۱۰۸۰۸۷۲
۳۸ نظر
۵۰۲۱
۳۸ نظر
۵۰۲۱
پ

غربالگری قبل از زایمان؛ چرا نباید حذف شود؟

تست‌های غربالگری دوران بارداری یکسری سونوگرافی و آزمایشات خون است که برای بررسی سلامت جنین و پیشگیری از بیماری‌های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقص‌های ژنتیکی انجام می‌شود. حال این آزمایشات حذف شده است!

برترین‌ها: غربالگری اجباری زایمان لغو شد! این خلاصه توئیتی بود که کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی مدعی شده است که مجلس شورای اسلامی غربالگری اجباری زایمان را لغو کرده است. او در توئیتی نوشت: «عرض تبریک به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت، بالاخره با تلاش برخی از نمایندگان انقلابی مجلس اجبار به غربالگری توسط مادر و پزشکان با تجویز‌های غیراستاندارد و غیرمتقن علمی (که باعث قتل جنین می‌شد) برداشته شد. حالا دیگر هیچ پزشک و مادری مجبور به غربالگری و کشتن جنین نیست.»

غربالگری

همین توئیت جنجال زیادی به پا کرد. اما واکنش‌ها به قدری زیاد بود که چند ساعت پس از انتشار، توئیت خود را حذف کرد. حال اینکه چقدر این تصمیم عملی و قابل اجراست یک طرف، مسئله مهم‌تر و حیاتی‌تر برای مادران و نوزادانی که با نقص و معلولیت جسمی به دنیا می‌آیند و اینکه چه کسی مسئول زندگی و سرنوشت این کودکان در آینده است. تست‌های غربالگری دوران بارداری یکسری سونوگرافی و آزمایشات خون است که برای بررسی سلامت جنین و پیشگیری از بیماری‌های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقص‌های ژنتیکی انجام می شود. حال این آزمایشات حذف شده است!

بحث مالی برای هزینه‌های غربالگری یک طرف ماجراست اما مهم‌تر از آن هزینه‌های زندگی برای کودکان معلول و دارای نقص هم طرف دیگر قضیه است. علاوه بر این هزینه‌ها در این شرایط وانفسا، حالت روحی و امید به زندگی و سخت شدن زندگی هم برای کودک و هم برای والدین آن‌ها مزید بر علت می‌شود. حال چگونه است که خانم خزعلی از حذف غربالگری خوشحال می‌شود و به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت تبریک می‌گوید، تبریک برای چه؟ به چه کسی؟ برای مادری که پس از نه ماه انتظار و امیداری فرزندی ناقص و معیوب به دنیا می‌آورد، یا تبریک به پزشکان برای اضافه شدن یک معلول؟!

غربالگری قبل از زایمان، چرا باید حذف شود؟

هر طور نگاه می‌کنیم یک جای کار مینلگد، کاش تبریک میگفتید به خاطر رایگان شدن آزمایشات غربالگری نه حذف آن، کاش تبریک می‌گفتید به خاطر کمک معیشتی به زنان باردار و یا حذف هزینه‌های زایمان و هزاران هزار دیگر.

بگذریم از این توئیت دردسرساز خانم خزعلی و امید داریم که غربالگری قبل از زایمان به هیچ عنوان حذف نشود. و اما برویم سر وقت غربالگری پیش از زایمان و همه باید و نباید هایش، با ما همراه باشید.

غربالگری در بارداری چیست؟

ناهنجاری‌های مادرزادی و بسیاری از اختلالات ژنتیکی می‌تواند در اوایل بارداری شناسایی شود. آزمایش‌هایی که در سه ماهۀ اول بارداری برای تشخیص نقص‌های مادرزادی جنین انجام می‌شود شامل آزمایش‌های غربالگری و آزمایش تشخیصی است. هدف این آزمایش‌ها تشخیص زودهنگام نقص‌ها و اختلالات کروموزومی و ژنتیکی در جنین است.

غربالگری

غربالگری سه ماهه اول

سونوگرافی NT و آزمایش‌های خون سه ماهۀ اول بارداری که اغلب به طور همزمان انجام می‌شود، غربالگری سه ماهۀ اول بارداری نام دارد. آزمایش‌های غربالگری سه ماهۀ اول معمولاً بین هفته‌های ۱۱ تا ۱۳ انجام می‌شود. غربالگری سه ماهۀ اول این امکان را برای مادر به وجود می‌آورد که هرچه زود‏تر نسبت به مشکلات احتمالی آگاه شود. آزمایش‌های غربالگری تنها ریسک ابتلای جنین به یک اختلال کروموزومی یا ژنتیکی را مشخص می‌کند و به هیچ عنوان به معنی وجود قطعی اختلال نیست. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:

آزمایش‌های خون سه ماهۀ اول بارداری: در این آزمایش، مقدار دو ماده را در خون اندازه‌گیری می‌کنند؛ بتای آزاد گنادوتروپین جفتی انسان یا hCG و پروتئین A پلاسما؛ PAPP-A، که در دوران بارداری تولید می‌شود. هورمون hCG توسط جفت تولید می‌شود و میزان زیاد آن می‌تواند نشان‌دهندۀ برخی نقص‌های مادرزادی باشد. پروتئین A، پروتئینی است که در خون موجود است و کم بودن میزان آن ممکن است به دلیل برخی نقص‌های مادرزادی باشد.

غربالگری

سونوگرافی NT: در این سونوگرافی، ضخامت پوست ناحیۀ پشت گردن جنین اندازه‌گیری می‌شود. ضخامت غیرطبیعی پوست این ناحیه می‌تواند از نشانه‌های اولیۀ انواع خاصی از نقص‌های مادرزادی مثل سندرم داون باشد. سونوگرافی NT معمولاً همزمان با آزمایش‌های خون اواخر سه ماهۀ اول بارداری انجام می‌شود. درصورتی‌که امکان سونوگرافی NT وجود نداشته باشد، پزشک آزمایش‌های غربالگری یکپارچه را درخواست می‌کند که آزمایش غربالگری سه ماهۀ اول و سه ماه دوم است. آزمایشگاه با بررسی نتیجۀ آزمایش غربالگری، سن شما و جنین و عوامل دیگر، احتمال بروز مشکلات خاصی در جنین را بررسی می‌کند.

نتایج آزمایش غربالگری سه ماهۀ اول، معمولاً فرد را در یکی از گروه‌های پرخطر، خطر متوسط یا کم‌خطر دسته‌بندی می‌کند. اگر فرد در دستۀ پرخطر دسته‌بندی شود، در سریع‌ترین زمان ممکن، آزمایش تشخیصی مانند نمونه‌برداری از پرز‌های جفتی؛ CVS، یا آمنیوسنتز برای تشخیص قطعی مشکل توصیه می‌شود. اگر نتیجۀ غربالگری، خطر متوسط را احتمال داده باشد، معمولاً پزشک غربالگری سه ماهۀ دوم یا آزمایش خون نشانگر‌های چهارگانه را توصیه می‌کند و نتایج غربالگری سه ماهۀ اول و دوم ملاک عمل پزشک خواهد بود. اگر نتیجۀ غربالگری سه ماهۀ اول کم‌خطر باشد، نیازی به غربالگری سه ماهۀ دوم نخواهد بود.

غربالگری قبل از زایمان، چرا باید حذف شود؟

غربالگری سه ماهه دوم

این تست بین هفته‌های ۱۴ تا ۲۲ حاملگی قابل انجام است، اما بهترین زمان برای دریافت نتیجه‌ی مطلوب ۱۵ هفته و ۲ روز تا ۱۷ هفتگی می‌باشد. این تست جهت غربالگری سندرم داون، سندرم ادوارد (تریزومی ۱۸) و نقایص لوله‌ی عصبی (NTD) کاربرد دارد. در این تست چهار ماده‌ی آلفافیتوپروتئین، استریول آزاد، hCG و اینهیبین A در خون مادر اندازه گیری می‌شوند. منشاء هر کدام از این مواد از سلول‌ها و ارگان‌های جنینی می‌باشد که مقدار آن با توجه به سن حاملگی مشخص است.

نتایج آزمایش‌های بالا با استفاده از نرم‌افزار ویژه‌ای که برای این منظور طراحی شده و مورد تایید قرار گرفته است، ارزیابی می‌گردند و ریسک وجود ناهنجاری کروموزومی در جنین تعیین می‌شود. در برآورد فاکتور خطر، شرایط عمومی مادر اعم از سن، وزن، نژاد، سابقه فامیلی، وجود یا عدم وجود دیابت و مصرف سیگار نیز در نظر گرفته می‌شود.

نتایج بدست آمده باید توسط مشاور ژنتیک یا پزشک معالج تجزیه تحلیل و تفسیر گردد و چنانچه نیاز به پیگیری و اقدام خاصی باشد، باید توضیحات کافی به بیمار داده شود.

آمنیوسنتز

یکی از آزمایش‌‏های تشخیصی قبل از تولد است که پزشک با استفاده از نمونه‌برداری مایع آمنیوتیک شما و آزمایش آن می‌تواند اختلالات و ناهنجاری‌های کروموزمی‌ای که ممکن است منجر به مشکلاتی در کودک شود مانند سندرم داون را پیش از تولد تشخیص دهد. این آزمایش با توجه به خطرات ممکن برای همۀ زنان باردار تجویز نمی‌شود و تنها برای زنانی انجام می‌شود که سن آن‌ها بالای ۳۵ سال باشد، در آزمایش‌های غربالگری سه ماهۀ اول یا غربالگری سه ماهۀ دوم در گروه پرخطر طبقه‌بندی شده باشند یا سابقۀ خانوادگی داشتن فرزندی با اختلالات کروموزومی یا نقص‌های لولۀ عصبی داشته باشند.

غربالگری

آمنیوسنتز نمی تواند تمامی نقایص مادرزادی را تشخیص دهد اما می تواند تشخیص بیماری های ژنتیکی زیر را ممکن سازد:

سندروم داون
بیماری گلبول قرمز داسی شکل
سیستیک فیبروزیس
دیستروفی عضلانی
تای ساکس و بیماری های مشابه آن

غربالگری سه ماهه سوم

اگر غربالگری سه ماهه اول و غربالگری سه ماهه دوم بارداری (تست غربالگری ۳ گانه NT و تست‌های آزمایشگاهی و…)، طبیعی باشند و اطلاعات کافی در اختیار متخصص زنان قرار دهد، ضرورتی به انجام غربالگری سه ماهه سوم بارداری نمی‌باشد. هرچند پزشک متخصص، برای بررسی روند پیشرفت حاملگی، تعیین وضعیت قرارگیری جنین، رشد و وضعیت کلی آن، به طور معمول انجام سونوگرافی را بعد از ۳۰ امین هفته از بارداری تجویز می‌کند.

غربالگری در سه ماهه سوم برای ارزیابی سایز جنین، حجم مایع آمنیوتیک، محل جفت، آناتومی ساختمانی جنین و نحوه قرارگیری جنین (پرزنتاسیون) استفاده می‌گردد. این سونوگرافی در تعیین تأخیر رشد داخل رحمی بسیار فراتر از ارزیابی بالینی عمل می‌کند.

مزایای تست‌های غربالگری:

  • آزمایش‌های غربالگری باعث می‌شوند که مادر دوران بارداری را با خیال آسوده تری طی کند.
  • پزشک و مادر از سلامت جنین مطمئن‌تر می‌شوند.
  • با انجام این آزمایش‌ها والدین از نوزادی که قرار است به زودی متولد شود اطلاعات روشن تری دارند و می‌توانند برای او تصمیم گیری و برنامه ریزی بهتری داشته باشند.
  • انجام این آزمایش‌های دقیق، به خصوص در سه ماهه اول بسیار مفید است و اگر با آزمایش‌های تشخیصی قطعی بروز اختلالات در جنین ثابت شد، مادر می‌تواند با اجازه پزشکی قانونی به موقع جنین خود را سقط کند.
  • سونوگرافی NT باید توسط سونوگرافیست ماهر و دارای گواهینامه‌های لازم انجام شود و خطا در اندازه گیری می‌تواند نتایج غربالگری را تحت الشعاع قرار دهد.

حالا با توجه به این موارد گفته شده، آیا حذف غربالگری به صلاح مادر و جامعه است؟ نظر شما در این باره چیست؟

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    هرچی که علم تلاش میکنه تا زندگی سالم و انسان سالم به جامعه تحویل بده برخی نماینده های بیسواد هم تلاش خودشون رو برای نابود کردن تمام این زحمات می کنن.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      چرا چشم و گوش بسته حرف میزنید شما که از دنیا و کارهاش میگید یکم واکنشش رو در مورد غربالگری مطالعه کنید

    • بدون نام

      خانم برادرم بعد از غربالگیری اول متوجه شدن بچه شون هیدروسفال هست و دکتر باهاشون صحبت کرد و بهشون آگاهی داد و در نهایت این خودشون بودن که تصمیم میگرفتن بچه رو سقط کنن یا نگهدارن که بچه رو سقط کردن
      این نوع آزمایش ها باعث میشه نه یک بچه با یه زندگی نباتی به دنیا بیاد و نه خانواده سالها گرفتار بچه ای باشن که هیچ درکی از زندگی ندارن و فقط زنده هستن

    • بدون نام

      سونو برای همه لازم نیست فقط اونها که ریسک دارن باید سونو بشن.سونو برای جنین ضرر داره.سونوی اجباری برای همه اشتباهه

  • بدون نام

    کی از داشتن یه بچه منگول خوشش میاد که اینا دوست دارن؟

    پاسخ ها

    • بدون نام

      کاش خدا نصیبشون کنه که بفهمن یعنی چی. چه عذابی هم خانواده و هم فرزند می کشن

    • بدون نام

      با فریب بچه منگل باعث سقط جنین میشن

    • بدون نام

      این نحوه ی بیان البته اصلا درست نیست

    • ناشناس

      کلمه منگول برای بیان معلولیت لفظ درستی نیست

    • ناشناس

      نشانكان داون يا منكوليسم نام علميه

    • بدون نام

      خانواده ای با اینکه دکتر بهشون گفته بود جنین مشگل داره با اگر وشاید وامید به خدا واینها نگهش داشتند خوب آمد دنیا بچه معلول ذهنی حالا حالاها باید زجر بکشند خوب زجر وبدبختی را کی میکشه مادر بدبخت که نه میدونه زندگی کنه همش اسیر ه کمی به خودتان بیائید اگر قرار نیست مملکت بر اساس علم پیشرفت کنه در دانشگاهها را گل بگیرید

    • ناشناس

      کلمه منگولیسم که بعضا به بیماران سندرم داون گفته میشه به دلیل شباهت چهره شون به قول مغول گفته میشده که چون نوعی توهین نژادی به مغولها درش وجود داره، این کلمه رو سعی کنید به کار نبرید

  • بدون نام

    به جای حذف مسئله می بایست این غربالگری را تحت بیمه قرار میدادید.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      منکه 4سال پیش برای غربالگری اقدام کردم حتی آزمایش آمینو سنتز وکل سنوگرافیهام تو 9 ماه زیر 500 تومن شد با بیمه خیلی به صرفه بود واسه مهم اینه که بیمه باشی حالا هربیمه ای دیگران هم ازشون می‌پرسیدم اونا یی که بیمه داشتند راضی بودند واونهایی که بیمه نداشتن حدو1500 هزینه کل 9 ماهشون میشد

  • مهرداد ج

    همه کشورها پیشرفت میکنن
    کشورما پیشرفت ک نمیکنه بماند عقب کرد هم میکنه؟

  • بدون نام

    اتفاقا باید اجباری باشه .همین الان هزینه ی فرزند سالم رو نمی شه داد چه برسه به فرزند معلول.واقعا سخته

  • بدون نام

    پول کاندوم میدم پول بچه نمیدم امکان نداره بچه بیاریم

  • بدون نام

    اشتباهات رایجی که تو این غربالگری ها صورت میگیره؛ سالانه باعث مرگ هزاران جنین بی گناه میشه...

    پاسخ ها

    • بدون نام

      آمار شما احتمالا از آشپزخونه خونتون در اومده،مجبوری لاف بیای؟

  • ترنج

    .... همه جای دنیا برای زندگی و
    داشتن جامعه سالم تلاش میکنن اینجا یکی مثل دختر خزعلی با این حرفاش اول خودشو خوشحال میکنه بعد بقیه رو شوکه

  • بدون نام

    سلام.من میخوام به یک موضوع جدید اشاره کنم .در همه این بحثها مسایل مادی و اقتصادی مطرح هستش.مقامات ما در همه موارد فقط به دنبال منافع خودشون هستن.مسایل اقتصادی بیدادمیکنه توو جامعه امروزما.به جای حل مسایل دارن صورت مسئله رو پاک میکنند.کاری بااونهانداریم.حرف من با اون زن و مردی هستش که میخوان فرزندی رو به دنیابیارن.شماوقتی نبال لذت پدر و مادرشدن هستی باید درمقابلش مسئولیتهات رو هم انجام بذی.عزیزم شما که نگران هزینه های غربالگری هستین فردا چجوری میخواین امکانات مادی رفاهی اموزشی بهداشتی برای اون بچه فراهم کنین.اصلن منی که واقعا به لحاظ اقتصادی ضعیفم چه لزومی داره بخوام تو این شرایط یه طفل بی گناه رو وارد این جامعه مصیبت زده کنم.بهترین راه درحال حاضر پیشگیری هستش. خواهشا شما که امکانات نداری ی بدبخت به بدبختا اضافه نکن

  • بدون نام

    خیلی از کسانی که در غربالگری بهشون گفته شده بود که بچتون منگله و اونها سقط نکردن بچه هاشون سالم بودن

    پاسخ ها

    • عشقم پدر ومادر

      این مطلب ایا صحت داره . چون من سقط کردم .الان ۴ ساله دائم میگم نکنه سالم بوده.و من اشتباه کرده باشم .ایا شخص مورد نظر شما امنیوسنتز رفته بود بعد سقط نکرد وبچش سالم شد

    • عاطفه

      کاربر 10:49 من درخانواده ای زندگی می کنم که فرزند معلول داریم. بخدا هیچ کس تا وقتی سرش نیاد نمی فهمه که چقدر سخته این جور زندگی مخصوصا در ایران هم برای خانواده هم برای فرد معلول

    • بدون نام

      دقیقا
      همسر برادرم دوقلو باردار بود و گفتن باید سقط کنی چون یکیش منگول هست و روی دیگری هم تعصیر داره ،بشدت نگران بود سقط نکردوالان هردو بچه سالم هستن
      امکان اشتباه هست

    • بدون نام

      تو که تاثیر رو تعصیر می نویسی، آیا صلاحیت راستی ازمایی در مورد علم ژنتیک و آزمایشاتش رو داری؟اینقدر خاله زنک طور مسائل رو حلاجی نکنید،باشه بابا شماها خیلی حالیتونه،تو هر آزمایشی احتمال خطا در حد دو درصد هست، اگه از هر صد مورد ناهنجاری مختوم به سقط دو مورد اشتباه باشه در مورد جامعه آماری نود و هشت نفر کاملا طبیعی و به نفع جامعه هست

  • غفار

    به اون عزیزا بگید دست از اومل بازی بردارید توروخدا کی حاضر میشه ی بچه ی ناقص بیاره

  • بی نام

    من خودم معلولم،به خدا زندگی برای سالمها هم تو این جامعه خیلی سخته چه برسه به معلولان

  • .

    خانم شما که این همه در تلاش برای جلوگیری از سقط و غربال گیری هستید لطفا هزینه های فوق سنگین خانواده های که دارای بچه های با مشکلات ژنتیکی و...پرداخت کنید اگر نمیتونید لطفا برای حمایت نه حرف بزنید نه کاری کنید

    پاسخ ها

    • بدون نام

      این خانم فعلا وقت نداره به این چیزا فور کنه، توی خونه ۵۰۰ میلیتردی زندگی میکنه دوتا بچه شم خارج از کشور دارن حال میکنن، مگه بیکاره دنبال رفاه مردم باشه، اگه مردم در رفاه باشن که دیگه این گدا گشنه ها نمیتونن اینجوری در پول و ثروت شنا کنن

  • بدون نام

    اون دفعه یه خانومی تعریف میکرد که مادرشوهرم نذاشت برم غربالگری و گفت ما تو خانوادمون مشکل نداریم و بعد اینکه بچه به دنیا اومد سندرم داون بود مادر بچه داشت خودشو میکشت که چرا به خاطر مادرشوهرم همچین بچه ای نصیبم شد و عکس بچه رو هم گذاشت قشنگ تمام مشخصات رو داشت

  • گمنام

    این مسئله ام همانند الباقی مسائل روز مملکت راه حلی ک به نفع سران باشد یافت نشده در ازاش صورت مسئله رو حذف کردند !!!
    برای اونا ک اهمیت نداره چ برسر مردم و مادران و نوزادان معلول به دنیا اومده میاد !

    خوشحال باشید مجلسی های انقلابی ... !

  • بینام

    غربالگری باید در دوران بارداری انجام بشود با این تغذیه های بد و آلودگی و مشکلات کروموزونی معلوم نیست جنین سالم باشد یا نه ،خیال والدین با غربالگری راحت می شود اگه احتمال نقص در جنین بود خود والدین تصمیم بگیرند جنین را حفظ یا سقط کنند و این قانون که غربالگری نباید باشد استدلال خوبی نیست

  • هاشمی

    چرا غربالگری باید حذف بشه چون باید حواس مردم پرت بشه بعد یک کاندید ریاست جمهوری میاد این میشه شعارش و ملت میرن که رای بدن

  • بدون نام

    مگر اینو حذف کردن با پزشکها مشورت کردن
    خدا به دادما برسه

  • m

    متاسفانه ضریب خطای این طرح بالاست ب همین خاطر مجلس دست ب این اقدام زدند،

  • مرجان

    یکی از آشناهای ما مشکل تیرویید داشت نمی‌دونست باردار شد دکترش بهش گفت این بچه مشکل داره باید سقطش کنی همسرش مخالفت کرد گفت دکترا الکی میگن بچه به دنیا اومد تا ۳ سالگی هم ظاهرا سالم بود بعد از اون متوجه شدن هم اوتیسم داره هم ی بیماری روانی دیگه و هم مشکلات جسمی دیگه

  • بختیارکیا

    من نمیدونم چرا بعضی ها اسرار دارن از علم استفاده نکنن جای حذف رایگان میکردی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج