اولین اندازه گیری دقیق ابعاد زمین
از ساحل شمالی نروژ تا ساحل جنوبی اوکراین، زنجیره ای از نقاط بررسی وجود دارد که باهم قوس هندسی استرووه را شکل می دهند.
این قوس توسط دانشمند روسی متولد آلمان «فردریش گئورک ویلهلم فون استرووه» ایجاد شد که یک تحقیق 39ساله از سال 1816 تا 1855 را به عهده گرفته بود تا اندازه و شکل زمین را تعیین کند. در این بررسی اولین اندازه دقیق از یک قوس نصف النهار انجام شد که به نوبه خود اولین اندازه گیری دقیق قطر زمین را به همراه داشت.
در قرن ۱۶ یک روش اندازه گیری جدید به نام «مثلثی» با استفاده از فواصل کوتاهی که نیاز بود به دقت اندازه گیری شوند توسعه یافت، در حالیکه فواصل طولانی با استفاده از زنجیره مثلث های متصل تعیین می شدند. این روش ستاره شناسان و نقشه نگاران را قادر به اندازه گیری مسافت های طولانی صدها و هزاران کیلومتر کرد. در طول قرن ۱۸، قوس های بسیاری در سراسر اروپا ساخته شدند، اما قوس استرووه طولانی ترین قوسی بود که آن زمان ایجاد شد، و تاکنون بیش از یک قرن باقی مانده است. همچنین دقیق ترین اندازه گیری بود که در هر کیلومتر تنها ۴ میلیمیتر خطا داشت. به عبارت دیگر با استفاده از قوس استرووه شعاع زمین با اختلاف ۲۲۳ متر از اندازه واقعی آن محاسبه می شد.
قوس هندسی استرووه در اصل از 258 مثلث که 259 نقطه سه گوش را به هم متصل می کرد تشکیل شده بود. در زمان ایجاد آن، این قوس تنها از دو کشور اتحادیه سوئد-نروژ و امپراتوری روسیه عبور می کرد اما تغییرات مرزهای سیاسی اکنون نقاط را بین نروژ، سوئد، فنلاند، روسیه، استونی، لتونی، لیتوانی، بلاروس، اوکراین و مولداوی پراکنده است. نقاط یا ایستگاه ها به روش های مختلفی مشخص شده اند برخی حفره های کنده شده در سنگ هستند، برخی صلیب هایی روی سطح سنگ و برخی نشانه هایی ساخته شده از سنگ. از تعداد 259 ایستگاه، 34 ایستگاه در میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند.
ارسال نظر