حضور سعودیها در نیوکاسل و لیگ برتر انگلیس
این همان روزی است که حتی خوشبینترین هوادار نیوکاسل نیز فکرش را نمیکرد که از راه برسد؛ «مایک اشلی» رفته و پس از ۱۴ سال سخت و پر از التهاب در «تاینساید»، حالا مالکین جدیدی پا به شهر گذاشتهاند که قدرت مالی دولت عربستان سعودی را پشت خود احساس میکنند.
خبرآنلاین: این همان روزی است که حتی خوشبینترین هوادار نیوکاسل نیز فکرش را نمیکرد که از راه برسد؛ «مایک اشلی» رفته و پس از ۱۴ سال سخت و پر از التهاب در «تاینساید»، حالا مالکین جدیدی پا به شهر گذاشتهاند که قدرت مالی دولت عربستان سعودی را پشت خود احساس میکنند. این مالکان میتوانند اوضاع را برای باشگاهی که در دوران «اشلی» تنها برای بقا دستوپا میزد، زیر و رو کنند. هواداران نیوکاسل سالها در هر گوشه و کنار شهر به دنبال «امید» میگشتند و اکنون ظاهراً به چیزی که میخواستند دست یافتهاند.
با این حال شواهد پشت پرده حاکی از آن است که اگر شرایط و مسیر باشگاه در دوران اشلی ناهموار بود، به احتمال در ادامه نیز برای مدتی همینگونه تداوم یابد چرا که فعلاً تزریق مستقیم پول از عربستان ممکن نیست. در واقع مشارکت صندوق سرمایهگذاری عمومی سعودی (PIF) علامت سوالهای بیجواب و بعضاً نگرانکنندهای درباره ورزش، پولشویی، اخلاقیات و جغرافیای سیاسی ایجاد کرده ولی این همان تبعات تزریق پول از خاورمیانه و کشوری همچون عربستان است. پولی که البته با خود هیجانی وصفناپذیر را نیز به همراه داشته؛ مخصوصاً با ائتلاف «آماندا استَولی» که چشمانداز خوبی برای سرمایهگذاری روی یک باشگاه فوتبال و همچنین دید منطقهای وسیعتری دارد.
چه اتفاقی در «سنت جیمز پارک» رخ داد؟
اشلی در نهایت نیوکاسل را به مبلغ ۳۰۰ میلیون پوند که در ماه آپریل سال ۲۰۲۰ با آن موافقت کرده بود فروخت. این مبلغ نه تنها ۱۳۴ میلیون پوندی که او در سال ۲۰۰۷ برای خرید باشگاه پرداخت کرده بود را پوشش میدهد، بلکه بر اساس توافقات وامهای بدون بهره این تاجر را هم میپردازد.
در تمام مدت ۱۴ سال و ۵ ماه حضور «مایک اشلی» در نیوکاسل، بارها سهام باشگاه به صورت خرد در معرض فروش قرار گرفت اما هیچگاه هیچکدام از سهامداران اصلی از داراییهای خود دست نکشیدند. در این بین «اشلی» با وجود تمام انتقادات، همواره از این میگفت که او تنها چهرهایست که میتواند باشگاه را به پیش ببرد و به اهدافش برساند. چهرهای که اکنون با یک پیشنهاد قابل توجه، صحنه را ترک گفته.
بر اساس آخرین حسابرسیهای باشگاه نیوکاسل در فصل ۲۰-۲۰۱۹، اشلی مبلغ ۱۰۶.۹ پوند بدهکار بود که حالا قرار است از طریق قرارداد انتقال سهام به مالکین جدید، بازپرداخت شود. به این ترتیب و با محاسبات ساده مشخص شده که مایک پای یکی از پرسودترین تجارتهای زندگی حرفهای خود امضا انداخته و در ازای فروش نیوکاسل، در نهایت ۶۰ میلیون پوند سود به چنگ آورده! البته هواداران معتقدند او در دوران ریاستش، مبالغ به مراتب بیشتری را از طریق باشگاه به جیب زده است.
مالکین جدید چه کسانی هستند؟
ائتلافی که حالا مالکیت باشگاه را بر عهده گرفته، شامل سه گروه جداگانه است و «استولی» به همراه همسرش «مهرداد قدوسی» در خط مقدم ماجرا ایستادهاند. شرکت این زوج به نام «PCP Capital Partners» حالا ده درصد از سهام باشگاه را در اختیار دارند. استولی از چهار سال پیش پروژه خرید نیوکاسل را در سر میپروراند اما سه پیشنهاد پیشینش در سال ۲۰۱۷ از سوی اشلی رد شد! جالب اینکه «قدوسی» همسر آماندا نیز یک تاجر ایرانی-برتانیایی است که بر اساس گفتهها رابطه صمیمانه و نزدیکی با «فرهاد مشیری» دیگر تاجر ایرانیالاصل حاضر در لیگ برتر انگلیس دارد.
برادران میلیاردر «روبن» یعنی «دیوید» و «سیمون» که صاحب یک شرکت خصوصیِ املاک هستند نیز، مجموعاً سند ده درصد سهام باشگاه را در گاوصندوق خود میبینند. آنها در حال حاضر صاحب مجموعه قابل توجهی از املاک شهر هستند که پیست مسابقه اسبدوانی نیوکاسل و مرکز خرید «Monument Mall» را هم شامل میشود. انتظار میرود «جیمی روبن» - پسر دیوید - که قبلاً ریاست باشگاه «کوئینز پارک رنجرز» را بر عهده داشته، نماینده آنها در باشگاه نیوکاسل باشد.
اما برسیم به بحثبراگیزترین مالک باشگاه که ۸۰ درصد سهام را در اختیار گرفته؛ سهامداران شرکت «PIF» که به عنوان صندوق ثروت پادشاهی عربستان سعودی شناخته میشوند. مشارکت عربستانیهای فوقالعاده ثروتمند در این پروژه باعث شده چشمانداز حضور مالکان جدید برای هواداران نیوکاسل بسیار جذاب پیگیری شود اما حضور سعودیها فرآیند تغییر مالکیت را نیز پیچیده کرده است؛ از جمله اینکه اتحادیه فوتبال انگلیس قانوناً نمیتواند انتقالی را تایید کند که در آن یکی از باشگاههایش، تحت مالکیت دولتی قرار بگیرد! آن هم دولتی که در خصوص حق پخش مسابقات لیگ برتر انگلیس با آنها وارد دعوای قضایی شده و بیش از ۹ بار تلاش کرده که دولت عربستان را به دلیل عدم پرداخت حق پخش محکوم کند. به همین دلیل خریداران باید ثابت کنند که با دولت عربستان فاصله دارند؛ امری که با توجه به دخالت مستقیم «بن سلمان» و تماس او با «بورس جانسون» جهت موافقت با این انتقال، قطعاً یک ماموریت دشوار خواهد بود.
اولویتهای مالکین جدید چیست؟
از کجا شروع کنیم؟ از اینکه نیوکاسل در حال حاضر با کسب سه امتیاز از هفت هفته ابتدایی فصل ۲۲-۲۰۲۱ در لیگ برتر انگلیس، در جایگاه نوزدهم ایستاده؟ واقعیت امر اینست که مسائل زیادی در این باشگاه باید مورد بررسی قرار بگیرد؛ از ترکیب تیم که نیاز به بازسازی اساس دارد گرفته تا تصمیم در خصوص سرمربی تیم که در حال حاضر مورد علاقه قشر وسیعی از هواداران نیست! فقدان چشمانداز برای ساخت زمین تمرینی و آکادمی در کنار استهلاک زیرساختها و تجهیزات نیز یکی از مشکلات اساسی پیش روی مالکان جدید محسوب میشود.
سرنوشت نیمکت چه خواهد شد؟
تا لحظه نگارش این مطالب، «استیو بروس» هنوز سکان هدایت «اسبهای دریایی» را در دست دارد اما آینده او بیشتر از هر زمانِ دیگر در هالهای از ابهام قرار گرفته و احتمال جدایی زودهنگام او به شدت بالاست. هواداران در جریان مسابقات این فصل مدام علیه او در ورزشگاه خانگیشان شعار سر میدهند و خواستار جداییاش هستند.
در این بین، ۹۴.۳ درصد از ۵۰۰۰ نفری که در نظرسنجی «Newcastle United Supporters Trust» شرکت کردهاند، بر این باورند که بروس باید پیش از دریافت حکم «اخراج»، شخصاً استعفا دهد تا هیچ هزینه مالی جدیدی را به باشگاه تحمیل نکند!
صندلی مدیریت عامل به کدام چهره میرسد؟
در حال حاضر هیات مدیره و مالیکن جدید شخصی را به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه معرفی نکردهاند اما خبرها حاکی از آن است که «لی چارنلی» مدیر ورزشی باشگاه در زمان حضور «مایک اشلی»، با حفظ سمت، امور مدیریتی نیوکاسل را تا معرفی مدیرعامل جدید به دست گرفته. با توجه به شرایط به نظر میرسد در نهایت مالک جدید صندلی مدیریت از بین «آماندا استَولی» و «مهرداد قدوسی» انتخاب و معرفی شود.
بازسازی ترکیب در دستور کار قرار دارد؟
با توجه به بسته شدن پنجره نقلوانتقالات تابستانی، نیوکاسل تا سه ماه آینده به جز جذاب بازیکنان آزاد و بدون تیم، نمیتواند هیچ تغییر دیگری در ترکیبش ایجاد نماید. با این حال انتظار میرود در نقلوانتقالات زمستانی چند انتقال قابل توجه توجه تمام فوتبالدوستان را به خود جلب کند. تقویت ترکیب تیم یکی از اولویتهای مالکان جدید است ولی خریدهای فانتزی همانند حضور «کیلیان امباپه» بسیار بعید به نظر میرسد. استولی در سال ۲۰۲۰ در مصاحبهای مفصل از این گفته بود که کنسرسیوم برنامه داشته در سالهای اولین، مبلغ ۲۵۰ میلیون پوند در باشگاه سرمایهگذاری کند ولی این مبلغ قطعاً شامل همه بخشها از جمله بازسازی زیرساختها نیز میشود.
برای اینکه بدانید نیوکاسل چه بازیکنانی را میتواند به خدمت بگیرد، باید نفراتی همچون «ناتان آکه» و «فران تورس» را در نظر بگیرید که البته اکنون در دسترس نیستند ولی هر دو پیش از پیوستن به منچسترسیتی، مورد تمجید مالکین فعلی نیوکاسل قرار گرفته بودند. این نفرات شاید هیچگاه پا به «سنتجیمز پارک» نگذارند اما باشگاه به دنبال نفراتی با کیفیت آنها خواهد بود.
باشگاه باید قانون «فیرپلی مالی یوفا» را نیز در نظر بگیرد؛ البته نیوکاسل با توجه به هزینههای کم «اشلی»، جای زیادی برای افزایش بودجه و دستمزدها دارد ولی مالکان باشگاه باید بدانند که هر هزینهای در ماههای آینده میتواند روی پنجرههای نقلوانتقالاتی آتیشان تاثیرگذار باشد. با این حال در حد فاصل باقیمانده تا ژانویه، مالکین جدید باشگاه معتقدند که میتوانند با بازیکنان فعلی نتایج بهتری بگیرند. در واقع آنها بر این باورند که نه تنها بازگشت «کالوم ویلسون» به عنوان بهترین گلزن تیم و «مارتین دوبراوکا» گلر شماره یک «اسبهای دریایی»، باعث افزایش قدرت فعلی نیوکاسل میشود بلکه با انتخاب سرمربی جدید هم میتوانند همچون تزریق مادهای انرژیزا، شرایط را به نفع خود تغییر دهند.
ارسال نظر