بازیگران کارگردان؛ از فردین تا نیکی کریمی
سقف شهرت کجاست؟ یا موفقیت؟ این نردبان برای بعضیها انتهایی ندارد. شاید هم آب شوری باشد که تشنهتر کند.
محمدعلی فردین
ایرج قادری
فرامرز قریبیان
با تمام این حرفها، اوج شهرت او در قامت یک سوپراستار برمیگردد به دهه٦٠. او سهبار بهعنوان بازیگر نقش اول مرد، برنده جوایز سیمرغ بلورین شده است؛ در «ترن»، «بندر مهآلود» و «مرد بارانی».
او اواسط همان دهه فیلمی ساخت با عنوان «جدال در تاسوکی» که چندان در یادها نمانده است. قریب به یکدهه بعد هم فیلم «قانون» را کارگردانی کرد که چندان مورد توجه منتقدان قرار نگرفت.
هرچند در سال ١٣٧٨ با فیلم «چشمهایش» نشان داد که در این عرصه هم دست و پابسته نیست. او فیلم «گناهکاران» را هم در کارنامه خود دارد که براساس فیلمنامه سام قریبیان (فرزندش) جلوی دوربین برده است.
نیكی كریمی
در مقابل، بانوی بازیگر یکی از ستارگان سینمای ایران بعد از انقلاب است. در سال ٦٩ با «عروس» افخمی به همراه ابوالفضل پورعرب به اوج شهرت رسید و پس از آن تا پایان دهه٧٠، همچنان در صدر ستارههای بازیگری ایران بود.
شاید همین پیشینه تشنگی را بیشتر کرد تا گامی برای تجربه در کارگردانی بردارد. هرچند خانم بازیگر دست به ترجمه هم بوده و آثاری از عدنان غریفی، اشعار ژاپنی وهایکوهایی از این دست را ترجمه کرده است.
درکنار تمام این فعالیتها، او یکی از چهرههای شاخص سینمای ایران در عرصه داوری نیز بوده و درچندین جشنواره داخلی و خارجی بهعنوان داور حضور داشته است.
نیکی کریمی را همچنین بهعنوان عکاس هم میشناسند. با تمام این حرفها او درعرصه کارگردانی چندان قابل قبول نشان نداده است.
هرچند که «شیفت شب» را نسبت به آثار قبلیاش گامی رو به جلو میدانند اما کار خانم بازیگر درعرصه کارگردانی به هیچوجه قابل قیاس با هم نیست. شاید حتی در این حد که بشود گفت اگر فیلمی هم نمیساخت، در کارنامه کاریاش تأثیر چندانی نداشت.
رضا عطاران
تمام این سریالها و بازیهای شیرین، از عطاران شخصیتی ساخته که این روزها یک تنه مخاطبان را به سینما میکشاند و درحال حاضر یکی از سوپراستارهای سینمای ایران است. او همچنین در سالهای اخیر یکی از سودآورترین سینماگران ایرانی به شمار میرود.
در سینما هم تجربههای کارگردانی و بازیگری در «خوابم میآد» و «رد کارپت» جزو کارنامهاش است. در این میان «خوابم میآد» بیشتر مورد توجه منتقدان قرار گرفت.
علی مصفا
دوتجربه او درعرصه کارگردانی «سیمای زنی در دوردست» و «پله آخر» بود که در هر دوی آنها، همسرش لیلا حاتمی، بازیگر بود. هرچند «پله آخر»، آخرین ساخته مصفا که درجشنواره سیام بهترین فیلمنامه اقتباسی را از آن خود کرد، در گیشه چندان موفق نبود.
مهدی هاشمی
رامبد جوان
جوان بعد از ساختن «ورود آقایان ممنوع»، حالا در میان کارگردانان به جایگاهی رسیده که شاید او را کارگردانی موفقتر از جوانِ بازیگر بدانند. او بعد از ساخت مجموعه موفق و محبوب «خندوانه»، این روزها مشغول تولید فیلم «نگار» است.
هومن سیدی
او غیر از جایزه سیمرغ بلورین نقش مکمل مرد برای بازی در فیلم «من دیه گو مارادونا نیستم»، تحسین منتقدان را به خاطر ساخت «آفریقا» نیز در کارنامه خود دارد.
هومن سیدی برای کارگردانی فیلمهای «آفریقا»، «سیزده» و «اعترافات ذهن خطرناک»، جوایز متعددی از جشنوارههای فجر و ورشوی لهستان و پوسان کرهجنوبی و شانگهاي چين و انجمن منتقدان و نویسندگان ایران دریافت کرده است.
بهروز شعیبی
شعیبی تازه از دور اکران کنار رفته و مخاطبان از آن راضی به نظر میرسیدند. همچنین آرای منتقدان هم نشان میداد که اکثریت این فیلم را اثری قابل قبول و باکیفیت میدانند. البته شهرت شعیبی برمیگردد به بازی در «طلا و مس» به همراه نگار جواهریان به کارگردانی همایون اسدی.
مجید مجیدی
مجیدی البته در سال ٦٨ به كار بازیگریاش پایان داد و دوسال بعد نخستین فیلمش «بدوك» را ساخت. او یکی از بازیگرانی بود که به سرعت از عرصه بازیگری بیرون آمد و با ساخت فیلمهایی همچون «بچههای آسمان»، «رنگ خدا»، «آواز گنجشكها» به اسکار نیز راه پیدا کرد.
«بچههای آسمان» حتی در فهرست ٥ فیلم نامزد اسکار هم حضور داشت. هرچند که او این روزها احتمالا به خاطر کنار گذاشتهشدن فیلم «محمد رسولالله(ص)» راضی به نظر نمیرسد.
شهاب حسینی
«شهاب حسینی» با بازی در دو فیلم آخر اصغر فرهادی، «درباره الی...» و «جدایی نادر از سیمین» به سوپراستار سینما ایران تبدیل شد.
با این حال این اواخر در مصاحبههایش گفت بازیگری دیگر او را ارضا نمیکند و دوست دارد در تولید فیلم دستی داشته باشد. سال گذشته «ساکن طبقه وسط»ش اکران شد اما این روزها به خاطر مشکلاتی که با تهیهکننده پیدا کرده، درگیر شکایت و این مسائل است.
نظر کاربران
شهاب عشقه.
کسانی که قادر باشند، هم بازیگر خوب و هم کارگردان خوب باشند، تعداشان اندک است.