همه شاکی های گردن کلفت پرسپولیس
پرسپولیس نام آشنایی در فیفا محسوب می شود. تعداد پرونده های شکایت مربیان و بازیکنان خارجی از این تیم باعث شده است که کمیته های قضایی و انضباطی فیفا آشنایی کاملی با نام این باشگاه داشته باشند. هر فرد خارجی که به این تیم می آید، چه به عنوان بازیکن و چه به عنوان مربی یک خطر بالقوه برای این تیم محسوب می شود!
در سال های آخر برگزاری مسابقات لیگ آزادگان و قبل از شروع مسابقات لیگ به صورت حرفه ای، آهسته آهسته پای بازیکنان و مربیان خارجی زیادی به ایران و پرسپولیس باز شد. سود مالی بالای انتقال بازیکن و مربی خارجی به ایران باعث افزایش شمار ایجنت ها (همان دلال های خودمان) و هجوم خارجی ها به ایران شد.
وقتی قراردادها به هر دلیلی (عمدتا کیفیت پایین مربی و بازیکن خارجی) لغو می شود، طرف خارجی خیلی راحت به فیفا شکایت می کند و پولش را از باشگاه می گیرد. این کار دیر و زود دارد اما سوخت و سوز نه!
پرسپولیس به عنوان رکورددار باشگاه های ایرانی در این زمینه، بارها جریمه شده است؛ هم جریمه نقدی و هم جریمه کسر امتیاز. در کل هر فرد خارجی که به این تیم می آید، چه به عنوان بازیکن و چه به عنوان مربی یک خطر بالقوه برای این تیم محسوب می شود!
آخرین مورد از این دست مربوط می شود به شکایت ادواردو نلو وینگادا سرمربی پرتغالی سابق این تیم. این پرونده کوچک نگاهی دارد به بزرگترین موارد شکایت مربیان و بازیکنان از پرسپولیس.
ژوزه (پیرمرد عصبی!)
سرمربی عصبی پرتغالی در ابتدای فصل جاری توسط کمیته فنی پرسپولیس و با قراردادی هنگفت به عنوان سرمربی این تیم انتخاب شد. پرسپولیس نیم فصل را با رده دوازدهمی تمام کرد. ژوزه به مرخصی رفت و در برگشت به ایران متوجه شد که نمی تواند در تمرینات تیمش شرکت کند. جنگ و دعوا میان او و باشگاه شدت گرفت. مربی پرتغالی با دوربین فیلمبرداری به اردوی پرسپولیس رفت اما او را راه ندادند.
او هم از تمام این اتفاقات فیلمبرداری کرد و بی خبر از ایران رفت. برای همه روشن بود که ژوزه به زودی از پرسپولیس شکایت می کند. پرسپولیسی ها هم که منتظر این اتفاق بودند، شروع به جمع آوری مدارک کردند. خبر شکایت ژوزه از پرسپولیس بعد از تعطیلات سال نو منتشر شد و حالا همه منتظرند ببینند فیفا با آخرین پرونده پرسپولیس چه می کند.
طبق معمول همیشه هم باشگاه مدعی است که طرف مقابل هیچ کاری نمی تواند بکند و پرسپولیس با هیچ خطری مواجه نیست اما در ۹۹ درصد پرونده های مشابه این پرسپولیس بوده که محکوم شده است.
آری هان (این هاری کیه؟)
آری هان هلندی از ۲۷ بهمن سال ۸۴ تا اواسط اردیبهشت سال ۸۵ هدایت پرسپولیس را برعهده داشت. او در این مدت نسبتا کوتاه نتایج خوبی با پرسپولیس گرفت. پروین با او هم رابطه خوبی نداشت و وقتی اسمش را از یک خبرنگار شنید گفت: «بابا این هاری کیه؟» پرسپولیس در آن زمان از کمبود شدید بازیکن رنج می برد و بهترین گلزنش مهرزاد معدنچی بود!
اما آری هان همین تیم را به فینال جام حذفی برد اما قبل از بازی فینال از پرسپولیس جدا شد. این مربی هلندی هم پس از جدایی برای اینکه مطالبات خود و دستیارانش را دریافت کند، از پرسپولیس به فیفا شکایت کرد.
محمد حسن انصاری فرد مدیرعامل وقت پرسپولیس تاکید می کرد که این مربی به فیفا شکایت نکرده است اما روز ۱۹ فروردین سال ۸۷ فدراسیون فوتبال نامه ای تهدیدآمیز از فیفا دریافت کرد. در این نامه تاکید شده بود که اگر پرسپولیس طلب ۷۰ هزار یورویی آری هان را پرداخت نکند، شش امتیاز از این تیم کسر خواهد شد.
این نامه تهدیدآمیز در زمان مدیریت حبیب کاشانی در پرسپولیس منتشر شد. پرسپولیسی ها هم که اوضاع را خطرناک می دیدند، دست به دامن سازمان تربیت بدنی شدند. در نهایت با دستور محمد علی آبادی طلب آری هان پرداخت شد و پرسپولیس از خطر کسر امتیاز و سقوط به دسته اول نجات پیدا کرد.
یان نیکولوفسکی (دریغ از یک دقیقه بازی!)
این دروازه بان مقدونیه ای در زمان مدیریت خطیب در لیگ ششم به پرسپولیس آمد. نیکولوفسکی حتی یک دقیقه هم برای پرسپولیس بازی نکرد اما بزرگترین ضربه ها را به این تیم زد! قرارداد این دروازه با با پرسپولیس 93 هزار دلار بود که پرسپولیس این پول را به او پرداخت نمی کرد.
بعد از شکایت نیکولوفسکی، فیفا پرسپولیس را به پرداخت 125 هزار دلار محکوم کرد. پرسپولیس از اجرای این حکم هم سر باز زد اما درت اواسط لیگ هفتم خبر رسید که فیفا شش امتیاز از پرسپولیس کم کرده است. پرسپولیس در آن فصل با افشین قطبی نتایج خوبی گرفته بود و با چند امتیاز اختلاف نسبت به سپاهان در صدر جدول بود.
بیم آن می رفت که با کسر این 6 امتیاز قهرمانی از دست برود اما در نهایت پرسپولیس در آخرین بازی فصل در دقیقه 97 سپاهان را شکست داد و با وجود کسر شش امتیاز با یک امتیاز بیشتر از سپاهان قهرمان شد.
بعدها اوضاع بدتر هم شد. فیفا تهدید کرد پرسپولیس را به دسته اول می فرستد. در نهایت در زمان مدیریت محمد حسن انصاری فرد مطالبات نیکولوفسکی در سه قسط 50، 35 و 15 هزار دلاری پرداخت شد تا دردسرسازترین پرونده پرسپولیس در فیفا بعد از کلی خسارت بسته شود.
وینکو بگوویچ (وینکوی رفت و برگشت)
اولین سرمربی خارجی پرسپولیس در لیگ برتر وینکو بگوویچ بود. بگوویچ یک فصل خوب را با فولاد خوزستان پشت سر گذاشت. اکبر غمخوار مدیرعامل وقت پرسپولیس برای پروژه «عبور از علی پروین» پرسپولیس را به این کروات سپرد.
او هم که با شال قرمزرنگش دل هواداران را به دست آورده بود خوب شروع کرد اما اوضاع اصلا خوب پیش نرفت و بگوویچ در پایان یک فصل فضاحت بار از پرسپولیس رفت. بگوویچ پس از جدایی نتوانست با توافق و روش های مسالمت آمیز پولش را از پرسپولیس بگیرد. به همین دلیل به فیفا شکایت کرد.
در نهایت هم در زمان مدیریت عباس انصاری فرد در پرسپولیس با دریافت دو قسط ۷۰ هزار دلاری، شکایتش از پرسپولیس به فیفا را پس گرفت. البته او همین الان هم عضو باشگاه پرسپولیس است. این بار او به عنوانت دستیار به کادر فنی پرسپولیس اضافه شد. بعد از مدتی و به دلیل اختلافاتی که وجود داشت، آکادمی باشگاه پرسپولیس را به او سپردند.
به هر حال داستان بگوویچ و پرسپولیس داستان جالبی است. او با کلی ذوق و شوق و شال چرخاندن و پایکوبی در استادیوم آزادی شروع کرد، بعد از پرسپولیس به فیفا شکایت کرد و پولش را گرفت، حالا هم که دوباره به این تیم برگشته است!
وینگادا (شروع دردسرهای پرتغالی)
وینگادا اولین مربی پرتغالی پرسپولیس در لیگ برتر بود که در زمان مدیریت عباس انصاری فرد و از ۲۱ بهمن ماه ۸۷ هدایت این تیم را برعهده گرفت. این مربی پرتغالی اما پس از شکست پرسپولیس از بنیادکار ازبکستان در تهران و حذف از مسابقات لیگ قهرمانان آسیا روز ششم خرداد ماه سال ۸۸ به همکاری اش با این باشگاه پایان داد. وینگادا هم پس از جدایی از پرسپولیس خواهان دریافت مطالباتش که حدود ۳۴۰ هزار دلار بود شد و به فیفا شکایت کرد.
محمد رویانیان مدیرعامل پرسپولیس سال گذشته در یکی دو نوبت به دیدار وینگادا رفت تا برای حل این مشکل با او توافق کند. البته دو طرف به توافقاتی هم رسیدند. قرار شد پرسپولیس با پرداخت ۲۰۰ هزار دلار سر و ته قضیه را هم بیاورد اما باشگاه نتوانست به این توافق هم عمل کند و شکایت وینگادا از پرسپولیس در فیفا به جریان افتاد. در نهایت هم پرسپولیس محکوم به پرداخت تمام مطالبات وینگادا و دستیارش کاروالیو شد. البته بعد از این اتفاق باز هم رویانیان با وینگادا صحبت کرد و او را در جریان مشکلات مالی باشگاه و مسائلی مثل افزایش ناگهانی قیمت دلار گذاشت.
وینگادا باز هم با پرسپولیس توافق کرد. به این ترتیب که باشگاه مطالبات او را در سه قسط و تا اواسط اردیبهشت ۹۲ پرداخت کند. در اواخر اسفند قسط اول وینگادا به حسابش واریز شد اما تا لحظه تنظیم این پرونده به دست او نرسیده است. این پرونده هنوز روی میز فیفا باز است و خطر کسر امتیاز هر لحظه پرسپولیس را تهدید می کند.
اشپیتیم آرفی (تهدیدهایش واقعی بود؟)
این مهاجم آلبانیایی در تاریخ 9 اردیبهشت 88 و زمان مدیریت عباس انصاری فرد با قراردادی دو ساله به پرسپولیس پیوست. طبق اعلام جمشید زارع، قائم مقام پیشین پرسپولیس، طلب این بازیکن و مدیر برنامه هایش در مجموع حدود 130 هزار یورو بود. در زمان مدیریت انصاری فرد و کاشانی به وعده های داده شده در مورد پرداخت این مطالبات عمل نشد.
چندی بعد مدیر برنامه آرفی بحث شکایت از فیفا، کسر 9 امتیاز و حذف این تیم از لیگ قهرمانان آسیا را با رأی فیفا مطرح و حتی اعلام کرد دلدلان عربی با او تماس گرفته و اعلام کرده اند حاضرند مبالغی را پرداخت کنند تا این شکایت تا قطعی شدن جریمه ها پیش برود، هر چند مسوولان باشگاه این ادعاها را رد کردند.
البته طبق توافق طرفین قرار شد مطالبات این مهاجم آلبانیایی که در یک فروشگاه با پرسپولیس قرارداد بست، از محل درآمدهای پرسپولیس از سازمان لیگ و در چند قسم پرداخت شود و دیگر خبر جدیدی از این مساله مطرح نشد.
ساشا ایلیچ و بقیه!
«کارلوس ریروا» و «خوزه تورس» که در زمان مربیگری راینر زوبل و مدیریت فنی علی پروین به پرسپولیس آمدند، دقایق کمی برای این تیم بازی کردند. آنها هم بعد از جدایی از پرسپولیس در شکایتی به فیفا خواستار دریافت مطالبات خود از این باشگاه شدند. در ابتدا طلب این دو بازیکن ۶۰ هزار دلار اعلام شد اما این دو ملی پوش پانامایی خواستار دریافت مبلغی حدود ۲۰۰ هزار دلار از پرسپولیس بودند. پس از مدتی مقرر شد بخشی از مطالبات دو بازیکن پانامایی پرداخت شود.
با توجه به همکاری مناسب مدیر برنامه های این بازیکنان، آنها از شکایت به فیفا انصراف دادند. ساشا ایلیچ نخستین گلر خارجی پرسپولیس بود که تبحر خاصی در خوردن گل های زیبا داشت.
او برای دریافت طلب ۳۵ هزار دلاری به فیفا شکایت کرد. پس از شکایت این بازیکن، فیفا تهدیدهایی از جمله کسر امتیاز پرسپولیس را مطرح کرد اما در نهایت ایلیچ ۱۰ هزار دلار از طلبش را بخشید و با دریافت ۲۵ هزار دلار، شکایتش را پس گرفت. رافائل ادرهو نیجریه ای که در زمان آری هان به عضویت پرسپولیس درآمد، بعد از برکناری این مربی و عملکرد بسیار ضعیف از این تیم اخراج شد اما او هم به فیفا شکایت کرد.
فیفا این مساله را به دادگاه عالی ورزش ارجاع داد. CAS تقاضای فرجام خواهی و اعتراض باشگاه ایرانی را نپذیرفت و اعلام کرد پرسپولیس باید این مبلغ را بپردازد. در غیر اینصورت پرسپولیس پس از کسر شش امتیاز، به دسته اول سقوط می کند که با تعامل طرفین قرارداد، پرونده این شکایت هم مختومه شد. دی کارموی برزیلی هم که برای خودش فاجعه ای محسوب می شد، بعد از رفتنش از پرسپولیس شکایت کرد.
مصطفوی مدیرعامل وقت پرسپولیس پس از کنار گذاشتن این بازیکن اعغلام کرد بلافاصله طلب ۵۰ هزار دلاری اش را پرداخت می کند اما این اتفاق نیفتاد. البته قبل از اینکه پرونده این بازیکن برای شکایت به فیفا ارسال شود، مطالبات این بازیکن پرداخت شد. در نتیجه او به جز اینکه گل نمی زد، خسارت دیگری به پرسپولیس نزد.
و اما داخلی ها
مشکل شکایت از پرسپولیس فقط به خارجی ها محدود نمی شود. پرسپولیس با مربیان ایرانی اش هم بعضا به مشکل می خورد؛ مثلا علی دایی همین الان کلی اختلاف جورواجور با پرسپولیس دارد و از این تیم به کمیته انضباطی شکایت کرده است.
طبق معمول هم این پرسپولیس است که محکوم شده است؛ هر چند پرسپولیس کار را به کمیته استیناف کشانده است. نفر بعدی هم افشین قطبی است. قطبی الان در ژاپن مشغول است و هیچ دغدغه ای درباره قراردادش با شیمیزو ندارد اما همچنان درگیر قراردادش با پرسپولیس و تیم ملی است. البته این دو شکایت فعلا در داخل ایران بررسی می شوند و هنوز در فیفا به جریان نیفتاده اند.
نصیرزاده: بلد نیستیم قرارداد ببندیم!
مشکل پرسپولیس چطور به وجود آمده؟
اما باید دید مشکل قراردادهای باشگاه های ایرانی با خارجی ها چیست که آخر و عاقبت خوبی ندارند؟ هوشنگ نصیرزاده کارشناس حقوق که به تازگی مسوولیت کمیته تدوین مقررات فدراسیون فوتبال را برعهده گرفته است می گوید: «مدیران باشگاه های ما باید اطلاعات بین المللی خود را افزایش دهند.
بیشتر قراردادها را کارگزار بازیکنان تنظیم می کند، درحالی که مدیران ما ترفندهای بین المللی را نمی دانند و وقتی بازیکنی از باشگاه شکایت می کند، فیفا طبق همانآیین نامه که هرگز آن را مطالعه نمی کنیم، باشگاه های ما را محکوم به پرداخت پول به بازیکن می کند.
باشگاهی را می شناسم که پاسخ مکاتبات فیفا را به فارسی می نوشت و در رأس نامه هایش هم می نوشت «عالیجناب بلاتر!». خیلی از باشگاه های ما به دلیل آگاهی نداشتن از زبان انگلیسی متضرر می شوند. به همین دلیل بیشترین پرونده های مورد بررسی در هیات حل اختلاف فیفا به بازیکنان خارجی شاغل در ایران مربوط می شود که متاسفانه بیشترین ضرر را هم به باشگاه های ما وارد می کنند.»
نصیرزاده درباره مشکلات دیگر قراردادها در ایران می گوید: «موضوع بیشتر پرونده هایی که به کمیته انضباطی ارجاع داده می شوند، مخصوصا در این اواخر، تخلفات باشگاه ها از ایفای تعهداتشان است. معمولا این تعهدات در پشت قراردادها قید می شوند. معمولا شکایت بازیکنان یا مربیان به این دلیل است که باشگاه پیش از آنکه وضعیت آنها را روشن کند، آنها را از حضور در تمرین منع می کند. از طرف دیگر هم بازیکنانی هستند که برای مرخصی به کشور خود می روند ولی به موقع بازنمی گردند و این مساله باعث شکایت باشگاه ها می شود.»
ارسال نظر