۶۵۶۰۱۶
۲۱ نظر
۹۰۲۲
۲۱ نظر
۹۰۲۲
پ

ام کلثوم؛ دختری دهاتی که مثل ستاره درخشید

ام کلثوم از مشهورترین خوانندگان مصر و دنیای عرب است و از مهمترین صداهای آواز عربی به شمار می رود. هنوز هم نسل های عربی به آوازها و ترانه هایش گوش سپرده و با آنها خاطره بازی می کنند.

برترین ها: ام کلثوم از مشهورترین خوانندگان مصر و دنیای عرب است و از مهمترین صداهای آواز عربی به شمار می رود. هنوز هم نسل های عربی به آوازها و ترانه هایش گوش سپرده و با آنها خاطره بازی می کنند.

آواز خوانی با لباس های پسرانه

فاطمه دختر شیخ ابراهیم سید بلتاجی معروف به ام کلثوم در شهر تامای زاهر در استان دقهلیه دلتای نیل در خانواده ای فقیر به دنیا آمد. پدرش شیخِ مسجد روستا و مادرش زنی خانه دار بود که وظیفه ی نگهداری و تربیت از ام کلثوم و دو فرزند دیگرش را بر عهده داشت.
او در کودکی همراه پدرش به جشن های عروسی می رفت و در آنجا آواز می خواند و در مناسبت های دینی قرآن تلاوت می کرد. البته پدرش به او گفته بود که یک دختر اجازه ندارد آشکارا و در جلوی چشم مردم قرآن و یا آواز بخواند. به همین دلیل ام کلثوم لباس پسرانه می پوشید و به مجالس می رفت. همه فکر می کردند که او یک پسربچه است. ام کلثوم در اين باره می گفت:
ام کلثوم؛ دختری دهاتی که مثل ستاره درخشید

"پدرم آدم سرسختی بود. خیلی سخت اجازه می داد تا در مقابل مردهایی که نمی شناخت آواز بخوانم اما از آنجایی که پول هایی که من در این مجالس به دست می آوردم کمک حال خانواده ام بود اجازه داد تا در مقابل مردها هم آواز بخوانم اما فقط در لباس های پسرانه.‌ من تا سالها با لباس های مبدل پسرانه آواز می خواندم ...پدرم اینگونه خودش و دیگران را اقناع می کرد کسی که آواز می خواند یک پسر است و نه یک دختر."

ام کلثوم هفت ساله بود که آوازه ی صدایش در همه جا پیچید. او در خانه ی ثروتمندانی که قدرت صدا و نحوه ی اجرای او را دوست داشتند آوازخوانی می کرد و یکبار به عنوان دستمزد ۱۰ قِرش گرفت که مساوی با نیمی از حقوق پدرش بود. ام کلثوم از آن پس در حوالی دلتای نیل به خانه ی ثروتمندان می رفت و در مناسبت های خانوادگی و دینی می خواند.

در شانزده سالگی یک خواننده ی معروف به نام ابوالعلامحمد و نوازنده ای به نام زکریا احمد با دیدن استعداد ام کلثوم او را به قاهره دعوت کردند. او در سال ۱۹۲۳ دعوت به قاهره را پذیرفت و همراه خانواده رهسپار پایتخت مصر شد. با سفر به قاهره فعالیت حرفه ای او رسما آغاز شد و درس موسیقی را در نزد معلم های خصوصی فراگرفت. در آن زمان انجمن "موسیقی شرقی" در قاهره دختران را نمی پذیرفت و او مجبور شد تا عود و آواز را در نزد معلمان خود به طور خصوصی فرابگیرد.

دختر دهاتی که مثل ستاره درخشید

زمانی که ام کلثوم به قاهره رفت ستاره ی اقبالش درخشیدن گرفت. خوانندگان وقت مصر به این موضوع واکنش نشان داده و به او لقب دختر دهاتی و بدوی را داده بودند. دلیل این لقب پیشینه ی زندگی ام کلثوم در روستا و نحوه ی لباس پوشیدنش بود. ام کلثوم در لباس پوشیدن آداب و سنت های روستای زادگاهش را حفظ می کرد. لباس گشاد بلند تا زانو می پوشید و سرش را با یک تکه پارچه شبیه به روسری می بست و در جشنها آوازهای روستایی با پس زمینه ی عاشقانه می خواند.
ام کلثوم؛ دختری دهاتی که مثل ستاره درخشید

دستاوردهای ام کلثوم

مرحله ی محوری و مهم در سرنوشت حرفه ای ام کلثوم در سال ۱۹۲۶ ميلادی رقم خورد و او که اینک به خواننده ای خوش صدا و صاحب نام تبدیل شده بود با شرکت سازنده ی صفحه های گرامافون قرارداد بست و درآمد سالانه ای را از آن دریافت نمود. او با این قرارداد به امنیت اقتصادی دست یافت و پس از آن وارد دنیای مد شد و از این تاریخ به بعد در لباس های او نیز تحولاتی رخ داد و دامن های کوتاه و دلتایی او به دامن های شهری فاخر تبدیل شد.

احمد رامی شاعر معروف عرب ۱۳۷ ترانه برای او نوشت. ام کلثوم در قاهره به سوی حرفه ای شدن پیش رفت. گروه موسیقیایی کارآزموده و استفاده از ترانه های با اصالت و عمیق به شهرت و محبوبیت او افزود. او آنقدر زیبا می خواند که حتی افراد بی سواد هم لغت های عمیق و شعرهای پر معنای او را حفظ کرده بودند. در سال ۱۹۳۰ راهش به سینما باز شد و در فیلم های رومانتیک و عاشقانه بازی کرد. او در فیلم هایی که نقش می گرفت ترانه خوانی هم می کرد.

دهه ی چهل قرن پیش دوران طلایی ام کلثوم بود. او در دو فیلم سلامه و فاطمه بازی کرد. مضمون این دو فیلم تاکید بر ارزش ها و رعایت اخلاقیات در جامعه و پرهیز از بداخلاقیها و ناهنجاری های اجتماعی بود. برنامه های او با استقبال‌ گسترده ای در سراسر خاورمیانه روبرو شد و حالا دیگر به او لقب صدای مصر, صدای شرق و ستاره ی شرق را داده بودند.
ام کلثوم؛ دختری دهاتی که مثل ستاره درخشید

ام کلثوم در دهه ی پنجاه و شصت قرن بیستم سلامتی اش را به تدریج از دست داد و دچار التهاب کلیه شد اما همچنان به اجرای برنامه می پرداخت. او در سال ۱۹۵۴ با پزشک معالج خود که از طرفدارانش بود ازدواج کرد و در سال ۱۹۶۷ اولین اجرای خود را در پاریس و در خارج از مرزهای جهان عرب به روی صحنه برد. او در همان سال به شهرهایی مثل بغداد, دمشق, بیروت و طرابلس رفت تا تصویر مصر را پس از شکست ژوئن ۱۹۶۷ ترمیم کند. او با ویزای دیپلماتیک و به عنوان سفیر مصر به این مناطق سفر کرد و عواید و درآمد آن را به حساب دولت مصر و در جهت مسلح سازی ارتش مصر صرف کرد.

تشییع جنازه ی شگفت انگیز

در سال ۱۹۷۵ ميلادی حال ام کلثوم رو به وخامت نهاد. روزنامه ها هر روز از شرایط جسمانی او خبر تهیه می کردند. در سال ۱۹۷۵ او بر اثر نارسایی قلبی از دنیا رفت. مرگ او حادثه ی بزرگی در جهان عرب بود به طوری که چهار میلیون عرب به تشییع جنازه ی او رفتند. بنابر گزارش وب سایت أراجیك تعداد تشییع کنندگان او بیش از افراد حاضر در تشییع جنازه ی جمال عبدالناصر تخمین زده شد. در دوران ملک فاروق نشان "کمال" و "زن صاحب عصمت" را به او اعطا کردند.

ام کلثوم پس از مرگ عبدالناصر ترانه ی معروف خود تحت عنوان " نامه ای به عبدالناصر" را برای او خواند که با استقبال زیادی روبرو شد. در سال ۲۰۱۷ تلویزیون عربستان در اقدامی بی سابقه تصاویری از کنسرت موسیقی ام کلثوم را پس از دهه ها توقف از تلویزیون رسمی عربستان پخش کرد. این تصمیم پس از آزادی رانندگی زنان در این کشور اتخاذ شد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    صدای بسیار دلنشین وگرمی داشت

  • بدون نام

    به ام کلثوم هرم چهارم مصر می گویند. شعرهای خیام رو هم به عربی خونده.

  • بدون نام

    آخیییییی یادش بخیر زمان قدیم چقدر گوش میکردیم

  • علیرضا

    تنها صداست که میماند.

    پاسخ ها

    • Reza arianmehr

      صدایی که هرگز خاموش نمیشود

  • ناشناس

    عاشق صدا و احساساتشم

  • ٬٬٬٬٬٬٬

    عبدالحلیم هم یه اسطوره ی تکرار نشدنی مث ایشونه

  • بدون نام

    من عاشق صداي. كاظم الساهر هستم

  • حسین

    دوست عزیز کاظم الساهر عراقی نه به پای ام کلثوم و خوانندههای مصری و نه حتی به پای خواننده های معروف خود عراق میرسع ولی در سطح نانسی میشه حسابش کرد

  • بدون نام

    آقا چرا تکراری میذارید؟

  • بدون نام

    چندبارمیذاریداینو اه

  • بدون نام

    من ک هیچکدومو نمیشناسم

  • بدون نام

    اونیی که به نظرات بقیه منفی دادن فازشون چیه؟؟؟
    قطعا نه ام کلثوم ونه عبدالحلیمو نمیشناسن چون اگه میشناختن منفی نمیدادن،اینا نه تنها تومصر بنام ومشهور بودن بلکه اسطوره های موسیقی عربی هستند
    جدا که تنهاصداست که میماند

  • بدون نام

    تکرار درعرض کمتر از یکماه...چرا؟؟؟واقعا چرا؟؟؟

  • فریاد

    صداش واقعا ماورایی بود و هست. خوشا به حالش که اثری از خودش به جا گذاشته که حال مردم رو خوب میکنه. نیایشش واقعا شنیدنیه. حتی ماها که نسل جوان هستیم با وجود اینکه متوجه معانی نمیشیم از لحن و صوتش لذت میبریم. من ایشون رو شجریان مصر میدونم.

  • بدون نام

    من که بزرگان موسقی ایران هم نمیشناسم چه برسه عرب ماشاالله از بس صدا وسیما موسیقی ایران براش مهمه

  • احمد خوردبين

    ام كلثوم شاهكار خلقت خداوند است

  • بهروز

    اسطوره ای تکرار نشدنی

  • خشایارشاه

    حب ایه...کوکب الشرق بانو ام الکلثوم صداش جاودان و روحش شاد

  • رضا

    ازنظرمن ، ام کلثوم تکرارشدنی نیست مگرازپس صدها سال ، درمقیاسی کوچک شاید هایده ، مهستی وحمیرا دربین خواننده های زن ایرانی وسمیره توفیق ، ورده جزایری دربین خواننده های عرب درقدوقواره ی ام کلثوم قابل اندازه گیری باشند . من ازپنج سالگی باصدای اوانس والفتی گرفتم واکنون که روزهای پایانی عمرم رادرهفتادسالگی پشت سرمیگذارم ، روز ویاشبی نیست که صدای جاوادانه اش باهمراهی ریاض السنباطی واحمدرامی نوازشگرگوشم نباشد . من القلبُ یعشقُ کل جمیل رابیشترمیپسندم .

  • ماجد زبیدی

    هنر هیچ گونه مرزی ندارد نه مصر می شناسد نه ایران تنها هنر است که میان ملت ها الفت ایجاد می کند. درود بر آرامگاه پاک بانو ام کلثوم که ترانه هایش نوازشگر روح و جان آدمیست. اما فراموش نکنیم که گروه موسیقی ام کلثوم در جهان نمونه ندارد تک تک آنها نوازندگان برای خودش یک مکتب موسیقی است .همچنین درود باد بر آرامگاه بانو هایده که او نیز صدایی سحر آمیز داشت.
    با تشکر از سایت برترین ها در منتشر ساختن معرفت هنری

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج