ساختن یک قلب کامل با استفاده از سلولهای بنیادی
یک تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر دوریس تایلر، در آزمایشی که نتیجه آن چند هفته بعد مشخص خواهد شد، قلبهایی را از بدن افراد فوتشده برداشتند، با استفاده از مواد مخصوصی سلولهای عضلانی را از قلب برداشتند و تنها اسکلتی متشکل از بافت پیوندی باقی گذاشتند.
چه میشد اگر میتوانستیم، قلب دومی از سلولهای خود بیمار درست کنیم و به فرد پیوند بزنیم؟!
با دانش امروز، هنوز فاصله زیادی تا این کار داریم. اما به تازگی پژوهشگران دانشگاه مینسوتا گام بزرگی به سوی این هدف برداشتهاند. یک تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر دوریس تایلر، در آزمایشی که نتیجه آن چند هفته بعد مشخص خواهد شد، قلبهایی را از بدن افراد فوتشده برداشتند، با استفاده از مواد مخصوصی سلولهای عضلانی را از قلب برداشتند و تنها اسکلتی متشکل از بافت پیوندی باقی گذاشتند. سپس سلولهای بنیادی را به این اسکلت تزریق کردند و ترتیبی دادند که این سلولها تکثیر شوند تا به قلب سالمی مبدل شوند. سلولهای بنیادی وقتی در مجاورت ساختمان کلاژنی قلب قرار میگیرند، به بافت عضلانی تمایز مییابند.
مدت زیادی است که روی برنامه تزریق سلول بنیادی به قلبهای بیماران دچار سکته قلبی، جهت تمایز به سلولهای سالم عضلانی قلب (میوسیتها) و کاستن ضایعه قلبی کار شده است و دانشمندان کشورمان هم پروژههای تحقیقاتی در همین زمینه داشتند، اما شاید موفقیت این برنامه تازه، دور از تصور شما باشد، ولی باید بدانید که در سال ۲۰۰۷، پزشکان انگلیسی توانسته بودند یک دریچه قلب با استفاده از سلولهای بنیادی مغز استخوان یک بیمار بسازند. یک سال بعد هم دانشمندان موفق شدند که قلب یک حیوان را در آزمایشگاه بسازند که قادر به طپش بود. اعضای تیم دکتر تایلر هم قبلا موفق شدهاند که قلبهای موش و خوک درست کنند. البته این قلبها برای استفاده عملی در بدن این جانوران، ضعیف بودند.
آزمایش جدید، در جریان همایش سالانه انجمن قلب آمریکا، گزارش شد. دکتر دوریس تایلر در سال ۲۰۰۹، از سوی مجله تایم به عنوان یکی از افراد تأثیرگذار سال انتخاب شده بود.
منبع : ۱Pezeshk.com
ارسال نظر