جین گودال؛ زنی که در کنار شامپانزهها زندگی کرد
احتمال اینکه کمتر کسی جین گودال را بشناسد زیاد است البته به جز کسانی که در حیطه فعالیت او کار میکنند. اما این زن از تاثیرگذاران تاریخ علم رفتار شناسی و مردم شناسی است. حیوانات و به ویژه شامپانزهها بسیار مدیون این زن هستند او ۴۵ سال از عمرش را وقف فعالیت در زمینه حقوق حیوانات کرده است.
وب سایت زنجفیل: احتمال اینکه کمتر کسی جین گودال را بشناسد زیاد است البته به جز کسانی که در حیطه فعالیت او کار میکنند. اما این زن از تاثیرگذاران تاریخ علم رفتار شناسی و مردم شناسی است. حیوانات و به ویژه شامپانزهها بسیار مدیون این زن هستند او ۴۵ سال از عمرش را وقف فعالیت در زمینه حقوق حیوانات کرده است.
او با ۴۵ سال زندگی در آفریقا و مشاهده رفتارهای حیوانات به کشفیاتی رسید که تا قبل از او کسی نمیدانست. کسی نمیدانست شامپازهها گوشت میخورند و مانند انسانهای اولیه از ابزار استفاده می کنند. اگر این مطلب را از او و زندگیش آماده کردهام تنها به این دلیل است که پشتکارش و سرسختیاش را تحسین میکنم اینکه از ابتدای کودکی بدانی چه میخواهی و تا آخرین لحظه برای رویای کودکیت تلاش کنی الحق که الگوی بزرگی است برای خیلیاز ماها که مثل حزب باد مدام از این شاخه به آن شاخه زندگی میپریم.
دانستن این نکات از زندگی او برای حدلاقل زنهایی که آرزوهایشان را فراموش میکنند درس بزرگی است این ۱۰ مورد از او و زندگیش را بخوانید.
عروسک جوبیلی (شادی)
جیل گودال در ۱۹۳۴ در لندن به دنیا آمد. از همان کودکی عاشق حیوانات بودو ساعتها گربهها و پرندگان را تماشا میکرد. او یک روز هدیهای از پدرش گرفت که یک عروسک پارچهای شامپانزه بود. او آن را جوبیلی( یعنی شادی) نامید و آن بهترین دوستش بود و تا به امروز همیشه در کنارش است.
الهام
از زمان کودکی آرزو میکرد در آفریقا زندگی کند. او میخواست در جنگلهای آفریقا حیوانات را از نزدیک ببیند و زندگی آنها را به چشمان خودش درک کند. او عاشق داستانهای تارزان و دکتر دولیتل بود چون به او کمک میکرد از زندگی حیوانات آفریقا در ذهنش تصوری داشته باشد.
اولین سفر به آفریقا
بعد از تمام کردن دبیرستانش او به عنوان منشی و پیشخدمت در رستورانها کار میکرد تا پولهایش را جمع کند و به آفریقا برود. در سال ۱۹۵۶ او از جانب یک دوست قدیمیاش دعوت شد تا به کنیا برود و از مزرعه و خانه آنها دیدن کند. او اولین بار در سال ۱۹۵۷ به آفریقا رفت. با جستجو و کمک دوستان دیگرش توانست با باستانشناس و طبیعت شناش معروف آن زمان لوییس لیکی دیدار کند و توانست به عنوان منشی او با او کار کند. لوییس لیکی برای بررسی نظریه تکامل شامپانزهها را از نزدیک مطالعه میکرد و سه زن را استخدام کرد که رفتارهای ۳ شامپانزه را مشاهده و ثبت کنند یکی از این سه زن جین گودال بود.
بررسی تئوری تکامل
جین در سال ۱۹۶۰ به تانزانیا رفت و به مطالعه شامپانزهها پرداخت. او دو سال تمام تلاش کرد با شامپانزههاارتباط برقرار کند و بالاخره بعد از دو سال شامپانزهها به اجازه دادن که به ۹ متری محل زندگیشان برود و غذاخوردن و رفتارهای آنها را از نزدیک ببیند بدون اینکه آنها از او بترسند و یا فرار کنند. جین با نزدیک شدن و کسب اعتماد از جانب شامپانزهها توانست به کشفیات مهمی از زندگی آنها برسد. اینکه شامپانزهها گوشت میخورند و از ابزارهای اولیه استفاده میکنند که تا به آن زمان فکر میکردند استفاده از ابزار تنها مختص به انسان است. شامپانزههای نر به طور دسته جمعی پستانداران دیگر مثل خوک وبز کوهی و پرندگان را شکار میکنند. او همچنین کشف کرد که شامپانزهها کاملا اجتماعی زندگی می کنند و مناسک و مراسم اجتماعی دارند و با ۲۰ نوع صدای مختلف که هر یک معنای خاصی میدهد با هم ارتباط برقرار میکنند.
دانشگاه
هنگامی که جین در دانشگاه کمبریج در سال ۱۹۶۲ثبت نام کرد. او جزء اولین کسانی بود که در تاریخ دانشگاه کمبریج بدون مدرک لیسانس و فوق لیسانس دکترا میگرفت. در سال ۱۹۶۵ مدرک دکتری خود را در رشته رفتار شناسی گرفت.
نامگذاری حیوانات
جین گودال اولین دانشمندی به حساب می آمد که در تحقیقاتش روی حیوانات به جای شماره و عدد اسم میگذاشت. در مطالعات و بررسیهای متداول برای جلوگیری از ایجاد روابط احساسی با حیوانات روی آنها اسم نمیگذارند. اما جین به علت رابطه عمیقی که با شامپانزهها برقرار کردهبود تنها کسی بود که آنها به جامعه خود راه دادند.
تاسیس موسسه مطالعات حیوانات
در سال ۱۹۷۷ جین موسسه جین گودال را بدون هیچ منفعت شخصی تاسیس کرد. او در این موسسه ۱۹ گرایش مختلف ورشته جانورشناسی به مطالعه و تحقیق درباره حیات وحش آفریقا میپردازند.
کتابهای جین گودال
جین کتابهای زیادی هم برای بزرگسالان و همینطور کودکان نوشت. شامپانزههای او که همه اشان نام داشتند از طریق کتابهایش معروف و بینالمللی شدند.
میراث جین گودال
کارهای علمی او نقش بسیار بزرگی در مطالعات رفتار شناسی و حیات وحش داشت. فعالیتهای بی دریغ او در حمایت از حیوانات در جوامع بین المللی همچنان زبان زد است. او جوایز زیادی برای ۴۵ سال تلاشش در آفریق گرفت و در سال ۲۰۰۲ از جانب کوفی عنان رئیس سازمان ملل آن زمان نشان صلح بینالملل را گرفت و از جانب ملکه انگلیس در سال ۲۰۰۳ لقب «بانوی کشور انگلیس» را دریافت کرد.
این زن هم مانند زنان دیگری که در تاریخ ثبت شدهاند زندگیاش پر از انگیزه و امید است. او از کودکی میدانست چه میخواهد و برای آرزویش ۴۵ سال در جنگلهای آفریقا سپری کرد و با عشقش به طبیعت و حیوانات خودش را در جهان ماندگار کرد.
نظر کاربران
خیلی مطلب جالبی بود.
چه قدر این زن خوشبخته
کاش همه همینطور به آرزوها و رویاهاشون میرسیدن
توی کتاب زبانم این زنه رو داشت