خوراکی های خوشمزه اما اعتیاد آور
رفتار غذا خوردن اعتیادی در بسیاری شامل بیش از یک فقدان اراده است دلایل بیوشیمیایی وجود دارد که چرا برخی از مردم کنترل خود را بر مصرف آنها از دست می دهند.
در کارخانههای تولید کنندهی مواد غذایی ترفندهایی به کار میرود که با اضافه کردن افزودنیهای غذایی و معطر، بخشهایی از مغز شما فعال میشود و به سوی اعتیاد غذایی کشیده میشوید.
با خوردن تنقلات پردازش شده مقدار عظیمی از مواد شیمیایی آزاد می شود و به ما احساس خوب می دهد در مقایسه با غذاهای فرآوری نشده این منجر به یک "پاداش" بسیار قوی تر در مغز می شود.
پس از آن به دنبال پاداش های بیشتر مغز، میل به مواد غذایی بیش از حد می شود این احتمالاً می تواند به دور باطل، به نام رفتار غذا خوردن اعتیاد آور و یا اعتیاد به مواد غذایی منجر شود.
صنایع تولید کنندهی مواد غذایی به محصولات خود موادی اضافه میکنند که مانند مواد مخدر عمل میکند و اعتیاد آور می باشند. بی دلیل نیست که امروزه به برخی از خوراکیها که اصلاً نیازی ندارند، قند اضافه میشود. در واقع این تولید کنندهها به مواد غذایی مثل پیتزا، سوسیس، کالباس و غیره نیز شکر اضافه میکنند. یا اینکه بعضی از غذاهای آماده را با نمک و چربی بیش از حد تولید میکنند.
حتی اعتیاد به یک مادهی غذایی میتواند از طریق بو نیز به وجود بیاید. بو از طریق عصبهای بینی به مغز مخابره میشود و ایجاد لذت میکند.
مواد غذایی اعتیاد آور
در ادامه به معرفی تعدادی از این غذاهای اعتیاد آور می پردازیم.
شیرینی های خامه ای و کیک ها
خیلی ها هستند که به شما خواهند گفت که با دیدن شیرینی خامه ای و کیک ها پایشان سست می شود و نمی توانند در مقابل آنها مقاومت کنند. علت اعتیاد آور بودن آن هم مشخص است میزان بسیار زیاد قند در واحد حجم آن.
قهوه
از آنجایی که قهوه سرشار از کافئین است میتواند اعتیاد آور باشد. متخصصان معتقدند که کافئین مغز را تحریک میکند. در واقع این ماده که به خانوادهی «آلکالوئید» تعلق دارد، باعث آزاد شدن دوپامین میشود. دوپامین به هورمون لذت شهرت دارد. نتیجه این میشود هر چه بیشتر قهوه بنوشید بیشتر به طرف آن کشیده میشوید. توصیه میکنیم روزانه بیش از ۳ فنجان قهوه ننوشید.
سیب زمینی سرخ کرده
سیب زمینی سرخ کرده کابوس تمام کسانی است که رژیم غذایی می گیرند. متخصصــان تغذیـــه می گویند که یکی از مهم ترین علت های عدم موفقیت بسیاری از افرادی که رژیم غذایی می گیرند همین سیب زمینی سرخ کرده است. سیب زمینی شکر طبیعی در خودش دارد و برای سرخ کردن به آن مقدار زیادی روغن و نمک اضافه می کنند و اینگونه می شود که غذای هوس برانگیزی پیش رویتان دارید که تمام عوامل اعتیاد آور را در خود دارد. جدا از تمام خطرات سیب زمینی که مربوط به کالری و چربی های اشباع شده زیاد و نمک بالای آن است، بیشتر سیب زمینی های سرخ کرده موجود در بازار دارای ماده آکریل آمید است که ماده ای سرطان زا محسوب می شود.
بیسکویت و آبنبات
بیسکویتها و آبنباتها سرشار از قند هستند و اعتیاد آور می باشند. نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهد اعتیاد به طعم شیرینی حتی میتواند جدیتر از اعتیاد به کوکائین شود. محققان ملاحظه کردند ۹۴ موش از ۱۰۰ موش مورد آزمایش قرار گرفته، بیشتر از مواد مخدر به مصرف نوشیدنیهای شیرین تمایل نشان میدهند.
نتیجه شگفتآورتر این بود که حتی با بالا بردن دز کافئین، تمایل بیشتر به مصرف شکر همچنان بر قوت خود باقی مانده بود. در واقع مصرف قند منطقهای از مغز را تحریک میکند که اوپیوئید نامیده میشود و به احساس لذت مربوط میشود. این منطقه از مغز موقع مصرف مواد مخدر نیز فعال میشود.
نوشیدنیهای گازدار
میدانید هر لیوان نوشابه یا هر نوشیدنی گازدار دیگری که سر میکشید حاوی چیست؟ هر لیوان از این نوشیدنیهای حاوی حداقل ۷ حبه قند و ۴۰ میلی گرم کافئین است. مصرف این مواد مانند الکل باعث ترشح دوپامین یا همان هورمون لذت میشود و در نتیجه بیشتر به مصرف این نوشیدنیها گرایش پیدا میکنید و معتاد آن میشوید. خوشبختانه تعداد نوشابه خورهای قهار یعنی افرادی که روزانه بیش از دو لیتر نوشیدنیهای گازدار میخورند بسیار کم است.
آب میوهها
از آنجایی که آب میوهها سرشار از فروکتوز هستند این قدرت را دارند که ما را معتاد کنند. قند موجود در این مواد غذایی، بخشهایی از مغز که مربوط به لذت میشود را فعال میکند. همین امر باعث گرایش به مصرف زیاد این مواد غذایی میشود.
بستنی
شما هم کسانی را می شناسید که با تعجب می گویند: «دست خودم نیست، وقتی بستنی می بینم نمی توانم در مقابل آن مقاومت کنم.» افراد بسیاری هستند که در خواب رؤیای بستنی خوردن می بینند و به محض بیدار شدن سراغ فریزر می روند و بستنی می خورند. بزرگ ترین ماده غذایی معتادکننده انسان بستنی است. جالب است که مطالعات جدید نشان داده مصرف بستنی به مقدار زیاد جدا از تمام عوارضی که دارد ممکن است تمایل بدن به غذاهای سالم مثل میوه ها و سبزیجات را کاهش دهد. در واقع بستنی در صورتی که خوردن آن به یک عادت بدل شود شما را به خودش معتاد می کند و شما دیگر هوس مواد غذایی دیگری نخواهید کرد و به جای هرچیز دیگری بستنی خواهید خورد.
الکل
الکل را یک ماده مخدر میدانند زیرا عملکرد و تأثیری مشابه مواد مخدر را دارد. الکل باعث آزاد شدن دوپامین در مغز میشود؛ و از آنجایی که این ماده شیمیایی باعث ایجاد احساس لذت میشود وابستگی ایجاد میکند. این وابستگی روحی (حال خوش زودگذر) و جسمی (ترک مصرف آن باعث لرزش بدن، تعریق زیاد) محسوب میشود.
مواد غذایی با حداقل اعتیاد آور عمدتاً غذاهای کامل فرآوری نشده بود. شماره های زیر میانگین نمره داده شده در مطالعه ذکر شده در بالا برای هر غذا، در مقیاس ۱ ( اعتیاد آور نیست ) تا ۷ ( بسیار اعتیاد آور ) آورده شده است.
- خیار (۱.۵۳)
- هویج (۱.۶۰)
- لوبیا (بدون سس) (۱.۶۳)
- سیب (۱.۶۶)
- برنج قهوه ای (۱.۷۴)
- کلم بروکلی (۱.۷۴)
- موز (۱.۷۷)
- ماهی قزل آلا (۱.۸۴)
- ذرت (بدون کره یا نمک) (۱.۸۷)
- توت فرنگی (۱.۸۸)
- نوار گرانولا (۱.۹۳)
- آب (۱.۹۴)
- کراکر ساده (۲.۰۷)
- چوب شور (۲.۱۳)
- سینه مرغ (۲.۱۶)
- تخم مرغ (۲.۱۸)
- آجیل (۲.۴۷)
زنان بیشتر در خطر هستند
یک نکته جالب و البته بسیار مهم این است که در مورد اعتیاد به غذا احتمال اینکه زنان درگیر این اعتیاد شوند بیشتر از مردان است. دکتر گرهارد می گوید: «زنان به طور معمول سعی می کنند در مقابل وسوسه خوراکی ها مقاومت کنند اما بعد مقاومت آنها شکسته می شود و اینگونه می شود که مغز نسبت به این نوع رفتار حساس شده و یک چالش روحی و عصبی شکل می گیرد که حالت اعتیاد به غذاها را از یک حالت جسمی به یک حالت جسمی روحی بدل می کند و رابطه ناسالمی میان فرد و غذا شکل می گیرد.»
ارسال نظر