کینگزلی: یک خانم ایرانی باعث شد نقش ابن سینا را قبول کنم
فکر می کنم نکته ای که مرا به این کار سوق داد ملاقات یک خانم ایرانی بود در لندن. او برای من تعریف کرد که ابن سینا در ایران یک قهرمان ملی محسوب می شه. احساس سربلندی و افتخار او من را به نحوی تحت تاثیر قرار داد.
بخش هایی از این فیلم در استودیوهای استودیوهای تهیه فیلم شهر کلن آلمان تهیه می شود. داستان «طبیب» در قرن یازدهم میلادی روی می دهد و درباره راب کول، یک بچه یتیم و فقیر انگلیسی است که تصمیم می گیرد برای تحصیل طب به ایران سفر کند.
فیلمنامه رایان برگر بر اساس رمان «طبیب» اثر نواگوردون نویسنده آمریکایی، نوشته شده که در سال 1986 منتشر شد و بیش از 21 میلیون نسخه از آن در دنیا به فروش رسید. این فیلم انگلیسی زبان را فیلیپ استولتسل کارگردان متولد مونیخ برای شرکت آلمانی «اوفا» می سازد.
تام پین بازیگر بریتانیایی، نقش راب کول را بازی می کند. تام پین در برابر بن کینگزلی بازیگر بریتانیایی ظاهر می شود که در فیلم «طبیب» نقش ابوعلی سینا حکیم و طبیب سرشناس ایرانی را بازی می کند. استلان اسکارسگارد بازیگر سوئدی نیز که اخیرا در فیلم پرفروش «انتقام جویان» بازی کرده است، در فیلم «طبیب» نقش اولین استاد «راب کول» را ایفا خواهد کرد.
اولویه مارتینز بازیگر فرانسوی نیز در نقش «علاءالدوله» حاکم اصفهان ظاهر می شود. ریگبی بازیگر انگلیسی از دیگر بازیگران این فیلم است که در پایان با قهرمان فیلم فرجام خوشی می یابد. فیلمبرداری «طبیب» تا ماه سپتامبر در آلمان و مراکش ادامه خواهد داشت. در مجموع بیش از ۲۰۰ نفر در شهر کلن آلمان در جلو و پشت دوربین در هنگام تهیه فیلم کار می کردند. شرکت پیکسوموندو که در زمینه تولید جلوه های تصویری شهرت زیادی دارد، جلوه های ویژه فیلم را می سازد.
تیم فیلمبرداری، به همراه دکور و لباس های بازیگران سپس به مراکش رفته تا صحنه های بیرونی داستان را که در اصفهان اتفاق می افتد در آنجا تهیه کند اما همزمان با آغاز این پروژه و انتشار تصاویر مرتبط با آن، کینگزلی، گفت و گوی جالبی با دویچه وله کرده است که در آن در مورد این فیلم و همچنین ابن سینا حرف زده است.
سر بن، شما مشهور به این هستید که نقش های بالا و پیچیده بازی کنید. مانند گاندی، گانگستری به اسم دان لوگان یا الجازاری، چه نکته ای نظر شما را برای بازی نقش ابوعلی سینا جلب کرد؟
- نمی دونم، حس درونی، احساس؟ فکر می کنم نکته ای که مرا به این کار سوق داد ملاقات یک خانم ایرانی بود در لندن. او برای من تعریف کرد که ابن سینا در ایران یک قهرمان ملی محسوب می شه. احساس سربلندی و افتخار او من را به نحوی تحت تاثیر قرار داد.
ما هنرپیشه ها کاملا نمی تونیم توضیح بدیم که چرا یک نقش را قبول می کنیم. خیلی رازآمیز است. خیلی حرف های بی ربط و بی جا زده می شه در مورد هنرپیشگی. مثلا گفته می شه نقش محشریه یا خوب تدوین شده ولی همان خانم جوان در لندن درست انگشت روی نقطه حساسی گذاشت.
یعنی ابوعلی سینا را برای من مجسم کرد. او یک نماد انسان مدرن است. در فیلم هم او یکی از مدرن ترین شخصیت هاست. او قوه درک بسیار پیشرفته ای دارد. همیشه کنجکاو و در حال کنکاش است. استاد برجسته ای است و همچنین یک فیلسوف، یک شاعر و یک ستاره شناس، یک طبیب و به طور کلی یک هنرمند ارجمند است.
به خاطر همین من او را یک انسان مدرن خطاب کردم. جای دریغ و افسوس است که در دنیای امروزی نمی شود انسانی را پیدا کردکه پنج حسن را یکجا در خود داشته باشد. تصور کنید ما امروزه اغلب خودمان را روی یک رشته به خصوص متمرکز می کنیم ولی او پنج کاره بود. یعنی می شود تشبیهش کرد به کودکی که به تمام جهان و رشته کارهای آن ذوق و شوق دارد. خلاصه من در این انسان یک شوق و ذوق کودکانه و سرسختانه کشف کردم.
می توانید در مورد کتاب نووا گوردون و شباهت های آن با فیلمنامه توضیح بدهید؟
- در این رابطه نمی توانم چیزی بگویم چون راستش را بخواهید من کتاب را نخوانده ام. من فقط با متن فیلمنامه آشنا هستم. البته می دانم که دست اندرکاران فیلم در این مورد با نویسنده کتاب مدیکوس صحبت کردند و او هم متقاعد به این کار بود و حق تهیه این فیلم را به آنها داد. به هر حال متن فیلمنامه که به دستم رسید تمرکزم را روی آن و در آوردن خود فیلم گذاشتم. یعنی که فرصت ندادم تعبیر دیگری از داستان در من تاثیری بگذارد.
چی شد که کتاب را نخوانده اید؟
- وقت نداشتم. در حال حاضر همزمان به بازی در چهاذر فیلم مشغولم. البته کار جذاب و هیجان انگیزی است. گرچه آدم باید چهار اسبه بتازد ولی هیچ کدام از اسب ها را با آن دیگری اشتباه نمی کند. من هیچ سرگردانی ندارم. مشخص بگویم: یک فیلمی است بنام «اندر»، دومی «شکارچی راهنما»، سوم «مرد آهنین» و چهارم هم همین فیلم «مدیکوس».
پس باید خیلی در سفر باشید؟
- دقیقا. اول با فیلم «مرد آهنین» شروع شد. کار «اندر» تازه تموم شده. الان می رم برای بازی در «شکارچی» و بعد برمی گردم به مراکش به خاطر همین فیلم «مدیکوس». تازه بعد از آن می روم که کار فیلم «مرد آهنین» رو تمام کنم.
قبل از اینکه این نقش را قبول کنید، تا چه حد ابوعلی سینا را می شناخته اید؟
- اگر همان خانم جوانی که پیش تر صحبتش را کردم و با او مدت کوتاهی هم کار می کردم برایم توضیحی نمی داد، نمی دانستم که ابن سینا چه گنج گران بهایی بوده است اما می دانستم که جهان اسلام در آن زمان در رشته های علمی گوناگون مانند ریاضیات، شیمی، ستاره شناسی و جغرافیا پیشرفت های برق آسا و اکتشافات بسیاری داشته، در حالی که اروپا به اصطلاح سده های تیره را طی می کرد، به ویژه اینکه ایران عصر طلایی خود را می گذراند. دورانی بارور، خلاق و جذاب بود.
نظر کاربران
به عنوان یک ایرانی باعث افتخاره که در مورد شخصیت بسیار ارزشمندی مثل ابن سینا فیلمی ساخته میشه.
باید بیشتر به این شخصیت ها پرداخت مخصوصا در کشور خودمان,ایران.
کاش تو ایران هم پخش شه .باید فیلم جالبی باشه!
پاسخ ها
فیلم جالب ، این درست که در این فیلم اصفهان رو شهری مدرن نشون میده ، ولی این مدنیته هیچ شباهتی به اصفهان ما نداره ، بلکه به شهرهای کشور مصر بیشتر شبیه هست. در سراسر این فیلم این شاگرد انگلیسی به ابن سینا کالبدشکافی رو یاد می ده . و چندین و چند دروغ دیگه . من که از فیلمش خوشم نیومد .
باید خارجیها درمورد مفاخر مملکتمون فیلم بسازن خودمون عرضه نداریم پولش باید صرف چیزای دیگه بشه. وای بر ما.
بهتره قبل این که درباره اینکه یک خارجی درمورد نقشی مانند ابن سینا که ایرانی است بازی کرده باشد ذوق کنیم و الکی افتخار کنیم باید اول فیلم را ببینیم که آیا بازیگر از لحاظ نقش و آراستگی و زندگی نامه آیا واقعا در شان و منزلت یک دانشمند ایرانی بازی کرده وفیلمنامه با واقعیت ها مطابقت داره یا اینکه دستخوش تحریف شده و یا با بازیگری مغرضانه و بد قصد تخریب و یا تحریف شخصیت ابی سینا و یا مردم ایران را داشته است
ابن سینا را با بازیگری امین تارخ درسال 1364 یکی از بهترین فیلمهای ایران بوده که نه تنها جذاب و زیبا بود بلکه علم و هنر ایرانیها را در آن زمان به نمایش میگذاشت
کلا در مورد بازیگری خارجیان در نقشهای ایرانی و آنهم در نقش دانشمند برای ما مشکل ساز وبد ست چراکه آنها نه ز فرهنگ اصیل کشورمان اطلاع کامل دارند و تجربه نشان داده که آنها بیشتر به دنبال تخریب و تحقیر و تحریف شخصیت و فرهنگ مردم ایران بوده اند
نظرات دوستان رو خوندم بهتره که از تعصبات قبیله ای دست برداریم ودایره ی فکرمان را گسترش دهیم وبعد از دیدن فیلم قضاوت کنیم.گر چه فیلم محمدرسوالله توسط خارجیها ساخته شد اما هردفعه با دیدن این فیلم معنویت خاصی در من ایجاد می شود.امیدوارم با ساخت این فیلم بابی برای اشنایی بیشتر با تمدن وفرهنگ ایرانی باز شود.عصرارتباطات رافراموش نکنیم.
فرامرز جان با همه این چیزایی که گفتی بازم من میگم همون بهتر که خارجی ها بسازن.چون می ترسم ایرانیش مثله یوزارسیو بشه!!
همه نظرات را خوندم ولی من یکی بعد از دیدن نیمه کاره فیلم بسیار به این فیلم و سازندگانش تاسف خوردم که این چنین وقیحانه سعی در تخریب مذهب و فرهنگ مارا دارن
واقعا برای سینمای ایران متاسفم که پاسخی قاطع به این وقیحان نمیدهند
سلام من این فیلمو دیدم فیلم قشنگیه ولی همش سراسر دروغه ابن سینا مرد بزرگی بود و کاملا واضح هست که نویسنده هیچ اطلاعی از زندگینامه اون نداشته