داستانهای تاریخ فوتبال
«فیفو» چه کسی بود؟
خواکین ناوارو پرونه به خاطر حضور در تیم فیفا لقب "فیفو" را به خود گرفت.
ایسنا: ۹۰ سال از تولد فوتبال ( ۲۱ اکتبر ۱۹۸۳ ) میگذشت. در سال ۱۹۳۸ تصاویر بازی ها پخش شد و در هفتاد و پنجمین سالگرد یعنی سال ۱۹۴۷ جلسه فدراسیون های بریتانیا باعث شد یک بازی میان کاشفان فوتبال یعنی انگلیس و منتخب جهان برگزار شود.
این بازی به خاطر حضور یک بازیکن به نام خواکین ناوارو پرونا در اسپانیا محبوب شد. در آن روزها او را به نام ناوارو می شناختند اما زمانی که عضوی از تیم فوتبال فیفا شد به "فیفو" مشهور شد.
ناوارو کاتالانی بود و فوتبال خود را در بارسلونا شروع کرد اما موفق نبود. او به سابادل رفت و سپس به رئال مادرید پیوست. بازیکن اسپانیایی توانست به عنوان مدافع راست سال ها برای مادرید بازی کند. ابتدا لقب آتش نشان را به خود گرفت چون بازیکن سریع و فرزی بود. حضورش در تیم فیفا یک افتخار برای او بود و باعث شد محبوب شود.
باوجود اینکه تیمی که قرار بود به مصاف انگلیس برود منتخب جهان نامیده می شد اما تنها بازیکنان اروپایی در آن پا به توپ بودند. یکی از ستارگان این تیم لادیسلاو کوبالا بود که برای بارسلونا بازی می کرد. بازیکن اهل قاره آمریکا در این تیم حضور نداشتند چون سفرهای بین اقیانوسی در آن دوران خیلی سخت و زمان بر بود. همچنین در آن زمان به جز آلفردو دی استفانو بازیکن موفق آمریکایی در اروپا پا به توپ نبود. البته بازیکن مادرید هنوز به شهرت دست نیافته بود چون جام قهرمانان اروپا آغاز نشده بود.
در تیم فیفا زیمن (اتریش)، ناوارو (اسپانیا)، هاناپی (اتریش)، چایکوفسکی (یوگسلاوی)، پوسیپال (اتریش)، اوریک (اتریش)، بونیپرتی (ایتالیا)، کوبالا (اسپانیا)، نوردال (سوئد)، ووکاس (یوگسلاوی) و زبک (یوگسلاوی) بازی می کردند. در این فهرست فرانس پوشکاش و بوژیک حضور نداشتند. ستارگان تیم ملی فوتبال مجارستان به خاطر حضور کوبالا نمیتوانستند نماینده دیگری داشته باشند.
دو بازیکن کاتالانی در تیم فیفا به نام های باسورا و بوش حضور داشتند. همچنین بیرا دروازهبان اهل یوگسلاوی نیز در این تیم بود. به خاطر اینکه زیمن بد بازی میکرد و مصدوم شده بود بیرا را جایگزینش کردند. در مقابل انگلیس با مریک، رمزی، اکرسلی، رایت، افتون، دیکنسون، متیوز، مرتنسن، لوفتهوز، کیکسال و مولن بازی میکرد.
بازی با تساوی چهار بر چهار به پایان رسید. گل نخست را کوبالا در دقیقه پنج از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند. مرتنسن دو دقیقه بعد گلزنی کرد.
سپس بونیپرتی دروازه تیم حریف را باز کرد و مولن گل دیگری به ثمر رساند. کوبالا گل سوم فیفا را وارد دروازه انگلیس کرد و در نهایت رمزی آخرین گل بازی را از طریق ضربه پنالتی به ثمر رساند. این گل باعث شد که انگلیس برای نخستین بار در ورزشگاه ومبلی برابر یک تیم خارجی شکست نخورد، اتفاقی که کمی بعد با شکست ۶ بر سه مقابل مجارستان رخ داد.
الف رمزی که این گل را به ثمر رساند بعد ها به عنوان سرمربی انگلیس قهرمانی در جهان را در سال ۱۹۶۶ تجربه کرد. این اتفاق در ومبلی رخ داد و باعث شد رمزی لقب سر را بگیرد.
ارسال نظر