عجیبترین رسوم ملتهای گوناگون دنیا
شب یلدا را در پیش داریم و با مناسبتی طرف هستیم که در کنار ریشه کهن و دیرینه، رسمی پسندیده و نیکو بهحساب میآید. بهسلامتی از این رسمهای فرخنده در میان فرهنگ ایران کم نداریم، اما سایر کشورها نیز رسم و رسومهای خاص خود را دارند.
برترین ها - ترجمه از محمد کاملان: شب یلدا را در پیش داریم و با مناسبتی طرف هستیم که در کنار ریشه کهن و دیرینه، رسمی پسندیده و نیکو بهحساب میآید. بهسلامتی از این رسمهای فرخنده در میان فرهنگ ایران کم نداریم اما سایر کشورها نیز رسم و رسومهای خاص خود را دارند.
این رسم و رسومها در نزد فرهنگهای مختلف معنای متفاوتی دارد و چیزهایی که ممکن است بهنظر ما عجیب یا جالب بهنظر برسد برای مردمان همان مرز و بوم پسندیده و دارای احترام است. به همین منظور خالی از لطف نیست اگر در ادامه با هم به مراسم جالب و گاهی اوقات عجیب ملتهای گوناگون دنیا نگاهی داشته باشیم.
جشنواره تخممرغهای همزده در شهر زنیستا واقع در بوسنی
این جشنواره که در میان اهالی بوسنی با نام Cimburijada شناخته میشود در هر بهار توسط مردمان این مرز و بوم برگزار میشود و صدها تخممرغ در ظرفهای بزرگ آبپز میشود و به رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد. این جشنواره درواقع با هدف شروع فصل جدید و آغاز بهار برگزار میشرود و توریستهای زیادی برای تماشای مراسم جالب این جشنواره و خوردن تخممرغ اوایل بهار هر سال راهی زنیستا میشوند.
جشنواره تخممرغهای همزده در زنیستا از اهمیت خاصی برخوردار است و مردمان این شهر توجه ویژهای به برگزاری این جشنواره دارند و سعی میکنند هر سال آنرا باشکوهتر از سال گذشته برگزار کنند.
جشنواره گوجهفرنگی در شهر بونول، اسپانیا
به احتمال زیاد نام این جشنواره جالب و بامزه به گوش شما خورده و تصاویری از آن را در رسانهها دیدهاید. مردمان شهر بونول (Bunol) در اسپانیا اولین چهارشنبه آگوست هر سال را بهانهای برای خوشگذارنی میدانند و در این روز با پرتاب گوجهفرنگی به جان هم میافتند تا دمی از روزگار غافل شوند و لحظات خوبی را تجربه کنند.
جالب است بدانید جشنواره گوجهفرنگی که سالهای سال است در اسپانیا برگزار میشود هیچ دلیل خاصی ندارد و مشخص نیست چرا اهالی این شهر برای خوشگذارنی به یکدیگر گوجهفرنگی پرت میکنند. اما این جشنواره به اندازهای بامزه و مفرح است که سالانه توریستهای زیادی را برای پرت کردن گوجهفرنگی به سر و کله یکدیگر به اسپانیا میکشاند.
رسم پولتاآبند (Polterabend) در آلمان
ازدواج از آن دسته رویدادهای مهم زندگی هر فرد است که اهمیت بسیار زیادی دارد، به همین منظور در فرهنگهای مختلف شاهد رسم و سنتهای مختلفی برای ازدواج هستیم. جالب است بدانید در آلمان خانواده عروس و داماد برای صرف شام دور هم جمع میشوند. تا اینجای این رسم چیز خاص و عجیبی ندارد اما رسم آلمانیها برای ازدواج زمانی جالب میشود که خانواده عروس و داماد شروع به شکستن ظرفهای چینی میکنند.
در این مراسم فقط باید ظرفهای چینی شکسته شود و خبری از شکستن ظرف و لیوانهای شیشهای نیست. در نهایت پس از اینکه خانواده عروس و داماد تمامی ظروف چینی که دم دستشان بود را شکستند، نوبت عروس و داماد فرا میرسد تا تکههای ظرفهای چینی را که به هر سمتی پرت شده را جمع کنند. دلیل این رسم نیز همانند بسیاری دیگر از رسمها مشخص نشده است اما میتوان حدس زد، آلمانیها با وادار کردن زوج جوان به جمعکردن ظرفهای شکستهشده به آنها راه و رسم همکاری و تلاش را آموزش دهند.
در این بین گفته میشود آلمانیها معتقد هستند این رسم باید حتماً در مراسم ازدواج انجام شود چرا که شکستن ظرفهای چینی دوام ازدواج را بیشتر میکند و زوج را برای همیشه در کنار هم نگهمیدارد.
آیین رقص با مردگان در ماداگاسکار
همانگونه که ازدواج در فرهنگهای مختلف اهمیت زیادی دارد، مرگ و میر نیز دارای اهمیت است و هر ملتی بسته به فرهنگ و باورهای خود، مراسمهای مختلفی را برای از دنیا رفتگان برگزار میکند. مردمان ماداگاسکار از طریق این آیین به مردگان خود ادای احترام میکنند. آنها بر این باور هستند که برگزاری این مراسم به حفظ روابط فامیلی میان زندهها نیز کمک میکند.
در نتیجه هر هفت سال یک بار، خانوادههایی که بضاعت مالی خوبی دارند، سفرهای میگسترانند و غذاهای خوشمزه و رنگ و وارنگ در این سفره پهن میکنند. سپس خانوادهها و وابستگان مردگان خود را دعوت میکنند و مراسمی عجیب با نام Famadihana را برگزار میکنند.
ادای احترام از جانب زندهها به مردگان در این مراسم از طریق اجرای رقص و پایکوبی صورت میگیرد و زندهها با مردهها میرقصند تا احترام خود را به آنها ثابت کنند. گاهی اوقات نیز به مردهها هدایایی داده میشود تا مهر و محبت زندهها به مردگان ثابت شود. در این مراسم تنها باید رقص و شادی حکمفرما باشد و کسی حق ندارد گریه کند. این مراسم از دیرباز در میان اهالی ماداگاسکار انجام میشده است و بدون شک در آینده نیز شاهد آن خواهیم بود.
پاشیدن دارچین به افراد ۲۵ سالهای که هنوز مجرد هستند
در میان ما ایرانیها ازدواج به عنوان سنت پیغمبر شناخته میشود و در کنار روایات دینی، دستورها و تاکیدهای اخلاقی زیادی از گذشتگان سراغ داریم که به ازواج تأکید دارد. جالب است بدانید در سایر کشورها نیز ازدواج امری توصیه شده و مبارک است.
به همین منظور دانمارکیها رسم دارند به جوانهایی که سن آنها از ۲۵ سالگی گذشته و هنوز مجرد ماندهاند دارچین پرت کنند. این مراسم در شب تولد فرد ۲۵ ساله انجام میشود و در بیشتر مواقع، دوستان و آشنایان هستند که روی فردی که تولداش فرا رسیده، دارچین میپاشند. جالب اینجاست که این مراسم دختر و پسر نمیشناسد و هر کسی که از ۲۵ سال بیشتر سن داشته باشد باید در شب تولدش دارچین باران شود.
شب ادای احترام به رابرت بِرنز در اسکاتلند
ملتها پیشرفتهای خود را مدیون مشاهیری هستند که در همان مرز و بوم زندگی کردهاند. اسکاتلندیها نیز به رابرت برنز (Robert Burns)، شاعر و ترانه سرای معروف و نامآشنای خود افتخار میکنند.
جالب است بدانید رابرت برنز بهعنوان شاعر ملی اسکاتلند یاد میشود، وی در سال ۱۷۵۹ در اسکاتلند بهدنیا آمد و در حالی که هنوز ۳۷ سال داشت در اوج جوانی دار فانی را وداع گفت اما به اندازهای جای خود را در دل اسکاتلندیها جا کرد که پس از گذشت چیزی حدود ۳ قرن باز هم سالروز تولد او را جشن میگیرند.
به همین منظور اسکاتلندیها در بیست و پنجم هر ژانویه دور هم جمع میشوند و پس از صرف شام ترانههایی که رابرت برنز سروده را میخوانند. در این شب خاص، اسکاتلندیها غذایی با نام Haggis میپزند. این غذا درواقع نوعی سوسی است که شکمبه گوسفند تهیه شده است. اسکاتلندیها رسم دارند بالای ظرفی که این غذا در آن پخته شده، شعرهای رابرت برنز را بخوانند و سپس غذا را سرو کنند. مراسمی رمسی نیز سالانه در باشگاه بارنز برگزار میشود.
آویزان کردن تابوتها در فیلیپین
اهالی دهکدهای با نام ساگادا (sagada) رسم دارند تابوتهای مردگان خود را از سخرهها آویزان کنند. این رسم ابتدا توسط مردمان قبلیه ایگوروت (Igorot) برگزار شد و سپس به سرتاسر فیلیپین راه پیدا کرد.
فیلیپینیها بر این باور هستند که آویزان کردن تابوتها، جلوی نفوذ اهریمنان و شیاطین به داخل تابوت را میگیرد و اجازه نمیدهد مردگان توسط شیطان ربوده شوند. از آنجایی که تمامی مردمان دنیا هر کدام به زبانی و کلامی به دنبال رستگاری هستند، فیلیپینیها نیز فکر میکنند آویزان کردن تابوت مردگانشان باعث میشود تا این افراد که دستشان از دنیا کوتاه است خلوص پیدا کند و روحشان عاری از گناه شود.
تیز کردن دندانها در اندونزی
مهم نیست یک زن کجا بدنیا آمده باشد اما چیزی که مهم است این نکته است که بدون شک این زن در هرکجای دنیا به دنبال زیبایی خواهد بود، در این بین گاهی اوقات رسم و رسومهای عجیبی را برای زیبایی شاهد هستیم که با عقل جور در نمیآید و چندان هم زیبا به نظر نمیرسد. در این زمینه میتوان به رسم تیز کردن دندانها در اندونزی اشاره کرد.
بانوان قبیلههای حاشیهنشین اندونزی رسم دارند تا دندانهای خود را تیز کنند. این رسم با هدف زیبایی بیشتر انجام میشود و این باور در میان قبلیههای اندونزی وجود دارد که بانوانی که که دندانهایشان را تیز میکنند بینهایت زیبا و جذاب میشوند. البته کاملاً مشخص است که تیز کردن دندان، نهتنها دندانها را زیباتر نمیکند، بلکه ظاهر آنها را از بین میبرد. خوشبختانه رسم تیز کردن دندانها در اندونزی، بهعنوان یک رسم اجباری و ضروری شناخته نمیشود و بهصورت اختیاری بانوانی که تمایل به اینکار داشته باشند میتوانند دندانهای خود را برای همسرشان تیز کنند.
مراسم آبپاشی در لهستان
آب مایه حیات است و هرجا که باشد شادی و طراوت را بهدنبال دارد، در همین رابطه لهستانیها مراسم جالبی با نام Śmigus-dyngus دارند، این مراسم که به دوشنبهخیس نیز در بین مردم این کشور معروف است مناسبتی است برای آب بازی و تفریح.
این مراسم که در روز دوشنبه عیدپاک هر سال در لهستان برگزار میشود طرفداران زیادی دارد و به اندازهای مردم به آبپاشی در این روز اهمیت میدهند که تقریباً تا انتهای شب کسی نیست که خیس نشده باشد.
روز سکوت در میان مردمان بالی
مردم جزیره بالی واقع در اندونزی همانند سایر کشورهای دنیا فرا رسیدن سال نو را جشن میگیرند اما بر خلاف مردمان سایر کشورها که جشن همیشه با پایکوبی و شور و نشاط همراه است، مردمان بالی ۲۴ ساعت اول سال جدید را به سکوت و مدیتیشن میگذارنند. این مراسم که در میان اهالی بالی با نام Nyepi شناخته میشود اهمیت زیادی در میان مردمان این مرز و بوم دارد و هیچ آتشی در مدت این ۲۴ ساعت نباید برافروخته شود.
در این شبانهروز نباید کسی مسافرت کند و برای گفتگوهای ضروری تنها باید مردم در گوش یکدیگر زمزمه کنند. البته کار و تفریح در این روز ممنوع نیست به شرط آنکه سر و صدای بلندی نداشته باشد. جالب اینجاست که برای رعایت سکوت در این روز، مامورهایی با نام Pecalang در خیابانهای بالی گشت میزنند و به مردم برای حفظ آرامش و سکوت تذکر میدهند.
اهمیت سکوت در این روز برای مردمان بالی به اندازهای است که حتی فرودگاه این شهر پروازها را کنسل میکند و زندگی عملاً در یک شبانهروز، راکد میشود. ناگفته نماند که پس از گذشت این روز خاص، مردم با برگزاری جشن و دید و بازدید به پیشواز سال نو میروند.
مسابقه حرفهای کشیدن انگشت در دامنههای آلپ
دعوا و اختلاف نظر در میان تمامی ملتها وجود دارد و اهالی دامنه آلپ در گذشته برای حل اختلاف مسابقه جالبی را برگزار میکردند که در آن دو نفر انگشتهای یکدیگر را میکشیدند. این مسابقه اکنون به یک رقابت نفسگیر و مهم در میان این ملت تبدیل شده و اهمیت بسیار خاصی دارد.
شیوه برگزاری این مسابقه به این ترتیب است که دو نفر انگشت خود را در یک حلقه میکنند و هر کدام این حلقه را با یک انگشت به سمت خود میکشد، کاملاً مشخص است که برنده کسی خواهد بود که دست و انگشت رقیب را به سمت خودش بکشد. شرکتکنندگان در این مسابقه تمرینهای خاصی را انجام میدهند و رژیمهای مخصوصی میگیرند. یکی از جالبترین این تمرینها له کردن توپ تنیس با انگشت است.
فستیوال فانوسها در شهر ییپنگ
تایلندیها رسم و رسوم جالب و زیبایی دارند که یکی زیباترین آنها هوا کردن فانوسهای درخشان و نورانی در شب است. در این مراسم فانوسهایی که با کاغذ برنج ساخته شدهاند به هوا فرستاده میشوند و منظره صدها فانوس روشن در آسمان شب، ستارههای روشن آسمان بیکران را در ذهن مخاطبین تداعی میکند.
فستیوال فانوسها هر سال در نوامبر هر سال برگزار میشود، این شب در سال تایلندیها در ماه کامل قرار میگیرد و زیبایی نور ماه، درخشش فانوسها را دوچندان میکند.
دویدن بهدنبال پنیر در شهر گلاستر انگلستان
انگلیسیها همانند سایر کشورهای اروپایی عاشق پنیر هستند و اهالی شهر گلاستر هوای خوش بهار را به فال نیک میگیرند و سالانه در بهار حدود بیست نفر جوان خوش قد و بالا و رعنا در کنار هم صف میکشند و به دنبال یک چرخ بسیار بزرگ که از پنیر ساخته شده میدوند. این چرخ بزرگ با سرعت زیاد به پایین حرکت میکند و از آنجایی که ابعاد زیادی دارد احتمال آسیب دیدن شرکتکنندگان در این مراسم بسیار زیاد است.
اما در نهایت به شرکت کنندگان مقدار زیادی پنیر خوشمزه جایزه داده میشود که زحمت دویدن آنها به دنبال پنیر را جبران میکند.
بازیکردن یک بازی خاص با نام روزولا در توسکانی و آمبریا
اهالی توسکانی و آمبریا که بهعنوان مناطقی در ایتالیا شناخته میشود، رسم دارند یک لوله چوبی را که نسبتاً شبیه به نوعی پنیر است پرتاب کنند. بازیکنان در این بازی خاص که با نام روزلا شناخته میشود باید لوله چوبی را تا جایی که میتوانند به فاصلهای دورتر پرتاب کنند و هر کسی که لوله را بیشتر پرتاب کرد برنده بازی روزلا است.
شکستن تخممرغ رقیب
انگلیسیها رسم و رسومهای عجیبی دارند و یکی از بامزهترین و جالبترین این رسمها را میتوان مسابقهای بانام جارپینگ (Jarping)، نام برد. در این مسابقه دو نفر سعی در شکستن تخممرغ رقیب مقابل میکنند و اهالی مناطق شمالی انگلستان به برگزاری مسابقه جارپینگ در روز عید پاک اعتقاد زیادی دارند.
جالب است بدانید جارپینگ به اندازهای در میان این مردمان اهمیت دارد که مسابقات جهانی جارپینگ بهصورت سالانه در بخش دورهام در شمال انگلیس برگزار میشود.
پرتاب پرچمها در توسکانی
پرچم در تمامی فرهنگها دارای ارزش و اهمیت خاصی است و مردم همیشه احترام زیادی به پرچم کشورشان میگذارند. در قرون وسطی نیز پرچم یک طایفه قداست خاصی داشته و در ایتالیا هرگز نباید پرچم را زمین تماس پیدا کند. عدم تماس پرچم از پاکی و خلوص آن حکایت داشته و به همین دلیل مردم توسکانی سالانه دور هم جمع میشوند و با انجام حرکات نمایشی پرچمها را به هوا پرتاب میکنند و به گونهای میچرخانند که به زمین برخورد نکند.
در این مراسم دختران و پسران زیادی شرکت میکنند تا احترام خود به پرچم کشورشان را از این طریق ثابت کنند.
جشن سونگکران
همانگونه که اشاره شد تایلندیها رسم و رسومات جالب و مفرحی دارند و انصافاً باید گفت در بین این مراسم، جشن سونگکران یکی از شادترین جشنهای مردمان کشور تایلند است. این مراسم که در روز اول سال نوی تایلندیها مصادف با ۱۳ آوریل برگزار میشود مردم به خیابانها میآیند و با هر چیزی که به دستشان میآید روی یکدیگر آب میریزند تا از این طریق دل همدیگر را شاد کنند و تبریکی برای سال نو به همشهریان خود گفته باشند.
مراسم کیک پادشاه در فرانسه
فرانسویزبانهای اهل فرانسه و استان کبک در کانادا در روز عید خاجشویان یک کیک خاص و سنتی درست میکنند که لایههای پوستهپوسته دارد و از خمیر مخصوصی درست شده است. در مرکز این کیک نیز کرم کاستارد و کرم بادام قرار گرفته و طعم خوشمزهای به آن داده است.
فردی که این کیک را بدست میآورد بهعنوان پادشاه روز شناخته میشود و یک تاج کاغذی بر سر او میگذارند تا در این روز خاص حسابی فرمانروایی کند و کیک بخورد.
چند دقیقه نشستن قبل از مسافرت
اوکراینیها رسم بسیار جالبی دارند و پس از اینکه تمامی اسباب خود را برای مسافرت بستند، باید حتماً چند دقیقهای در کنار اعضای خانواده بنشینند. اهالی اوکراین بر این باور هستند که این کار برای مسافر شانس میآورد و مسافرت خوبی را تجربه خواهد کرد.
از طرف دیگر اگر مسافر چیزی فراموش کرده باشد، در این چند دقیقه دوباره به لوازمی که قرار است با خود ببرد فکر میکند تا بدون این لوازم راهی سفر نشود.
پریدن از روی ۷ موج در روز عید در ریودوژانیرو
اهالی ریودوژانیرو رسم دارند شب سال نو به ساحل کوپاکابانا (Copacabana)، بروند و تا نیمههای شب شاهد آتشبازیهای بزرگ و خیرهکننده باشند. وقتی که نیمه شب فرا رسید، مردم در حالی که لباس سفید پوشیدهاند به دریا میزنند و شنا میکنند.
جالب است بدانید این رسم در میان اهالی ریودوژانیرو اهمیت زیادی دارد و حدود ۲ میلیون نفر در آن شرکت میکنند. این افراد معتقد هستند در شب سال نو باید از روی ۷ موج بپرند و در همین حال ۷ آرزوی برای سال جدید بکنند.
در کنار این رسم و رسومهای جالبی که به آنها اشاره کردیم، ایرانیها نیز رسمهای بسیار زیادی دارند و پیشنهاد میکنیم اگر شما هم رسم و آیین جالبی را سراغ دارید، در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را در جریان رسمهای جالبی که به نظرات میرسد قرار دهید.
نظر کاربران
دارچین از همه بدتر و سکوت کردن عالی بود
پاسخ ها
ولی انگار دارچین نبودا. رنگش یه جوری بود.
تمام دارچینهایی که وارد ایران میشن دارچین اصل نیستند از درخت کشیا بدست میان که در برمه و چین هست و بشدت هم سمیه دارچین اصل از درخت سیلان بدست میاد زرد رنگه طعم و عطر کمتر و مزه شیرینتری ننسبت به دارچینهای تقلبی داره اینقد ما مردم بیچاره ایم که دارچین اصل هم گیرمون نمیاد
ما را چه به دانمارک
مردم دانمارک جزو شاد ترین ملت ها و بالاترین سطح رفاهی هستن
بدون نام ۱۵:۰۰ فازت چبه؟
مراسم عجیب ایران را هم کاشکی میگذاشتید مثلا گِل مالی همشهریان عزیز لرستان در ماه محرم
پاسخ ها
مراسم چوگان کشتی باستانی .رسوم مخصوص عید باستانی شب چله و.....
!!!!!!!!!!!!
فستیوال فانوس ها.
ما هم چهارشنبه سوری داریم ولی از بس وحشی گری و افراط به خرج دادیم خود به خود داره از بین میره.
پاسخ ها
افرین راس میگی
بیشترشون جالب بودن. اما خنک ترین هاشون رسم توسکانی و اوکراین بود
ما هم فستیوالهای زیاد و مختلف عزاداری داریم . ۳۶۵ روز سال رو یه بهانه برای گریه و عزاداری پیدا میکنیم بالاخره .
چ اسکل
ماهم فقط عزاداری داریم
عاقا یه سوال؟؟ گوجه تو اسپانیش کیلو چنده؟؟؟
چه مسخره بازی تو هیچ کدوم از عقل خبری نبود
واسه ما ایرانی ها هم جالبه شب چهارشنبه سوری داریم صبح امار کشته ها را از تلویزیون می شنویم تازه میبرن رو نمودار که نسبت به سال قبل وحشی تر بودیم یا نه
حیف این همه گوجه
مراسم پرتاب گوجه در اسپانیا مربوط میشه به عبودر شهردار یا بخشدار اون شهر در دهه ی ۶۰ میلادی وچون مردم ازش متنفر بودن به سمتش گوجه پرت کردن ،هیچ جشنی بی دلیل نیست