ریشه های روانشناختی اختلالات جنسی
یک روانشناس بالینی اظهار کرد که بیش از ۵۰ درصد اختلالات جنسی افراد، ریشه روانشناختی دارد.
دکتر رسول روشن با بیان این مطلب و اشاره به اینکه درمان مشکلات، اختلالات و بیماری های جنسی ارتباط تنگاتنگی با علم روانشناسی دارد، تصریح کرد: بسیاری از پزشکان اختلالات و مشکلات جنسی را به عامل فیزیولوژیکی مرتبط می کنند حال آنکه، بدون توجه به مسایل روانی بیمار، مشکلات جنسی افراد قابل درمان نیست.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه درمان مشکلات جنسی افراد نیازمند نسخه های چند رشته ای و چند تخصصی است، حضور روانشناسان، متخصصان زنان و زایمان، کارشناسان مذهبی، اورولوژیست ها و ... در فرآیند درمان لازم است.
عوامل درهم تنیده اختلالات جنسی
اختلالات زناشویی و مشکلات جنسی موضوعات در هم تنیده ای هستند؛ یعنی نمی توان مرز مشخصی برای آنها در نظر گرفت. وقتی زن و شوهری در کنار هم باشند و مشکلات رفتاری داشته باشند و مشکلات رفتاری داشته باشند قطعا این مشکلات بر روابط جنسی شان تاثیر می گذارد؛ همانطورکه در صورت وجود مشکلات جنسی در روابط زناشویی افراد، مشکلات رفتاری نیز به وجود می آید.
از طرف دیگر، مشکلات جنسی هر چند از دو دسته عوامل جسمانی و روانی ریشه می گیرد اما، این عوامل در هم تنیده هستند و مرز مشخصی ندارند. عوامل جسمانی دخیل در مشکلات جنسی می تواند به اختلالات روانی منجر شود همانطور که، اختلالات روانی می تواند عوامل جسمانی به وجود بیاورد یا تشدید کند.
زمانی که ما با چنین مجموعه در هم تنیده ای سر و کار داریم نمی توانیم به دنبال علت واحد برای اختلالات جنسی بگردیم و به تبع آن درمان این اختلالات نیز با توجه به عوامل مختلف امکانپذیر است. درمانگر باید به مسایل روانی و مسایل جسمانی همراه با هم توجه داشته باشد و اساسا توصیه می شود برای درمان اختلالات جنسی یک تیم متشکل از متخصصان پزشکی و روانشناسان و حتی آسیب شناسان مسایل اجتماعی حضور داشته باشند.
با این وجود، می توان تاثیر عوامل جسمانی یا روانی را در افراد مختلف متفاوت و میزان آن را کم یا زیاد دانست. در مردان زیر ۵۰ سال که با مشکلات جنسی روبرو هستند، نقش عوامل روانی پررنگ تر است حال آنکه برای مردان بالای ۵۰ سال نقش عوامل جسمانی بیشتر می شود. اما در مورد زنان، بیشتر، عوامل روانی تاثیرگذار است تا عوامل جسمانی.
در شرایط فعلی با دو دسته از افرادی که دچار اختلالات جنسی هستند، مواجهیم. جوانان مجرد زیر ۲۵ سال یکی از این گروه ها هستند. اختلالات جنسی در این افراد بیشتر جنبه روانی دارد. تصویر ذهنی این افراد از بدنشان دچار مشکل شده یا به دلیل داشتن روابط جنسی ناسالم وضعیت بدنی آنها اختلال پیدا کرده است.
این افراد اغلب فکر می کنند مشکلات جسمانی دارند و معمولا در دام افراد سودجو و موسسات تبلیغاتی که برای فروش داروها و محصولاتشان چنین چیزی را تبلیغ می کنند، می افتند. اما باید در قالب مشاوره به این افراد توصیه شود که نقش عوامل روانی را جدی بگیرند و بدانند درصد بالایی از اختلالات جنسی ریشه روانی دارد.
دسته دومی که در زمینه مسایل جنسی مشکلات جدی دارند، افراد متاهلی هستند که نمی توانند روابط زناشویی داشته باشند. ریشه مشکلات این افراد هم اغلب روانی است و مشکلات آنها، هر چند جدی باشد، توسط روانشناسان قابل درمان است.
برای درمان اختلالات جنسی مهم این است که ریشه مشکلات به درستی شناخته شود. خیلی وقت ها ریشه ها به درستی کشف نمی شود ودرمان ها نه تنها کارساز نیست که به مشکلات افراد می افزاید. اگر ریشه ها به درستی شناخته شود، اصلا جای نگرانی نیست و مشکلات افراد به راحتی حل می شود.
موضوع مهم دیگر در درمان اختلالات جنسی توجه به زوج و نه یک نفر است. درمانگر با توجه به عوامل مختلف در فرآیند درمان می تواند مشکل همسرانی که در روابط جنسی خود مشکل دارند، حل کند.
ارسال نظر