سلاخیهای فوتبالی
باخت باورنکردنی ۶ بر صفر آلمان به اسپانیا و شکست ۶ بر یک کلمبیا برابر اکوادور بهانهای شد تا یادی کنیم از عجیبترین بازیها و پدیدهای به نام روح تیمی.
روزنامه خراسان: باخت باورنکردنی ۶ بر صفر آلمان به اسپانیا و شکست ۶ بر یک کلمبیا برابر اکوادور بهانهای شد تا یادی کنیم از عجیبترین بازیها و پدیده ای به نام روح تیمی.
آلمانی که در جامجهانی ۲۰۱۴، عجیبترین نتیجه آن دوره از مسابقات را رقم زد و برزیل میزبان را با ۷ گل به خاکوخون کشید، در آخرین بازی از مرحله گروهی لیگ ملتهای اروپا که سه شنبه شب برگزار شد، شکست باورنکردنی را متحمل شد. عجیبتر اینکه شاگردان یوآخیم لو با توجه به صدرنشینی در این گروه و چون با یک امتیاز بیشتر نسبت به اسپانیا در صدر جدول جا خوش کرده بودند، میتوانستند با گرفتن یک تساوی به نیمهنهایی صعود کنند اما با ۶ گل و بدون گل زده، مغلوب اسپانیا شدند تا سنگینترین شکست تاریخ آلمان در ۸۹ سال اخیر رقم بخورد. آخرین بار در سال ۱۹۳۱ اتریش ۶ گل به آلمان زده بود. در همین شب، تیمملی کلمبیا با مربیگری کارلوس کیروش، چهره ای که به ارائه فوتبال تدافعی و گل نخوردن معروف است، در دیداری از رقابتهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ با نتیجه سنگین ۶ بر یک به اکوادور باخت تا سنگینترین شکست تاریخ این تیم حداقل در ۴۳ سال گذشته رقم بخورد. به همین بهانه و در پرونده امروز زندگیسلام از شگفت انگیزترین و البته باورنکردنیترین نتایجی خواهیم گفت که در مستطیل سبز رقم خوردند.
تحقیر به دلیل غرور بیش از حد
چه زمانی؟ جامجهانی 2014
تصاویر ثبت شده از استیصال «داوید لوییز» و «مارسلو»، مدافعان تیمملی برزیل در جامجهانی ۲۰۱۴ بعد از گلهای پنجم، ششم و هفتم آلمانیها، هیچگاه از ذهن فوتبال دوستان جهان پاک نخواهد شد. مدافعانی که فقط تماشاگر خوشحالی مهاجمان حریف بودند و از دقیقه ۲۵ بازی به بعد، توان بلند شدن از روی زمین را هم نداشتند! شب هشتم ژوئیه ۲۰۱۴، برزیل میزبان جامجهانی در مرحله نیمهنهایی به مصاف آلمان رفت و در مقابل تماشاگران خودی تنها ۲۵ دقیقه زمان نیاز داشت تا ۵ گل از آلمان دریافت کند و شاهد خروج تماشاگرانش از ورزشگاه در چنین بازی حساسی باشد. تنها گل برزیل در این بازی در دقیقه ۹۰ رقم خورد، جایی که اسکار موفق شد یکی از گلها را جبران کند تا هم برزیل در همه بازیهای این جام گل زده باشد و هم از کلین شیت مانوئل نویر جلوگیری کرده باشد. برزیل در این بازی یاد گرفت داشتن غرور بیش از حد به دلیل میزبان بودن و دست کم گرفتن حریف، میتواند منجر به چه فاجعهای شود. آنها تصور میکردند آلمانی که در وقتهای اضافه و به سختی موفق به پیروزی در برابر الجزایر شده بود، حرفی برای گفتن در برابر برزیل نخواهد داشت اما نتیجه بازی، ۱۸۰ درجه با این موضوع تفاوت داشت.
کامبک مرگبار به دلیل
غلبه حس پیروزی بر رقیب
چه زمانی؟ لیگقهرمانان اروپا 2017
شاید برای بعضی از ما هم اتفاق افتاده باشد دقیقا در همان لحظاتی که به پیروزی و موفقیت در کاری نزدیک شده ایم، شکست سنگینی خورده ایم. سال ۲۰۱۷، یکی از عجیبترین نتایج فوتبالی رقم خورد. در حالی که بارسلونا در دیدار رفت مرحله یکهشتم نهایی لیگ قهرمانان اروپا در پاریس به شدت بد بازی کرده و شکستی سخت را متحمل شده بود، در دیدار برگشت شبی رویایی را در تاریخ برای خود و هوادارانش رقم زد که شاید حالا حالاها کسی نتواند به رکورد «کامبک» آنها دستدرازی کند.
بارسلونا که بازی رفت را ۴-۰ مقابل حریف متمول خود در فرانسه شکست خورده بود، با آغاز بازی، سر تا پا حمله بود و در خوش بینانهترین حالت باید ۴ گل می زد و هیچ گلی دریافت نمیکرد تا بازی به وقتهای اضافه برود. لوئیز انریکه تیم خود را تا حد ممکن هجومی چیده بود. تا دقیقه ۸۸ بازی در مجموع ۵-۳ به نفع پاریسیها بود اما همه چیز در چند دقیقه پایانی عوض شد. نیمار کاشته خود را به گل تبدیل کرد، سوارز با زیرکی یک پنالتی از قاضی میدان گرفت و در لحظه پایان سرجی روبرتو تیر نهایی را زد و نیوکمپ منفجر شد. بازیکنان ، کادر فنی و هواداران در نیوکمپ همگی از خود بیخود شده بودند و بارسلونا به مرحله بعدی راه یافت. پاریسنژرمن هم یاد گرفت که دیگر هیچگاه خودش را تیمی از پیش برنده نداند.البته حدود سه سال بعد همین بارسا در یک بازی عجیب با نتیجه کاملا یک طرفه ۸ بر ۲ مغلوب بایرن شد. این بازی در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا رقم خورد و سنگین ترین شکست بارسا در ۶۰ سال اخیر محسوب می شد.
ناامید شدن
زمینهساز یک عالمه اشتباه
چه زمانی؟ لیگ ملتهای اروپا 2020
اگر سه شنبه و دقایقی قبل از شروع این بازی حساس از خوش بین ترین طرفدار اسپانیایی می خواستید نتیجه بازی تیمش در مقابل قهرمان جام جهانی ۲۰۱۴ را حدس بزند، ۲ یا ۳ بر صفر هم برای او نتیجهای دور از انتظار بود. در آخرین بازی از مرحله گروهی لیگ ملتهای اروپا، ماتادورها در شهر سویل و در ورزشگاه دلا کاتروخا میزبان صدرنشین گروه یعنی آلمان بودند و برای صعود باید حداقل با یک گل به برتری میرسیدند. آن ها دقیقه ۱۷ به این هدف دست یافتند اما می دانستند که حفظ یک گل در فوتبال از استرس زاترین کارهای دنیاست! بنابراین دست از حمله برنداشتند و در دقیقه ۳۳ و ۳۸ دوبار دیگر به گل رسیدند تا آلمان بعد از ۶۲ سال مقابل تیمی در یک نیمه، سه بار دروازه خود را باز شده ببیند. با شروع نیمه دوم، توقع می رفت آلمانی ها حداقل از روی احساسات دست به حملات نصفه و نیمه بزنند اما ناامیدی در ساق بازیکنان موج می زد و نشان میداد تمایلی برای بازگرداندن نتیجه بازی ندارند. سرانجامش هم این شد که خط دفاع پر اشتباه و آسیبپذیر آلمان در دقایق ۵۵، ۷۱ و ۸۹، تسلیم مهاجمان تکنیکی اسپانیا شد و سنگینترین شکست تاریخ آلمان در ۸۹ سال اخیر رقم خورد.
عصبی بودن در جشنواره پنالتی ها
چه زمانی؟ لیگجزیره در سال 2011
۹ سال پیش، سنگینترین شکست تاریخ آرسنال در لیگ جزیره رقم خورد. تعداد زیاد مصدومان و محرومان باعث شد آرسن ونگر با تیمی نصفه و نیمه و البته به شدت عصبی به اولدترافورد برود. بازیکنان آرسنال در این بازی از دقایق اول، کارتهای زرد بازی را درو کردند و از اواسط نیمه دوم جشنواره پنالتی و کارتقرمز به راه انداختند. شاید باور نکنید اما منچستر یونایتدیها از نظر کیفی در این بازی، کمی برتر بودند اما از نظر روانی، بی نهایت آمادهتر بودند. به طور مثال، آنها ۲۵ شوت به سمت دروازه حریف روانه کردند در حالی که آرسنال ۲۰ شوت زد. حتی تعداد کرنرهای آرسنال از منچستر بیشتر بود. با این حال این نتیجه عجیب تایید کرد نداشتن آرامش و اعتمادبهنفس، چیزی است که میتواند فاجعه ای را رقم بزند.
عاقبت نداشتن برنامه در برابر تیمی جسور
چه زمانی؟ جامجهانی 2002
در فهرست شگفتانگیزترین نتایج تاریخ فوتبال باید یک سری هم بزنیم به جامجهانی ۲۰۰۲، جام شگفتیها. اگر یادتان باشد در این دوره، فرانسه از سنگال شکست خورد و در گروه خود آخر شد، ترکیه به نیمهنهایی رسید و ... اما غیرمحتملترین گزینه برای شگفتیسازی در این جام، کرهجنوبی بود که در راه رسیدن به چهار تیم پایانی موفق به شکست بزرگانی چون پرتغال، ایتالیا و اسپانیا شد. ماجرای پیروزی این تیم برابر ایتالیا از همه خاصتر بود. کرهجنوبی میزبان با مربیگری گاسهیدینک، تیمی بسیار سریع، جسور و با برنامه بود اما ایتالیا، همیشه ایتالیاست و شکست دادنش سخت. کره جنوبی در دقیقه ۸ این بازی صاحب یک ضربه پنالتی شد اما بوفون به داد ایتالیا رسید و پنالتی را مهار کرد.
۱۰ دقیقه بعد، کریستین ویری دروازه کره را با ضربه سر گشود و این گل تا دقایق پایانی بازی برگ برنده ایتالیا بود اما کرهجنوبی با گل دقیقه ۸۸ به بازی برگشت تا کار در وقت های اضافه پیگیری شود. هرچند به داوری این بازی اعتراضات زیادی وارد شد اما هرچه که بود، «یونگ هوان» سه دقیقه به پایان وقتاضافه با ضربه سر بر فراز سر مالدینی دروازه بوفون را گشود و ایتالیا حذف شد. ایتالیاییها در طول این جام و به خصوص در این بازی بسیار کسل کننده، بیبرنامه و در لحظات حساس پر اشتباه بودند اما شاگردان گاس هیدینک بسیار سریع، جسور و با برنامه بازی کردند و نتیجه هم گرفتند.
آتشبازی بعد از باخت در نیمهاول
چه زمانی؟ جام ملتهای 1996
۲۶ آذر ۱۳۷۵، ورزشگاه آل مکتوم شهر دبی، دربی سنتی و کلاسیک فوتبال آسیا را میزبانی میکرد. ایران پیشتر یک بار با ۵ گل مغلوب کرهجنوبی شده بود تا یکی از تلخترین شکستهایش را در فوتبال آسیا، مقابل کرهجنوبی تجربه کرده باشد. قبل از آغاز دیدار کمتر کسی میتوانست پیش بینی توفان پسران محمد مایلی کهن را مقابل کرهایهای مغرور بکند. پیشبینی ۶ گل را که دیگر هیچفردی! بازی با گل دقیقه ۱۱ کره جنوبی از همان ابتدا جذاب آغاز شد. با گلهای دقیقه ۳۱ کریم باقری و ۳۵ شین تائه یونگ بازی با نتیجه ۲ بر یک به سود کره جنوبی در نیمه اول به پایان رسید تا بازیکنان ایران به عنوان بازنده راهی رختکن شوند.
مطابق پیشبینیها، کار سختی در انتظار سفیدپوشان بود اما با شروع نیمه دوم، تیم ملی کشورمان به جای ناامیدی، ورق را برگرداند و آتشبازی به راه انداخت. چهار گل دایی(پوکر در یک نیمه) و تک گل عزیزی در نیمه دوم اشک مربی کره را در آورد تا مایلی کهن که به گفته میناوند بین دو نیمه گریه کرده و از بازیکنان خواسته بود آبرویشان را حفظ کنند، در اشک ریختن تنها نباشد؛ فقط اشکهای سرمربی ایران زودتر شروع و راه گشا شد اما گریههای سرمربی کره، قابی تلخ برای هموطنانش به جا گذاشت.»
پدیدهای بهنام
روح تیمی
چرا نتایج عجیب و غریب در فوتبال دنیا
رقم میخورد؟
یک تیم برایند نفرات و توانمندیهایشان نیست حتی برایند ویژگیهای تکنیکی و تاکتیکی و روحی نفرات و اندیشههای کادر فنی هم نیست. یک تیم بهخصوص در فوتبال برایند همه اینهاست بهعلاوه چیزی که به آن روح تیم میگوییم. روح تیم گاهی قابلیتهای بازیکنان را بهطرز عجیبی بالا میبرد. مثال نزدیکش بازیهای پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا و ظهور پدیدههایی مثل آلکثیر، حامد لک و میلاد سرلک است، بازیکنانی که پیش از آن در این حد توانمندیهایشان را بروز ندادهبودند اما در این تیم تبدیل به چیز دیگری شدند. روح تیم گاهی تواناییهای بازیکنان را تحتالشعاع قرار میدهد، مثال معروفش بازی ایران و ژاپن، یک تیم عصبی باعث شده بود بازیکنان آرام و با شخصیتی مثل احسانحاج صفی و اشکان دژاگه هم تمرکز لازم برای ارائه تواناییهایشان را نداشته باشند. همین بازیکنان همیشه معترض، عصبی و بینظم و پرحاشیه ایرانی وقتی به عضویت تیمهای خارجی درمیآیند، برنامه غذایی، ساعت خواب، حضورشان در فضای مجازی و حتی رفتارشان داخل زمین یا با هوادار بهکل با
آنچه از آنها بهیاد داشتیم، فرق میکند. گاهی روح تیم زخم خورده است.
موفقیت را باور ندارد مثل پرسپولیس در دوران حمید درخشان و علی دایی یا استقلال در اواخر دوره علی منصوریان. ابزارهای لازم موجود است اما تیم خودش را باور ندارد، در حالی که حضور امثال برانکو و شفر در همین تیمها و با همان نفرات و امکانات، باور تیم به تواناییها و مسیر موفقیت را تغییر داد. گاهی روح تیم طوریاست که موفقیت را حتمی میداند و تکاپوی زیادی برای آن ندارد. شاهد مثال چنین حالتی باختهای متعدد تیمهای بزرگ مقابل تیمهای کوچک است. خیلی وقتها هم چنین حالتی در دقایق پایانی بازی پیش میآید مثل دربی معروفی که استقلال با دو گل زده و یک یار بیشتر مقابل پرسپولیس واگذار کرد، در آن دقایق حرکات مظلومی کنار زمین گویای این بود که بُرد را قطعی میداند و در حالیکه بازی ادامه داشت به احساسات هواداران روی سکو جواب میداد و کاری به تغییر آرایش تیم مقابل نداشت.
همین رفتار او به داخل زمین منتقل شد وگرنه شاید اگر بارها آنبازی تکرار شود چنین نتیجهای رخ ندهد. خیلی وقتها یک گل بهخودی، یک اشتباه، یک اخراج بد موقع در شروع بازی، کل تیم را بهلحاظ فکری در وضعیت بدی قرار میدهد مثل بازی معروف برزیل و آلمان. فوتبال بهخاطر همین اتفاقهای جالب و عجیب، جذاب است. بهخاطر چیزهایی که گاهی بهشدت دور از واقعیت هستند. همین اتفاقات میتواند به عملکرد و سازمان دهی شرکتها، گروهها، تیمهای کاری و حتی گروههای دوستانه و در مواردی خانوادهها تعمیم داده شود. وقتی یک تغییر کوچک میتواند عواقب بزرگی داشته باشد، وقتی یک جرقه میتواند ساختار یک خانواده، گروه دوستانه یا کاری را به هم بزند یا تغییر ماهیت بدهد، ما تغییرات کوچک را جدی نمیگیریم، عادتهای ساده را معلول نتایج بزرگ نمیدانیم و بعد غافل گیر میشویم.
فراموش میکنیم رفتار ما، انگیزههای ما، حال و هوای روحی ما میتواند چه اثر وضعی روی یک جمع بگذارد. فکر میکنیم اگر در خانواده، گروه دوستان یا در محل کار هر کسی سرجای خودش باشد و هرکسی کار خودش را انجام دهد، همهچیز خوب پیش میرود در حالی که روابط آدمها و پدیدهها با هم پیچیده است. بهقول معروف شاید در نقطهای از دنیا یک پروانه بال بزند و در جای دیگری از دنیا بازتاب آن تبدیل به یک توفان شود. زندگی و تفکر ما آدمها چنان در هم تنیده است که هر خطایی مثل دومینو روح جمعی ما را برهم میزند و عملکرد یک سیستم را دچار اختلال میکند. آنوقت است که درست مثل نتایج فوتبال فکر میکنیم یک معجزه در پیروزیها یا یک فاجعه در شکستها رخ داده در حالیکه زمینههای شکست و پیروزی روزها قبل توسط خود ما ایجاد شده است و بهآن توجه نکردیم.
ارسال نظر