از خواص و مضرات باقلا چه می دانید؟
شکی نیست که باقالا یکی از محبوبترین حبوبات ایران به شمار میآید. طعم، بو و مزه آن بهخصوص اگر با گلپر و سرکه آبپز شود، خاطرات دربند و درکه و شبهای سرد زمستان را به بهترین نحو تداعی میکند!
باقالاقاتق نیز سمبل اصلی غذاهای شمالی است و حسابی طرفدار دارد اما محبوبیت باقالا فقط در گرو عطر و طعم نوستالژیک آن نیست بلکه خواص بینظیرش، باقالا را به یکی از منحصر به فردترین اجزای حبوبات تبدیل کرده است. این دانه سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، انواع ویتامینها و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کمخونی بسیار مفید است اگرچه بعضی افراد با مصرف آن دچار حساسیت و کمخونی میشوند! حال اگر میخواهید با سایر ویژگیهای این دانه سبزرنگ، راههای صحیح مصرف و دستورات غذایی آن آشنا شوید با ما همراه باشید.
باقالا ازعهد بوق تا امروز
باقالا از خانواده حبوبات است و گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به حساب میآید. این دانه محصول فصل خنک بهخصوص بهار است و بیشتر در مناطق سردسیری و شمالی کشور کشت میشود. با این حال در پاییز و زمستان در بعضی مناطق گرمسیری مانند خوزستان هم برداشت میشود. باقالا سابقه چندین هزار ساله دارد و از دیرباز توسط یونانیان، رومیان باستان و همچنین مصریان فراعنه مصرف میشد حتی نمونههایی از باقالا در قبرهای مصریان باستان پیدا شده است!
امروزه در ایران دو نوع عمده باقالا کشت میشود؛ یکی باقالای معمولی که به صورت خام یا پخته مصرف میشود و دیگری باقالای لوبیا مانند گیلان معروف به «پاچِ باقالا» است که ریزتر و لطیفتر است اما خام خورده نمیشود و بیشتر در خوراک محلی «باقالا قاتُق» به کار میرود. باقالا زرد نیز همان خشک شده باقالا سبز است که از آن در تهیه دمپختک استفاده میشود.
مناسب برای کمخونها
باقالا یکی از منابع عالی فیبر و پروتئین به حساب میآید و مصرف آن همراه با برنج، تمامی پروتئینها و اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین میکند. کلسیم و پتاسیم موجود در باقالا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشارخون بالا کمک میکند. این دانه همچنین سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین B و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کمخونی هم مفید است البته به شرطی که نسبت به آن حساسیت نداشته باشید. لازم به ذکر است که باقالای تازه طبع سرد و تر و باقالای خشک طبع سرد و خشک دارد. گل آن نیز طبع گرم دارد. ارزش غذایی باقالای خشک شده نیز بیشتر از باقالای تازه است اما ویتامین C باقالای تازه بیشتر است.
از گل باقالا غافل نشوید!
نهتنها باقالا بلکه گل آن نیز فواید خاص خود را دارد. جهت بهرهمندی از این خواص میتوانید 30 تا 60 گرم گل باقالا را در یک لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه دم بکشد سپس آن را از صافی عبور دهید و یک فنجان از آن بنوشید. این نوشیدنی ضدتشنج و ادرارآور است همچنین به دفع سنگ کلیه کمک میکند و برای قولنجها و دردهای کلیوی مفید است. بیماران مبتلا به میگرن، رماتیسم، نقرس و درد مفاصل نیز میتوانند از آن بهره ببرند.
باقالا و تقویت قوای جنسی
باقالا خواص جسمی و حتی روحی بسیار زیادی دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویتکننده قوای جنسی است.
- ویتامین A موجود در آن باعث تقویت بینایی میشود.
- فسفر آن به تقویت بهره هوشی کمک میکند.
- باعث کاهش خستگیهای جسمی و فکری و رفع ضعف اعصاب میشود.
- برای درمان رماتیسم، درد مفاصل و سیاتیک مفید است.
- باعث کاهش ورم پروستات میشود.
- باعث افزایش نیرو و قوت بدن در دوران نقاهت میشود.
- مصرف مخلوط باقالا با روغن بادام و قند به رفع گرفتگی صدا و پاکسازی ریه کمک میکند.
- برای رفع ورم سینه قبل از قاعدگی یا بعد از شیردهی باقالا را با آرد جو، سرکه و نعناع مخلوط کرده و بپزید سپس آن را له کرده و روزی دو بار روی ناحیه متورم قرار دهید. این کار را برای سایر نواحی متورم بدن نیز میتوانید انجام دهید.
دوستدار دستگاه گوارش
باقالا در مقایسه با سایر حبوبات بیشترین فیبر غذایی را دارد و باعث تسریع در هضم غذا میشود بهخصوص اگر همراه با پوست مصرف شود. فیبر موجود در آن همچنین به کاهش چربیهای خون و درمان یبوست کمک میکند. علاوه بر این، مصرف فیبر باعث تنظیم سطح قند خون میشود و به همین دلیل برای افراد دیابتی نیز مفید است. فیبر خطر ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش را هم کاهش میدهد و به سمزدایی بدن از مواد مضر کمک میکند. مصرف باقالای پخته همراه با سرکه و آب نیز در درمان اسهال مزمن موثر است. این دانه همچنین باعث تسکین و درمان زخم معده و رفع حالت تهوع و استفراغ میشود اما به یاد داشته باشید برای آسانتر شدن هضم آن باید ابتدا باقالا را برای 24 ساعت در آب خیس کرده و بعد بپزید.
مبتلایان به «فاویسم» مراقب باشند!
افراد مبتلا به بیماری «فاویسم» باید از خوردن و حتی بو کردن باقالا خودداری کنند! فاویسم یک بیماری ژنتیکی خونی است که بیشتر در اثر خوردن باقالای سبز خام و گاهی فریز شده ایجاد میشود. گلبولهای قرمز خون در این بیماری طی 24 تا 48 ساعت بعد از خوردن باقالا شروع به تخریب شدن میکند. در نتیجه علائمی چون زردی پوست و سفیده چشم، احساس خستگی، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال و گاهی نارسایی کلیوی و خون در ادرار ایجاد میشود. به عبارتی در این عارضه خون بدن کم میشود و فرد باید خیلی سریع خون و سرمهای غذایی دریافت کند.
یکی از راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری دو لپه کردن باقالا و جوشاندن آن در آب و دور ریختن آب آن است. پخت باقالا در روغن و همراه ادویههای گرم مانند آویشن، دارچین، فلفل، میخک و گلپر نیز احتمال این عارضه را کاهش میدهد. لازم به ذکر است که بیماران مبتلا به فاویسم در حالت عادی کاملا طبیعی هستند و هیچ علامتی ندارند و فقط در صورت مصرف باقالا دچار علامت میشوند.
باقالا چه فوایدی دارد؟
ضرر هم دارد؟!
- مصرف باقالا همراه با ماست باعث دلپیچه میشود.
- زیادهروی در مصرف باقالای تازه باعث ایجاد تاول در دهان میشود.
- از مصرف باقالا هنگام شب خودداری کنید زیرا باعث بیخوابی میشود.
- افراط در مصرف باقالا میتواند باعث نفخ یا سنگینی معده شود. برای جلوگیری از این عارضه باید ابتدا باقالا را پوست کنده و بجوشانید و بعد آب آن را دور بریزید. نفخ باقالای کهنه و بدون پوست نیز کمتر از باقالای تازه و با پوست است.
- بعضیها معتقدند مصرف باقالا در بارداری ممکن است احتمال ابتلای جنین به بیماری فاویسم را افزایش دهد. البته این موضوع از لحاظ علمی ثابت نشده است. با این حال بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
- مبتلایان به کلسترول خون بالا، تصلبشرایین، فشار خون بالا، اسیداوریک بالا، افسردگی، نفخ، دلدرد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقالا زیادهروی کنند.
زیبایتان میکند
- برای از بین بردن لکههای پوستی، باقالا را بپزید و له کنید سپس آن را مانند ماسک روی صورت خود بمالید و اجازه دهید برای 10 دقیقه روی پوست بماند.
- باقالای پخته را با شنبلیله و عسل مخلوط کنید و روی جوشهایتان قرار دهید. این کار باعث نرم شدن و رسیدن جوش و بیرون آمدن چرک از آن میشود. این ضماد همچنین برای کاهش ورم زیر چشم مفید است.
- برای افزایش شادابی پوست یک قاشق غذاخوری پودر باقالا را با گلاب مخلوط کرده و برای 10 دقیقه روی صورتتان قرار دهید.
- برای جلوگیری از سفیدشدن مو، گل باقالا را له کنید و به موهایتان بمالید.
نظر کاربران
عاشقشم با گلپر و سرکه
پاسخ ها
من یبار دستم قطع شده بود یه هفته باقالا خوردم با عرق نعنا دستم دوباره درومد الانم خوبه خوبم خیلی خوبه باقالا
بازم از خواص باقالا واستون میگم...
مادراني كه كودك خود را شير مي دهند بايد مراقب باشند و باقلا نخورند و اگر خوردند لااقل براي چند ساعت شير خوار را شير ندهند و اگر باقلا در چنين منزلي وارد شد كافيست پوست اول باقلا را به بيني كودك بمالند با اين كار بچه واكسينه مي شود .
و هم چنين بانوان با مداومت ماليدن پوست اول و دوم باقالا بر موهايي كه بيجا بر صورتشان روئيده آنها را كم پشت و ضعيف مي كنند .
پاسخ ها
سلام منظورتون از پوست اول و دوم باقالی چیست لطفا کامل ، توضیح بدید
سلام دستتون درد نکنه بااین وضع فعلی اکثریت بفکر سیر کردن شکماشونند پولی نمیمونه که کتاب بخرند بخونند مگر چیبگم شیرزاد
با سلام من امروز باقلا با سرکه و گل پر خوردم جاتون خالی
با عرض سلام و خسته نباشید
سپاس از مطالب خوب ومفیدتون و خواستم اجازه بگیرم ازتون برای انتشار مطالب البته با ذکر منبع و حفظ کپی رایت ..
باتشکر
http://iran-green-tea.ir
سلام مطالبتون خیلی جالبه .چرا باقلابادوغ میخورند ولی با ماست نمیخورند؟
بسیارعالی ازتوضیحات درموردباقلا
سلام مطالبتون واقعا جالب بود.خیالم واقعا راحت شد میخواستم بدونم برای کم خونی که ضرری نداره.جوابمو گرفتم سپاس فروان .
سپاسگزارم ازمطالب مفيدتون ,آيافاويسم ارثيه يانه؟
اره من موقع بارداری خوردم بچم باقاله ای شد
سلام ممنون از مطالب مفید وآموزنده
باعرض سلام وخسته نباشید
تشکر میکنم از آموزنده های خوبتون
ممنون از مطالب خوب و کاملتان
سلام واقعا ازاین معلومات شما ممنونیم من بیست سالمه نوزاد بودم کم خون بودم بخاطر این مادرم نزاشته تو عمرم حتی یه دانه بخورم امشب باید یه گونی ببرم خانه همه خانوادمم بکنم بیرون همرو بخورم
اليست
ممنون
مرسی خیلی عالی بود
مرسی از اطلاعاتتون
باسلام پودر باقلا بهترين درمان براي درد دندان پوسيده است. مقداري از پودر آن را روي دندانهاي پوسيده بريزيد ببينيد چه معجزه اي مي كند.
یه جا نوشتید باقلا مفید برای چربی خون.پایینش نوشتید افراد کلسترول بالا زیاد نخورن.حالا کدومش؟
ماهم خوردیم جاتون خالی
سلام
یه جا گفتید برای کنترل فشار خون خوبه
بعد یه جا گفتید افرادی که فشارخون بالا دارن
نخورن !!!!!!
میشه بگید یعنی چی ؟؟؟؟
متنتون واقعا عااااااااااااالی بود ممنون از اطلاع رسانیتون
یکجا می گوید برای نقرس و چربی و اعصاب خوبست و یکجا میگوید در اسید اوریک بالا یا نقرس و کلسترل بالا و سنگ اسید اوریکی و افسردگی زیاده روی نشو. بهر حال اسید اوریک باقلا بالا است. البته بگمانم کمتر از بیشتر گوشتها است.
سلام باقالی برای باعث چاقی میشود.؟
مرگ من واقعی بود خواص باقالا یا جو دادید!!!
بااین اطلاعاتتون
اوکی شکر
برایکمخونیخوبهستیانه..
با سلام و تشکر
باقلا از جمله مواد غذایی است که دارای موادی به نام «ویسین» یا «کوویسین» است که در مجرای گوارش و طی فرآیندهای شیمیایی عمل هضم، به «دی ویسین» و «ایزور امیل» تبدیل می شوند.
این مواد از اکسیدان های قوی محسوب می شوند، بنابراین به محض تماس با غشای گلبول قرمز در افرادی که کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز را دارند، آن را منهدم کرده و گلبول قرمز از بین می رود و شخص به فاویسم مبتلا می شود.
همه چیز درباره باقلا گفتید اما نگفتید چکار کنیم باقلا حشره نزنه
پاسخ ها
سلام
برا حشره نزدن و کرم نزدن تمام حبوبات فقط باید نمک بریزی تو ظرفش . کاملا سالم میمونه تا مدتها...
این دامپزشک بوده یادکتر اول میگه برا فشار بالا خوباقباقلا بعد میگه فشاریا زیاد نخورن....
سلام ن تاحالا تو عمرم باقلا نخوردم نممیدونم چیکار کنم بخورم طوری نیست ممکنه بهش حساسیت داشته باشم ؟
کسایی ک تجربه کردن.. ایا باقلا برا جنین ضرر داره باردارم ۴ماهه
والا من شنیدم میگن خانومهای بار دار اگر باقالا بخورن بچشون خنگ میشه
سلام من دچار پلاکت بالا هستم که قرص هید روکسی اوره می خورم آیا باقلا خوب است برای من
سلام من الان گذاشتم بار جاتون خالی
سلام به هم وطنانم،باقلاي سبز خریدم کیلویی هزار تومن،طرف شما چنده?
5/اردیبهشت/97
پاسخ ها
ما هم اینطرف یک و پونصد خریدیم.تبریز
همون هزار کلیویی
با سلام جاتون خالي هرروز باقالي تازه پخته با سركه آبليمو و گلپر ميخورم
ممنون از مطالبتون..مامیخریم کیلویی900تومان
ممنون از مطالبتون..مامیخریم کیلویی900تومان
اینجا کیلوی 400 تا 800
پاسخ ها
الان شده 4هزارتومان
کیلویی بین هشتصد تا هزار
کیلویی ۱۰۰
ممنون بابت اطلاعاتی که در اختیارمون میذارید فقط میخواستم بدونم آیا خوردن باقالی ربطی به آمبولی داره یا نه ممنون میشم من رو راهنمایی کنید
سلام
باقالي ربطي به آمبولي نداره، كم خوني هم انواع داره، كم خوني مرسوم كه مي گن فقر آهن هست هيچ گونه ارتباطي هم به باقالي نداره ،فقط كساني كه بيماري فاويسم دارند نمي تونند بخورند چون آنزيم مربوط به متابوليسمش مشكل داره در اونها.
واسه فشار خون و ساير بيماريها هيچ مشكلي نداره البته اگر بدون نمك مصرف بشه!
در ضمن شخصا معتقدم زياده روي در مصرف هيچ ماده ي غذايي خوب نيست و تعادل مهم است.
در ضمن باقالي در بارداري هيچ مشكلي ايجاد نمي كنه خواهش مي كنم از اظهار نظرها و توصيه هاي غير علمي به همديگر خودداري كنيم.
برای کرم نزدن باقالی با پوست آن را در قوطی نوشابه خانواده بریزید چون هوا ندارد کرم نمیزند
سلام ممنونم بااین اطلاعات خوبتان
نمیذاره بخابی
نمیذاره بخابی
من آخرش ندونستم باقلامفیدهست یامضر
باقلای عالی فقط درگیلان
بعضیا میگفتن باقلا کم خونی میاره من باورم شده بود بعد ازخوندن اون مطالب العان فهمیدم که کم خونی نمی آره بلکه خیلی هم برای سلامتی مفیده ضمنا ما کیلویی۴۰۰۰تومان میخریم
پاسخ ها
۹۰۰۰تومان
باقلا فقط شب یلدا حال میده
واقعاخیلی خوب بود ممنون ازتون
مزخرف نوشته اولش گفته برای فشار جون خوبه بعد گفته کسانی که فشار دارن کمتر بخورن
اصلا این فشارخون یه چیزیه که هر کس میرسه میگه همه چی براش ضرر داره ... فکر کنم فردا بگم سیب هم نخورین .....
خیلی ممنون
باقالی حرف نداره اگ براش حرف در نیارن ادمو سیر نگ میداره باعث لاغری هم میشه از مه بهتر ک تقویت قوای جنسی هم میکنه حداقل باید هفته اای 3 بار خورد
پاسخ ها
باقلا خطرناک ترین ماده غذایی است.تا الان و بعد از ۱۳ سال کار در بخش اطفال ۸ کودک به خاطر مصرف باقلا و عدم آگاهی از مبتلا بودن به فاوویسم در شیفتهایی که من سرکار بوده ام فوت شده اند
باقالی فقط باقالی نیشابور
همه چیز رو نوشتن فقط نوشتند باد معده هم میاره
همه چیز رو نوشتن فقط نوشتند باد معده هم میاره
والا من عاشق باقالی هستم و معتقدم هرخوراکی زیاد خوردنش ضرر داره...ولی تا الان فکر میکردم کم خونی میاره
ممنون از مطالب و آگاهی دادنتون
عشقمی
خخخخ
باقلا کاشتیم بفرماین از تولید به مصرف
داداش اخرش میخورن یانمیخورن من همه نظرهاتونو خوندم هرکسی برای خودش ی پا تخصصه.تکلیف منو روشن کنین؟؟؟
پاسخ ها
ی بار ینج سر شیره کشیدم تا باقله خوردم خمارم کرد که هیج اسهال هم شدم
با اینکه خودم دکتر هستم ولی ی جای مطلب اشکال داشت که باقلا برای افرادی که بیماری کلیه دارند توصیه نمیشه ولی ممنون از مطالب خوبتون
به نظر خون باقالا را چطوری درست کنم که مثل باقالا بازار یا بشه
دخترم میگه بعضی وقتها احساس میکنم بدنم نیاز شدید به باقالا داره علتش چیه کم خونی هم داره اصفهان باقالا 3500است
ببخشیدبرای پوست حساسیت نمیشه