روانپزشک، روانشناس یا مشاور؟
آنقدر به تنگ آمدهاید که به اولین کلینیک روانشناسی که سر راهتان است میروید و از اولین اسمی که روی تابلو میبینید وقت میگیرید. چند جلسهای سفره دلتان را برای آن متخصص باز میکنید اما حال و روزتان تغییری نمیکند.
مجله سیب سبز: آنقدر به تنگ آمدهاید که به اولین کلینیک روانشناسی که سر راهتان است میروید و از اولین اسمی که روی تابلو میبینید وقت میگیرید. چند جلسهای سفره دلتان را برای آن متخصص باز میکنید اما حال و روزتان تغییری نمیکند. احتمالا بعد از این ناکامی، یک برچسب روی تمام متخصصان میچسبانید و این درمانها را بینتیجه میدانید اما صبر کنید! هیچ کدام از این روشهای درمانی شما را به دام نینداختهاند و برای جیبتان دندان تیز نکردهاند. شما تنها روش نادرستی را انتخاب کردهاید و کافی است یکبار دیگر از متخصصی که توان درمان درد شما در کوتاهترین زمان را دارد وقت بگیرید تا با کمک او همانی که میخواهید بشوید. پیش نیاز شما برای شروع درمان، شناخت خود و مشکلاتتان است و بعد از آن، میتوانید از راهنمایی که در این صفحات آوردهایم، برای انتخاب نزدیکترین راه کمک بگیرید.
چه زمانی به روانکاو مراجعه کنم؟
- میخواهید خودتان را بیشتر بشناسید و بدانید که تاثیر ناخودآگاه در زندگی شما چیست؟
- از اختلالات حادی چون افسردگی، وسواس و... رنج میبرید؟
- هنرمندید یا بهدليل شغلي دیگر با انسانها سر و کار دارید و میخواهید مفهوم دقیقتری از انسان را بشناسید؟
- روانشناس هستيد و میخواهید پیش از آنکه دست به درمان بزنید، خشم، تمایلات و نیازهای خود را بشناسید؟
روانکاوی بالینی شاخه متفاوتی از رواندرمانی است که فرد را در مورد خودش به آگاهی میرساند. درمان به این شیوه اغلب طولانیمدت اما اثرات آن در فرد به شدت پایدار است. این روش درمانی در واقع ساختار فرد را از نظر عاطفی- شناختی، از کودکی تا امروز او بازسازی میکند. هر متخصصی توان انجام این روش را ندارد و معمولا روانکاوها علاوه بر تحصیلات خود در زمینه روانشناس، در حدود 5 تا8 سال یا بیشتر برای آشنا شدن با این روش و درمان خود وقت صرف کردند و در مجامع علمی، به تحصیل و تحقیق پرداختهاند.
چه زمانی به روانپزشک مراجعه کنم؟
- از اضرابهای مقطعی مثل اضطراب امتحان رنج میبرید و میخواهید تا زمان حاضر شدن در جلسه، آرامش بیشتری داشته باشید؟
- به اختلالات جسمیای مبتلا شدهاید که پزشکان دیگر هیچ منشا و درمانی برای آنها ندارند؟
- مدتهاست که احساس غم و اندوه شدید میکنید و حتی با تغییر شرایط حال شما بهتر نمیشود؟
- وسواس شما را آزار میدهد و به تنهایی از پس مهار کردنش بر نمیآیید؟
روانپزشكان از منظر پزشکی به روان نگاه میکنند. این افراد که دکترای پزشکی دارند و تخصص روانپزشکی را در دانشکدههای پزشکی گذراندهاند، با استفاده از دارو و دیگر مداخلات ، فعالیت انتقال دهندههای عصبی و... را در سیستم عصبی مرکزی تنظیم میکنند و به حالت طبیعی برمیگردانند. چراکه در اکثر اختلالات روانی، سطح کارایی و تعاملات فرد به حدی دچار مشکل میشود که بدون کمک گرفتن از داروها و ایجاد تغییر در فعالیتهای فرد امکان درمان وجود ندارد. این درمانها هم میتواند به صورت مقطعی و برای عبور از یک بحران خاص و موقت و هم به صورت بلندمدت و برای درمان بیماریهای جدیتر به کار رود.
چه زمانی به مشاور مراجعه کنم؟
- میخواهید فرزندتان را با کمترین درصد اشتباهات پرورش دهید و پیچ و خمهای رفتار و هیجانهایش را بشناسید؟
- در خانوادهتان با درگیریها و چالشهایی روبهرو شدهاید و میخواهید از این بحران بیرون بیایید؟
- در آستانه ازدواج قرار دارید و میخواهید از درست بودن تصمیمتان باخبر شوید؟
- در آستانه جدایی قرار دارید و میخواهید مطمئن شوید که راه نرفتهای باقی نمانده است یا آسیبهای بعدی این اتفاق را کم کنید؟
برخلاف تصور بسیاری از افراد، مشاوره تنها به حل مشکلات مقطعی افراد کمک نمیکند و میتواند به عنوان یک روش درمانی بلند مدت و تخصصی انجام شود اما گذشته از این تعریف گسترده، مشاوران معمولا به کمک افرادی میآیند که به دنبال گرفتن نتیجه سریع و حل کردن بحرانی که در یک برهه خاص با آن روبهرو شدهاند، هستند. اگر میخواهید مشکلاتتان را آن طور که حس میکنید با یک متخصص مطرح کنید، حرف دلتان را بزنید و از آسانترین راه برای حل آنها باخبر شوید، از مشاورها کمک بگیرید. از میان دانش آموختههای گرایشهای مختلف روانشناسی و مشاوره، شما میتوانید با کسانی که دورههای تخصصی را گذراندهاند و با حداقل مدرک کارشناسی ارشد و دارای مجوز از نظام روانشناسی و مشاوره در کلینیکهای روانشناسی فعالیت میکنند، در مورد مشکلاتتان مشورت کنید.
چه زمانی گروه درمانی کنم؟
- از پس کنترل خشمتان بر نمیآیید؟
- از وقایع ناخوشایندی چون اعتیاد یکی از عزیزانتان رنج میبرید؟
- حضور در اجتماع باعث اضطراب شما میشود و با آدمها و موقعیتهای تازه کنار نمیآیید؟
- واقعه ناگواری چون مرگ یکی از عزیزانتان اتفاق افتاده و میخواهید قدرت ادامه زندگی را پیدا کنید؟
برخلاف تصور شایع، گروه درمانی تنها محفلی با حضور گروهی از مبتلایان به یک مشکل نیست. پیش نیاز وارد شدن به این شیوه درمان، مراجعه به روانشناس یا مشاور است. چراکه یک درمانگر با دیدن تعدادی از مبتلایان به یک اختلال، به آنها پیشنهاد میدهد که در یک گروه جمع شوند و مشکلاتشان را بیان کنند. در این درمان که براساس قراردادی بین درمانگر و اعضای گروه، حداقل 12 جلسه به طول میانجامد، حاضران با انجام بازیها، نمایشها و استفاده از دیگر تکنیکهای درمانی، برای برطرف شدن اختلالاتشان تلاش میکنند. گروه درمانی یک کلاس آموزشی یا جلسه سخنرانی با حضور جمعی از افراد نیست، بلکه درمانی بر اساس تکنیکهای علمی روانشناسی است که اعضای گروه با هدایت درمانگر از آن پیروی میکنند.
چه زمانی به روانشناس بالینی مراجعه کنم؟
- زودرنج شدهاید و اتفاقات کوچکی که پیش از این از کنارشان میگذشتید، برایتان غیرقابل تحمل جلوه میکند؟
- همیشه نگرانید و فکر میکنید به زودی اتفاق ناخوشایندی برای شما یا یکی از عزیزانتان میافتد؟
- بهدليل از دست دادن یکی از عزیزانتان دچار ناکامی و پرخاشگری شدهاید؟
روانشناسی بالینی شاخهای از علم روانشناسی است که به بحث در زمینه اختلالات روانی و تشخیص آنها و درمان میپردازد. روانشناسی بالینی با استفاده از گرایشهای متعدد درمانی مثل شناخت درمانی، رفتار درمانی و... به تنهایی یا با کمک روانپزشکان به درمان آنها خواهند پرداخت. نمیتوان پیش از شروع درمان، نسبت به زمانی که باید به این متخصص مراجعه کنید، مطمئن شوید چراکه ابتدا باید اختلال شما تشخیص داده شود و در مرحله بعد، با تعیین روش درمانی مناسب، درمانی کوتاه مدت، میان مدت یا بلند مدت برایتان در نظر گرفته شود.
چه زمانی به روانشناس کودکان استثنایی مراجعه کنم؟
- فرزند شما در موقع درس خواندن تمرکز لازم را ندارد و به اندازهای که تلاش میکند نتیجه نمیگیرد؟
- کودکتان به شکل غیرقابل کنترلی پرخاشگر شده است؟
- فرزندتان جنب و جوش یا تخریبگری زیادی دارد و عدهای روی آن برچسب بیشفعالی میچسبانند؟
- کودکتان دچار نقصهای جسمیای است که بر اعتماد به نفس یا سایر عملکردهای روانی و جسمیاش تاثیر میگذارد؟
برخلاف تصور شایع، روانشناسی کودکان استثنایی، تنها به درمان کودکان عقب مانده ذهنی یا جسمی نمیپردازد. کودک موجود استثنایی است و توجه به نیازها و تواناییهای او براي درمان و بهبود کارایی نیازمند بهرهگیری از رویکردهای میان رشتهای است. این شاخه از روانشناسی، پیوندی میان آموزش و پرورش و روانشناسی است. متخصصان این حوزه هم اطلاعات بالینی کودک را به دست میآورند و هم توان رفع مشکلات آموزش و پرورش او را دارند. این متخصصان با بررسی تواناییهای جسمی و روانی کودک، برنامهای را برای او تنظیم میکنند و با هدایت او در این برنامه، زمینه را برای بهبود شرایط اجتماعی، تحصیلی و فردی او فراهم میکنند. گاهی این متخصصان با آموزشهای انفرادی وگاه با کار درمانی و استفاده از تکنولوژیهای روز (مانند بیو فیدبک و... ) به درمان اختلالاتی میپردازند که پیش از آن والدین بیخبر از وجودشان بودند و کودک را تنها مقصر ناتواناییهایش میدانستند.
نظر کاربران
کسانی که به عنوان روانشناس یا مشاور کمک مردم می کنند در زمره معلمین هستن و همون اجری که خداوند برای معلمی شمرده برای ایشان هم هست.
من چندین بار خودکشی کردم و اشفتگی خیلی زیادی توی زندگیم داشتم. اگر لطف دکتر شیرین زاده و درمان ایشون نبود الان زیر خلوارها خاک بودم
سلام من چند روزه مشکل حاد عصبی پیدا کردم دست خودمم نیست یه جورای احساس میکنم در درون بهم ریخته هستم خیلی این ازارم میده حس تپش قلب دارم درس نمیتونم تصمیم بگیرم از این بابت خیلی نگرانم الان هم خیلی داغون هستم حال خودمو نمیفهمم باید چیکار کنم تا از شر این حال و هوای خودم خلاص شم دیگه تحمل ندارم بدجوری اختلالات روحیم خستم کرده باید چه چاره ای کرد اگه ممکنه راهنمای کنید دیگه تحملم لبریز شده احساس درون ریزی دارم واقعا" استرس دلهره دلشوره اصطراب دارم کمکم کنید ؟
روان
من خيلي مشكلات زياد داشتم هم خيانت هم زوج درماني كه رفتم پيش دكتر امينه رحمت خيلي عالي هستن و مشكلاتم حل شد روانشناس خوب كسي هست كه واقعا راهكار بده