راهنمای خرید آجیل، شیرینی و ماهی شب عید
تعطیلات عید نزدیک است و خرید کردن حال و هوای قشنگی به این روزهایمان میدهد؛ خرید موادغذایی هم در این میان پررنگتر و مهمتر است.
حتما شما هم مثل همه ما نمیخواهید با خرید محصولات بیکیفیت به اصطلاح آبرویتان پیش مهمانان برود. همه ما زحمت میکشیم که بهترین میزبانان نوروزی باشیم و یک پذیرایی تمامعیار از مهمانان داشته باشیم. برای این کار هزینه زیادی هم میپردازیم اما متاسفانه گاهی نتیجه پذیرایی آن چیزی نمیشود که میخواستهایم. پول زیادی برای میوه پرداختهایم اما وقتی مهمان در برابر چشممان آن را پوست میگیرد با یک میوه بیکیفیت، مانده یا حتی خراب مواجه میشود یا مثلا هزینه زیادی برای آجیل پرداختهایم اما بسیاری از دانههای آن تلخ یا مانده هستند.
تمام این موضوعات به توانایی خرید شما بستگی دارد؛ باید بدانید چه چیزی را با چه قیمتی و از کجا بخرید. دکتر رضا اسماعیلزاده، متخصص صنایع غذایی در این مطلب که ویژه ایام نوروز است توصیههایی برای خرید بهتر برایتان دارد که با خرید محصول باکیفیت، سلامت، آبرو و البته پولتان حفظ شود.
خطر آجیل کهنه در کمین است؟
دکتر رضا اسماعیلزاده درباره انتخاب آجیل مرغوب میگوید: در خرید آجیل دو بحث مطرح است؛ یکی آجیلهای وارداتی و دیگری تولید داخل. درباره آجیلهای وارداتی که باید گفت توجه به کشور واردکننده و سوابق آن مهمتر است تا تبلیغاتی که انجام میشود. معمولا برای فروش، تبلیغ زیادی انجام میشود اما باید به کهنگی آجیل توجه ویژهای داشت. آجیلهای نامرغوب خصوصا پسته ممکن است دارای قارچهای بیماریزا و خطرناک ازجمله آفلاتوکسین باشند.
رطوبت، دما و مقدار زمان نگهداری پسته میتواند نقش بسیار زیادی در ایجاد آفلاتوکسین داشته باشد، بنابراین هوادهی مناسب و حمل سریع محصول تر در مرحله برداشت، خشک کردن مناسب و سریع محصول در مرحله فرآوری و نگهداری و حمل محصول فرآوری شده در محیط کم رطوبت و خنک در پیشگیری از آلودگی محصول به آفلاتوکسین نقش مهمی ایفا میکنند.
چطور آجیل مرغوب را تشخیص دهید؟
برای اینکه بتوانید آجیل مرغوب انتخاب کنید باید از بو و مزه آن بهتازگی محصول پی ببرید. بوی مرطوب و کپکزدگی مهمترین مشخصه آجیلهای مانده است. بهعلاوه میتوانید قسمت کوچکی از دانه را بچشید تا به کیفیت آن پی ببرید. آجیلی که مدت زیادی مانده باشد بیات است و مزه ماندگی میدهد. معمولا همه آجیلها قابلیت رنگ شدن به شکل شیمیایی را ندارند و فقط تخمه آفتابگردان است که شاید گاهی با رنگهای مصنوعی رنگآمیزی شود. با این حال اگر به نظرتان آجیل رنگ غیرطبیعی دارد، با یک دستمال مرطوب شده با آب آن را امتحان کنید. آجیلی که رنگ شده باشد با کشیدن محکم دستمال مرطوب روی آن رنگ پس میدهد.
براق بخریم یا کدر؟
حتما شما هم در بازار آجیلهایی را دیدهاید که ظاهر براقی دارند اما غیرمعمول است که از براقکننده برای دانههای آجیلی استفاده شود. این براق بودن بهدلیل استفاده از دستگاه پنوماتیک برای تمیز کردن دانههاست که مشکلی ایجاد نمیکند و فقط گرد و غبار را از محصول میگیرد؛ بنابراین برای تشخیص کیفیت آجیل براق بودن یا کدر بودن آن چندان اهمیتی ندارد.
شکلات خانگی خوب است؟
درباره خرید شکلات مهمترین نکته این است که از مراکز معتبر خرید کرده و حتما محصولات بستهبندی شده را انتخاب کنید؛ به این دلیل که کارخانجات به شکل دورهای مورد نظارت دستگاههای مربوطه قرار میگیرند و به لحاظ بهداشتی موردتایید هستند. جدیدا برخی افراد در منزل شکلات درست میکنند و از طریق فضای مجازی به فروش میرسانند؛ این محصولات به لحاظ بهداشتی مورد تردید قرار میگیرند زیرا مواد تشکیلدهنده آن مشخص نیست و نمیتوان زمان زیادی آن را نگه داشت، مگر آنکه خودتان در منزل آنهم در مقدار موردنیاز برای دو، سه روز شکلات درست کنید. شکلات باید در کارخانجات معتبر ساخته شود و پروانه بهداشت، تاریخ مصرف و... داشته باشد.
برای خرید شیرینی چه نکاتی مهم است؟
قنادیهای معتبر هم از لحاظ بهداشت محل و پرسنل و موادی که مورد استفاده قرار میدهند، معمولا توسط سازمانهای مربوطه مورد نظارت قرار میگیرند؛ بنابراین میتوانید به فروشگاههای معتبر اعتماد کنید. در روزهای پایان سال شیرینی به میزان زیادی فروخته میشود و معمولا در فروشگاه باقی نمیماند و تازه هستند، اما بهتر است برای تشخیص تازگی شیرینی به رنگ، بو و مزه آن توجه کنید. شیرینی مانده معمولا رنگ کدر و مزه ماندگی دارد، بهعلاوه بهراحتی خرد میشود یا بسیار خشک است. بهعلاوه اگر میخواهید شیرینی تر یا نان خامهای بخرید آن را بو کنید. اگرچه وانیل جلوی بوی ماندگی را میگیرد اما میتوانید به بوی خامه خراب شده پی ببرید.
شیرینی و شکلات را چند بخریم؟
قيمت شيرينی و شکلات بسته به درجه و كيفيت آنها متفاوت است. همچنین نوع تنقلات به کار رفته در شیرینی هم متفاوت است، مثلا گزی که پسته بیشتری در آن باشد گرانتر است.
میوه تازه چه ویژگیهایی دارد؟
درباره خرید میوه باید بیشتر توجه داشته باشید زیرا اغلب چندماه در انبار ماندهاند. میوههایی مثل سیب و پرتقال بیشتر احتمال دارد که مانده یا فاسد باشند و مثلا ممکن است بعد از ۳ یا ۴روز کاملا ظاهر فاسد و نامرغوب پیدا کنند. آسیبها و ضربههایی حین حملونقل یا بستهبندی به این محصولات وارد میشود که ممکن است باعث تغییر رنگ یا ظاهر کپکزده میوهها شود. میوههایی را که زیاد در سردخانه مانده باشند میتوان از بو و برخی ویژگیهای ظاهری تشخیص داد. بوی میوههای سردخانهای کاملا مشخص است و بوی نوعی ماده شیمیایی میدهد.
کپک یا تیره شدن رنگ میوهها میتواند نشانه خوبی برای تشخیص ماندگی باشد. بهعلاوه بافت برخی میوههای مانده مثل سیب، پرتقال و موز اگر مانده باشد بسیار شل است. برای تشخیص میتوانید انگشت خود را کمی روی میوه فشار دهید؛ اگر بافت میوه شل بود یا انگشتتان داخل میوه فرو رفت از خرید آن پرهیز کنید. میوه تازه و سالم، سفت، خوشرنگ و آبدار است.
میوههای داخلی بهتر است یا وارداتی؟
متاسفانه فرهنگ مصرف میوههای لوکس در ایران رایج شده است، بهطوری که اگر میوه، درشت و پرزرق و برق نباشد آن را مرغوب نمیدانیم. بهعلاوه تصور این است که میوههای وارداتی کیفیت بهتری دارند؛ در حالی که میوههای وارداتی معمولا برای زودتر رسیدن، دستکاری ژنتیکی میشوند. میوههای تولید داخل کمی ریزتر هستند زیرا از روشهای ژنتیکی یا کودهای شیمیایی برای فرآوری آنها استفاده نمیشود، پس کیفیت بهتری دارند. میوههای داخلی اگرچه شاید اندازه کوچکتری داشته باشند و پرزرق و برق نباشند اما اتفاقا خوشمزهتر و آبدارتر و از نظر تغذیهای باارزشتر هستند.
برای میوه چقدر باید پول بپردازید؟
میوه را اگر از بازار میوه و ترهبار بخرید ارزانتر از مغازههای محلی خواهد بود. ما در این جدول فهرستی از قیمت برخی میوهها را در بازار میوه و ترهبار تهیه کردهایم که البته این قیمتها ممکن است تاحدودی نوسان داشته باشد.
ماهی شب عید را چطور انتخاب کنید؟
برای خرید ماهی باید بگوییم که اگر از ماهی منجمد و بستهبندی معتبر استفاده میکنید، تاریخ آن را چک کنید که مشکلی نخواهد بود. اما درباره ماهی تازه باید به برخی نکات توجه کنید. آبششها در ماهی سالم و تازه باید به رنگ قرمز متمایل باشد و صورتی، ارغوانی، قهوهای یا کدر نباشد. بهعلاوه بدنه و پولکها فرو رفته نبوده و تا حدی برآمده باشد. یک کار دیگری که میتوانید انجام دهید این است که انگشتتان را روی ماهی فشار دهید تا فرو رود. اگر فرورفتگی به حالت اول برگردد، ماهی سالم و تازه است.
اگر فرورفتگی باقی بماند، چندان نمیتوان به تازه بودن آن اعتماد کرد. فلسهای ماهی هم باید درخشان و چسبیده به بدن باشند. فلسهایی که در حال کنده شدن هستند نشاندهنده ماندگی یا فساد ماهی هستند. ظاهر ماهی باید درخشان و شفاف و بدون ماده لزج باشد. نکته دیگر این است که تبلیغاتی انجام میشود که فلان ماهیها را نخورید زیرا به جیوه یا سرب آغشته هستند اما باید بگویم مستنداتی برای تایید این ماجرا در دست نیست. این تبلیغات منفی فقط افکار عمومی را نسبت به قضیه مشوش و نگران میکند.
ماهی چند است؟
قیمت ماهی در ایام نزدیک عید ممکن است بهدلیل تقاضای مردم تاحدودی افزایش داشته باشد.
ارسال نظر