رو کاغذای بی صدا ساز می کشیم ساز می کشیم
حوزه موسیقی اگرچه در کشور ما همواره از حوزه های حساسیت زا به حساب می آمده و همچنان هم به حساب می آید اما این حساسیت ها وقتی دو چندان می شود که پای زنان به آن باز می شود. از عدم صدور مجوز برای آوازخوانی شان گرفته تا همین حذف های گاه و بیگاه زنان نوازنده از ارکستر کنسرت ها.
ماجرا تا آنجا پیش رفته که حالا این روزها حلقه حضور بانوان نوازنده در شهرستان ها هر روز تنگ تر می شود و براساس یک قانون نانوشته آنها اجازه حضور روی سن را ندارند. براساس این قانون زن ها تنها باید تماشاگر کنسرت باشند و اجازه ای برای نوازندگی یا همخوانی در کنسرت های عمومی شهرستان ها به آنها داده نمی شود. قانون نانوشته ای که از شهر اصفهان آغاز شد و کمی بعد به بسیاری از شهرستان های دیگر سرایت کرد.
نیوشا بریمانی، سرپرست گروه پاپ «توشه» است که تا پیش از این با خوانندگی نیما رییسی به روی صحنه می رفتند و حالا به تازگی و در اجرایی که پیش رو دارند قرار است احسان کرمی خوانندگی گروه را بر عهده بگیرد.
می خواهیم خودمان را اثبات کنیم
نیوشا بریمانی می گوید: «هزینه کردن در بازار آشفته موسیقی خیلی سخت است، مضاف بر اینکه ما نسبت به ارکسترهای پاپ که الان مشغول به کار هستند بلیت فروشی کمتری هم داریم. تولید موزیک ویدئو هم که هم برای ادامه فعالیت مان مشکل ایجاد می کند و گردش مالی هم برایمان ایجاد نمی کند ولی با همه اینها ما باز هم داریم کار تولید می کنیم.
«واقعیتش این است که اگر فعالیت نکنیم چه کنیم؟ من خودم به شخصه از ۱۰ سالگی در زمینه موسیقی فعالیت داشته ایم و پشتوانه و کانکشنی هم با هیچ جا نداشته ام. نه پدر و مادرم موزیسین بوده اند و نه لینک خاصی دشاتم که بتوانم از طریق آنها کارم را پیش ببرم. هرچه کردم و به هر جایی رسیده ام صرفا با تلاش خودم بوده و حالا که این همه اتفاقات خوب برایم افتاده نمی توانم به خاطر محدودیت هایی که در این زمینه هست کارم را کنار بگذارم. ما یک سری محدودیت ها داریم و به راحتی آقایان نمی توانیم فعالیت کنیم. در خیلی از شهرستان ها هم اصلا نمی توانیم روی صحنه برویم اما به هر حال این قانون کشور است و باید به آن احترام بگذاریم.
به نظر من با تمام این حرف ها باز هم می توان گفت که خانم ها در موسیقی جایی ندارند اما یکی از دلایلی که در گروه های موسیقی کمتر از خانم ها استفاده می شود شاید این باشد که تعداد نوازنده های خوب زن کم است. به خصوص در سازهایی که برای قطعات پاپ به کار می آیند. ما نوازنده های خانم زیادی در حوزه موسیقی سنتی داریم اما مثلا برای سازهایی مثل پیانو، بیس، گیتار و... چند نوازنده حرفه ای زن داریم؟ یا اگر داریم آیا از نوازنده های حرفه ای مرد، حرفه ای تر هستند؟»
کنسرت بانوان را تایید نمی کنم
«سختی های زیادی در این راه برای من که خانم هستم وجود دارد. شاید هم آنقدر دیده ام که دیگر برایم عادی شده اما به شخصه الان مشکل عمده ای در کارم ندارم و تقریبا همه چیز برایم عادی است. البته وقتی دوستان و همکاران خانمم را که صدای خوبی دارند و اجازه فعالیت ندارند می بینم، برایم ناراحت کننده است. چون ما که نوازنده ایم شاید بتوانیم در خیلی از گروه ها ساز بزنیم اما آنهایی که می خوانند متاسفانه این اجازه را ندارند و فقط باید در کنسرت های بانوان بخوانند که خودم شخصا تاییدش نمی کنم.»
نگار خارکن، نوازنده کمانچه و آهنگساز آلبوم جنجال برانگیز «آن سیاه افسونکار» است که در سال 94 منتشر و از مراسم رونمایی اش توسط اداره امکان و نیروی انتظامی جلوگیری شد. از شاگردان اردشیر کامکار بوده و تا امروز در ارکستر فلارمونیک، گروه «هم آوایان» حسین علیزاده، هم نوازان حصار «همایون شجریان»، گروه «مولوی» شهرام ناظری و آلبوم های متعددی نوازندگی کرده.
باید دو برابر آقایان تلاش کنیم تا باورمان کنند
نگار خارکن می گوید: «از نظر من خانم ها در حوزه موسیقی با دو نوع محدودیت رو به رو هستند. یک نوعش همان باورهای قدیمی است که نسبت به زنان در این حوزه هست، مثلا اینکه می گویند زن نباید سراغ موسیقی برود، که البته این در مورد ورود خانم ها به تمام حوزه های هنری صدق می کند.
هنوز نمی دانم چرا رونمایی آلبومم را بر هم زدند
«در مورد شخص من هم این محدودیت ها به کرات سد راهم بوده. مثلا از این محدودیت ها همین کنسل شدن رونمایی آلبومم بود. من خودم هم هنوز برایم سوال است. از طریق خانه موسیقی هم پیگیری کردم که متاسفانه فکر می کنم این روزها خانه هیچ کس نیست. فکر می کردم آنها پیگیر ماجرا می شوند ولی بعد از مدتی هیچ کس جوابی به من نداد.
به هر حال فکر می کنم یک سری شیطنت هایی پشت پرده بوده که این اتفاق برای من افتاد. البته من در مقام قضاوت نیستم که بخواهم بگویم کار چه کسانی بوده اما به نظرم اتفاق عجیبی بود چرا که تنها در مورد من افتاد.
برخورد اداره امکان و نیروی انتظامی هم در نوع خودش بسیار جالب بود. صبح همان روز به ما گفتند که نباید این رونمایی برگزار شود و ما هم برگزار نکردیم. حتی با اینکه مدیر فروشگاه گفت من کرکره فروشگاهم را پایین نمی کشم من خودم از او خواستم که این کار را بکند تا کسی داخل نیاید. چون قبلش ما را تهدید کردند و گفتند اگر کسی به بهانه رونمایی آلبوم وارد فروشگاه شود هم چیز پای خودتان است.
«من و خانم نوشین پاکزاد که نویسنده عود هستند، زمانی در گروه هم نوازان حصار که خواننده اش هم همایون شجریان بود نوازنده بودیم. آن موقع در یکی از اجراهای مان که در شهر تبریز بود باز هم دچار چنین مشکلی شدیم. همان شب اجرا به آقای جشران گفتند چون دو نوازنده خانم دارید حق اجرای کنسرت را ندارید.
ارسال نظر