«بوی باران»؛ هفتادوپنج قسمت آزاردهنده!
بیراه نیست اگر سریال بوی باران را یکی از پرانتقادترین سریالهای تلویزیون ایران در چندسال اخیر بنامیم. سریالی که از همان نخستین روزی که روی آنتن رفت، به نحو طعنهآمیزی با انواع و اقسام انتقادات مواجه شد.
روزنامه شهروند - پولاد امین: بیراه نیست اگر سریال بوی باران را یکی از پرانتقادترین سریالهای تلویزیون ایران در چندسال اخیر بنامیم. سریالی که از همان نخستین روزی که روی آنتن رفت، به نحو طعنهآمیزی با انواع و اقسام انتقادات مواجه شد. انتقاداتی که البته در روزهای اول موضوعی بیسابقه چون تغییر نام یک سریال درحال پخش را نشانه رفته بود و بعد هم تقریبا در هر دو سه قسمت به بهانهای نام این سریال را بر سر زبان انداخت.
در روزهای اخیر، البته روند انتقادات از سریال بوی باران حتی در قیاس با هفتههای قبل هم شدت بیشتری گرفته است. انتقاداتی که بهخصوص در فضای مجازی جو سنگینی برای عوامل اصلی سریال بهوجود آورده، تا حدیکه برخی از عوامل سریال را هم همگام با منتقدان به انتقاد و اعتراض از «بوی باران» واداشته است؛ ازجمله شهاب شادابی، بازیگری که با این سریال معرفی شده، ولی حالا آن را مبتلا به «خلأ فیلمنامهای» خوانده و میپرسد: «پرسشی که درباره فیلمنامه بوی باران مطرح است، این نکته منطقی است که چرا شخصیتها و رفتارهاشان منطق روایی ندارد؟ مثلا کاراکتری مثل سهیل با توجه به طبقه و خانوادهاش چرا باید سراغ دختری چون ترانه برود؟ چه شده که عاشق او شده؟ چرا سراغ فردی همسطح خودش نرفته؟ من بهعنوان بازیگر نقش سهیل خیلی دوست داشتم که دلیل دوستی و آشنایی این دو، نمایش داده میشد، چرا که این دو، حتی همصنف یا همدانشکدهای هم نیستند و بنابراین باید این رابطه برای مخاطبان توجیه میشد!»
شهاب شادابی البته توجیهی برای این کمبودها دارد و میگوید که «بخشهایی از این سریال حذف شده است، چون سکانسی نوشته شده بود که توجیهپذیر نبود»، اما تماشاگری که مثل او دسترسی به سناریو نداشته که بداند چه بخشهایی حذف شده و این حذف توجیهپذیر بوده یا نه، این بهانهها را از عوامل سریال قبول نمیکند، حتی اگر بازیگر منتقد قبلا با انتقاد از سریال خودش را همسنگر مخاطبان نمایانده باشد.
عروس تاریکی
نخستین قسمتهای بوی باران که با نام «عروس تاریکی» روی آنتن رفت و در اتفاقی بیسابقه که بهقول یکی از تماشاگران «مرزهای سریالسازی رو فرسنگها جابهجا کرد» تغییر نام داد که بهعقیده کارگردان «این نام جدید با کلیت اثر سازگاری بیشتری داشت» این سریال درامی اجتماعی است به کارگردانی محمود معظمی و تهیهکنندگی محمدرضا تختکشیان. سریالی که اولش گفته شد در ٦٠ قسمت ساخته شده، ولی دیروز در خبری به بهانه معرفی سریالهای ماه محرم ١٥ قسمت رشد کرد و تبدیل به سریالی ٧٥ قسمتی شد.
«بوی باران» داستان ازدواج یک دختر از طبقه پایین جامعه با پسری با اوضاع مالی خوب را روایت میکند که از همان ابتدا با بحرانی آغاز میشود که فرجامش قتل عروس است. وقتی بعد از قتل، نامزد سابق مقتول دستگیر میشود، خواهر متهم تلاش میکند بیگناهی برادرش را اثبات کند؛ که این خط داستانی در کنار خُردهداستانهای موازی که روایت میشود، آغاز دومینوی قتل و جنایت در این سریال است که انتقادهای بیشماری را موجب شده و مخاطبان تلویزیون در فضای مجازی حسابی از خجالت سریال درآمدهاند؛ تا آنجا که شماری از تماشاگران سریال توییت کنایهآمیز «ميترسم كارگردان بوی باران آخرش بياد بيرون ما رو هم بكشه» را بازنشر کردهاند و با راهاندازی هشتگی، کمپینی علیه این سریال ایجاد کرده و خواستار جلوگیری از ادامه پخش این سریال شدهاند. عدهای هم دل به همین توییتها و پستهای طعنهآمیز بستهاند که «بله، حتی همه حق دارن فیلم بسازن. ولی شما حق ندارید با یک علامت منهای ۱۸سال مضحک ناگهانی میانه سریال از شبکه ملی پخشش کنید»!
خانواده نمونه!
کارگردان سریال البته خشونت زیاد و حواشی پرشماری از این جنس را رد میکند. محمود معظمی که بیشتر با سریال «شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد» شناخته میشود، میگوید: «در بوی باران ما مبحث آسیبهای اجتماعی را دنبال میکنیم، بهخصوص مباحثی درباره حاشیهنشینی، طلاق و اعتیاد.»
کارگردان «بوی باران» درباره تلخی و تاریکی و خشونت فراوان بوی باران هم توجیهی مقبول در آستین دارد: «حالا اگر ما یک جامعه یا خانواده بیمشکل، عالی و درجه یکی را نشان دهیم که هیچ مشکل و غمی در عالم ندارند، درام و کشمکشی شکل نمیگیرد که برای مخاطبان جذاب باشد. در نتیجه ما با بحران قصه خود را شروع کرده و خانوادههایی که دچار معضل هستند را نشان میدهیم.» محمود معظمی هدف اصلی سریال را هم اینگونه خلاصه میکند: «بنیان یک اجتماع از خانواده شروع میشود. وقتی خانواده دچار بحران میشود، زندگی و تربیت افراد آن خانواده تحتتأثیر این بحران قرار میگیرد.»
شهر بیقانون
یکی از جنبههای بحرانساز «بوی باران» نوع پرداخت این سریال به موارد حقوقی است. این چیزی است که مخاطب از سریالی که داستانی جنایی را روایت میکند، توقع ندارد. برای همین هم خیلیها به این موضوع اشاره کردهاند: «کاری به مزخرف بودن داستان سریال بوی باران ندارم که از مسلمات هست، بحث اینه که چرا اطلاعات غلط حقوقی مردم رو غلطتر میکنید؟! فاجعه اونجاست که عجایب حقوقی این فیلم رو نویسندگان سریالهای دیگه میبینن و میشه مبنای فیلمنامههای دیگه. چرا اینقدر فیلمها ایراد حقوقی دارند؟!» این موضوعی است که محمود معظمی آن را نمیپذیرد: «ما چه هنگام نگارش متن و چه زمان تولید سریال از مشاورانی در زمینههای مورد نظر استفاده میکنیم که تمام قسمتهای سریال توسط آنها خوانده و تأیید میشود.» این یعنی که کارگردان ادعا میکند ایرادی هم وجود داشته باشد، گردن مشاورانی است که باید گوشزد میکردند و این کار را نکردهاند.
بوی خون
با اینکه محمود معظمی ادعا دارد که «ما تمام اصول کار کردن در تلویزیون را میدانیم و با توجه به آنها کار را آماده میکنیم» اما مروری بر بازتابهای رسانهای و مجازی سریال نشان میدهد که ظاهرا خیلی چیزها را هم نمیدانستهاند که چنین سریالی حاصل آمده است. سریالی که به باور بسیاری از منتقدان «ترکیبی از بالیوود، سریال ترکیهای، ژانر وحشت، ژانر معمایی و آببستنهای متداول سریالهای ایرانی» است. شماری از مخاطبان هم «بوی باران» را یک اثر مازوخیستی نامیدهاند و البته عدهای هم آن را بهانه کردهاند برای طنازیهای همیشگیشان: «میگن تو بهشت زهرا یه قطعه جدید زدن، اسمش رو گذاشتن بوی باران.» یا: «نگران کشتههای سریال بوی باران نباشید، اینا وایت واکر میشن فصل بعد برمیگردن.» و این یکی: «اول عروس تاریکی بود، بعد شد بوی باران، بعید نیست آخرش هم بشود بوی خون!»
ناظر کیفی
در تمام سریالها و فیلمهای تلویزیونی کسی وجود و حضور دارد به نام ناظر کیفی. آیا اینکه انتظار داشته باشیم این ناظران علاوه بر نظارت بر پوشش بازیگران روی چنین مواردی هم دقت داشته باشند، توقع بیش از اندازهای است؟ قصد بر این بود این را از یکی از مدیران گروه فیلم و سریال بپرسیم. اما ظاهرا در این آب و خاک با پاسخگویان برخی از رسانهها روابط خصوصی با پاسخگویان برقرار کردهاند!
نظر کاربران
جامعه نیازمندطنزهست وبه اندازه کافی درجامعه مشکلات وجودداردومردم می بینند!بهتره سیمابادعوت ازطنزپردازان،فضای شادو روحیه مثبت ایجادکنندومردم منازل شادوباروحیه باشنند
توی این سریال ضعیف ترین اتفاق ممکن اون بازپرس مسخره ای که کاملا خنگه و یجا نشسته و به عشق قبلیش فکر میکنه در حالیکه همه بازیگرای فیلم دارن میمیرن هیچ خبری از یه پلیس درست حسابی توی فیلم نیست ! علاوه بر فیلمنامه ، بازیگرا هم بد انتخواب شدن ، نرگس محمدی ، اون بازپرسه و همکارش و اون خانم وکیله ... من اوایل فیلم رو بخاطر داستان جذابش دنبال میکردم اما الان واقعا انگار دارن شعور مخاطبو زیر سوال میبرن ،
پاسخ ها
کاملا از نظر حقوقی ایراد داره کدوم بازپرسی اینقدر شل و وارفته اس و تحت تاثیر یه خانم،بعدشم مگه وکلا اینقد حق جولان دادن تو دادگستری رو دارن برن اتاق بازپرس بشینن ،اگرم نسبت فامیلی داشته باشن که اساسا بازپرس حق رسیدگی به پرونده ندازه
احسنت عالی بود
آره اولش یکم جذاب بود بنظرم تو 30 قسمت میتونست جم بشه
شعور مخاطب و به سخره گرفتن با این فیلمشون. من که دیگه نمیبینم.
سر هر سریال از خودم می پرسم آیا مزخرف تر از این هم میشه بعد در کمال شگفتی می بینم که میشه کتاب اهداف و استراتژی سریال سازی صدا و سیما 99 صفحه بدبختیه هر چقدر هم بی ربط و بی منطق و چرت تر بهتر بعد یه دفعه صفحه آخر معجزه میشه
پاسخ ها
مزخرفتر ازین سربال،سریال ستایش با بازی نرگس محمدیه!کلا این بشر تو هرفیلمی بازی میکنه یه اثر ماندگار ازخودش بجا میذاره منتها از نوع قهوه ایش
سریالی دوزاری با ترکیبی از بازیگران طماع و نابازیگران مدعی و داستانی غیرجذاب، زمانی سریالهای شبکه اول از حداقلی هایی برخوردار بود.
باز تا قبل ازینکه سهیل بمیره قابل تحمل بود....ولی دیگه مردن اون و جمع اینهمه بدبختی دیگه خیلی غیرطبیعی و اعصاب خورد کنه
ببینم محمود معظمی همین روانشناسه که میومد ام آی تی وی نیست؟
پاسخ ها
این همیشه واسه منم سوال بود.یعنی همونه؟
نه شباهت اسمیه
تا زمانی که یه عده میشینن این خزعبلات صداسیما رو میبینن پس حقشونه که به شعورشونم توهین بشه
پاسخ ها
اخی چقد بهت فشار اومده که بقیه صداسیما ببینن!
خیلی آشغاله، مصیبت
یعنی کارگردان از توهماتش فیلم ساخته یا شایدم خواب دیده بعد فیلمش رو ساخته
فقط پول مفت بیت المال هدر میدن و والسلام
افتضاح ترین سریال ممکن
سریالی فوق مسخرس
واقعا انقد خر تو خره که بخاطر شهادت 3نفر زرتی حکم بدن نه از همسر نه از هیچکس بازجویی نشد
خیلی مسخرس واقعا من که دیگه چند قسمته ندیدم حیف وقت و اعصاب بذاری پای این فیلم مسخره
مطمئن بلشید انقد نویسنده بلبشو راه انداخته تو فیلمنامه آخرش آبکی جمع میشه
من که دیگه بی خیالش شدم. خیلی بی حساب و کتابه.
اصن مگه نبش قبر نکردن اون فرشته نبود پس چرا میخوان اعدامش کنن
مسخررررره ها
پاسخ ها
آره والا دقیقا همون روز اون پسره باید آزاد میشد
مزخرف تنها سریالی که حتی حاضر نیستم ببینم آخرش چی میشه
خدا رو شکر امشب شرش کنده شد
مزخرف ترین سریال
کارگردانای ایرانی عادت کردن نشون بدن زندگی به تمام معنا به گند کشیده میش (یکیم اون وسط به خدا اعتراض میکن) بد در کمال مسخرگی به قول گفتنی با یه تلفن سر ته قضیرو هم میارن و زندگی یهو زیبا میشود
مردمم که ایراد میگیرن میگن واقعیت جامعرو گفتیم
واقعا مسخره است . سریال رو همچی کشیدن که انگار هر چی فیلمبرداری شده باید پخش بشه . مثلا یه سکانس بی اهمیت پنج دقیقه ادامه می یابد و ..... ناگهان حوصله کارگردان سر می رود یا بودجه جور میشه در قسمت 44 هول هولکی و با سرعت توفان فیلم به پیش می رود . موندم تو 30 قسمت دیگه چی میخوان نشون بدن . نکنه سهیل زنده بشه ؟!
پاسخ ها
مگه زامبیه
خخخخ
بسیار سریال البته بلا به نسبت سریال،مزخرفی بود
پریشب باید سریال تمام میشد اما انگار مهدی سلوکی پول داده تا نقشش رو زیاد کنن الکی کش داده بشه
حیف وقت آدم ،حیف پولی که واسه ساخت این سریالای مزخرف هزینه میشه
این نرگس محمدی توهمه فیلما بدبخته
این همه سریال خوب چرا باید وقتون با سریال ها ایرانی الکی تلف می کنید
پاسخ ها
ما ایرانی هستیم حق داریم توقع داشته باشیم بهترین سریالهای ایرانی رو از تلویزیون خودمون ببینیم ولی کو توجه مسئولین صدا وسیما؟؟؟ مشکل صدا وسیما بیشتر بودجه هستش ولی اگر هم بودجه بدن باید نویسنده های با تجربه رو شناسایی کنن که فیلمنامه های ناب بنویسن نه این چرندیاتی مثل بوی باران که با اعصاب و روان مخاطبش بازی کنه فقط .
۰وای خیلی مسخره شده.اصلا معلوم نیست کی به کیه؟؟
نویسندش مغزش قاطی داره
خدایی فقط ایده خوبی داشت وگرنه از بقیه نظرات افتضاح بود