پیام روشن تهران به ترامپ با لبخند ظریفِ جواد
روز گذشته تصویری از ملاقات ظریف و عراقچی با سردار قاآنی در همایش «مکتب نصرالله» خبرساز شد.
برترینها: روز گذشته تصویری از ملاقات ظریف با سردار قاآنی در همایش «مکتب نصرالله» خبرساز شد. در فضای سیاسی ایران، جواد ظریف همواره به عنوان یک چهره کاریزماتیک و اثرگذار در عرصه دیپلماسی شناخته میشود. حالا با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و احتمال تغییرات اساسی در رویکردهای دیپلماتیک آمریکا، شرایط به گونهای رقم خورده که برای محمدجواد ظریف، این دوره شاید آخرین فرصت برای احیای جایگاه سیاسی و تثبیت چهرهی دیپلماتیک او باشد.
در انتخابات اخیر، ظریف حمایتی بیچونوچرا از مسعود پزشکیان به عمل آورد و سرمایهی سیاسی خود را برای این چهره هزینه کرد. اما موفقیت یا ناکامی پزشکیان در دورهی خود، بهطور مستقیم بر سرنوشت ظریف و افراد همفکر او نیز تأثیر خواهد گذاشت؛ چرا که عدم موفقیت پزشکیان میتواند جایگاه ظریف را نیز تحتالشعاع قرار دهد و اعتبار سیاسیاش را دچار چالش کند.
بازگشت ترامپ با سیاستهایی که همواره نسبت به ایران داشته، دورهای حساس و مخاطرهآمیز برای دیپلماسی کشور رقم خواهد زد. ترامپ به دلیل رویکرد تهاجمی خود، فضای سیاست بینالمللی را پیچیدهتر از گذشته کرده و این مسئله نیاز به چهرههایی همچون ظریف و تیم او را بیش از پیش تقویت میکند. چهرههایی با تجربه عمیق دیپلماتیک و شناخت از رفتار و واکنشهای آمریکا، میتوانند در این شرایط به عنوان پُلهای ارتباطی و تعاملی ایران و آمریکا نقش ایفا کنند.
از همین رو، این دوره برای ظریف فرصتی استثنایی برای بازسازی چهره و تثبیت موقعیتش در سیاست خارجی ایران به حساب میآید؛ فرصتی که اگر بهدرستی از آن استفاده شود، نه تنها میتواند به نفع کشور باشد، بلکه به ریبرندینگ ظریف و همراهانش کمک شایانی خواهد کرد. در فضایی که برخی از سیاستمداران داخلی تمایل به سیاستهای افراطی دارند، چهرههای باتجربهای مثل ظریف میتوانند با اعمال دیپلماسی تعاملی، ضمن کاهش تنشها، جایگاه استراتژیک ایران را در فضای بینالمللی حفظ کنند.
این چالش جدید به نوعی «آخرین میدان» برای ظریف و دیپلماتهای نزدیک به اوست، تا بار دیگر با ابتکار و توانایی خود، دیپلماسی ایران را به سطحی بالاتر از تنشزایی رسانده و تهدیدها را به فرصتی برای کشور تبدیل کنند. در همین ارتباط روزنامه هممیهن در مطلبی با عنوان "دیپلمات در سایه" به قلم رضا رئیسی درباره اظهارات و موضعگیریهای محمدجواد ظریف پس از انتخاب ترامپ یادداشتی منتشر کرده که در ادامه میخوانید:
آقای دیپلمات شاید بهتر از خیابانهای تهران و محافل سیاسی داخلی، با پیچ و خمهای سیاستورزی در واشنگتن و نیویورک آشنا باشد و این مزیتی است که هیچ سیاستمدار و دیپلمات ایرانی از آن برخوردار نیست و در بزنگاهی که یکبار دیگر شاهد حضور ترامپ در کاخ سفید خواهیم بود، میتواند بسیار به کار آید.
عموم مقامات رسمی و چهرههای شاخص سیاسی با انتخاب مجدد ترامپ ترجیح دادهاند در قالب جمله کلیشهای «برای ما فرقی نمیکند که چه کسی رئیسجمهوری آمریکا باشد» از کنار این موضوع گذر کنند؛ که البته هم با توجه به حساسیت موجود پیرامون این مقوله و عقبه و سابقه طیشده، شاید بتوان به آنان حق داد که چنین واکنشی از خود نشان دهند اما تنها کسی که در این میان واکنشی متفاوت از خود نشان داد، دکتر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین و معاون راهبردی رئیسجمهوری در دولت چهاردهم بود که در قالب یک پست در شبکه ایکس با مخاطب قرار دادن ترامپ و ونس، معاون اول وی، به آنان موضوع شعارهای انتخاباتیشان درباره پرهیز از جنگ و تنشافزایی را گوشزد کرد.
در ادامه نیز، صبح روز گذشته در حاشیه برگزاری همایش مکتب نصرالله، ظریف یکبار دیگر پیامی را خطاب به ترامپ، ارسال کرد و گفت: «آقای ترامپ باید نشان بدهد که سیاستهای غلط گذشته را دنبال نمیکند.حتماً ترامپ متوجه شده است که سیاست فشار حداکثری که ایشان شروع کرد، باعث شد که ایران غنیسازیاش از ۵/۳ درصد به ۶۰ درصد برسد و تعداد سانتریفیوژها نیز افزایش پیدا کند. خود ایشان اهل محاسبه است، باید محاسبهای بکند، چرتکهای بیاندازد، ببیند که سود و زیان آن سیاست چه بوده و آیا کماکان میخواهد آن سیاست زیانبار را ادامه بدهد یا عوض کند.»
این پالسهای ارسالی از سوی ظریف که توأمان بیم و انذار میدهد و عواقب تکرار سناریوهای گذشته را گوشزد میکند و درعینحال به ترامپ یادآور میشود که شرایط متفاوت این برهه را لحاظ و زمینهای برای تغییر رویکرد را مهیا کند، نشان میدهد که ظریف با درک جایگاه ویژه خود در این برهه حساس و خطیر به جای انفعال و بیعملی و سخنان کلیشهای به دنبال زمینهسازی برای گرهگشایی در این کلاف سردرگم و هزینهکرد از آبرو و حیثیت سیاسی خود در راستای روزنهگشایی و راهگشایی در برابر دیواری به سختی ترامپ است.
ظریف در دوران وزارت امورخارجه خود همزمان با روی کارآمدن ترامپ نیز بیکار ننشست و نشان داد که در قالب یک دیپلمات عملگرا از هیچ کوشش و تلاشی دریغ نمیورزد. او نهتنها به گفته وزیرخارجه اسبق ایالات متحده، سناتور جان کری، چند دیدار غیررسمی در چارچوب سفرهایش به نیویورک داشت بلکه با سناتور دموکرات «کریس مورفی» در حاشیه اجلاس مونیخ نیز دیدار و رایزنی کرد و حتی در تیرماه سال۱۳۹۸ و همزمان با اوجگیری تنشها با آمریکا در خاورمیانه با سناتور جمهوریخواه «رند پال» نیز نشستی غیررسمی داشت. ظریف بهخصوص در سالهای ابتدایی روی کار آمدن ترامپ با چهرههای مختلف و پرنفوذ آمریکایی دیدار و رایزنی و لابیگری داشت. ظریف ۶۷ساله ظرفیت بالقوهای دارد که میتواند در این بزنگاه به کار بیاید و نقش دیپلمات در سایه را به بهترین وجه ایفا کند.
نظر کاربران
دست در دست چقدر گفتن اختلاف دارند
ترامپ این دوره اخرین فرصته
میگن ترامپ دنبال برجامه خنده داره
یاس تیم رائقی چقدر بیخودی ظاهری الکی به ظریف میپرن
انشالله موفق باشد
پس چرا الکی به ظریف حمله میکنن وقتی همشون قبولش دارند
پس ظریف اوکی براشون هی ظریف طریف میکنن
انشاء الله موفق بشی
یکی نیس که بداد مردم برسه
آدم عاقل از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشه
مدام میکفت در سفرهای استانی با گلوی کرفته مردم مااشتباه کردیم رای بدید اما استباه نکردید مردم تحمق فرص کردی اقای طریف
ترامپ و دولت آمریکا و جامعه جهانی دیگر فریب لبخند و شعار را نمی خورد.
ترامپ بایدن اسراییل یکی هستند و یک هدف دارند مستعمره کردن ایران.ازموده را آزمودن خطاست ایران به تعهداتش عمل کرد حالا آمریکا کم کم تحریم هارا بردارد تا ایران به مذاکره برگردد
ظریف نیرویست که اکثریت قدرش را نمی دانند وبا نادانی دنبال تهمت و برچسب زدن به ایشان هستن در حالی که مردم زیر بار تحریم له شده اند کاسبان تحریم دنبال بهانه برای ادامه جنگ وتحریم ها و کاسبیشان هستند
سیاست ترامپ عوض شده چون سنش بالاتر رفته ی کم منعطف تر شده. گفته تحریم هارو برمیداره.حالا این سیاستمداران ما هستند که باید بازرنگی خودشون درموقعیت زمان استفاده لازم را ببرند
خدا کند که با ترامپ کنار بیایند و وضع مردم بهتر بشه بخدا هر چه کار میکنیم میره تو حلقوم تورم همیشه از تورم عقب تر هستیم. رفتم یک کیلو شلغم بخرم 50 تومان بود پشیمان شدم
از خندهها و حرفای ظریف متنفرم
اگر تنگ نظران سیاسی (واز ما بهتران.) بگذارند.
اگر بی سوادا و لمپن های پایداری بزارن مملکت درست میشه
همین که به انگلیسی مسلط هستش به همه چی میارزه
ظریف و تیم پیر و پاتالش اگر می توانستند در مقابل ترامپ کاری برای ایران بکنند آن موقع می کردند که ترامپ از برجام خارج نمی شد و یا اگرهم آمریکا از برجام خارج شد اروپایی ها به تعهدات و وعده هایی که در برجام داده بودند عمل می کردند؟!👎
اخسنت به ظریف که گوشزدکرد که ایران باج به شغال نمیده
ولا امروز مهمون داشتم برنج نداشتم بخرم بقرآن قسم،،خنده و اخمو اینو اون برام برنج و روغن و گوشت۸۵۰هزاری نمیشه،،حتما لپه هم تحریم است از۶۵تمن شد۹۰تمن الانم شده۱۱۰و۱۳۰تمن،تا بخای یکیشو بخری پنج تای دیگه تموم میشند
انشاالله که خیر باشه و جنگ و خونریزی تموم بشه و در تمام جهان صلح برقرار شه. الهی آمین 🤲
خدانگه دارآقای ظریف باشد
یعنی یه انسان چقدر میتونه پررررررررو باشه آخه؟!!!!!
با این متن ها نمی تونید بی لیاقتی های ۸ ساله رو که همین شخص وزیر امور خارجه اش بود رو از یاد مردم ببرید
ولی انصافاً پررویید
همه مسیولین دروعکو هستن
واقعا قبول دارم. دیگه خدا به دادمون برسه. از قدیم گفته اند شکم سیر از گشنه خبر ندارم. خدا صبرت بده مرد
احسنت دقیق و کامل و جامع
خدا پدرت رو بیامرزه، حرف حق زدی