نواب صفوی چرا اعدام شد؟
در روز ۲۷ دی ۱۳۳۴ سیدمجتبی نواب صفوی رهبر جمعیت فدائیان اسلام و سه تن از یارانش در میدان تیر لشکر ۲ زرهی تهران به جوخۀ اعدام سپرده شدند.
نواب از همان جوانی فعالیتهای سیاسی - مذهبی خود را آغاز کرد. او در دبیرستان صنعتی آلمانیها برای دوستان خود جلسات بحث دینی گذاشته و نسبت به اوضاع آشفتۀ کشور پس از تهاجم قوای روس و انگلیس هشدار میداد و یکبار به خاطر برپایی راهپیمایی دانشآموزی به سمت مجلس در ۱۷ آذر ۱۳۲۱ تحت تعقیب گرفت.
نواب پس از اتمام تحصیلات دبیرستان، در خرداد ۱۳۲۲ هجری شمسی به استخدام شرکت نفت آبادان درآمد. او با برگزاری جلسات دینی برای کارگران، به مبارزات خود ادامه داد تا اینکه به دلیل درخواست حکم قصاص مشابه برای مهندسی انگلیسی در برابر تنبیه یکی از کارگران شرکت نفت، درگیریهایی رخ داد و نواب به عنوان محرک جریان، تحت تعقیب قرار گرفت. او با استفاده از این فرصت به نجف رفت و تحصیلات حوزوی خود را ادامه داد. او در سال ۱۳۲۶ شمسی پس از گذراندن تحصیلات در علوم حوزوی و علوم جدید با نیرهسادات نواب احتشام رضوی دختر یکی از رهبران قیام مشهد در برابر بیحجابی ازدواج کرد. حاصل این ازدواج سه دختر به نامهای فاطمه، زهرا و صدیقه بودند که آخری بعد از اعدام نواب به دنیا آمد.
در نجف بود که نواب با مطالعۀ کتاب نام «شیعیگری» نوشتۀ احمد کسروی به افکار او حساس شد و پس از نشان دادن کتاب به علمای نجف و مرتد دانستن کسروی توسط برخی از آنان در ۱۳۲۳ شمسی برای پیگیری موضوع به ایران آمد. او پس از بازگشت به کشور، به خانۀ کسروی رفت و نسبت به انحرافاتی که در نوشتههایش دیده بود به او هشدار داد و از گفتن و نوشتن سخنان توهینآمیز درباره اسلام و ائمۀ شیعه و روحانیت بر حذرش داشت. وقتی سخنانش را در کسروی بیتاثیر یافت، به فکر ترور و اجرای حکم ارتداد او افتاد. اینچنین بود که در هشتم اردیبهشت ۱۳۲۴، در چهارراه حشمتالدوله به کسروی حمله کرد ولی پیش از آنکه به مقصود خود برسد توسط پلیس دستگیر و زندانی شد.
نواب صفوی بعد از آزادی از زندان، موجودیت «جمعیت مبارزه با بیدینی» که بعدها نام «جمعیت فدائیان اسلام» به خود گرفت را طی اعلامیهای رسمی با سرلوحۀ «هوالعزیز» و تیتر «دین و انتقام» اعلام و اعدام کسروی را پیگیری کرد. او به تدریج افرادی چون سیدحسین امامی را جذب کرد و این بار با کمک یارانش توانست احمد کسروی را در ۲۰ اسفند ۱۳۲۴ از میان بردارد. در این روز امامی در ساختمان دادگستری به کسروی حمله کرد و او را با ضربات اسلحهٔ سرد به قتل رساند.
بعد از سال ۱۳۲۷ که اقلیت موجود در مجلس مانع تصویب قرارداد گس- گلشاییان شد، رژیم برای اینکه حتی اقلیت مخالفی نیز وارد مجلس نشود، توسط هژیر دست به تقلب در انتخابات زد و به بهانهٔ ترور شاه و دست داشتن آیتالله کاشانی در این ترور، او را بازداشت و به لبنان تبعید کرد. اینچنین بود که فدائیان اسلام با این جمعبندی که هژیر مانع اجرای احکام اسلام شده است، او را ترور کردند و با نامزد کردن آیتالله کاشانی و مصدق، بار دیگر گروه اقلیت را در مجلس شورای ملی احیا کردند.
با روی کار آمدن دولت مصدق اما اختلافات میان نواب و دولت ملی هم آغاز شد. فدائیان اسلام که از دولت مصدق انتظار داشتند اجرای احکام اسلامی را در راس امور قرار دهد وقتی انتظاراتشان برآورده نشد ساز مخالفت کوک کردند. مخالفتها که بالا گرفت، دولت مصدق که از جانب فدائیان احساس خطر میکرد، رهبران این گروه از جمله نواب را بازداشت و روانۀ زندان کرد. نواب به مدت ۲۰ ماه در حبس ماند و یک روز پس از کودتای ۲۸ مرداد علیه دولت مصدق از زندان آزاد شد.
شرکت در برگزاری تظاهرات ۳۱ اردیبهشت ۱۳۲۷ شمسی در همدردی با مردم فلسطین طی اشغال اراضی و تشکیل دولت اسرائیل، ثبتنام از داوطلبان جنگ با اسرائیل ـ که دولت اجازه اعزام به آنها نداد ـ، شرکت در کنگرۀ بینالمللی فلسطین در اردن و سخنرانی نواب مبنی بر اسلامی خواندن مسألۀ فلسطین و نه عربی بودن آن، ملاقات با شاه حسین و دعوت وی به اجرای اسلام، رفتن به مصر به دعوت اخوانالمسلمین، سفر به چند کشور عربی از جمله لبنان، سوریه، عراق، تلاش برای ایجاد وحدت اسلامی، ممانعت از دفن رضاشاه در نجف و قم، ترور نافرجام حسین علاء، فعالیت در قالب هیأتهای مذهبی و مسافرت به شهرهای مختلف برای تبلیغ دین اسلام از دیگر اقدامات فدائیان اسلام در دوران رهبری نواب صفوی و پس از آن بود.
سرانجام در ساعت سه و نیم بعدازظهر روز دوم آذرماه ۱۳۳۴ به دنبال ترور نافرجام حسین علاء، سیدمجتبی نواب صفوی رهبر فدائیان اسلام به همراه دو تن دیگر از اعضای این گروه بازداشت شدند. روزنامه اطلاعات فردای آن روز در خبری نوشت: «بعد از حادثۀ سوءقصد علیه جان نخستوزیر در مسجد شاه و دستگیری مظفرعلی ذوالقدر ضارب، مشارالیه در بازجوییهای اولیه اظهار داشت که نواب صفوی دستور اجرای ترور نخستوزیر را در اختیار من گذاشته است. علاوه بر این اعتراف از ظواهر امر و طرز صحبت کردن ضارب و شعارهایی که بعد از حادثه داده بود و همچنین گفتن اذان و الله اکبر بعد از حمله به آقای علاء چنین بر مامورین روشن شد که مظفرعلی به تحریک جمعیت فدائیان اسلام که در سالهای اخیر پنج مرتبه مرتکب سوءقصد علیه جان زمامداران وقت شدهاند، اقدام به سوءقصد و شلیک گلوله به سوی آقای علاء نموده است و بالنتیجه مقامات انتظامی چه شهربانی و چه فرماندار نظامی مصمم شدند که رهبر این جمعیت را که بعد از وقوع حادثه مخفی شده بود، بازداشت نمایند.»
آرشیو روزنامه اطلاعات، آذر و دی ۱۳۳۴
شهادت نواب صفوی و یارانش، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
یادواره شهید نواب صفوی، سیدهادی خسروشاهی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
زندگینامۀ سیدمجتبی نواب صفوی، منیره شریعتجو، بخش تاریخ ایران پژوهشکدۀ باقرالعلوم
فدائیان اسلام: تاریخ، عملکرد، اندیشه، به کوشش سیدهادی خسروشاهی، انتشارات اطلاعات
نظر کاربران
روحش شاد
کی هست
پاسخ ها
ازسرکردگان گروهک تروریستی فداییان اسلام
شهید قلب تاریخ است.
پاسخ ها
در پاسخ اون شخصی که شهیدعزیز نواب را سرکرده گروهک تروریستی فدائیان اسلام. معرفی کرده وتروریست نامیده بداند .که جد وآبائت تروریستند
خفه شو اسم تروریست رو گذاشتین شهید و ...
میدونید چقدر جنایت کرده چقد ادم کشته
راهت پر رهرو باد قهرمان.
از منفی های کامنت اول,دلم میگیره از قدرنشناسیمون.
خدالعنتش کنه.جزواولین تروریستهای ایرانی که دانشمندانی مثل کسروی راناجوانمردانه به شهادت رساند.
پاسخ ها
خدا همه تروریستهای نامرد رو لعنت کنه
من با هر نوع آدم کشی مخالفم
ما خدا نیستیم که برای جان آدمها تصمیم بگیریم
خوبه باز شما میدونید این چه جنایتایی کرده
درود بر شجاعت و غیرتش
شهدا میبالیم به شما شماهمیشه در قلب مردم جای دارید...
آی اونایی این شهدا را تروریسم مینامید بدانید تروریست حقیقی شما وجد وآباتونید
پاسخ ها
تروریسته دیگه اگه قرارباشه هرکی هرکاری دلش خواست بکنه که نمیشه
الانم شاید ملت از خیلیا دله خوشی نداشته باشن بتید برن ترورش کنن؟
بابا برای شما که کارتون تملق وچاپلوسی چه انتظاری میشه داشت چرابااعتقادات مردم اینگونه بازی میکیند خدابا اون عظمتش گناه کاررا می بینه شاهد اعمالش ولی هنوزم حکم نمیده شماچطوری انقدر راحت حرف مفت میزنید یه آدم خداشده که بگه کدوم انسان خدانشناس وکدو انسان خدارونمیشناسه بعدش مگه به زمان عرب کافرروترورمیکردن بترسیدازخشم خداچرا فکرمی کیند کسی که خودش حکم میده واجرامیکنه کاردستی انجام داده حالاازنطرشماکسایی که این آقااعدام کردن چیست
بعضی ها خودشان را از پیامبر و ائمه بالاتر میدانند
پیامبر و ائمه کدام یک از مخالفینشان را که با دین اسلام مخالفت کردند ترئر یا اعدام کردند
بعد بعضی ها خودشان را نماینده خدا میدانند و جان انسانها را به خاطر عقیده شان میکیرند
چند میلیارد انسان در کره زمین اسلام را قبول ندارند و ما مسلمانان را متوحش وحشی و انسان بدوی میدانند
خاک بر سر تفکری که بدنبال حذف مخالف عقیده اش باشد
لعنت بر روحش تروریست جنایتکار
لعنت بر روحش تروریست جنایتکار
یکی از بهترین انسان های دنیا را کشت ، برین تحقیق کنین در موردِ کسانی که توسطِ این فدر کشته شده ببینید در میانِ کسانی که کشت چه دانشمندانی از جمله کسروی بودند ! تنها کارِ مفیدش ترورِ رزم آرا بود که اون را هم به به قصدِ معامله انجام داده بود ، برید نامه اش را بخونید : (ایجادِ پیاده روی جدا برای زنان و مردان ) مشخصه که دکتر مصدق با همچین فردِ ترورسیتی همکاری نمی کرده !
داعشی زمان خودش بود.
لعنت بهش تروریست جنایتکار عوضی
شهید چی بابا کلی ادم ترور کرده اونایی که می گیم شهیده
ادمین که بیاد یه دانشمند رو رو برای( اعتقاداتش !!!!!!) ترور کنه شهیده ؟
شهید سردار قاسم سلیمانی بود ن این جنایتکار
.....