هموفیلی؛ از تشخیص تا درمان
هموفیلی ناشی از کمبود فاکتور ۸ با دریافت این فاکتور تحتکنترل درمیآید. بیماران هموفیلی در گذشته (حدود ۴۰ سال پیش) با دریافت پلاسما از دیگران درمان میشدند. آن زمان فاکتورهای انعقادی به طور کامل شناخته نشده بودند، اما بعدها با مشخص شدن نقش فاکتور ۸، این فاکتور از پلاسما جدا شد و در اختیار بیماران قرار گرفت.
انعقاد خون مسیر پیچیدهای دارد
انعقاد خون از طریق دو مسیر انجام میشود؛ مسیر انعقادی داخلی و مسیر انعقادی خارجی. مسیر انعقادی داخلی برخاسته از عاملی به نام فاکتور 12 است. این فاکتور به کمک عوامل دیگر آمده و درنهایت فاکتور 10 را در خون فعال میکند. در این مسیر، فاکتور 8 نیز نقش کلیدی دارد. فاکتور 8 توسط کبد و سلولهای آندوتلیال (لایه پوشاننده داخل عروق) ساخته میشود. با کاهش میزان این فاکتور، مسیر داخلی انعقاد خون دچار اشکال و لختهسازی با اختلال روبرو میشود.
کمبود فاکتور ۸؛ شایعترین شکل هموفیلی
افراد ممکن است به طور اکتسابی یا ارثی در مسیر انعقادی داخلی یا خارجی دچار اختلال باشند و قدرت لختهسازی را از دست بدهند. به طور کلی، تمام اختلالات فاکتورهای انعقادی تحتعنوان بیماری هموفیلی شناخته میشوند. «هم» به معنی «خون» و «فیلیا» به معنی «دوستی» است، بنابراین هموفیلی به معنی «خوندوستی» است. این نامگذاری سنتی به دلیل نیازمندی مبتلایان هموفیلی به تزریق خون انجام شده است.
ابتلای خانمها به هموفیلی نادر است
هموفیلی از گروه اختلالات شایع فاکتورهای انعقادی بعد از تولد است. این بیماری وابسته به جنس است؛ یعنی در مردان بیشتر دیده میشود زیرا آقایان تنها یک کروموزوم X دارند. ژن سازنده عوامل انعقادی نیز روی کروموزومX قرار میگیرد، بنابراین اگر این ژن معیوب باشد، جنس مذکر به هموفیلی مبتلا میشود اما از آنجایی که خانمها دو کروموزوم X دارند حتی اگر ژن معیوبی داشته باشند با برخورداری از یک کروموزوم X سالم فقط ناقل بیماری میشوند. درواقع، منبع انتقال هموفیلی در جهان خانمها هستند.
علائم هموفیلی از کودکی آغاز میشود
بیماری هموفیلی در ایران از دیرباز شناخته شده و در 50 سال اخیر با همت بزرگان این رشته تحتحمایت قرار گرفته است. امروزه در کشور، مراکز بزرگ و مهمی برای حمایت و هدایت بیماران هموفیلی مشغول به فعالیت هستند. بیماران هموفیلی معمولا در دوران کودکی از حدود 7 ماهگی، زمانی که شروع به راه رفتن و آسیبدیدن میکنند، علائم بیماری را نشان میدهند. از حدود 2 سالگی نیز دچار خونریزیهای عمقی ناحیه مفاصل، خونریزی در احشاء، خونریزیهای پوستی و... میشوند.
قابلکنترل، اما گرانقیمت
هموفیلی ناشی از کمبود فاکتور 8 با دریافت این فاکتور تحتکنترل درمیآید. بیماران هموفیلی در گذشته (حدود 40 سال پیش) با دریافت پلاسما از دیگران درمان میشدند. آن زمان فاکتورهای انعقادی به طور کامل شناخته نشده بودند، اما بعدها با مشخص شدن نقش فاکتور 8، این فاکتور از پلاسما جدا شد و در اختیار بیماران قرار گرفت. درنهایت نیز با پیشرفت علم پزشکی، محققان موفق به ساخت فاکتور 8 شدند و آن را بدون هرگونه آلودگی در اختیار سیستمهای درمانی قرار دادند، اما متاسفانه بهای تهیه این دارو بسیار بالاست. به همین دلیل هزینه زندگی یک بیمار هموفیلی بسیار بیشتر از هزینه زندگی یک فرد سالم خواهد بود.
اهمیت و ضرورت پیشگیری قبل از تولد
تنها راه پیشگیری از بیماری هموفیلی، جلوگیری از به دنیا آمدن فرزند مبتلا به این بیماری است. مردان مبتلا به هموفیلی بهتر است ازدواج نکنند. اگر هم اصرار به بچهدار شدن دارند باید حتما جنین را از نظر ژنتیک، جنس و احتمال ابتلا به بیماری تحتبررسی قرار دهند. درصورت وجود ژن هموفیلی در جنین میتوان او را در هفتههای اول با مجوز سیستمهای درمانی سقط و مجدد نسبت به بچهدار شدن اقدام کرد. شاید فرزند بعدی، ابتلای خفیفتری به هموفیلی داشته باشد. البته بحث در این زمینه بسیار وسیع است.
*فوقتخصص بیماریهای خون و سرطان، عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ارسال نظر