قطر چگونه به جمع قدرتهای آسیا رسید؟
بیتردید مهمترین سورپرایز هفدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا، صعود تیم ملی قطر به دور نیمهنهایی این مسابقات بود.
فرهیختگان: بیتردید مهمترین سورپرایز هفدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا، صعود تیم ملی قطر به دور نیمهنهایی این مسابقات بود. تیمی که با پنج برد درخشان به نیمهنهایی رسیده و امروز باید رودرروی میزبان قرار بگیرد و برای فینالیست شدن بجنگد. عنابیها برای نخستین بار در تاریخ خود، موفق شدند در جمع چهار تیم نهایی جام ملتها قرار بگیرند و حضور در این مرحله به خودی خود برای آنها یک موفقیت بزرگ به حساب میآید.
آنها با شکست تیمهای قدرتمندی چون عربستان، عراق و کرهجنوبی جواز حضور در این مرحله را گرفتند و نکته جالب این است که حتی یک گل هم دریافت نکردهاند و ۱۲ بار موفق به گشودن دروازه رقبا شدهاند.
همه چیز از 2004 آغاز شد
تیم کنونی قطر مجموعهای است از بازیکنان اکثرا جوان که با چند باتجربه به تعادل قابل قبولی رسیدهاند. تیمی که اسکلت بندیاش از دو باشگاه السد و الدحیل تشکیل شده و الباقی نفرات هم در تیمهای الغرافه، الاهلی، السیلیه، الخور، العربی و قطرSC مشغول هستند. قطعا تیمی که با این صلابت تا به اینجا صعود کرده بر حسب اتفاق نبوده و پیشینه و عقبهای توانسته آنها را به چنین بلوغی برساند.
بلوغی که نهتنها در تیم بزرگسالان، بلکه در تمام ردههای سنی آنها در سه چهار سال اخیر به وضوح دیده شده است. جواب این سوال مهم و حیاتی به یک مکان خاص بر میگردد. به یک کمپ رویایی که با اندیشهای ژرف احداث شد. این مجموعه بینظیر که توجه باشگاههای معتبر اروپایی را هم به خود جلب کرده در سال ۲۰۰۴ ساخته شد.
هدف آن پرورش استعدادهای ورزش قطر خاصه فوتبال بود و کار خودش را خیلی زود استارت زد. اسپایر در ادامه کار بنیادین خود مالکیت باشگاههای لئونسای اسپانیا و یوپن بلژیک را برعهده گرفت و با باشگاههایی چون لیدز یونایتد قرارداد همکاری به امضا رساند.
82درصد تیم ملی قطر، برآمده از اسپایر
۱۹ بازیکن از ۲۳ بازیکن کنونی تیم ملی قطر بزرگ شده و آموزشدیده همین کمپ هستند و ستارههای بزرگ این تیم نظیر اکرم عفیف در تیمهای اسپانیایی و بلژیکی ذکر شده بازی و کسب تجربه کردهاند. آنها کودکان بااستعداد را از پنج، ۶ سالگی جذب میکنند و به صورت ۲۴ ساعته آموزشهای مختلف را برایشان در نظر میگیرند.
تمامی عوامل آموزشی مربیان حرفهای، خارجی و اغلب اسپانیایی هستند. این بچهها تا ۱۲ سالگی زیر نظر قرار دارند و سپس به تیمهای پایه ملحق میشوند. ۶ تیم که سال به سال با این بچهها بزرگ و بزرگتر میشود و نهایتا در ۱۹ سالگی آنها را به تیمهای قهرمانی ارسال میکنند. هماکنون تیم زیر ۱۹ سالههای قطر صددرصد برآمده از کمپ اسپایر است.
پیشرفت در همه رشتهها
پیش از رسیدن تیم بزرگسالان قطر به دور نیمهنهایی جام ملتها، تیم زیر ۱۹سال قطر در سال ۲۰۱۴ قهرمان آسیا شد. البته که این موفقیتها منحصر به فوتبال نیست. موتاز عیسیبرشام با استفاده از مجموعه بینظیر آماده شده در اسپایر در مسابقات دایموند لیگ قهرمان شد. اشرف السیفی در پرتاب چکش به یکی از بهترینهای آسیا تبدیل شد و نمونههایی از این دست که به وفور یافت میشوند و باید در ادامه منتظر درخشش بیشترشان هم بود.
سانچز- اسپایر؛ از 31 تا 43 سالگی
قطریها متوجه شدند با استخدام ستارههایی چون سباستین سوریا، قاسم برهان، رودریگو تاباتا و... در سنین بالا نمیتوان در فوتبال به افتخار رسید. آنها با پرورش استعدادهای خود از سنین پایین در کمپ اسپایر زیر نظر مربیان زبدهای چون فلیکس سانچز میتوانند راحتتر مسیر موفقیت را بپیمایند و در جامجهانی ۲۰۲۲ جزء بهترینها باشند. فلیکس سانچزباس ۴۳ ساله که در شهر بارسلونا به دنیا آمده از سال ۱۹۹۶ به تیم آکادمی بارسا پیوست.
۱۰ سال در آنجا کار کرد و در سال ۲۰۰۶ با یک پیشنهاد مالی شگفتانگیز روبهرو شد. آکادمی اسپایر از او دعوت به عمل آورد. هفت سال در آنجا مشغول به آموزش و پرورش استعدادها شد. او در سال ۲۰۱۳ سرمربی تیم زیر ۱۹ سالههای قطر شد. سال بعد هدایت تیم زیر ۲۰ سالهها را قبول کرد و با همان نسل پیش آمد و در سال ۲۰۱۷ نفر اول فنی تیم زیر ۲۳ سال شد و با رفتن خورخه فوساتی، بهعنوان سرمربی تیم بزرگسالان کارش را آغاز کرد.
قطر، قدرت جدید قاره کهن
در تیم فعلی قطر پنج بازیکن متولد سالهای ۹۶ و ۹۷ دیده میشوند و میانگین سنی تیم، ۲۵ سال و پنج ماه است. بازیکنان کمی مسنتر تیم با وجود سن نهچندان زیاد در طول سالهای اخیر بازیهای زیادی انجام دادهاند. بهطور مثال، حسن الهیدوس بهعنوان باتجربهترین بازیکن تیم با ۲۸ سال سن، ۱۱۰ بازی ملی در کارنامه دارد. علاوهبر این در بعد فنی هم قطریها بازیکنانی کاملا سازگار با تاکتیکها دارند و در پنج بازی اخیر در هر دو سیستم ۳-۳-۴ و ۳-۴-۳ به خوبی جواب دادهاند.
در بین ۲۳ بازیکن کنونی فقط یک بازیکن ۳۰ ساله و یک بازیکن ۳۲ ساله حضور دارند که تقریبا به بازی هم گرفته نمیشوند. الباقی نفرات همگی کمتر از ۲۸ سال سن دارند و این شگفتانگیز است. بیتردید با این نمایش فوقالعاده و این برنامهریزی مدون، باید قطر را در آیندهای نزدیک بهعنوان یکی از قدرتهای قاره کهن قبول کنیم و به رسمیت بشناسیم.
نظر کاربران
مدیران فوتبالی برنامه ریزی یعنی این! حالا هی دلار و پول بی زبون به اسدقلال و حرصپولیس تزریق کنین