پرونده نوروز
چهارشنبه سوري از ديرباز
نياكان ما در شب عيد آتش مي افروختند و به شادي گرد آن نيايش مي كردند.گويند كه پس از اسلام در ايران رسم بر اين شد كه در آخرين چهارشنبه سال ،پس از غروب آفتاب با چوب و كنده و خار در فضاي باز آتش افروزند و جشن گيرند
استفاده هاي گوناگون از آتش در گذشته
آتش از زمان هاي دور مورد توجه بوده است. در قديم آتشكدههاي بزرگي در ايران ساخته بودند تا آتش را هميشه روشن و برپا نگاه دارند. به خوبي پيداست در زماني كه نيروي اصلي در توليد نورآتش بوده، روشن نگاه داشتن آتش و در نتيجه رهايي از سياهي و تيرگي و بهرهمندي از نور و روشنايي چه اهميتي داشته است.
افزون بر اين از روشنايي آتش در كار خبر رساني نيز استفاده مي شده است. بر فراز برج ها و بلندي ها آتش مي افروختند و به يكديگر پيام مي رسانيدند به جز بهرهمندي از نور آتش و جنبه پيام رساني، آتش به سبب گرما و توليد حرارت در خانه و نيز استفاده در پخت و پز، كاربرد مفيدي داشته كه به موجب آن مقدس به شمار مي آمده همچنين آتش به لحاظ پاك كنندگي و به عنوان نابود كننده آلودگي ها مورد توجه بوده است بنابراين آتش به لحاظ نور، گرما، خبر رساني، پاك كنندگي و به عنوان يكي از عناصر چهارگانه مقدس پيشينيان (آب، خاك، باد و آتش) در فرهنگ ايرانيان قديم اهميتي ويژه داشته است. اكنون نيز همچنان به صورت نمادين در جشن چهارشنبه سوري افروخته مي شود و مردم گرد آن به شادي سرگرم مي گردند.
معناي واژه سوري
واژه سوري يا سوريك به معني گل سرخ و گل سوري است و شايد به همين سبب است كه در چهارشنبه سوري خوانده مي شود:سرخي تو از من... چهارشنبه روز سرخ، روز گل سرخ، روز افروختن آتش و شادماني مردم و ستايش خداوند براي بهرهمندي از اين نعمت است.
ارسال نظر