۱۱۴۱۱۸۰
۵۳ نظر
۵۳۱۹
۵۳ نظر
۵۳۱۹
پ

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

کمتر از چند روز به پایان ریاست‌جمهوری هشت ساله حسن روحانی باقی مانده است؛ هشت سالی که فراز و فرودهای زیادی داشت

برترین‌ها: کمتر از چند روز به پایان ریاست‌جمهوری هشت ساله حسن روحانی باقی مانده است؛ هشت سالی که فراز و فرود‌های زیادی داشت و ایران بحران‌هایی به خود دید که در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بی‌سابقه یا کم‌سابقه بود.

فرهاد قنبری درباره‌ی بزرگترین اشتباهات روحانی در کانال خود نوشت: دولت حسن روحانی با همهٔ فراز و نشیب‌ها به هفتهٔ پایانی حیات خویش رسید و کمتر از چند روز دیگر باید قدرت را به ابراهیم رئیسی واگذار نماید. روحانی طی هشت سال گذشته با بحران‌هایی مواجه گشت که شاید در تاریخ حیات جمهوری اسلامی بی‌سابقه بود و ایشان را به بدشانس‌ترین و غیرمحبوب‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ ایران تبدیل کرد.

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

روحانی سال ۹۲ دولتی ورشکسته، اقتصادی درگیر تورم شدید و کشوری تا گردن فرورفته در تحریم‌های بین‌المللی را تحویل گرفت و حالا قرار است کشور را در شرایطی به مراتب وخیم‌تر به ابراهیم رئیسی واگذار نماید.اما از دلایل از میان رفتن محبوبیت روحانی علاوه بر مورد سرکار آمدن دولت ترامپ در آمریکا (که خود ایشان علاقه‌مند است همه چیز را از این زاویه بنگرد) اقدامات اشتباه روحانی است که می‌توان از مهمترین آن‌ها به موارد ذیل اشاره کرد:

۱- نگاه ایده آلیستی به حوزه بین الملل:

بزرگترین اشتباه، نوع نگاه ایشان به روابط بین‌الملل بود. روحانی و تیم سیاست خارجی ایشان نگاهی اخلاقی و ایده‌آلیستی به واقعیت حاکم بر عرصهٔ بین‌الملل داشته و بر این باور بودند که دولت‌ها و قدرت‌های جهانی از قوانین و تعهدات تخطی‌ناپذیری پیروی می‌کنند.روحانی و ظریف بارهاوبار‌ها در سخنرانی‌های خود به امکان‌پذیر‌نبودن بازگشت تحریم‌های آمریکا اشاره کرده و معتقد بودند که برجام یک عهدنامهٔ بین‌المللی است که کشوری به تنهایی نمی‌تواند آن را زیر پا گذاشته یا از آن خارج شود.

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

تیم آقای روحانی این واقعیت تلخ که منطق حاکم بر روابط بین‌الملل، منطق آنارشیک [منطق زور]است را نادیده می‌گرفتند (یا اصلاً باور نداشتند)، آن‌ها باور نداشتند که عرصهٔ بین‌الملل به‌مانند جنگل از قانون زور پیروی می‌کند و در این میان آنکه زورش بیشتر است قلمرو حکمرانی بیشتری در اختیار دارد و اوست که حق و ناحق را مرز‌بندی می‌کند. دولت روحانی با این اشتباه بزرگ تا می‌توانست بر طبل برجام دمید و تمام برنامه‌های اقتصادی و غیر‌اقتصادی خود را بر اساس آن پایه‌ریزی کرد و با خروج آمریکا از برجام تمام برنامه‌های خود را، بر باد رفته دید.

۲- نداشتن گفتمان:

روحانی در انتخابات نودودو راه میانه را انتخاب کرد. راهی که هم می‌خواست حمایت مردمی اصلاح‌طلبان را داشته باشد و هم به نهاد‌های قدرت اطمینان دهد که مسیری متفاوت و جدا از خواسته‌های آن‌ها را طی نخواهد کرد. آقای روحانی در مسیری قدم گذاشت که مصلحت و کسب قدرت را قربانی "سیاست" کرد و بدون ارائهٔ یک گفتمان مشخص به مقام ریاست‌جمهوری رسید.

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

روحانی نمی‌دانست نگاه منفعت‌جویانه و غیرسیاسی (سیاست به معنای تصمیم گیری‌های سخت و گاهی خطر کردن) ممکن است مانند شمشیر دو لبه عمل نماید. آقای روحانی احتمالاً به این مسئله نیندیشده بود که با اتخاذ چنین رویکردی و با نداشتن هیچ گفتمانی، در صورت شکست سیاسی، همهٔ جریان‌های سیاسی (حتی بسیاری از وزیرانش) از او فاصله گرفته و او را در برابر مشکلات مضاعف تنها خواهند گذاشت.

۳- دست‌کم گرفتن رقیب داخلی:

روحانی با اینکه دهه‌های گذشته از چهره‌های پرنفوذ در قدرت حاکمهٔ کشور بود، به نظر می‌رسید یا ساختار قدرت در ایران را به درستی نمی‌شناخت و یا اینکه با خوش‌بینی به تغییر رویه معتقد بود و این توانایی را در خود احساس می‌کرد که پس از سی‌وپنج سال تصویری دیگر از ایران در عرصهٔ بین‌الملل ارائه کرده و با حل بحران میان ایران و غرب زمینهٔ توسعهٔ اقتصادی کشور را هموار نماید. اما هر چه بود گذر زمان نشان داد که پیگیری سیاست عادی‌سازی روابط خارجی ایران در هر دو جبهه، چه اقناع محافظه‌کاران داخلی و چه اقناع طرف‌های غربی، شکست خورد.

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

آقای روحانی انگار این واقعیت ملموس را فراموش کرده بود که رئیس‌جمهورِ کشوری است که چهار دهه است شعار "مرگ بر سازشکار" را شعار اصلی خود می‌داند. آقای روحانی قدرت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری جناح رقیب را دست‌کم گرفته و فراموش کرده رئیس‌جمهور همان کشوری است که پس از چهل سال از انقلاب، حمله به سفارت کشور‌های مختلف را حق مسلم خود می‌داند و رفتار و کردار و گفتار خود را تنها متر و معیار حقیقت در جهان تلقی می‌کند. روحانی قدرت نهاد‌های پرنفوذ که از تریبون‌های نماز جمعه و حوزه‌های علمیه تا پایگاه‌های بسیج را شامل می‌شد و آشکارا او را به وطن‌فروشی و «استخر فرح» تهدید می‌کردند، را نادیده گرفته بود.

۴- خوش‌بینی به کشور‌های غربی:

روحانی همان‌گونه که در محاسبات خود نسبت به قدرت رقیب داخلی در اشتباه بود، در برداشت خود نسبت به کشور‌های غربی و آمریکا نیز دچار خوش‌بینی مفرط بود. آقای روحانی فراموش کرده بود که آمریکا و اروپا از لحاظ بنیادی با جمهوری‌اسلامی مشکل دارند و تا زمانی که نظام سیاسی با چنین ساختاری در ایران حاکم است، عادی‌سازی روابط با ایران را دستور کار خود نخواهند داشت و ایران را به‌عنوان بازیگری عادی مانند سایر کشور‌ها به رسمیت نخواهند شناخت.روحانی ظاهراً تمام مشکل ایران با غرب را به مسئلهٔ هسته‌ای تقلیل داده بود و نقش سیاست منطقه‌ای ایران، تنش با عربستان و اسرائیل، مسئلهٔ موشکی، شعار‌های حقوق بشری و امثالهم را به کل نادیده گرفته بود.

۵- اتکاء بیش از اندازه به آقای هاشمی رفسنجانی:

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

دولت روحانی در عمل بدل و کاریکاتوری از دولتی بود که قرار بود آقای هاشمی در رأس آن قرار بگیرد. دولت روحانی چند سال اول خود را کاملاً وابسته به قدرت و نفوذ و حمایت آقای هاشمی کرده و با درگذشت ایشان دچار بحران معنایی و هویتی گشته بود.

۶- فاصله گرفتن از حامیان:

اکثریت سبد رأی روحانی را طبقهٔ متوسط شهری تشکیل می‌داد. روحانی با شعار‌هایی مانند بازگرداندن اعتبار به پاسپورت ایرانی، تعامل با غرب، گشایش فرهنگی و برخی آزادی‌های اجتماعی توانسته بود رأی و اعتماد بالای این طبقهٔ اجتماعی را به خود جذب نماید، اما در عمل در برابر تک‌تک شعار‌های خود عقب‌نشینی و سکوت کرد و به صورت کامل پایگاه اجتماعی خود را از دست داد. حامیان روحانی انتظار داشتند که او به تهدیدات ترامپ برای خروج از برجام واکنش نشان داده و قبل از خروج آمریکا (ترامپ شانزده ماه پس از رسیدن به ریاست‌جمهوری و با تهدید مدام و دعوت روحانی به مذاکره از برجام خارج شد) راهی برای گفتگو با او یافته یا در اعتراضات آبان ۹۸ به جای گفتن اینکه من صبح جمعه خبردار شدم، موضع مردمی اتخاذ کند، اما او ترجیح داد به صندوق رأی خود پشت کرده و مصلحت خود را جایی کم دردسرتر از اتکاء به حامیان خویش جستجو نماید.

تمام اشتباهات روحانی؛ دهه‌ات گذشت مربی!

در کل این اشتباهات و برخی اشتباهات ریز و درشت دیگر باعث شد روحانی نه به آنچه که در عرصهٔ بین‌الملل انتظار داشت دست بیابد و بحران هسته‌ای ایران را حل کند و عادی‌سازی روابط با غرب را پیش ببرد، و نه در عرصهٔ اقتصادی توفیق چندانی به دست آورد، نه رضایت حامیان خویش را داشته باشد و نه جناح رقیب دل خوشی از او داشته باشد.

روحانی حالا با دستانی کاملا خالی و بدون هیچ حمایتی عرصه ریاست جمهوری را ترک می‌کند و به نظر نمی‌رسد دل کسی هم برایش تنگ شود. او پس از این می‌تواند به مانند احمدی نژاد در توهمی دن کیشوتی فرو رفته و خود را سیاستمداری موفق معرفی کند و یا اینکه با دقت و تامل بیشتری به اشتباهات خود بیندیشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    سال بعد به حال امروز غبطه میخوریم اون درگیر داخلی های متحجردبود و گرنهدکارهای زیادی میتونست انجام بده

    پاسخ ها

    • بدون نام

      هر چی سر مردم ایران بیاد حقشونه چون فراموشکار و جوگیرن

    • بدون نام

      ملت فراموشکار و جوگیر ایران

    • قوخازواره

      خالی کردن جیب ملت بدبخت تحت پوشش بازارسرمایه وبورس چه ربطی به متهجران داشت؟

    • امینوو

      مغرور و خود شیفته ترین رئیس جمهور ایران

    • عبدالحمید

      جناب ۶:۵۳ احتمالا سرت توی خزانه دولت بوده و از اطرافت خبر نداری! !!

  • بدون نام

    بای دیگه برنگردی.

    پاسخ ها

    • naser

      کاربران عزیزهرگونه انتقادوتوهینوهرچی دلتون میخوادبه دولت بگین که دیگه ازاین خبرهانیست

  • بدون نام

    منفورترین رییس جمهور ایران،دروغگوی بنفش روحانی

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اون محموده

  • طاهره

    شاید اگه همون مخالفان داخلی نبودن ،اوضاع بهتر میشد
    واقعا شاید روحانی کمی بدشانسی هم اورد
    حمایت نشد
    تحریم های شدید بین الملل ...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      یه رئیس جمهور باید بتونه هر بحرانی رو پیش بینی کنه و حداکثر آمادگی رو براش داشته باشه ولی روحانی هیچ اقدامی برای پیشگیری از این وضعیت نکرده بود و همه ی تخم مرغاش رو تو سبد مذاکرات گذاشت .

  • بدون نام

    در کل اشتباهی رئیس جمهور شد

    پاسخ ها

    • .............

      نشد این ملت بی فکر انتخابش کردن اونم برا دومین بار

    • بدون نام

      جناب این ملت بیفکر ک میگی دنبال ی روزنه امید بودن . اینکه روحانی خواست ب وعده هاش عمل کنه و اجازه ندادن یا با حرفاش و وعده هاش مارو بازی داد، بماند.

  • naser

    مانه میبخشیم ونه فراموش میکنیم البته تندروهاوکاسبان تحریم هم نقش زیادی دراین اوضاع داشتن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      کل نقش اونا داشتن

    • سعید

      وجدانا اگر بفهمی کاسبان تحریم یعنی چی فقط طوطی وار تکرار میکنی

    • بدون نام

      ستاد تک نفره همتی نه می بخشه نه فراموش میکنه خخخخخ

  • بدون نام

    آفرین.واقعا عالی نوشتی.

  • بدون نام

    توهم دن کیشوتی رو خوب اومدی .....

  • korosh

    بزرگترین دروغگو عالم هستی

  • بدون نام

    دقیقا همینطوره متاسفانه

  • محمد

    رييس جمهور در ايران در حوزه مسايل كلان ، هيچ كاره است

  • فامیل دور

    گزارش 90 روزه رو یادتون رفت.. از همون اول با دروغ شروع کرد و با ناتوانی در اداره کشور و نهایتا با گند زدن بخاطر کم کاری در واکسیناسیون کرونا به اتمام رسوند..

  • Faezeh

    ینی من گودبای پارتی تورو میبینم؟!

  • بدون نام

    کمتر از چند روز؟؟

  • بدون نام

    مردم رو تو این چند سال بدبخت وبیچاره کردی بعد انتظار داری ببخشن وعده ما سر پل صراط.

  • بدون نام

    روحانی دروغگوترین رئیس جمهور ایران

  • بدون نام

    روباه كه جيب مردم و تو بورس زد و قرار بود فقر و ريشه كن كنه ولي فقر را به حد اعلا رساند با سستي در واكسناسيون روزي 500 نفر ايراني ...

  • همشهری

    بهترین شجاعتی که میتونست بخرج بده استعفا در دور دوم بود وسلام

  • بدون نام

    8سال پسرفت

  • بدون نام

    هر چه که بود زندگی مردم داغون شد.زندگی کارگری من که باد فنا رفت.در این هشت سال دریغ از یک روز خوش....

  • بدون نام

    چه راحت 8 سال خراب ميكنند و خودشون ميخورن و با ملت باي باي ميكنند

  • بدون نام

    جوري كار كرديد كه الان مردم ارزوي 8 سال پيش و ميكنند

  • بدون نام

    8 سال عمر 85 ميليون و گرفتي و رفتي جالبه در هيچ حوزه اي هم رشدي نبوده غير از گراني و تورم و فقر

  • بدون نام

    علت تخريب 8 ساله و كارنكردنتان را بگيد ؟

  • بدون نام

    ممنون از شما خيلي خوشگل و با حيله جيب 30 ميليون و تو بورس زديد طوري كه هنوز منفي هستيم

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خداشاهده شوهرمن هنوز توشوک پولای ازدست رفتش توی بورس
      خدا ازتون نگذره

  • بدون نام

    اگر به كل رياست جمهوري ها نگاهي كنيم ميبينم هر دفعه مخرب تر و بدتر از نفر قبلي بوده اند

    پاسخ ها

    • بدون نام

      همیشه دور اول همه ی رئیس جمهور ها بهتر از رئیس جمهور قبلیشون بوده چون یبار دیگه هم به رأی نیاز دارند

  • بدون نام

    شما هم مثل بقيه شهامت نداشتي كه علت پس رفت ها را بگي

  • بدون نام

    کدوم رییس جمهور خوب بوده؟ هیچ کدوم. چون رییس جمهور کاره ای نیست

  • امیر

    لیاقت مردم همینه

  • بدون نام

    روحانی از کارنامه خود راضی بود.

  • قم المقدس

    شاید برای این که بخام خودم آشفته نشم به ذهنم تزریق کردم که نزاشتن روحانی کار کنه وگرنه بلد بود رئیس جمهور باشه

  • بدون نام

    از همه مهمتر: اینکه میخواستند دولتش موفق نشود

  • بدون نام

    خیلی دلم براش میسوزه خیلی کم شانس بود

  • مهم نیس

    فقط بدبختی داشتی
    ۸ سال لعنت ۸۰ میلیون ایرانی پشت سرت بود

  • بدون نام

    دامادت را هم‌ با خودت ببر

  • بدون نام

    تازه روز خوشمونه

  • بدون نام

    خب فک کنم کم کم داره ساکاشو میبنده که بره اتریش که اگه بمونه کلاهش پس معرکست

  • ایرانیم

    روحانی بدشانسی زیاد از نامردی امریکا سیل ۲۴ استان بیماری کرونا و خشک سالی و دیگر اگر بدشانسی نمی آورد و امریکا نامردی نمیکرد کرد بهترین رئیس جمهور می شود

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج