به دست گرفتم تا صدایی شوم برای اکثریت خاموش جامعه افغانستان. میخواستم زنان افغان دیده و شنیده شوند."
هرچند مژده اذعان میکند دانش موسیقی زیادی ندارد و خود را هنرمند هم نمیداند، اما با توجه به نقش اثرگذار موسیقی در جامعه و حضور تعداد معدود آوازخوانان زن در افغانستان، خواندن به ابزاری برای تحقق هدفهایش تبدیل میشود.
یکی از آهنگهای مشهورش، "دختر افغانم من" بوده که در آن دغدغه یک زن روایت میشود: "مشکن بال و پرم را مشکن". بعدها، مژده در مراسمی که برای روز جهانی زن در کاخ سفید برگزار شده بود این آهنگ را در حضور رئیس جمهوری و بانوی اول آمریکا اجرا کرد.
مژده، آموزش و پرورش را زمینهساز پرورش جامعه سالم و پویا میداند.
بازگشت به زادگاه
پس از دوسال آوازخوانی، متوجه میشود اگر به زادگاهش بازگردد، شاید بتواند کارهای موثرتری در راستای مبارزه با نقض حقوق زنان و بالا بردن میزان اگاهی مردم انجام دهد.
اما او که کابل را بیشتر از لابلای قصهها و بازگویی نوستالژیک خاطرات والدین خود میشناخت، پس از ورود به پایتخت افغانستان به زودی میفهمد که چه راه پرخم و پیچی را پیش رو دارد.
کارش با اجرای برنامه "مژده شو" در یک تلویزیون خصوصی آغاز شد، برنامهای که به موضوعات بحثانگیزی مانند کودک آزاری، آزار جنسی، طلاق و حجاب میپرداخت.
این برنامه تلویزیونی که دو سال طول کشید، به شمار هواداران و منتقدان مژده افزود.
مژده در کابل
بازگشت به کابل "بزرگترین شوک فرهنگی زندگیاش" بود. او میگوید: "پیش از آن همیشه میگفتم که افغان هستم، اما پس از بازگشتم متوجه شدم که فرق قابل ملاحظهای، به خصوص از دید فکری و رفتاری، میان من که در غرب بزرگ شدم با افغانهای مقیم افغانستان وجود داشت".
او میافزاید که: "موسیقی و هنر در جایی که من بزرگ شدم، یک چیز قدرتمندی است. آوازخوانان احترام و تقدیر میشوند. اما من، خیلی ساده لوحانه، چنین انتظاری را در افغانستان نیز داشتم. گناه مردم نیست. جنگ و عدم دسترسی به آموزش و پرورش سبب چنین وضعیتی شده است."
اما، داستان در اینجا پایان نمییابد. او مرا در یکی از تجربیات تلخ خود شریک میکند: "افرادی قدرتمندی با من تماس میگرفتند. آنها تصور نادرستی از زنانی که از غرب میآیند و آواز میخوانند، در سر داشتند. آنها فکر میکردند که میشود از این چنین زنانی سوء استفاده جنسی کرد."
مژده با بیان این که چون از حمایت سفارت کانادا برخوردار بود، در شرایط آسیبپذیری قرار نداشت و در چند مورد پیش آمده هم توانست از خود دفاع کند، افزود: اما، برای زنانی از چنین امکاناتی برخوردار نباشند، کار کردن در چنین محیط و وضعیتی خیلی دشوار است.
شایعه قتلش
مژده برایم گفت اگر این وضعیت را از قبل میدانست، احتمال زیادی داشت که هیچ وقت به دنیای آوازخوانی قدم نگذارد.
او در کابل بود که شایعه قتلش پخش شد. سپس، به گفته او، سفارت کانادا از او خواست تا افغانستان را برای مدتی ترک کند.
البته، مژده مایل است جنبه مثبت ماجرا را هم تعریف کند: "شمار زیادی از مردم در این مدت از من حمایت کردند. خیلی محبت و تشویق کردند تا توانستم در مقابل تمام چالشها، استوار بایستم و به کارم ادامه بدهم."
حالا، مژده دنبال تجربه جدیدی در دنیای سینما و در گستره مخاطبان خود است.
مژده، نقش "خاطره" را در فیلم کانادایی "برف سرخ" بازی میکند
مژده در نقش یک زن توانمند و شجاع
فیلم "برف سرخ" داستان سربازی از جزایر قطبی کانادا را به نمایش میکشد که هنگام ماموریت در افغانستان توسط طالبان در قندهار اسیر میشود.
جریان بازجویی او توسط طالبان، خاطرات مربوط به عشق و مرگ آسانا، دختر خاله او را زنده میکند و به خانواده ترجمانش که او نیز نزد طالبان اسیر است، نزدیک میشود.
مژده جمالزاده که نقش "خاطره"، فرزند ۲۶ ساله این ترجمان را بازی میکند و چهرهای مشابه آسانا دارد، میگوید: "دلیلی که این نقش را بازی کردم، این است که خاطره، نمادی از قدرت و توانمندی یک زن است. این زن شجاع میتواند پدرش و سرباز کانادایی را از چنگ طالبان نجات دهد."
زبان نقش مهمی در این فیلم دارد و بازیگران آن چهار زبان از جمله گویچ-این، پشتو، انگلیسی صحبت میکنند. مژده در این درام به پشتو تکلم میکند.
این آوازخوان، بازیگری خود در این فیلم را یکی از تجارب نادر زندگیاش میخواند.
چون هنر هدف مژده جمالزاده نیست، از او به عنوان آخرین سئوال پرسیدم در آینده خود را کجا میبیند؟ او بیدرنگ پاسخ داد: "در دنیای سیاست. شاید در سنای کانادا."
نظر کاربران
(در 5 سالگی مجبور به ترک زادگاهش شد): چه اجبار خوبی، کاش منم الان مجبورررر می کردن زادگاهم رو ترک کنم برم کانادا...
پاسخ ها
کاش زنان سرزمین ما هم بتوانند آزادانه بخوانند
چقدر کار خوبی کرده،که در خردسالی مهاجرت کرده،وبخوبی پیشرفت کرده.
آفرین به خانواده روشنفکرش،
موفق باشی.
پاسخ ها
انتخاب نکردن مجبور به مهاجرت شدن مثل خیلی از افغانها مثل من
یادمه کلاس دوم دبستان بودم که با چشم گریان به ایران اومدم دلم برای دختر خاله هام پر میزد شبها دعا میکردم بر گردم به جایی که دوستش داشتم ولی افسوس هیچ وقت نشد
اون زمان موقعیت مهاجرت به اروپا و کانادا برامون فراهم بود اما پدر گفت میخوام بچه هام تو کشور همزبان و اسلامی بزرگ بشن این بود که موندیم اما افسوس نه ایرانی شدیم و نه افغان
سال 1390 رفتم افغانستان اما دختر خاله هام دیگه غریبه بودن دیگه نمیتونستیم همدیگه رو درک کنیم دیگه تو اون کشور یه غریبه بودم که اگر حرفی میزدم جلوم می ایستادن" همینه که هست اینجا افغانستانه' ههه انگار من برای اونها یه بیگانه بودم
حالا موندیم بی هیچ سرنوشتی نمیدونم اون زمان پدر چطور همچنین تصمیمی برامون گرفت اقامت تو کشور همزبان به چه قیمتی؟!؟
اره خانواده جمالزاده و خانواده هایی که اون زمان با هم دست به مهاجرت زدیم و اونها پشت به افکار سنتی و عقب گرایانه زدن و رفتن، روشنفکر بودن رفتن و خوشبخت شدن و من و ما در کشور همزبان بزرگ شدیم با این تفاوت که بی سرزمین و همچنان بعد 36 سال آواره هستیم
نمیدونم تایید میشه یا مثل همیشه مهر عدم تایید میخوره ولی اگر نشد هم دلخور نمیشم چون ما افغانی هستیم بدون هیچ حق و حقوقی فقط محکوم به شنیدن نیش زبان دیگه عادت کردیم به آواره بودن فارسی رو بلدیم ولی حق حرف زدن نداریم اینم شوخی روزگار بود با ما خخخخ
فقط رمان نه رو بخونید بعد میفهمید اینا کین و به کجا وصلند
پاسخ ها
رمان نه؟ نوبسنده ش كيه ؟
دقیقاً منم یاد کتاب نه افتادم.
من كه هرچي جستجو كردم چيزي پيدا نكردم چون اسمش دو حرفيه ، ميشه اطلاعات دقيق تريدبدين مثلا نويسنده ؟ متشكرم
چققددررررر خوبه!
خوش بحالش
حالا این افغانیا هم واسه ما آدم شدن اون از مهاجرتشون به کشور خودشون به خاطر ارزش بیشتر پولشون(ببین چی به سرمون آوردن این بی لیاقتا) اینم از این
پاسخ ها
افراد سطح پایینِ نژاد پرست مثل شما باعث شرم بشریت هستن؛ حیف از اسم انسان که واسه امثال شما به کار بره
میشه بگی شما چی با چه جایگاهی و کی هستی که فک میکنی نصبت به یه انسان دیگه سر تری. ایران خودمونو داری که روی نفت و هزار منابع دیگه رو با افغانستانی که چهل ساله داره با جنگ دستو پنجه نرم میکنه مقایسه میکنی با اینکه تو ایران زندگی میکنی باید به حال خودت تاسف بخوری که اینه وضعیت تفکرت برترینها لطفا کامنتای منو هم منتشر کن از دهتا نوهتاشو منتشر نمیکنی
عقده حقارت چه میکنه با آدمها
متأسفم برات برای سطح شعورت
بیشعور
، خیلی خون گرم به نظر میرسی ما که انسانیم ببین گلمیک مقوله است که میگن کچل اگه طبیب باشه اول سر خودشو مداوا میکنه
نژاد پرستی واقعا بی شخصیتیه
من یه ایرانی علاقمند به فرهنگ و تاریخ و موسیقی افغانستلنم. اکثر خواننده هاشون میشناسم. آریانا سعید رو من بیشتر،قبول دارم تو خواننده ای جدید افغان. هم شخصیت جسوری داره هم صداش قشنگتره. مژده صداش خوب نیس. مژده عظیمی هم با آهنگ آیه ترکوند. هرکی نشنیده بره گوشش بده خیلی قشنگه. خوبه که اهواف اجتماعی دارن بیشترشون. جای تحسین داره واقعا.
حالا انقققد بدبخت شدین ک ب ی خواننده میگین
خوشبحالش؟؟!!! هه
حداقل ی دانشمندی چیزی میبود وگرنه ک پره خوانندست همه جا
در افغانستان هم مثل همه جای دنیا آدم های تحصیلکرده و باسواد پیدا میشن رمان بادبادک باز از خالد حسینی رو بخونید ....فوق العاده ست
پاسخ ها
شرم به نژادپرستان
بترکه چشم حسود
فازت چیه؟تاوقتی بودن میگفتید چرا اینااینجان کارماروگرفتن پول مارو خوردن حالاهم که رفتن میگی رفتن ببین چه بلایی سرمااومد.واقعا التماس تفکر
چشم طالبان روشن
شانس مارخوشگلاشون مهاجرت كردند يه كشور ديگه
پاسخ ها
چه قدر حسود
خوشگلاش اینجا هم هستن
ولی افغان حتی بدگلش رو هم به غریبه نمیده
زیبا رو؟برو بابا این همه اومدن کشورما کلی فرصت های شغلی که مال جوونامون بود رو به دست گرفتن تازه تعریفم میکنین ازشون
پاسخ ها
فرصت شغلی؟؟؟ مرد مومن کارگرایرانی میارم کلا یه ماه وای نمیسته از دوست دخترش و درد بیضش بهونه میاره میره تو پارک قلیون میکشه کارگر افغانی میاد برام مثل یه مرد کار میکنه خودمون بیعرضه تنبلیم به افغانیا چه
واقعاً چه میشه گفت یک عده گدا کار و کاسبی یه عده گدای دیگه رو کساد کردن دشمنی پیش میاد دیگه
اینه زندگی همه جهان سومی ها بدبخت بیچاره
.معلومه ازون مفت خورایی عقده ای
منظور از ترجمان، مترجمه ديگه؟ چه جو گرفته اي
رمان "نه" نوشته ی آقای محمدرضا حدادپور جهرمی.پیشنهاد میکنم حتما بخونید.
کانادا چه جاییه که اجازه میده یه خارجی به این حد از رشد برسه که یک سیاستمدار بشه اگه ایران میومد الان چیکاره بود؟!
بیست تا لایک منفی خوردم این یعنی بیست تا افغانی!
پاسخ ها
چرا فکر می کنی هر کی انسانه باید افغان باشه؟
خاک توسر بخیل ها
احسنت هزاران احسنت به مژده جمال زاده که لیاقتی کاخ سفید را پیدا کرد؟!؟!
احسنت هزاران احسنت به مژده جمال زاده که لیاقتی کاخ سفید را پیدا کرد؟!؟!