آقا اِبی کجایی؟ از پشت این کندوی شب ما رو صدا کن
فیلم «کندو» به کارگردانی فریدون گله نمونه ناب سینمای خیابانی دهه ۵۰ است.
برترینها: فریدون گله شاهکار خود و یکی از بهترین فیلمهای سینمای ایران یعنی «کندو» را در سال ۱۳۵۴ ساخت. گله روح عصیانگر زمانهاش را در فیلم «کندو» به تمامی به نمایش میگذارد. بهروز وثوقی، داود رشیدی،جلال پیشواییان، رضا کرم رضایی و علی ثابت فر بازیگران «کندو» هستند.
ابی و آقاحسینی پس از آزادی از زندان از هم جدا میشوند و در قهوهخانهای به هم میرسند. آقاحسینی پس از برنده شدن در بازی «تُرنا» حکم میکند که ابی از خیابان لالهزار تا پل تجریش، بدون پول، به کافهها و رستورانها سر بزند و غذا و مشروب مفتی بخورد. آقا مصطفی معتقد است که ابی از عهدهٔ این کار برنمیآید و سرِ همین موضوع با آقاحسینی شرط میبندد.
در «کندو» بیشتر اتفاقها در پیادهرو خیابان ولیعصر امروز رخ میدهد. برخلاف تصویر خوش آبورنگی که در بسیاری از تولیدات دهههای ۴۰ و ۵۰ از پیادهرو خیابان ولیعصر بهعنوان محل تفرج و تفریح و مایه انبساط خاطر ارائه شده؛ در «کندو» این پیادهرو کانون تنش و ناآرامی است. طی طریق قهرمان کندو از جنوبیترین نقطه خیابان شروع میشود و هرچه بالاتر میآید مسیر سختتر و خشونت بیشتر میشود.
اوج بازیگری رشیدی در سینمای پیش از انقلاب نقش «آقا حسینی» بود با آنکه بهروز وثوقی ستاره فیلم بود٬ رشیدی شخصیت مستقلی داشت که اصلا زیر سایه وثوقی دیده نمیشد.
رشیدی خود در گفتوگویی درباره همکاریاش با وثوقی در دو فیلمی که با هم بازی کرده بودند گفته بود: « به من گفته بودند که مواظب بهروز باش. او سوپراستار است و نقش تو را میخورد و سر تدوین میرود و نقش را کم و زیاد میکند. وقتی این حرفها را میشنیدم. برایم عجیب بود. اما خیلی با هم دوست شدیم و بسیار من را کمک کرد. اصلا اینگونه که میگفتند نبود و بسیار رفیق و همراه بود. در اولین روز کارم تفاوت زیاد سینما با تئاتر تو ذوقم زد و تصمیم گرفتم ادامه ندهم، اما همان شب صحبتهای بهروز تأثیر مثبتی در ذهنم گذاشت.» هم چنین رضا کرم رضایی به خاطر این فیلم جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل را از جشنواره تهران میبرد.
گله در فیلمهایش دیالوگهای لوتیوار و فقر را از فیلمفارسی گرفته، اما قهرمان معترضی را به جامعه معرفی میکند که شرایط حاضر را نمیپذیرد و به دادخواهی روی میآورد. «کندو» نمونه ناب، دستنیافتنی و تکرارنشدنی سینمای خیابانی دهه ۵۰ که همه نشانهها و علایق خالقش را یک جا و با انسجامی مثالزدنی به همراه دارد.
سعید مروتی در همشهری نوشت: از جمله فیلمهای سینمای ایران که به شکلی مثالزدنی ایده مرکزی جذابش را نهتنها در پرداخت کدر نمیکند که در پرداخت و جزئیات با بهره از مشاهدات عینی فیلمساز به کلیتی قابل استناد برای ترسیم یک دوران میسازد. ابی شورشیترین کاراکتر سینمای ایران در دهه ۵۰، بهعنوان بچه خیابان، با مجموعهای از دراماتیکترین صحنههایی که فریدون گله در طول دوران فعالیت حرفهایاش نوشته و کارگردانی کرده، تجربهای را از سر میگذراند که در هر دیدار تازه و پر طراوت است.
«کندو» فیلم گزنده و تکاندهندهای و نقد صریحی بر شکاف طبقاتی ایجاد شده در عصر پهلوی است. پس از نادیدهگرفتن عجیب منتقدان در دهه ۵۰، «کندو» و فریدون گله اواخر دهه ۷۰ از حاشیه بیرون آمدند و مورد توجه قرار گرفتند. جایگاهش بهعنوان یکی از ۱۰ فیلم برتر تاریخ سینمای ایران حالا خدشهناپذیر بهنظر میرسد.
پ
نظر کاربران
مردان تکرار.نشدنی سینمای ایران.حیف و100حیف
پاسخ ها
کویتی پور هم که متحول شده گفت این رفتار درست نیست نتونه بیاد با اون دختر یه شعر ورق برگشت خوبی خوند
یه روز خوب بود همه چی دور بود، چشمم سوت و کور بود… ♪♪کاش زمان باز برگرده به عقب!! احساس بد زمین دور بود…
تا وقتی بد بودی حال خوش داشت ♪♪ این روزهای قشنگ و بی تکرار حیف دیگه ورق برگشت! دیگه نمیشه به عقب برگشت… این آشی بود که خودمون پختیم، ولی هیچ خوب نشد اصلا مزش…حیف دیگه ورق برگشت! دیگه نمیشه به عقب برگشت
ابی مهشید بچه هاش خوشبخت توی این سن اسپانیا حالشو میبره ایران بود مثل اون شاعر اهوازی رئیس بیمارستان میذاشتش توکوچه چهل سال هم بود هیچی نخونده بود
اینقدر این فیلمو دیدم تمام دیالوگاشو حفظم اجرای کندوی ابی آخرای فیلم هم بینظیر بود
سینمای ایران بخصوص اون زمان آره، کاملا مردانه بود اصلا زنی وجود نداره جز برای حظ بصر و رویا بافتن مردها
اینجاس ، اینجا آخریه , همه اینجان ، بستنی فروشه ، بچه های کوچه سرخپوستا ، ۶ سر نون خور این ، بی نون !
اینجا فیناله ، همیشه تا در خان هفتم رفتم اما تو نرفتم !
بهترین بهروز سینمای دنیا
درودبربهروزخان وثوقی
حقش این نبود ممنوع کاری دوری از وطن تنهایی البته چیزی هم از دست نداد ما الان تو ایرانیم با اینا زندگی نکردیم
فیلم ایرانی الان کجا رسیده
غیرت اخلاق مردونگی معرفت توی اون زمان موند قفل شد
بازی نوید محمد زاده و سیدی رو میبینم خنده ام میگیره بهروز بازیگر بود اینا هم مثلا بازیگر نوید با اون تیپ مسخره لباس زنونه اش
پاسخ ها
سیدی بازیگر خوبیه البته قابل مقایسه با اساتید نیست ، در ضمن علاوه بر بهروز وثوقی، داوود رشیدی استادی بود تکرار نشدنی
فیلم های بهروز تاریخ مصرف نداره هنوز تازگی دارند
حرف نداری ابی.
سکانس کاباره هم میزاشتی ....
یادش بخیر...چه سینمایی
چقدر خبرهای مربوط به قدیم حال آدمو خوب میکنه
ممنون
واجب شد برم دانلود کنم ببینم
فیلمای ابدوغ خیاری
پاسخ ها
به فیلم های الان سانسوری میگن خخ
تو دوغتو بنوش باو
برترینها هراندازه هم که فیلمهای گذشته رو تبلیغ کنی من که هیچ اشتیاقی به دیدنشون پیدا نمیکنم.
پاسخ ها
نمیذاره اشتیاق پیدا کنی برای ماها میذاره خاطرات زنده بشه
دم دمای انتخابات هست همه جور متن و فیلم غیرمجاز میذارین کاش همیشه انتخابات بود
خدابیامرز رشیدی چقدر جوون بوده اینجا
بهروز و موتور هزار و رضا موتوری .
بهروز و خان دایی و قیصر .
و چهل و دو سال غربت ،غربت ،غربت.
چه ربطی به پیاده رو خیابان ولیعصر داره اکثرا توی میخونه ها هستن چون شرط بندی کرده بره تو میخونه ها و مشروب بخوره پول نده پول نمیده کتک میخوره میاد بیرون
مناسفانهاکثریتسلبریتیهایفعلیمعافاز
مالیاتنانمجیزگفتنوسالوسیخودرامیخورن
هر کی این فیلم رو از اول تا آخر ببینه به سطح پایین بودنش میرسه ---
امروز یه فیلمش دیدم تو روستا اهنگر بود واقعا احساسم برانگیخته شد اونجا ک زن و بچه اش رو کشتن
درود و هزاران درود به آدمای اون موقع
درود بر بهروز وثوقی