بهترین تصاویر فضایی هفته نشنال جئوگرافیک
در این گزارش تصویری، بهترین عکسهای فضایی چند روز اخیر را به انتخاب سایت نشنال جئوگرافیک با هم مرور میکنیم: از چشم سارون و تپاختر لنگ گرفته، تا یخ کوهههای آسمانی و حماسه خورشیدی.
این عکس فوری از یک فوران خورشیدی که هفته گذشته توسط رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا (SDO) منتشر شد، تاب برداشتن پلاسما را هنگام حرکت درون میدان مغناطیسی خورشید به تصویر میکشد. بیشتر پلاسما مجددا به درون خورشید باز میگردد، چرا که انرژی کافی برای شلیک آن به درون فضا وجود ندارد.
استرالیا در آتش
در این عکس که روز ۸ ژانویه / ۱۹ دیماه و از ایستگاه فضایی بینالمللی گرفته شده است، آتشسوزیهای گسترده در حال سوزندان استرالیا هستند. برای آنکه از وخامت اوضاع مطلع باشید، ۷ ژانویه / ۱۸ دیماه این کشور گرمترین روز ثبت شده را در تاریخ خود تجربه کرد: دمای هوا در این روز به ۴۰.۳۳ درجه سلسیوس رسید. پیشبینیهای هواشناسی حاکی از این است که طی هفته آینده هوا حتی گرمتر هم خواهد شد.
چشم سارون
این عکس جدید تلسکوپ فضایی هابل، مربوط به یکی از ستارگان همسایه ما، ستاره فمالحوت و صفحه غبار اطراف آن است. این عکس اخترشناسان را به فکر فرو برده است، چرا که مشخص شده است این صفحه که از صخره، یخ و غبار ساخته شده است، پهناورتر از آن چیزی است که پیش از این تصور میشد و در ناحیهای به فاصله ۲۲.۵ تا ۳۲ میلیارد کیلومتر از ستاره گسترده شده است.
اخترشناسان همچنین از این عکس برای محاسبه مدار سیاره فمالحوت-ب استفاده کردهاند. بر اساس محاسبات آنان، مدار بیضوی ۲۰۰۰ ساله این سیاره سه برابر بیشتر از آنچه قبلا تصور میشد به ستاره نزدیک میشود. همچنین به دلیل مسیر حرکت خارج از صفحه این سیاره، امکان دارد با یخ و صخرههای موجود در صفحه اطراف ستاره برخورد کند؛ برخوردی که اگر رخ دهد، حوالی سال ۲۰۳۲ / ۱۴۱۱ خواهد بود.
ستارگان بر فراز توف
در این عکس زیبا، کهکشان راه شیری در حال درخشش بر فراز دریاچه مونو در شرق ناحیه یوسمیت، در کوهستانهای سیرا نوادا آمریکا دیده میشود. با بیش از یک میلیون سال سن، دریاچه مونو یکی از قدیمیترین دریاچههای آمریکای شمالی است.
آب این دریاچه میزبان ساختارهای فضاییمانندی از گونهای سنگ متخلل به نام توف است. علاوه بر میگوی آب شور، حشرات ساکن آبهای قلیایی و گونههایی از پرندگان، دریاچه مونو مامن گروهی از باکتریها است که دانشمندان گمان میکردند فسفر را -به عنوان یکی از اجزای اصلی دی.ان.ای- با آرسنیک جایگزین کرده است؛ گمانی که البته در نهایت معلوم شد اشتباه است.
چشمانداز باتلاق از فضا
تشعشسنج طیفی تصویربردار تفکیک متوسط ناسا (Modis)، این تصویر از سواحل فلوریدا را در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۲ میلادی / اوایل دیماه امسال گرفته است. رنگ سبز لجنی این عکس، ناحیه علفزارهای باتلاقی این ایالت را نشان میدهد؛ در حالیکه رنگ سبز نعنایی آبهای اطراف آن نشانهای از وجود فیتوپلانکتونها است.
ارتقاء اپتیک
این تصویر موجدار که مربوط به بخشی از سحابی جبار است، توسط ابزارهای اپتیکی که به تازگی در رصدخانه جمینی نصب شدهاند تهیه شده است. این سیستم پیشرفته به دو تلسکوپ فروسرخ رصدخانه -که یکی در هاوایی و دیگری در شیلی نصب شده است- امکان میدهد تا مشاهدات خود را در حالی انجام دهند که اثر اعوجاجهای ناشی از جو زمین به شدت کاهش یافته است.
کوه یخ آسمانی
دادههای جدید به دست آمده از ماموریت کاسینی ناسا نشان میدهد که شاید یخهای غنی از متان و اتان در دریایی هیدروکربنی بر روی تیتان شناور باشند. این تصویرسازی مفهومی که توسط آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا منتشر شده است، خیالسازی هنرمندانهای از کوههای یخ آسمانی است که در زیر تابشی سرخرنگ در حال آفتاب گرفتن هستند.
تپاختر لنگ
گروهی از اخترشناسان در حال مشاهده تپاختر بادبان -ستارهای در فاصله هزار سال نوری از زمین- در نوری کاملا جدید هستند. تصاویر تهیه شده توسط رصدخانه پرتو ایکس چاندارا ناسا، نشان میدهد که این ستاره نوترونی در حین چرخش سریع خود، جریانی از ذرات را به بیرون پرتاب میکند که همچون مارپیچی چرخان دیده میشود.
این موضوع میتواند به این معنا باشد که تپاختر بادبان حین چرخش ۱۱ بار در ثانیهای خود دچار لنگ زدن و تلوتلو خوردن است. اگر این مساله تایید شود، نخستین نمونه از این نوع حرکت در یک فوران ستاره نوترونی خواهد بود.
ارسال نظر