۵۸۴۶۶۸
۲۹ نظر
۵۹۴۵
۲۹ نظر
۵۹۴۵
پ

ماجرای اختلاف ۵۰ ساله‌ی «مشایخی» و «انتظامی»

جملات عجیب و تند را جمشید مشایخی ۸۳ ساله روز پنجشنبه در جشن انجمن منتقدان و نویسندگان در اعتراض به نشان دادن تصویر عزت الله انتظامی ۹۳ ساله در تیزر برنامه این جشن بیان کرد و موجی از شگفتی و حیرت را ایجاد کرد.

روزنامه هفت صبح - فرید عطارزاده: «من از علی معلم یاد گرفتم که مثل او رک باشم و حرفم را بزنم. من اگر می دانستم که فقط یک هنرپیشه برای منتقدین مطرح است سال ها بود که این کار را رها کرده بودم و رفته بودم. جدی می گویم ها، فقط در آثارتان یک هنرپیشه را نشان دادید، بقیه نیستند، بازیگر نیستند، زحمت نکشیدند، هیچ کدام زحمت نکشیدند، فقط یک نفر، فقط یک نفر است که آن موقع تنبک می زد جلوی شهبانو، حالا می آید خانه اش را وقف می کند. چرا شما این ها را نمی دانید؟!»

این جملات عجیب و تند را جمشید مشایخی 83 ساله روز پنجشنبه در جشن انجمن منتقدان و نویسندگان در اعتراض به نشان دادن تصویر عزت الله انتظامی 93 ساله در تیزر برنامه این جشن بیان کرد و موجی از شگفتی و حیرت را ایجاد کرد. هیچ کس نمی دانست این حجم از عصبانیت جمشید مشایخی از کجا نشات می گیرد و پس از این همه سال فعالیت هنری ناگهان سر باز کرده است.

در همه دوران زندگی ما عزت انتظامی، جمشید مشایخی و علی نصیریان ۸۲ ساله به عنوان سه ضلع بزرگ هنری کشور شناخته می شوند که همواره مورد احترام بودند و از هر کدام به عنوان ستون های تئاتر و سینمای کشور نام برده می شود. از نمایش و فیلم های مشهور از قبل از انقلاب مانند «گاو» بگیرید تا فیلم های خاطره انگیزی مانند «کمال الملک» و «هزار دستان» مرحوم علی حاتمی.
ماجرای اختلاف 50 ساله مشایخی و انتظامی

هیچ کس گمان نمی برد میان این سه چهره موقر سینما اختلافی وجود داشته باشد، آن هم در این وسعت... از پنجشنبه شب که فیلم صحبت های جمشید مشایخی در شبکه های اجتماعی پخش شد بسیاری از ناظران با شگفتی به این ماجرا نگاه می کنند و هر کدام در موافقت و مخالفت با صحبت های جمشید مشایخی حرف می زنند.

اتفاق روز پنجشنبه به اندازهای عجیب بود که در همان جشن انجمن منتقدان سینما برخی بازیگران مانند حامد بهداد و نوید محمدزاده نیز به واکنش پرداختند و در حمایت از عزت الله انتظامی صحبت کردند. ماجرا اما چه بود که جمشید مشایخی نتوانست عصبانیت خود را کنترل کند؟ البته برخی دست اندرکاران این برنامه از فرزاد حسنی به عنوان مقصر اصلی این اتفاق نام می برند که بدون هماهنگی قبلی ناگهان از جمشید مشایخی دعوت کرده که به روی سن بیاید اما ادر هر صورت او نیز پیش بینی نمی کرد جمشید مشایخی قرار است این چنین همه را غافلگیر کند.

آیا اتفاقی رخ داده که این دو بازیگر کهنه کار در سن ۸۳ سالگی و ۹۳ سالگی با یکدیگر به اختلاف بخورند؟ پیگیری های ما اما نشان می دهد این حجم از عصبانیت جمشید مشایخی ریشه در یک اختلاف قدیمی دارد. یک اختلاف قدیمی حدودا ۵۰ ساله که جمشید مشایخی در طی این سال ها همیشه با خودش به همراه داشته و هیچگاه نتوانسته با آن کنار بیاید. شرح این اتفاقات مرور کرده ایم.

قصه از کجا شروع شد؟

یافتن ریشه اختلافات جمشید مشایخی با عزت الله انتظامی و علی نصیریان کار راحتی نیست و تقریبا تمام افرادی که در ریز این ماجراها بودند سعی می کنند از یادآوری آنها خودداری کنند. یکی از کارشناسان سینما در گفت و گویی از راز این اختلافات پرده بر می دارد که بخش هایی از آن را مرور می کنیم.

• تقریبا از حوالی سال های ۱۳۴۳، ۱۳۴۴ بود که جمشید مشایخی در تئاتر سنگلج به چهره ای شناخته شده تبدیل شده بود و آرام آرام در صحنه اجرا یکه تازی می کرد. در آن سوی میدان دو قطب دوست داشتنی دیگر به نام عزت الله انتظامی و علی نصیریان وجود داشتند که در ابتدا این سه نفر توانستند به خوبی با یکدیگر هماهنگ شوند و تیم مناسبی را ایجاد کردند.

• همه چیز داشت خوب پیش می رفت اما اختلاف سلیقه ها آرام آرام خودش را نشان داد. علی نصیریان و عزتالله انتظامی به یکدیگر نزدیک تر شدند و جمشید مشایخی دورتر. تفاوت های فکری و شخصیتی نیز در این اتفاق بی تاثیر نبود.

• عزت الله انتظامی و علی نصیریان به عضویت در اداره تئاتر درآمدند و مدیریت اجراها را به عهده گرفتند. از این جا به بعد، اختلافات و سوءتفاهم ها عمیق تر می شود. به بخری اجراهای جمشید مشایخی کمتر بها داده می شود مشایخی معتقد بود آن دو نفر به اجراهای افراد و گروه های نزدیک به خودشان توجه ویژه تری داشتند و سبب شده اند مشایخی از صحنه دور شود.
ماجرای اختلاف 50 ساله مشایخی و انتظامی

دردسرهای قیصر

با وجود همه اختلافات اما این سه نفر رد سال 1348 فیلم «گاو» داریوش مهرجویی را بازی کردند و به شهرتی مضاعف در سینما دست پیدا کردند. هر چند سهم اصلی موفقیت، نصیب عزت الله انتظامی و بازی شگفت انگیزش شد. استعدادهایی که در صحنه سینما تا آن زمان دیده نشده بود و ناگهان بر سر زبان ها افتادند. پس از این فیلم بود که درهای سینما به سوی این سه نفر باز شد اما مشایخی یک موقعیت ویژه تر پیدا کرد. او دقیقا در همان سال در فیلم «قیصر» مسعود کیمیایی بازی کرد و در سینمای عامه پسند نیز توانست جای خود را باز کند.

سوء تفاهم ها از اینجا به بعد به اوج خود رسید. جمشید مشایخی عقیده دارد قرار بوده نقش اش در فیلم قیصر بیشتر و طولانی تر باشد اما رایزنی های عزت الله انتظامی و علی نصیریان باعث شده تا بازی اش کوتاه تر شود. همچنین جمشید مشایخی به دلیل بازی در فیلم های سینمای از اجرا در تئاتر اخراج شد که عقیده دارد شاید عزت الله انتظامی و علی نصیریان در این تصمیم بی تاثیر نبوده اند.

فرار از تئاتر

کافی است به حجم فیلم هایی سینمایی جمشید مشایخی از سال 1348 تا 1357 نگاهی بیندازید تا ببینید تعداد فیلم ها او فراتر از حد انتظار است. حدود 25 فیلم سینمایی که اغلب آن ها در کارنامه هنری او جایگاه ویژه ای ندارند و به فیلم های فارسی و عامه پسند نزدیک هستند. اگر پای صحبت های جمشید مشایخی بنشینید، او بازی در این فیلم ها را حاصل فشارها در تئاتر می داند و به همین دلیل تصمیم گرفته از تئاتر به سینما کوچ کند.

معمای اداره نمایش

نکته جالب در اداره نمایش به سال ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ بر می گردد. یعنی زمانی که علی نصیریان مدیر آن اداره بود و برخی از گروه های بازیگران از جمله جمشید مشایخی نسبت به تصمیمات این اداره اعتراض داشتند. پس از انقلاب اداره نمایش دوباره بازگشایی می شود و میان بازیگران برای انتخاب مدیر آن رای گیری می شود. حالا این بار قرعه به نام جمشید مشایخی می افتد و بازیگرانی که از تصمیمات قبلی اداره نمایش ناراضی بودند رای به ریاست جمشید مشایخی می دهند.

علی حاتمی واسطه می شود.

با وجود همه اختلاف نظرها اما علی حاتمی تلاش می کند این سه نفر را در کنار یکدیگر قرار دهد و ساخت سریال هزاردستان را از اواخر سال 1358 شروع می کند. طبق شنیده ها اختلافات اما باقی می ماند و بسیاری از سکانس های جمشید مشایخی جداگانه ضبط می شود. ساخت این سریال سال ها طول کشید و در این مدت رفاقت داود رشیدی و جمشید مشایخی با یکدیگر بیشتر شد؛ در مقابل انتظامی و نصیریان. البته نفر پنجم این دایره بازیگران قدیمی محبوب، محمدعلی کشاورز است. پس از ساخت این سریال، مرحوم علی حاتمی تصمیم می گیرد فیلم کمال الملک را بسازد و دوباره این چهار نفر را کنار یکدیگر جمع می کند. آن ها در اوج اختلاف باز هم تصمیم می گیرند کنار یکدیگر قرار بگیرند، فقط به دلیل شخص علی حاتمی.
ماجرای اختلاف 50 ساله مشایخی و انتظامی

راه ها جدا می شود

پس از این فیلم تقریبا راه ها از هم جدا می شود. اما علی نصیریان و عزت الله انتظامی تا حالا رفاقت خود را حفظ کرده اند. جمشید مشایخی اما هیچ وقت نتوانست با این موضوع کنار بیاید و همیشه عقیده داشته آن دو نفر نتواند به جایگاه اصلی خود برسد. عصبانیت و دلخوری که روز پنجشنبه بالاخره سر باز کرد و در جشن انجمن منتقدان و نویسندگان خودش را نشان داد...

در این میان شاید موفقیت دوباره علی نصیریان در شهرزاد و تمجید و تشویق های مستمر و بدون قطع ار کارنامه بازیگری عزت الله انتظامی، این حس جمشید مشایخی را تشدید کرده است.

علی نصیریان: دلیل عصبانیت را نمی دانم

برای آن که زاویه دیگری از این حاشیه ها به دست بیاوریم با علی نصیریان گفت و گو کرده ایم. او می گوید: «من واقعا دلیل عصبانیت آقای مشایخی را نمی دانم و از این اتفاق متعجب هستم که تا آنجایی که من می دانم اختلافی بین این دو نفر نبوده یا حداقل من خبر ندارم. البته بعد از فیلم کمال الملک رفت و آمدمان با آقای مشایخی کم شده و دورادور از یکدیگر خبر داشتیم اما نمی دانم از چه موضوعی دلخور هستند.»

• این سه بازیگر...

این سه بازیگر که فعالیت هنری شان را با تئاتر آغاز کردند، در اوایل دهه 40 در نمایشی به نام «خشت اول» در کنار هم بازی کردند. مشایخی، نصیریان و انتظامی بعدها در سینما هم در فیلم «گاو» کنار هم قرار گرفتند و در بعد از انقلاب هم علیرضا داودنژاد در «خانه عنکبوت» از این سه بازیگر در کنار داود رشیدی بهره گرفت. زنده یاد علی حاتمی نیز در مجموعه «هزاردستان» سراغ این سه آمد و از پیشکسوتان دیگری چون محمدعلی کشاورز و داود رشیدی نیز استفاده کرد تا یکی از به یادماندنی ترین بازی های این بازیگران در قاب دروبین به یادگار بماند. حاتمی در فیلم «کمال الملک» هم بار دیگر این سه بازیگر را کنار هم قرار داد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • پاینده ایران

    جالبه اون موقع امثال علی نصیریان و عزت انتظامی میشدن رییس اداره تئاتر یعنی رسیدن به پستهای دولتی نیاز به مثلا سابقه ساواک و ارزشی بودن نداشته...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      عالی گفتی عالی

    • بدون نام

      عزت الله رمضانی فر هم در دو مصاحبه اتهاماتی رو به عزت الله انتظامی و جمشید مشایخی وارد کرد.یعنی مشایخی خودش هم چندان علیه الرحمه نیست! ولی خب نمی دونم اینها چرا در زمان خودش به این مسائل واکنش نشون ندادند و تا پیری این کینه رو با خودشون حمل کردند! الان دیگه چه فایده داره گفتن این حرفها؟!

  • تیام

    شماهم از عزت اله انتظامی طرفداری کردید

  • مرجان

    کاملا مشخص بود این عصبانیت ناگهانی و بی سابقه آقای مشایخی ریشه درگذشته داره،چون من آقای مشایخی رو از نزدیک دیدم و شیفته شخصیت آروم و مهربونشون شدم،این حجم از دلخوری و عصبانیت واقعا عجیب و دور از ذهن بود،یه وقتایی آدم بشکه باروته و فقط منتظر یه جرقه اس،دل جمشید مشایخی از جای دیگه پر بود

  • بدون نام

    درود بیکران به استاد جمشید مشایخی .سایشون مستدام باشه .

  • سیمین اصل

    ای خدا.... چی بگم واقعا...
    عزت الله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، محمدعلی کشاورز، زنده یاد داوود رشیدی....5
    تا اسم بزرگ و خاطره ساز. همه عزیز و دوست داشتنی.
    خدایا دلهای مارو به هم نزدیکتر کن.

  • حامد

    خیلی هم تازه و عجیب نبود . هفت، هشت سال پیش فیلم مستندی در مورد فیلم گاو از تلویزیون پخش شد که تو این فیلم با بیشتر عوامل و بازیگرانی که هنوز زنده بودند مصاحبه شده بود ، حتی به روستایی که فیلم در اون ساخته شده بود رفته بودند . تو اون مستند هم مشایخی شدیدا به انتظامی تاخت و حتی گفت که تمام افراد زحمت فیلم رو کشیدند و جایزه و لقب استادش رو انتظامی برد .

  • بدون نام

    من بازی اقای انتظامی رو اصلا دوس ندارم‌ و بنظرم خیلی بازی میکنن و اصلا تو نقش فرو نمیرن و بازیشون مصنوعیه و تازه ایشون سالهاس به مخاطبانشون احترامی نمیذارن و افتادن رو دنده لج و بازی نمیکنن و من نمیدونم چرا همه از ایشون اینقد تعریف میکنن بنظرم اقای مشایخی خیلی بازیگر توانمند تریند

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اتفاقا به نظر من انتظامی خیلی واقعی بازی میکنه و اصلا معلوم نیست داره نقش بازی میکنه!خیلی طبیعی بازی میکنه و دلنشین

  • بدون نام

    بعد میگن دوستیهای زنها الکیه و حسادت بینشون زیاده!!!
    پاش بیوفته مردا از هر بچه ای بچه بازیشون بیشتره و از هر زنی خاله زنک ترن.
    خجالت نمیکشن با این سنشون.....

    پاسخ ها

    • بدون نام

      این چیزهایی که میگن هم چون همیشه راوی و همه کاره مردها بودند میگن.وگرنه هیچ این خبرها نیست. راستی هر وقت از این پنج پیرمرد بازیگر مشهور حرفی وسط میاد من به این فکر می کنم چطور در سینمایی مردانه همیشه نقشهای اصلی مال مردها بوده و زنها فقط اون گوشه ها نقش زن این مردهای مشهور رو بازی می کردند

    • بدون نام

      خاله زنک رو میشه نوشت ولی عمو مردک رو نه؟! عجب!

  • رضا

    واقعا جمشید مشایخی و علی نصیریان و عزت الله انتظامی و زنده یاد داود رشیدی همه از اساتید هستن ، ای کاش با پا در میونی اهالی هنر همه این کدورت ها رفع بشه و البته از استاد مشایخی در آثار هنری محبوب دوباره استفاده بشه مثه همون نقش محبوب استاد نصیریان توی شهرزاد

  • بهزاد پورقاسم

    انتظامی و مشایخی هیچ کدومشون قبل انقلاب بازیگرای بزرگی نبودن.مثلا تو ماه عسل نقش مشایخی چیه؟یا توی قیصر؟انتظامی چند تا فیلم بازی کرده قبل انقلاب؟ وقتی امثال بهروز وثوقی و فردین و ناصر ملک مطیعی خونه نشین شدن این آقایون دور گرفتن. آقای بازیگر فقط لایق بهروز خان وثوقیه.والسلام

    پاسخ ها

    • بدون نام

      بیشتر در تئاتر بودند چون سینمای اون زمان بیشتر فیلمای درپیت بود.وثوقی هم بیشتر نقشهاش در فیلمهای آبگوشتیه.و به خاطر همون ها هم محبوب مردم بود نه بخاطر بازی در فیلم تنگسیر و سوته دلان

    • بدون نام

      دلیل اینکه بهروز وثوقی هنوز هم بین جوانان حال حاضر ایرانی محبوبیت داره قطعاً بازی فوق العادش در تمام نقش هاست حالا چه فیلم های فاخری مثل تنگسیر و گوزن ها و سوته دلان و قیصر و چه فیلم های رمانتیک و سطحی تری مثل همسفر و رضا موتوری و غیره.
      قطعاً بهروز وثوق بهترین بازیگر تاریخ سینمای ایرانه و هیچ شکی درش نیست.

  • بدون نام

    سر پیری ومعرکه گیری،دنیا ارزششو نداره، طرف هشتاد سالشه به همه چی هم رسیده ولی کینه شتری داره!!!
    اقای انتظامی به خاطر شخصیتش قابل احترامه نه چهارتا فیلم وتئاتر
    کاش مشایخی اینو میفهمید.

  • بدون نام

    چ مسخره....الان باید ب فکر جواب نکیر و منکرشون باشن، هنوز عین بچه ها میپرن ب هم!

  • مهتاب

    دوستان همه ز بزرگان قابل احترام هستند
    مخصوصا بزرگانی که با تلاش به مسند بزرگی رسیدند
    خدا داوود رشیدی را هم رحمت کند

    کاش رسانه ها و مردم این رفتار را از ذهنشان پاک کنند و در پی دامن زدن به این داستان ها نباشند

  • بدون نام

    حسادت آتشی است که همه دارایی یک عمر فرد را نابود می کند . البته همه به حرمت سن مشایخی این اشتباه را ندیده خواهند گرفت

  • بدون نام

    در کتاب خاطرات شعبان بی مخ در خصوص این هنرمندان مطلبی آورده شده که جالب است

  • بدون نام

    هیچکس واقعا از سالهایی که بین اینها گذشته و اتفاقات رخ داده به جز خود این سه نفر خبر نداره و هر سه نفر هم در درون خودشون میدونن که ریشه اصلی اختلافات در چی هست و چه کسی واقعا مقصره بنابراین درستش اینه که حالا که هر سه پا به کهولت گذاشتن با تایید یکی و تکذیب دیگری قلبشون رو نشکنیم و کاسه داغ تر از آش نشیم و بذاریم این سال های پایانی رو در آرامش و عزت و احترام زندگی کنن جوون ها هم به کار خودشون برسن

  • امیر

    حق با آقای مشایخی است،هر دو نفر رو کاملا از درون و غیر از آنچه بقیه از صحنه ها از اونا درک کردن میشناسم،آقای انتظامی بعنای واقعی آرتیست هستن.یعنی چهره ای که به مردم از خودش معرفی میکنه با طینتش خیلی فرق داره!

  • بدون نام

    خجالت بكشيد پير مرد ها. بعد از اين همه سال بايد ذهنيت ما جوون ها رو نسبت به خودتون خراب كنيد؟
    جدي جدي آدمها وقتي پير ميشن بچه ميشن خنگ ميشن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      والا این بی ادبی و سطح پایین فرهنگ در کامنت شما از همه بیشتر خجالت داره. همیشه به ما یاد دادن احترام پیشکسوتها و بزرگترها رو نگه داریم

  • بدون نام

    بنده خدا ژاوی زمانی که تو بارسلونا و تیم ملی اسپانیا تو اوج بود و قلب و مغز متفکر هر دو تیم محسوب میشد شایستگی این رو داشت که 5 بار عنوان بهترین بازیکن جهان رو کسب کنه و واقعاً هم حقش بود و اگه توپ طا رو میگرفت هیچ کس ناراحت نمیشد چون واقعاً بازیکن بزرگی بود ولی علیرغم شایستگی هیچوقت توپ طلا رو بهش ندادن و ژاوی هم هیچوقت حتی یک کلمه اعتراض نکرد!!!!
    خوبه که آدم ادب و اخلاق رو از کسی مثل ژاوی یاد بگیره.

  • بدون نام

    باید مسئولان رسانه پادرمیانی کنند وبزرگان بازیگری رو آشتی ب
    دن تاسوتفاهمات ازبین برود

  • بدون نام

    توی این اسم ها واقعا جای اسم ناصر خان ملک مطیعی دیده نمیشه که واقعا خیلی درد ناکه....خدا بیامرزش...در این زمانه که هر کسی القابی دریافت میکنه مطمعنا کاسه ای زیر نیم کاسه هست

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج