پای صحبت اهالی تئاتر درباره حضور کسانی که از سینما به تئاتر میآیند
ستاره های سینما، تئاتر را خراب کرده اند!
موضوع حضور برخی از نامآشنایان سینما در تئاتر که از آنها به عنوان «سلبریتی» یاد میشود، بحثی بسیار طولانی و البته با قدمت چندساله است. اما هر چه هست حالا این بحث به نظر بیشتر شنیده میشود و هر کدام از اهالی تئاتر درباره آن نظری دارند.
موضوع حضور برخی از نامآشنایان سینما در تئاتر که از آنها به عنوان «سلبریتی» یاد میشود، بحثی بسیار طولانی و البته با قدمت چندساله است. اما هر چه هست حالا این بحث به نظر بیشتر شنیده میشود و هر کدام از اهالی تئاتر درباره آن نظری دارند. در اینمیان، مهمترین بحثی که مطرح میشود و بهتازگی هم حادثه آفرید، موضوع تماشاگرانی است که حالا به یمن حضور همین چهرههای آشنا وارد تئاتر شدهاند.
گپی با فریندخت زاهدی، مدرس تئاتر درباره حضور سلبریتیها در تئاتر
سلبریتیها، تئاتر را خراب میکنند
![«بازیگر» علیه «بازیگر» «بازیگر» علیه «بازیگر»](https://static2.bartarinha.ir/servev2/DIxYjg4YzI4Z/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
این روزها هر سمت که رو میکنید، صحبت از سلبریتیهاست. زلزله که میشود ناگاه میبینید سروکله برخی از سلبریتیها پیدا میشود که هر چند برخی از آنها دلسوزانه وارد شدند و اقداماتی انجام دادند، اما برخی دیگر اقداماتی انجام دادند که سروصدای ملت را درآورد. این اعتقاد نزد برخی وجود دارد که این گروه برای اینکه مدت بیشتری اسم، نام و خاطرشان سرزبانها باشد یا عکسهایشان دستبهدست بچرخد، حاضرند هر کاری انجام دهند.
آغاز بحثی که میخواهیم درباره آن صحبت کنیم، احتمالا از آنجاست که از زمانی به بعد تصمیمگیران حوزه فرهنگی، سیاستشان بر این بوده و هست که تئاتر خصوصی شود و دخل و خرجش را خودش دربیاورد. این امر باعث رواج تئاتر گیشه شده و مثلا پای چیزی به نام «سلبریتی» را هم به تئاتر باز کرده است. این موضوع را بسیاری از اهل تئاتر آسیب میدانند. نظر شما درباره آن چیست؟
من از همان آغاز این ماجرا جزو منتقدان بحث بودم و مخالفت جدی با آن داشتم. برای این موضوع هم دلایل کافی دارم.
دلیلش چه بود؟
ببینید! تئاتر هنری ویژه است، این ویژهبودن متعلق به امروز و دیروز هم نیست. ویژگی که میگویم این است که ماهیت اصلی هنر نمایش و تئاتر، فرهیختگی است. در طول تاریخ چند هزار ساله هنر تئاتر، این فرهیختگی جزو هنر نمایش بوده است. اگر ما این فرهیختگی را از تئاتر بگیریم، تبدیل میشود به سرگرمی صرف. خیلی چیز واضحی است. این بحثی که طرح میکنم، اصلا پیچیدگی ندارد. فرمولش به همین سادگی است که گفتم. چیز پیچیدهای نیست که برخی دنبال اما و اگرهای آن میگردند و قرار نیست با طرح موضوعی به این راحتی خودمان را با تعارف پیچیده سرگردان کنیم. میخواهم بگویم به همین سادگی اگر فرهیختگی را از تئاتر و هنر نمایش بگیریم، دیگر چیزی نمیماند.
خب این وسط چه آسیبی به تئاتر میرسد؟
موضوع این است که اینها فرهیختگی را از هنر نمایش و تئاتر گرفتهاند و به موضوعی سردستی و یک سرگرمی صرف تبدیلش کردهاند. من با این کارهایی که روی صحنه میآید و مردم هم برای وقتگذرانی به تماشایش میروند، مشکلی ندارم، اما همه ما باید بدانیم اینها تئاتر نیست.
یعنی تئاتر با خوانش خواص و تعریف غیر از آنچه این گروه میدانند.
نه تئاتر با همان بحثی که درباره فرهیختگی عرض کردم که تاریخ چندهزار ساله دارد. تئاتر بهعنوان عنصری فرهنگی که میتواند جامعه را به تفکر وا دارد، میتواند زوایای جدیدی به مخاطب بدهد، همچنین میتواند به مخاطب درباره موضوعات اجتماعی، روانی، فلسفی، زیباییشناسی و... افق جدیدی را نشان دهد. چنین چیزی الان در تئاتر ما وجود ندارد، مگر بهندرت که گاهی در تئاترهایی با مضامین اجتماعی دیده میشود و هرازگاهی کاری جدی مانند پچپچههای اشکان خیرنژاد روی صحنه میآید، یعنی باید زمان زیادی منتظر بمانید و به تئاتر بروید و کاری را تماشا کنید که بعد از پایان احساس نکنید وقتتان را به بطالت گذراندهاید. من همین چندی پیش در یکی از روزنامهها یا مجلات تیتری را دیدم که نوشته بود «تئاتر خنده میفروشد» یا چیزی شبیه این. واقع همین است و وضع تغییر کرده است. برای همین الان تئاتر گلریز دیگر خوب نمیفروشد، چون تقریبا همه تئاترها همین است و صحنههایی دارد که بازار تئاتر گلریز را کساد کرده است. صحنههایی که وجود دارد، انگار برای خندیدن طراحی شده که بهوفور میبینیم.
یعنی شما مخالف حضور سلبریتیها در تئاتر هستید؟
ببینید! به نظر من هیچ ایرادی ندارد، آنها هم وارد تئاتر شوند و کار کنند، اما به این شرط که بازی بلد باشند که به نظر من نیستند. خیلی از آنها در سینما، ١٥ یا ٢٠ برداشت سینمایی دارند تا یک برداشت قابل تحمل دربیاید، آنهم به این شرط که کارگردان خودش بازیشناس باشد. اینها خیلیهایشان اصلا بازی بلد نیستند. وقتی روی صحنه میآیند، عملا آبروی خودشان را هم میبرند.
چرا؟
برای اینکه پول دربیاورد. او خودش را به پول فروخته بود.
بنابراین این حضور کاملا آسیبزاست...
ما نمیتوانیم نسخهای کاملا مشخص درباره این موضوع ارایه دهیم و بگوییم اگر سلبریتی بیاید، بد است. اما چنانچه میگوییم اگر سلبریتی بیاید، بد است، به این دلیل است که نخست بلد نیست در تئاتر بازی کند که اگر واقعا بلد باشد، اجرای زنده را انجام بدهد، خیلی هم خوب است.
این بازیگر که بازیگر خوبی است، او چرا به این اقدام دست میزند؟
وقتی به بازیگری که بازیگر خوبی است و برای او احترام قایل هستید و سابقه دارد، میگویید چرا در این کارها حاضر میشوی و سابقه خوبت را خراب میکنی، میگوید مگر خیال میکنید کاری غیر از این کارها پیشنهاد میشود، همه کارها همینطور است. خب پس این یک جریان است. جریانی که شاید خیلی آگاهانه این کار را کرده است. یارانه تئاتر را قطع کرده، به آنها گفتهاند بروید خودتان خرج خودتان را دربیاورید. چه اتفاقی میافتد؟ از آن سو هم ملت خستهاند. ملت دنبال خستگی درکردن هستند و عادت کردهاند، میروند روی صحنه لودگی میبینند و میخندند. اگر تئاتر ما طبقهبندی داشته باشد، تئاتر حرفهای ما عبارت است از آثار کارگردانهای ایکس و ایگرگ و زد.
![«بازیگر» علیه «بازیگر» «بازیگر» علیه «بازیگر»](https://static1.bartarinha.ir/servev2/jc0ZjI0NjIzY/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
سودای دیدن یک چهره
تماشاگرانی که فقط برای دیدن یک چهره به تئاتر میآیند
اصغر همت بازیگر پیشکسوت : تئاتر امروز ما کمی با آنچه در قدیم بوده، تفاوت پیدا کرده است. تفاوتهایی که مثلا در دهه ١٣٣٠ شمسی، آنطور که الان است، نبود. شاید یکی از جاهایی که باید تأسف بخوریم، همینجا باشد. وقتی با پیشکسوتان عرصه تئاتر صحبت میکنیم، آنها با این نظر موافق خواهند بود که یکی از تفاوتهای امروز و دیروز تئاتر، این است که از جوهر خود کمی فاصله گرفته است.
تئاتر به قاعده هنری است که در آن نوعی تولید فکر وجود داشته و از این پس هم باید همینطور باشد، اما به دلایلی این تغییر به وجود آمده و مخاطب تئاتر، نوع دیگری شده است. از نظر من، اینکه فقط همه ما این موضوع را بپذیریم، اهمیت ندارد، بلکه باید آن را تحلیل کرد. تحلیل این وضع هم در وقت اندک امکان ندارد؛ باید نشست و ساعتها دربارهاش صحبت کرد که چه شد آن مخاطب دهه١٣٣٠ تئاتر به مخاطب امروزی تبدیل شد.
اینها موضوعاتی است که اگر بتوانیم بهدرستی به آنها بپردازیم و سوالات موجود در این زمینه را پاسخ دهیم و در مجموع به جمعبندی درستی از آن برسیم، احتمالا میتواند ما را در حل معضلات مبتلابه تئاتر یاری و کمک کند. تئاتر امروز ما مشکلات فراوانی دارد و نمیتوان آنها را در یک موضوع خاص خلاصه کرد. این کار غیر از اینکه هنر است، یک شغل هم هست؛ امور رفاهی و تأمین معیشت میخواهد و... بنابراین یکی از موضوعات تئاتر حضور «سلبریتیها» در این رشته است. موضوعی که گاهی بهنظر میرسد از طرف برخی مسئولان حمایت هم میشود، زیرا این افراد خواهینخواهی باعث میشوند گروهی از تماشاگران برای دیدن این بازیگران هم که شده به تئاتر بیایند. به نظر من مسئولان باید به این جمعبندی برسند که هجوم گروهی از تماشاگران برای دیدن یک تئاتر یا کمبودن مخاطب تئاتری دیگر، ملاک خوبی برای ارزیابی این هنر نیست.
این نوع استقبالهای دفعی از یک نمایش بیشتر از واقعیبودن آنها، مجازی و کاذب است. همینطور که پیش از این هم صحبت کردیم، تماشاگری که تمام فکر و ذکرش این است که بازیگری را که در سینما دیده روی صحنه ببیند و احتمالا بعد از اتمام اجرا چند کلمهای با او صحبت کند، همانطور که بهصورت دفعی آمده، بهصورت دفعی هم میرود. ما نمیتوانیم این نوع تماشاگران را تماشاگران واقعی تئاتر به حساب آوریم و به آنها دل خوش کنیم. این گروه از تماشاگران دغدغه تئاتر را ندارند.
مشخص است که برای چه آمدهاند. پیشرفت تئاتر نمیتواند متوقف به آنها باشد. اگر تئاتر دلسوز داشته باشد و مسئولانش برای این هنر دل بسوزانند، کاری که انجام خواهد شد، این است که تعداد تئاترهای فاخر افزایش خواهد یافت. شاید ما اهالی تئاتر هم مقصر باشیم و همه تقصیرها را نباید به گردن دیگران انداخت، اما بههرحال این مسئولان هستند که اگر میخواهند اتفاقی در این زمینه بیفتد، باید هزینه ساخت تئاترهای فاخر که مثلا به زندگی و معرفی مفاخر این مرز و بوم میپردازد را تأمین کنند، اما این اتفاق نمیافتد یا کمتر میافتد. در این شرایط نمیتوان انتظار چیز دیگری داشت. وقتی در این حوزه کاری انجام ندادهایم، نمیشود انتظار تماشاگری هم داشته باشیم که دغدغه فکری و اجتماعی داشته باشد.
![«بازیگر» علیه «بازیگر» «بازیگر» علیه «بازیگر»](https://static2.bartarinha.ir/servev2/GQ5ZDhkMWEzN/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
باید به اهالی تئاتر اعتماد کرد
ساناز بیان کارگردان تئاتر: من آدم صریحی هستم و همانقدر که در کارم صریح حرف میزنم در عمل هم با همان صراحت اظهارنظر میکنم. دلیل ندارد ما به هم دروغ بگوییم و همدیگر را تأیید کنیم. من رفتار بسیار مبتذل «نایس» بودن را نمیفهمم. واقعیت این است که تئاتر اشکال مختلفی دارد. در تمام دنیا تئاتر اینترتیمنت داریم تئاتر مستند؛ کلاسیک تجربی آزمایشگاهی و... و هر کدام از اینها مخاطبان خاص خود را دارد. من نقدی که دارم به تماشاگر نیست.
موضوع این است که باید مسئولان را هم در این بحث مقصر دانست. آنها تئاتر را که هنوز توانی برای روی پای خود ایستادن ندارد و هنوز یاد نگرفته چطور میشود در این فضا حاضر شد، یکه و تنها رها کردهاند. مثل این میماند که یک نوجوان که هیچ مهارتی ندارد را در خیابان رها کنید تا هزینههایش را خودش تأمین کند.
ارسال نظر