یورش حسرتبار به سرزمین طلسمها
مهم نیست مورخان فوتبالی صرف حضور و سپس تحریم المپیک ١٩٨٠ را جزو صعودهای ایران به المپیک بدانند یا از نظر آنها، حسرت ما برای رسیدن به بخش فوتبال این تورنمنت بزرگ از سال ١٩٧٦ شروع و دقیقا ٤٠ساله شده باشد.
شیوه برگزاری
برای نخستینبار، ١٦ تیم راه یافته از دورهای قبلی در ٤ گروه ٤ تیمی، تنها یکبار مقابل هم بازی میکنند و تیمهای اول و دوم هرگروه به یکچهارم نهایی میرسند. در مرحله نیمهنهایی ماجرا به شدت حساس میشود چون ٣ تیم اول به المپیک میروند و درواقع فینال رقابتهای انجامشده در قطر، همان بازی ردهبندی است؛ جایی که برنده بهعنوان تیم سوم به ریو راه مییابد و بازنده باید حداقل ٤سال دیگر صبر کند.
احتمال رویایی عربستان
به احتمال زیاد برای صعود از این گروه مشکلی نداریم اما ماجرا از یکچهارم نهایی شروع میشود؛ جایی که ایران و عربستان در صورت صعود و کسب رتبهای مخالف هم با هم روبهرو میشوند. با توجه به درگیریهای اخیر سیاسی، نبرد جالبی فراروی ما خواهد بود؛ نبردی که برتری در آن ما را به یک قدمی المپیک میرساند. رقیب یکچهارم از گروه دوم شامل عربستان، ژاپن، کرهشمالی و تایلند انتخاب میشود. اگر در مقام تیم اول گروه به نیمهنهایی برسیم، با برنده جدال بین تیم اول گروه سوم (شامل عراق، کرهجنوبی، ازبکستان و یمن) با تیم دوم گروه چهارم (اردن، استرالیا، ویتنام و امارات) روبهرو میشویم و درصورت، دومشدن هم نبرد بین تیم دوم گروه سوم با تیم اول گروه چهارم را برای رسیدن به فینال پیشرو داریم.
نقاط قوت؛ دستهای توانا و پاهای گلزن
با وجود دروازهبانی به نام اخباری در دروازه که به خاطر دست و پاهای بلندش به گجت (شخصیت کارتونی معروف) معروف شده، بابت پوشش کامل دروازه نگرانی نداریم؛ البته اگر پرتابهای دست او مستقیم به منطقه حریف فرستاده شود. آنجا با وجود گلزنان ماهر کار چندان دشواری برای گلزنی وجود ندارد و آمارها هم نشان میدهد در این گروه صاحب بهترین خط حمله هستیم. علاوه بر این موضوع، کادرفنی باتجربه با رهبری محمد خاکپور و حضور کناستید یکی از برجستهترین مربیان بدنساز و همچنین مدیریت کاشانی در بخش بیرونی بازی و مایلیکهن در بخش فنی، حداقل در این مرحله اجازه تکان خوردن آب در دل ما را نمیدهد. فراموش نکنید امیدها با وجود جوانی بیش از حد به خاطر بازی در سطح اول فوتبال، تجربه لازم را دارند و این یک برگ برنده است.
نقاط ضعف؛ ضعف در دفاع
بدون شک پاشنه آشیل تیم امید خط دفاعی نام دارد؛ جایی که به شهادت آمار فقط در ٩ بازی از ١٩ رقابت اخیر و آن هم در جدال با تیمهای ضعیفی مانند نپال موفق به بسته نگهداشتن دروازه خودمان شدیم. درواقع جاماندن خط دفاعی مقابل سرعت رقبا، اگر با هوشیاری اخباری توأم نشود، به دفعات پرشماری دروازه ما را به انحصار رقبا درمیآورد. دیگر ماجرایی که میتواند باعث ضعف ما در میادین شود، بستهنشدن قرارداد اعضای کادرفنی است. تیم امید اندکی در کارهای ترکیبی هم ضعف دارد. این مسأله شاید در مراحل بعدی و بازی مقابل تیمهای سرعتی کار دست تیم پرامید و آرزوهای زیبایش برای شادکردن فوتبال ملی بدهد. مردان جوان ما هنوز مقابل تیمهایی با فلسفه پرس شدید بازی نکردهاند و برای رقابت در این شرایط، کمی کمتجربه به نظر میرسند.
نگاهی به بازیکنان مورد اعتماد خاکپور ازدحام پدیدهها
با اینکه برخی چهرههای مطرح ازجمله سردار آزمون، علیرضا جهانبخش، سعید عزتاللهی، احمد نوراللهی و بهنام برزای موفق به همراهی تیم امید به دلایل مختلف نشدند اما باز هم با نگاهی به لیست ٢٣نفره این تیم جمعی از ستارههای لیگ امسال را مشاهده میکنیم. درون دروازه قطعا محمدرضا اخباری دروازهبان موفق تراکتورسازی گزینه نخست خاکپور خواهد بود. در خط دفاعی نفراتی چون حسین کنعانی مدافع ملیپوش ملوان، محمد دانشگر، میلاد محمدی ستاره جوان راهآهن و علی عبداللهزاده گزینههای اصلی محسوب میشوند، اگرچه خاکپور در بازیهای قبلی از کاپیتان فعلی تیمش یعنی روزبه چشمی برخلاف پستش در استقلال در قلب خط دفاعی استفاده کرد. درخط میانی خاکپور گزینههای زیادی دارد و بسته به استراتژی تیمش میتواند از نفراتی چون مهدی ترابیهافبک مورد علاقه کیروش، میلاد کمندانیهافبک پرسپولیس، محسن کریمی پدیده استقلال، احسان پهلوانهافبک خلاق ذوبآهن، علی کریمی ستاره جوان سپاهان و شاهین ثاقبی یکی از بازیکنان تاثیرگذار تراکتورسازی در ٢ فصل اخیر استفاده کند. در خط حمله نیز ارسلان مطهری از نفت و مهرداد محمدی از راهآهن جزو گزینههای اصلی خاکپور هستند که عملکرد خوبی در فصل جاری از خود نشان دادهاند. حداقل نیمی از تیمی که خاکپور امروز مقابل سوریه به میدان میفرستد، سابقه حضور در اردوهای تیم بزرگسالان را دارند. ٢٠ بازیکن تیم امید هماکنون در لیگ برتر فعالیت میکنند، ٢ بازیکن از لیگ دسته اول به تیم امید دعوت شدند و امیرعابدزاده نیز دروازهبان بدون تیمی است که نظر خاکپور را به خودش جلب کرده است.
هدفی فراتر از صعود به المپیک
با نگاهی اجمالی به شرایط ١٦ تیم حاضر در رقابتهای انتخابی المپیک به این نکته میرسیم که تمام تیمها با توان کامل و با هدف موفقیت به کشور قطر سفر کردهاند. تیم ما برای حضور در این مسابقات سخت تلاش کرده و تدارک لازم را دیده و برای شادکردن مردم ایران تمام تلاشمان را خواهیم کرد. هدفی فراتر از کسب جواز حضور در المپیک داریم و برای قهرمانی در آسیا به قطر آمدهایم. قطعا تمامی بازیها سخت و دشوار بوده و به نوعی میتوان گفت هر بازی برای ما یک فینال است. گروهمان هم گروه دشواری است. قطر بهعنوان میزبان مسابقات تیم قدرتمندی محسوب میشود، سوریه تیم سختکوش و جنگندهای خواهد بود و تیم چین نیز که لیگ خوب و حرفهای دارد و قطعا رقیب سرسختی خواهد بود. امروز بازی سخت و دشواری مقابل سوریه خواهیم داشت. با وجود اینکه سرمربی سوریه ادعا کرده که ظرف یکماه گذشته شرایط خوبی برای آمادهسازی نداشته، مطمئنم که در بازی با ایران قدرتمند ظاهر خواهند شد. خوشبختانه تیم ما شرایط بسیار خوبی دارد و تمامی بازیکنان در سطح خوبی از آمادگی قرار دارند و با تمام توان به مصاف سوریه میرویم تا یک نتیجه خوب به دست آوریم.
نیاز بازیکنان به درک متقابل
تیم فوتبال امید، روی کاغذ شرایط خوبی دارد و فقط یکی، ٢ نکته خاکستری است که امیدوارم به روند این تیم در مسابقات ضربهای وارد نکند. نکته مثبت اولی که میتوان در این تیم مشاهده کرد، این است که اکثر بازیکنانش به مرحله حرفهای بودن رسیدهاند. نکته مثبت دوم به ابزار تیمی برمیگردد؛ این تیم از دروازهبان گرفته تا مهاجمان در تمام پستها دارای بازیکنان خوب و باکیفیت است و از این بابت هیچ نگرانی وجود ندارد. نکته سوم اما شاید خیلی مثبت نباشد. با وجود تدارکات نسبتا مناسب برای این تیم، به جز یک بازی مقابل استرالیا، دیدار دیگری که بتواند ملاک ارزیابی برای سطح تیم باشد، برگزار نشده است. با این حال مجموع عملکرد تیم خاکپور در بازیهای تدارکاتی مثبت بوده است. با ارزیابی کادرفنی، میتوان گفت کادرفنی این تیم در مقایسه با دورههای قبلی خیلی قوی، باتجربه و روزگار چشیده نیست. یادمان میآید تیم امید را نفراتی چون شاهرخی و حبیبی روی نیمکت خود داشت که با وجود بازیکنانی چون پیروانی، باقری، پاشازاده و بزیک نیز نتوانستند به توفیق برسند. با این حال اعتقاد دارم در هر دوره پایینبودن درک متقابل میان بازیکنان به تیم ما ضربه زده که امیدوارم اینبار عمق فنی ایران بیشتر شده باشد.
ارسال نظر