چگونه از ابتلا به بیماریهای پوستی و عفونی در استخر جلوگیری کنیم؟
آب استخر را نخورید!
اگر این تابستان قصد رفتن به استخرهای عمومی را دارید و در عین حال نگران بیماریهای قابل انتقال از آب هستید حتما این مقاله را بخوانید تا با راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماریها آشنا شوید.
آب استخر را نخورید!
معمولترین بیماریهایی که از طریق آب استخر منتقل میشوند، بیماریهای اسهالی است. این بیماریها معمولا باعث ایجاد عفونت و التهاب در روده کوچک، روده بزرگ یا معده میشوند که از میان آنها عفونتهای میکروبی بیشترین آمار را دارند. این عفونتها اغلب از طریق خوردن آب منتقل میشوند بنابراین توصیه میشود هنگام شنا سر خود را خیلی زیر آب نبرید و طوری شنا کنید که همیشه دهانتان زیر آب بسته باشد یا از بینیبند استفاده کنید تا آب وارد سینوسها و بینیتان نشود.
مراقب این عفونت باشید
انواع مختلفی از بیماریهای عفونی اسهالی میتوانند از طریق آب منتقل شوند. «شیگلا و ای کولای» از جمله عفونتهای میکروبی هستند که میتوانند وارد آب شده و شخص را درگیر کنند. از طرف دیگر اگر شخصی مبتلا به حصبه باشد تا مدتها پس از بهبود میتواند این میکروب را از طریق آب استخر به دیگران منتقل سازد؛ یعنی اگر این میکروب به مقدار کافی از طریق بلعیدن آب وارد بدن شود، میتواند شخص را درگیر سازد. بیماری حصبه یکی از بیماریهای شایع در کشور ایران به خصوص در تابستان محسوب میشود و همان طور که ذکر شد یکی از راههای انتقال آن شنا کردن در استخرهایی است که به اندازه کافی از مواد ضدعفونی کننده استفاده نمیکنند.
با استخر رفتن ایدز نمیگیرید!
عفونتهای ویروسی نیز میتوانند از طریق شنا کردن در آب منتقل شوند که مهمترین آنها هپاتیت A است. ثابت شده است هپاتیت B، C و HIV نمیتوانند از طریق آب استخر منتقل شوند زیرا این ویروسها در برابر مواد ضدعفونی کننده و اشعه آفتاب بسیار حساس هستند و به سرعت از بین میروند اما ویروس هپاتیت A مقاومتر است و انتقال آن از طریق مدفوعی- دهانی صورت میگیرد بنابراین اگر فرد مبتلا بهداشت را رعایت نکند، میتواند این ویروس را وارد آب کند بنابراین افرادی که در آب شنا میکنند ممکن است با بلعیدن آب یا از طریق جذب مخاط بینی و چشم این ویروس را وارد بدنشان کنند.
روباز یا سرپوشیده؟
نمیتوان گفت استخرهای روباز بهتر از استخرهای سرپوشیده است زیرا یک استخر سرپوشیده ممکن است اصول بهداشتی را خیلی بیشتر از یک استخر روباز رعایت کند. همچنین یک استخر روباز به بهانه روباز بودنش نباید در استفاده از مواد ضدعفونی کننده و بهداشت کوتاهی کند بنابراین اعتبار استخرها چه سرپوشیده باشند و چه روباز به بهداشت آنها بازمیگردد. تنها امتیاز استخرهای روباز، برخورداری از نور آفتاب است زیرا اشعه UV آفتاب خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد.
میزان آلودگی کدام آب بیشتر است؟
بیماریهای بسیاری میتوانند از طریق استخرها انتشار پیدا کنند اما به طور کلی میتوان آنها را به ۲ دسته تقسیم كرد: عفونتهایی که در اثر شنا کردن مستقیم در آب استخر ایجاد میشوند و عفونتهایی که با استفاده از وسایل عمومی موجود در استخرها یا راه رفتن و نشستن در کنار استخر منتقل میشوند. انتقال بیماری از طریق شنا کردن در استخر بیشتر در آبهای گرم اتفاق میافتد. در واقع میزان آلودگی در آب گرم استخر و جکوزی بیشتر از آب خنک است زیرا تاثیر مواد ضدعفونی کننده مانند کلر در آب گرم کاهش مییابد و میکروبها در این شرایط سریعتر رشد میکنند.
علائم سرماخوردگی دارید؟!
آدنوویروس، نوعی ویروس است که معمولا علائم سرماخوردگی مانند گلودرد و سرفه ایجاد میکند اما میتواند باعث عفونتهای چشمی، گوارشی و مثانه نیز شود. در نتیجه اسهال، عفونتهای تنفسی، سرفههای مزمن، گلودردهای شدید یا دفع خون از ادرار پس از شنا در استخر میتواند از علائم آدنوویروس باشند. ویروس بعدی که میتواند افراد حاضر در استخر را درگیر کند آنتروویروس است. راه انتقال این ویروس مدفوعی- دهانی است و معمولا باعث عفونتهای چشمی و گوارشی میشود اما این ویروس خیلی خطرناک نیست و علائم آن پس از چند روز خود به خود رفع میشود.
اگر بعد از شنا جوش میزنید
یکی از میکروبهای قابل انتقال از آب که میتواند مشکلات پوستی ایجاد کند، سودومونا نام دارد. این میکروب بسیار مقاوم است و حتی با وجود مواد ضدعفونی کننده همچنان میتواند در آب بهخصوص آب گرم رشد کند. اگر یک فرد سالم به این میکروب مبتلا شود در صورتی که مشکل سیستم ایمنی نداشته باشد، پس از شنا کردن متوجه جوشهای پوستی پراکنده و آبدار مانند آبلهمرغان خواهد شد اما نگران نباشید، این جوشها را میتوان بهراحتی و با استفاده از درمانهای موضعی یا خوراکی درمان كرد و طول درمان آن تنها ۲ تا ۳ روز است.
میکروبی که سلولیت ایجاد میکند
از میکروبهای دیگری که از طریق آب و وسایل عمومی استخر منتقل میشود، استافیلوکوک است. این میکروب بیشتر در اثر استفاده از دمپایی، حوله، شانه و دیگر وسایل مشترک میان افراد منتقل میشود تا از طریق آب استخر و میتواند باعث عفونتهای پوستی و ایجاد سلولیت شود. علاوه بر این، استفاده از وسایل مشترک یا حتی راه رفتن بدون دمپایی در کنار استخر و سطوح مرطوب میتواند باعث انتقال ویروس هرپس یا همان تبخال شود. این ویروس نمیتواند مدت زیادی در محیط زنده بماند. در نتیجه تنها در صورتی منتقل میشود که فرد بلافاصله پس از شخص مبتلا از وسایل عمومی استفاده کند.
مراقب عفونت قارچی باشید
عفونتهای قارچی یکی دیگر از بیماریهایی است که میتواند در استخرها میان افراد منتقل شود. این عفونتها معمولا از طریق راه رفتن بدون دمپایی روی سطوح مرطوب منتقل میشوند. برای مثال اگر فردی که در ناحیه پا دچار عفونت قارچی است با پای برهنه در کنار استخر راه برود و فرد دیگری پس از او با آن مکان تماس پیدا کند، میتواند به اين بيماري مبتلا شود. لازمه انتقال این بیماری، مرطوب بودن سطوح است حتی دمپاییها و دیگر وسایل استخر نیز ممکن است آلوده به عفونتهای قارچی باشند بنابراین حتما باید در محیطهای مرطوب و استخرها دمپاییها را ضدعفونی کرد.
از وسایل عمومی استفاده نکنید
برای جلوگیری از ایجاد این عفونتها، مهمترین نکته انتخاب استخری است که تمام اصول بهداشتی را رعایت کند. به عبارت دیگر، مکانی که بهموقع آب را ضدعفونی میکند، کف و دیوارههای استخر را به طور مداوم تمیز میکند و سیستم تهویه سالم و مناسب با محیط استخر دارد. از طرف دیگر بهتر است از به اشتراک گذاشتن وسایل استخر مانند حوله، دمپایی، شانه، کلاه و عینک شنا و راه رفتن با پای برهنه در محیطهای مرطوب و دور استخر جلوگیری شود و تا آنجایی که ممکن است از خوردن آب خودداری شود. برای مثال هنگام شیرجه زدن میتوان از بینیبند استفاده كرد تا آب آلوده درون سیستم گوارشی وارد نشود. همچنین فرد باید قبل از ورود به آب استخر حتما دوش بگیرد. این عمل میتواند از انتقال بسیاری از آلودگیها به داخل آب جلوگیری کند. علاوه بر این اگر شخصی بیماری خاصی از جمله بیماریهای پوستی، تنفسی، چشمی یا اسهالی داشته باشد به هیچوجه نباید وارد استخر شود.
ارسال نظر