بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال
در دوران شیرخواری، به علت سرعت بالای رشد در مقایسه با سایر دوران زندگی، تامین انرژی، پروتئین و سایر مواد مغذی اهمیت ویژهای دارد.
![بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال](https://static2.bartarinha.ir/servev2/TA2MTE3M2VhY/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
با پوره شروع کنیم
از ۶ تا ۸ ماهگی خوراندن تدریجی پورهها و غذاهای لهشده از جمله آبمیوه بدون شکر، میوههای پخته و پورهشده، گوشت پخته و پوره یا نرمشده و ماست ساده شروع میشود. غذاهای غیرمجاز در این سن، غذاهای دریایی، تخممرغ، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی و عسل و ادویهجات است.
نون خور شدم
در ماههای ۹ تا ۱۱، سایر غلات مانند گندم، نان، سیبزمینی، ماکارونی و زرده تخممرغ سفتشده به رژیم غذایی افزوده میشود. سبزیهای خام، انواع مغزها و دانهها و عسل همچنان غیرمجاز است.
یکسالهها تخم مرغ
در پایان ۱۲ ماهگی تخممرغ کامل (۵ عدد در هفته)، آب مرکبات و شیرگاو پاستوریزه به رژیم غذایی کودک اضافه میشود.
کره یادت نره
پس از یک سالگی روزانه حدود ۱۰ گرم کره به منظور رشد بهتر و تامین انرژی کافی به غذای کودک افزوده میشود. مصرف بادامزمینی و بادام هندی تا ۳ سالگی همچنان غیرمجاز است.
چقدر باید بخورم؟
اندازه سهم غذایی که به کودک داده میشود اهمیت زیادی دارد. شیرخوار در یک سالگی به اندازه یکسوم فرد بزرگسال معمولی غذا میخورد. این نسبت تا ۳ سالگی به نصف غذای بزرگسالی افزایش مییابد و تا ۶ سالگی به حدود دوسوم میرسد. به کودکان کمسن نباید بشقاب بزرگ غذا داده شود. هرگاه مقدار غذایی که در ظرف کودک قرار داده میشود کمتر از غذای والدین باشد این تفکر در او ایجاد میشود که این مقدار غذا خورده خواهد شد. در نهایت این استراتژی به کودک کمک میکند غذای خود را با موفقیت و شادی میل کند و در صورت سیر نشدن غذای بیشتری طلب کند.
تنوع یادت نره
از آنجا که بسیاری از بیماریهای دوره بلوغ و سنین بالاتر با تغذیه سالم قابلدرمان یا پیشگیری هستند، والدین باید از همان ابتدا روش تغذیه سالم را به فرزندان بیاموزند. پیشنهادهای تغذیهای کودکان مشابه همان روشهایی است که برای افراد بالغ توصیه میشود. کودکان باید از رژیم غذایی متنوع استفاده کنند تا انرژی و مواد مغذی لازم را برای رشد و شادابی خود به دست آورند.
![بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال](https://static3.bartarinha.ir/servev2/TAxMDk4ZjQ5O/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
چربیها را کنترل کنید
چربی و روغن مصرفی در رژیم غذایی، نباید از ۳۰ درصد انرژی کل رژیم غذایی روزانه تجاوز کند. فقط ۱۰ درصد از انرژی کل رژیم غذایی باید از خوردن چربیهای اشباع تامین شود. کلسترول مصرفی نباید بیشتر از ۳۰۰ میلیگرم در روز باشد. بهتر است بیشتر از کربوهیدراتهای پیچیده یعنی مواد نشاستهای استفاده شود و از مصرف کربوهیدراتهای ساده یا تصفیهشده مثل قند و شکر تا حد امکان پرهیز شود. خوردن مواد قندی و شیرینکنندههای مصنوعی برای کودکان مناسب نیست. سبزیها و میوهها به عنوان منبع سرشاری از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر خام باید بهطور مرتب مصرف شوند. از مصرف نمک زیاد و مواد خوراکی و تنقلات شور باید خودداری کرد. مصرف چای، قهوه و نوشابههای کافئیندار هم باید محدود شود.
غذاهای کمکی را چطور اضافه کنیم؟
شیرمادر در ۶ ماه اول زندگی برای رشد روحی و جسمی شیرخواران اهمیت خاصی دارد. ترکیب شیرمادر تامین کننده نیاز شیرخوار از نظر پروتئین، قند، کالری، ویتامینها، املاح و مواد معدنی بوده و از نظر عاطفی بهترین روابط را بین شیرخوار و مادر برقرار میکند. در ضمن ترکیبات شیر مادر، شیر خوار را در مقابل بیماریهای عفونی، ویروسی، عفونتهای دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش مصون میدارد. شیرخوار طی مدت تغذیه با شیرمادر نیاز به ماده غذایی دیگری ندارد و تنها تجویز قطره ویتامین A+D از بدو تولد نیاز جسمی او را برطرف میکند.
شروع غذای تکمیلی
غذای کمکی از اولین روزهای ۷ ماهگی با توجه به استقبال شیرخوار از یك تا ۲ قاشق مرباخوری فرنی آردبرنج که از شیرمادر، آرد برنج و كمی شکر تهیه شده، شروع میشود. برای تهیه فرنی باید ابتدا شیر را جوشانده بعد از سردشدن آرد برنج و شکر و در کودکان کموزن كمی کره اضافه کرد و معمولا صبح و بلافاصله بعد از شیرمادر به شیر خوار داد. حریره بادام شیرین نیز غذای مناسبی است. ۵ عدد بادام را به مدت ۵ ساعت خیس کرده، پوست آن را گرفته و کوبید تا نرم شود. بعد با فرنی آن را مخلوط و به شیرخوار داد.
![بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال](https://static0.bartarinha.ir/servev2/TY0YTVjOTIyO/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
ماه هشتم
در این ماه میتوان سوپ گوشت غلیظتر مانند هلیم با انواع سبزیها، سیبزمینی و کدو تهیه کرد و به عنوان دسر چند قاشق ماست به کودک داد. چنانچه کودک سوپ را دوست داشت خوراندن آن تا دو برابر نیز مجاز است. زرده تخممرغ پخته و سفت شده را نیز میتوان ابتدا به اندازه یک نخود با شیرمادر نرم کرد و به شیرخوار داد و روزانه به مقدار آن افزود و ظرف ۱۰ روز یک زرده تخممرغ یک روز در میان یا یك دوم زرده تخممرغ روزانه با حریره بادام به شیرخوار داد. چنانچه کودک از خوردن زرده تخممرغ امتناع کند میتوان آن را در سوپ رنده کرد.
ماه نهم
در این ماه میتوان آشهای خوشمزه تهیه کرد و حبوبات به سوپ کودک اضافه کرد ابتدا عدس و ماش و نخودفرنگی که هضم آسانتری دارد و در هر وعده یکی از آنها را اضافه میکنیم بعد انواع لوبیاها مانند لوبیای قرمز یا سفید به سوپ اضافه میکنیم.
ماههای دهم تا دوازدهم
به تدریج دندانهای کودک رویش پیدا میکند و در ماه دوازدهم تقریبا شیر خوار شش دندان دارد. کودک در این سن میتواند تکههایی از غذا را بکند و به عقب دهان ببرد. از ماه دهم باید دفعات غذا به 4 تا 5 بار افزایش پیدا کرده و انواع مخلوط با گوشت چرخکرده عدس یا هویج یا کره و به عنوان دسر ماست برای کودک در نظر گرفت.
![بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال بایدها و نبایدهای تغذیهای در کودکان زیر یک سال](https://static0.bartarinha.ir/servev2/GMxNDNkODQzO/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
یک سالگی
از ۱۱ ماهگی به بعد میتوان غذای خانواده را به شرط آنكه حاوی پروتئین، کالری و ویتامینهای کافی بدون ادویهجات و نمک باشد، با پشت قاشق نرم و به کودک داد. اضافه کردن نمک یا چربیهای اشباعشده توصیه نمیشود. میتوان در غذای کودک از روغن زیتون حاوی امگا ۳ استفاده کرد.
نظر کاربران
با سلام مطالب عالی بودمرسی.
پاسخ ها
مطالب برای منم عالی بود خیلی ممنون
خوب بود
عالی
ممنون خیلی خوب بود نبایدها کمتر توضیح داده شده بود
سوال
ایا میشود به بچه زیر یک سال بلدر چین داد
عالی بود
سلام
پسر من 11 ماهه است و از ابتدا زرده تخم مرغ را به سختی می خورد و من خیلی ناراحت هستم چون دیگه همون یک کم رو هم نمی خوره
از آنجایی که زرده برای رشد مغز ضروری است به غیر از راههایی که در این متن پیشنهاد داده بودید آیا راه دیگری وجود دارد چون من قبلاً همه این کارها را کرده ام اما نتیجه نداشته
پاسخ ها
سلام پسر منم نمی خورد تا اینکه زرده تخم مرغ با پوره سیب زمینی و کمی هم پنیر خامه ای مخلوط کردم خورد می تونی بهش هویج و سبزیجات و... هم اضافه کنی
زرده رو با بیسکویت مادر و شیر خشک و یه ذزه اب خوب مخلوط کنید مثل سرلاک بچه ها دوس دارند
سلام درمورد کودکانی که اضافه وزن دارند چیزی نگفتید دختر من ۸ماه دارد وهیچ چربی وشکری به او نمیدهیم ولی باز وزنش بالاست وثابت نمیماند وشیرمادر میخورد.لطفا راهنماییم کنید.
مطالب مختصر ومفید بود ممنونم
ایا خوردن سویا برای کودک زیر ۱سال ضرر دارد
سلام دختر من تازه یه سالش میشه می خوام شیر پاستوریزه رو براش شروع کنم ولی نمی خوره چیکار کنم؟ راهنماییم کنید....
روزهای اوله که به پسرم پوره میدم بالا میاره چکار کنم آیا بعد از مدتی عادت میکنه یا نه؟
پاسخ ها
معده ش اذیته کم کم بهش بده
باسلام وممنون،پسر10ماهم تا8ماهگی وزنش خوب بود اماحالارشدش کندشده به زور غذامیخوره چیکارش کنم
آیا روغن زیتون برای نوزاد شش ماهه ضرر دارد؟
سلام خواستم بپرسم اضافه کردن ماهی ب سوپ بچه ضرر داره یا ن
سلام.باتشکر ازمطالب مفیدتون..خواستم بدونم جعفری روچه زمانی میتونم به غذااضافه کنم وچنددقیقه بجوشد..ممنون
ایا کره برای نوزاد مفید است یاخیر
عالی بود
پاسخ ها
بچه من۱۲ماهش اصلا شیر نمیخوره چیکار کنم
عالی بود ممنون.
عالی بود ممنون من پسرم الان تو۹ماهه شیرپاستوریزه بهش دادم نخورد دیگه شکر بهش اضافه کردم دادم خورد شیر هم جوش ندادم همینجوری دادم اولین باره ک بهش میدم
مطالب خیلی عالی بود ممنون از شم