مجید انتظامی و ۴۰ سال فعالیت هنریاش
خیلی ها انتظامی را با آهنگ هایی که ساخته می شناسند. ساز اصلی این آهنگساز برجسته، «اوبا» است و سال هاست تدریس موسیقی می کند. مجید، فرزند بزرگ عزت الله انتظامی، بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر است.
هفته نامه همشهری جوان - سعیده نیک اختر: خیلی ها انتظامی را با آهنگ هایی که ساخته می شناسند. ساز اصلی این آهنگساز برجسته، «اوبا» است و سال هاست تدریس موسیقی می کند. مجید، فرزند بزرگ عزت الله انتظامی، بازیگر پیشکسوت سینما و تئاتر است. او از کودکی به موسیقی علاقه مند بود و در هنرستان موسیقی زیر نظر کمال پورتراب و ثمین باغچه بان دوره دید. اولین نت موسیقی اش را زیر نظر استاد پورتراب نوشت. پس از گرفتن دیپلم وارد ارکستر سمفونیک شد و زیر نظر «آنتوان کاتلوس» ابوا را حرفه ای تر نواخت. مدتی بعد برای معالج کلیه اش راهی آلمان شد و بنا به توصیه پدر، همان جا تحصیلات دانشگاهی موسیقی را زیر نظر آهنگساز معروف «کارل اشتاین» ادامه داد.
مجید انتظامی و پدرش عزت الله انتظامی
بعد از چهار سال از «کنسرواتوار» برلین فارغ التحصیل شد. همان جا با ارکستر سمفونیک های برلین و «فیلارمونیک» آلمان همکاری می کند اما سال 1353 به ایران برگشته و در ارکستر سمفونیک تهران استخدام می شود. همزمان در دانشگاه تهران و مدرسه عالی موسیقی تدریس هم می کند. همان سال قطعاتی را برای کانون پرورش فکری می سازد. سال 1356 اولین موسیقی تصویری را برای کار کوتاه «زال و سیمرغ» نوشت. اولین موسیقی فیلمش هم برای فیلم سینمایی «سفر سنگ» بود. انتظامی از پرکارترین آهنگسازهای کشورمان است که ضمن تدریس، از سال 50 تا به حال بیش از 80 موسیقی متن فیلم و سریال ساخته.
از آثار دیگرش ساخت 10 موسیقی صحنه ای است که در اجرایش به عنوان نوازنده حضور داشته. انتظامی برای چهار فیلم برنده سیمرغ بلورین فجر شده است و سال 89 به عنوان چهره ماندگار معرفی شد. سال 93 به عنوان جهادگر عرصه فرهنگ و هنر نشان افتخار دریافت کرده است. همسر انتظامی، آذرنوش صدر سالک، نوازنده چنگ، پیانو و مدرس موسیقی است که در هنرستان موسیقی با او آشنا شد و ازدواج کرد. نتیجه این ازدواج دو فرزند به نام های گلنوش و سروش است که هر دو در حوزه هنر فعالیت دارند. گلنوش انتظامی نوازنده و فیلمساز است و سروش بعد از اخذ مدرک دکترای موسیقی از وین، موسیقی فیلم می سازد.
1356؛ 30 سالگی
سفر سنگ
انتظامی سی ساله بود که اولین موسیقی فیلم را برای سفر سنگ ساخت. سفر سنگ یازدهمین فیلم کیمیایی است. بیشتر موسیقی فیلم های کیمیایی را تا قبل از این اسفندیار منفردزاده ساخته بود اما این آشنایی سبب ساخته شدن موسیقی سفر سنگ شد.
1357؛ 31 سالگی
ازدواج با صدر سالک
مجید انتظامی سی و یک ساله بود که با آذرنوش صدر سالک از مدرسان مدرسه موسیقی ازدواج کرد. صدر سالک از دوازده سالگی وارد گروه کر تلویزیون شد. او از سنین پایین تر زیر نظر معلمان خارجی ساز هارپ را آموزش دید و به طور رسمی از هجده سالگی با ارکستر سمفونیک تهران کارش را آغاز کرد. از آن زمان تا به امروز چیزی نزدیک به ۴۰ سال می گذرد. صدر سالک آن طور که خودش می گوید طی این سال ها در کنار مجید انتظامی در موسیقی کار کرده و فعالیت خود را در زمینه های مختلف جدا و مجزا از همسرش نمی داند، با این که صدر سالک تنها نوازنده ساز هارپ در ایران است همچنان خود را دستیار مجید انتظامی می داند.
مجید انتظامی و همسرش آذرنوش صدر سالک
۱۳۶۲؛ ۳۶ سالگی
بچه های کوه آلپ
در جمعی یکی از دوستان انتظامی با حسرت به او گوشزد می کند که ببین خارجی ها چه هوش و استعدادی دارند. از ساز ایرانی سنتور به خوبی در کارهایشان استفاده می کنند و خود ما چنین کاری نمی کنیم. بعد اشاره به ساخت موسیقی انیمیشن بچه های کوه آلپ می کند. انتظامی آهی می کشد و به دوستش می گوید: «خیلی غصه نخور. این موسیقی را خود ما ایرانی ها ساخته ایم.» بعد درباره ساخت این موسیقی برای دوستش توضیح می دهد که کار خود انتظامی بوده!
۱۳۶۲؛ ۳۸ سالگی
بای سیکل ران
انتظامی برای دوازدهمین موسیقی فیلمی که ساخته بود توانست برنده سیمرغ بلورین جشنواره فجر هفتم شود. موسیقی «بای سیکل ران» با توجه به موضوعش که تلاش یک مرد افغان برای تامین هزینه درمان همسرش است، ساخته شد. موسیقی بومی که با حس و حال بازیگر کاملا جور بود.
۱۳۶۶؛ ۴۰ سالگی
ترن
می گویند چهل سالگی سن پختگی است و بیشتر آدم ها بهترین آثارشان را در این سن خلق می کنند. انتظامی هم از این امر مستثنی نبود. وقتی موسیقی «ترن» ساخته شد، خیلی ها از جمله منتقدان و داوران فجر، متوجه آن نشدند و انگار آن را نشنیدند اما مدتی بعد خیلی ها موسیقی ترن را زمزمه کردند و با آن آواز خواندند.
1371؛ 45 سالگی
از کرخه تا راین
خیلی ها وقتی این فیلم را دیدند با موسیقی اش گریستند. این قدر این موسیقی ملودرام، احساسی و سوزناک بود که غم سوژه را برای مخاطب دوچندان کرد. این دومین همکاری حاتمی کیا و انتظامی بود. انتظامی برای فیلم «وصل نیکان» هم موسیقی ساخته بود که چندان مورد توجه قرار نگرفت اما از کرخه تا راین این ویژگی را داشت که فاصله بین موسیقی و سوژه به حداقل رسیده بود و کاملا بر هم منطبق شده بودند. ضمن این که از معدود دفعاتی بود که انتظامی از گیتار برقی در کارش استفاده کرد اما چون استفاده بجایی بود، خیلی ها متوجه اش نشدند. انتظامی برای ساخت این موسیقی برنده دیپلم افتخار فجر یازدهم شد. این موسیقی بارها در تلویزیون به بهانه های مختلف پخش شد. سال ۷۱ سال پرباری برای انتظامی بود و برای هفت فیلم دیگر غیر از «از کرخه تا راین» موسیقی ساخت.
1372؛ 46 سالگی
روز واقعه
سال ۷۲ اتفاق خوبی برای انتظامی افتاد؛ موسیقی فیلمی به او پیشنهاد شد که مدت ها ذهنش را درگیر کرده بود. خصوصا این که پدرش هم در این فیلم بازی می کرد. برای پیدا کردن ملودی و نزدیک شدن به حال و هوای آن روزهای کربلا در سال ۶۱ هجری، انتظامی مدت ها فکر کرد و نت های بسیار نوشت اما هنوز موسیقی اش چیزی کم داشت. انتظامی در خاطراتش گفته: «سراغ مادرم رفتم و از او خواستم هرچه قابلمه روحی و کهنه دارد به من بدهد. مادرم با تعجب قابلمه ها را به من داد. قابلمه ها را کنار هم چیدم و با سنگ پشت آن ها کوبیدم. بعدا وقتی موسیقی ساخته شد و مادرم آن را شنید، تازه متوجه شد قابلمه هایش به چه کار آمده است!» انتظامی برای ساخت موسیقی متن روز واقعه شهرام اسدی، برنده سیمرغ بلورین فجر سیزدهم شد.
1374؛ 48 سالگی
بازمانده و بوی پیراهن یوسف
سال ۷۴ مرحوم سیف الله داد فیلم «بازمانده» را درباره رژیم اشغالگر قدس و مبارزه فلسطینی ها، براساس رمانی به نام «بازگشت به حیفا» ساخت؛ فیلمی که تمام بازیگران آن عرب زبان بودند و بسیار به واقعیت نزدیک بود. انتظامی برای این فیلم موسیقی متنی با تم موسیقی عربی نوشت که ماندگار شد. همان سال موسیقی دیگری برای حاتمی کیا نوشت که هنوز خیلی ها آن را زمزمه می کنند. به نظر می رسد انتظامی موسیقی بوی پیراهن یوسف را با تمام احساسش از عمق دلش نوشت که این قدر خوب حال دایی غفور، راننده تاکسی در انتظار فرزند آزاده اش را نشان داد. صدای غالب موسیقی این فیلم، صدای سوت کشیدن با دهان بود که در زمان خودش موسیقی بی نظیر و نویی شد. انتظامی اعتقاد داشت سوت نزدیک ترین آوا به آوای ذهنی انسان است.
1375؛ 49 سالگی
تنهاترین سردار
انتظامی برای سریال فخیم زاده موسیقی ساخت. این از معدود دفعات در کارهای انتظامی بود که کلام همراه موسیقی می شد. محمد اصفهانی تیتراژ تنهاترین سردار را خواند که روی موسیقی انتظامی خیلی خوب سوار شد. این سریال که از شبکه یک هم پخش شد درباره صلح امام حسن (ع) و بررسی وضعیت دوران خلافت معاویه است. انتظامی بعد از روز واقعه نشان داد که جنس کارهای تاریخی را خوب می شناسد و می تواند برایشان موسیقی همراه کننده ای بسازد که به روایت کمک کند. موسیقی این فیلم به شکل آلبوم به بازار عرضه و پخش شد.
1380؛ 54 سالگی
من ترانه 15 سال دارم
انتظامی شش سال موسیقی فیلم نساخت و بیشتر درگیر ساخت موسیقی سمفونی بود. سال ۸۹ برای فیلمی از صدرعاملی موسیقی ساخت که خیلی سر و صدا کرد. صدرعاملی برای این فیلم اجتماعی، سیمرغ بلورین گرفت. فیلمنامه او نقش اول زن فیلم هم برنده جایزه شدند. «من ترانه ۱۵ سال دارم» در بسیاری از جشنواره های بین المللی جایزه گرفت. با این که موسیقی این فیلم جایزه نگرفت اما ساختاری روایی و موازی با متن و قصه داشت.
۱۳۸۱؛ ۵۵ سالگی
دیوانه ای از قفس پرید
سال 81 انتظامی درگیر سومین فیلم احمدرضا معتمدی شد که ساختاری فلسفی داشت. پدرش عزت الله به همراه نیکی کریمی و پرویز پرستویی در این فیلم بازی می کرد. «دیوانه ای از قفس پرید» برنده سه سیمرغ بلورین شد که یکی از سیمرغ ها متعلق به مجید انتظامی برای موسیقی فیلم بود. سیمرغ های دیگر به بهترین بازیگر زن و بهترین فیلم تعلق گرفت.
۱۳۸۲؛ ۵۶ سالگی
دوئل
انتظامی موسیقی این فیلم را خیلی دوست دارد و آن را یکی از بهترین کارهایش می داند. آلبوم موسیقی فیلم «دوئل» دارای 20 قطعه موسیقی است. در این آلبوم از کمانچه، نی انبان، هورن، ترومپت، ترومبون، ویولن و پیانو استفاده شده است. دوئل احمدرضا درویش، یکی از پرهزینه ترین موسیقی های فیلم را دارد و برای صداگذاری اش به روش دالبی ساراند، زحمت زیادی کشیده شد. در کارنامه کاری انتظامی این موسیقی به لحاظ اکشن بودن، کاری متفاوت است و هیاهوی زیادی دارد. دوئل در جشنواره فجر بیست و دوم برنده نه سیمرغ شد.
۱۳۹۰؛ ۶۶ سالگی
کلاه پهلوی
انتظامی برای اولین بار برای تاریخ دوران پهلوی سفارش ساخت موسیقی گرفت. ضیاءالدین دری، بیشتر این سریال را در شهرک سینمایی غزالی و یکی از روستاهای اطراف ساوه فیلمبرداری کرد. این سریال که بیشتر درباره نفوذ فرانسوی ها به مدارس ایران و تغییر پوشش ایرانی هاست، رگه هایی از شیفتگی به سبک زندگی اروپایی ها را نشان می دهد که همه این ها در شکل گیری موسیقی سریال بی تاثیر نبوده. انتظامی بعد از «کلاه پهلوی» برای مجموعه دیگری موسیقی متن نساخت.
• سال 66 انتظامی برای سریال گرگ های میرباقری موسیقی ای با تم حماسه، عشق و ظلم ساخت.
ارسال نظر