خواص قارچ و بهترین روش های پخت آن
قارچ یکی از محبوب ترین گیاهانی است که در بیشتر غذاهای امروزی نقش مهم و کلیدی ایفا می کند؛ از انواع ساندویچ ها گرفته تا پیتزا و ترشی، سس و سالاد از قارچ به روش های گوناگون استفاده می شود.
قارچ یک گیاه هاگ دار محسوب می شود که بدین وسیله گرده افشانی و تولید مثل می کند. این گیاه در گونه های متنوعی در سراسر جهان وجود داد و علاوه بر غذا برای اهداف و مصارف پزشکی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته متخصصان، قارچ منبع غنی از ماده معدنی پتاسیم است که به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و موجب کاهش خطر سکته مغزی می شود. بد نیست بدانید که قارچ ها برای تقویت استخوان ها مفید هستند، موجب رفع خستگی شده و کمبود ویتامین D را جبران می کنند.
مواد مغذی قارچ
تقریبا تمامی گونه های خوراکی قارچ ها منبع سرشاری از ریبوفلاوین، نیاسین، پروتئین و فیبر هستند. همچنین ویتامین های خانواده B و آنتی اکسیدانی موسوم به «سلنیوم» نیز در خود دارند که به بهبود هر چه بیشتر و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. بعلاوه، از آسیب دیدگی سلول ها و بافت های بدن نیز پیشگیری می نمایند.
گفتنی است که سلنیوم با همکاری ویتامین E سلول ها را از تاثیرات آسیبرسان و مخرب رادیکال های آزاد محافظت می کند همچنین مصرف این آنتی اکسیدان در مردان مسن خطر بروز سرطان پروستات را تا ۶۵ درصد کاهش میدهد.
جالب است بدانید که قارچ های سفید دکمه ای تنها منبع غیرحیوانی ویتامین D به شمار می روند. این گونه از قارچ در تمامی مراحل رشد خود، چه در فضای باز چه بسته، به نور UV نیاز دارد و به دلیل قرار داشتن زیر این نور، منبع خوبی برای ویتامین D محسوب می شود.
انواع گوناگون قارچ ها، خواص مغذی و داروئی متفاوتی نیز دارند. به طوری که در برخی تحقیقات ثابت شده برخی از قارچ ها حاوی نوعی پروتئین ضد سرطان هستند که از آسیب DNA در سلول های بدن محافظت و پیشگیری می کند. در عین حال، در جلوگیری کردن از شکل گیری تومور نیز نقش مهمی دارد.
همچنین، مشخص شده که قارچ به کاهش میزان کلسترول خون، به ویژه بزرگسالانی که دچار چاقی مفرط هستند کمک شایانی می نماید. علاوه بر آن، از چسبندگی سلول ها به دیواره رگ های خونی و تجمع پلاکت ها نیز پیشگیری می کند. بدین طریق، کمک می کند تا جریان و فشار خون در وضعیت نرمال و طبیعی خود قرار داشته باشند.
قارچ ها، کالری و نمک بسیار کمی دارند و تقریبا هیچ گونه چربی یا کلسترولی در آن ها وجود ندارد. همچنین باید گفت که بتاگلوکان ترکیبی است که در بیشتر گونه های قارچ خوراکی به چشم می خورد. این عنصر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود، در نتیجه مقاومت بدن در مقابل بیماری ها و عوامل ایجادکننده حساسیت بالا می رود. بتاگلوکان در قارچهایی که کلاهک پهنی دارند بیشتر دیده می شود.
بهترین روش پخت قارچ چیست؟
با اینکه قارچ را می توان به صورت خام هم مصرف کرد که حتی برای سیستم گوارش بدن نیز مفید است، اما بد نیست بدانید که روش های گوناگون پخت آن روی خواص این گیاه تاثیر مستقیم دارد.
در نتیجه ی جدیدترین تحقیقات صورت گرفته در مورد بهترین روش پخت قارچ های دکمه ای، مشخص شده که کوتاه بودن زمان پخت قارچ باعث می شود تا بیشتر ویتامین ها و مواد مغذی آن حفظ شود.
همچنین گفتنی است، کباب یا مایکروفر کردن قارچ در مقایسه با روش سرخ کردن یا آبپز نمودن، موجب افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه می شود.
شاید بتوان گفت که بهترین روش پخت قارچ سرخ کردن آن به مدت ۲ تا ۳ دقیقه با حرارت زیاد است.
بهترین روش برای نگهداری قارچ چیست؟
از آنجا که قارچ بسیار سریع خراب می شود، بهتر است آن را در همان بسته بندی خودش در یخچال نگه دارید. اگر به صورت باز، قارچ را خریداری کرده اید، آن را در پاکت های کاغذی قرار دهید یا در ظرفی که در ندارد، با یک روکش پلاستیکی بگذارید و چند سوراخ روی پلاستیک ایجاد کنید که به رفت و آمد هوا کمک کند.
اگر در نظر دارید تا ویتامین D موجود در قارچ را افزایش دهید، می توانید آن را ۱ تا ۲ ساعت در کنار پنجره در معرض آفتاب بگذارید. البته توجه داشته باشید که آن ها را سر و ته بگذارید تا بخش زیرین چتر قارچ نور خورشید را جذب کند زیرا این بخش حساسیت بیشتری به نور آفتاب دارد.
ارسال نظر