ما می توانیم رویاها را ثبت و ضبط کنیم؟
رویاها پدیدهای بسیار شگفت انگیز هستند و با در نظر گرفتن اینکه شما تقریبا ۶ سال از عمرتان را در حال رویا (خواب) دیدن هستید، خیلی عجیب است که ما اغلب آنها را نادیده گرفته و زود فراموش میکنیم. هر شب مغز ما به کار خودش مشغول است و تعداد زیادی تصاویر و داستانهای باور نکردنی و عجیب و غریب و به ظاهر تصادفی را به ذهن ما به ارمغان میآورد.
اما... رویاها دقیقا چه هستند؟! و آیا مثل خیلی از فیلمها و داستانهای علمی- تخیلی؛ ما میتوانیم رویاها را ثبت و ضبط کنیم و هنگام خواب دیدن بفهمیم که چه خواب هایی میبینیم؟ احتمالا قبلا در مورد "امواج مغزی " چیزهایی شنیدهاید! اما آیا تا حالا فکر کردهاید که این امواج واقعی هستند و قابلیت حمل اطلاعات را دارند؟ آیا آنها (امواج مغزی) شبیه ... امواج رادیویی هستند؟
جواب مثبت است! امواج مغزی و امواج رادیویی صورتی از امواج الکترومغناطیسی هستند - امواجی که با سرعت نور حرکت میکنند - هر زمان که شما در حال فکرکردن هستید؛ هزاران سلول عصبی با یک بسامد معین و مشخص شروع به فرستادن امواج میکنند. این امواج در حدود ۱۰ تا ۱۰۰ دور در ثانیه نوسان دارند. در حالی که، نوسان امواج رادیویی در حدود ۵۰ میلیون تا ۱ بیلیون بار در ثانیه است.
دانشمندان مدت زیادی است که از این پدیده برای اندازه گیری فعالیتهای مغزی و اتصال مغز به وسایل الکترونیکی؛ استفاده میکنند. این کار ما را قادر میسازد تا مناطق فعال مغزی را هنگام فعالیتهای مختلف مانند خواب دیدن؛ شناسایی کنیم. ممکن است عجیب به نظر برسد اما ما هنوز درست نمیدانیم که چرا میخوابیم چه برسد به اینکه بدانیم چرا خواب میبینیم!
مایکل استیونز از (کانال یوتیوب) "ویساز" کار بسیار جالبی انجام داده است و تئوریهای اصلی علت رویا دیدن را برای ما توضیح میدهد. اما بخاطر عدم دسترسی و عدم توانایی ما در اندازهگیری و شناخت رویاها، بدون بیدار کردن و پرسیدن از افراد؛ تعداد تئوریها دراین زمینه بسیار زیاد است. البته؛ این مسئله به فراموشی و خطاهای دیگر هم بستگی دارد. متاسفانه تاکنون هیچ دستگاهی وجود ندارد که ما با استفاده از آن بتوانیم به ذهن کسی که در حال رویا دیدن است، نفوذ کنیم. یا شاید... چنین دستگاهی وجود دارد؟!
همان قدر که عجیب به نظر میرسد؛ دانشمندان راهی برای این کار پیدا کردهاند. فناوری خواندن ذهن کار خودش را با استفاده از یک دستگاه اف ام آر آی و نشان دادن عکسهای سیاه و سفید به فردی که درون دستگاه است؛ شروع میکند.
بعد ازآن؛ نرم افزار واکنش مغز به تصاویر مختلف را ثبت میکند. برای مثال؛ اگر حرف "تی" نشان داده شود، نرم افزار واکنش مغز را به طور دقیق ثبت میکند. بعد از جمع آوری اطلاعات به اندازهی کافی؛ به فرد عکسهای کاملا متفاوتی نشان داده میشود و نرم افزار به پیشبینی و بازسازی افکار فرد اقدام میکند. بعد از نشان دادن کلمهی "نورون" این تصاویر توسط نرم افزار تولید شده است.
اما موضوع به همین جا ختم نمیشود؛ دانشمندان شروع به استفاده از تصاویر پیچیدهتر و نظارت بر افراد هنگام خواب کردند. در این مورد؛ آنها هنگامی که فرد درون دستگاه اف ام آر آی به خواب رفته بود؛ او را بیدار کرده و سریعا از او در مورد رویاهایش سوال میکردند.بعد از آن؛ آنها از هزاران تصویر از اینترنت برای پیدا کردن شباهت و نزدیکی با رویاهای فرد، براساس اسکنهای مغزی؛ استفاده کردند.
بعد از اینکه دانشمندان این آزمایش را ۲۰۰ بار بر روی هر فرد انجام دادند؛ با اطلاعات بدست آمده یک الگوریتم نوشتند که بوسیلهی آن؛ نرم افزار سعی کرد رویاهای آینده افراد را پیشبینی کند.
اگر چه این تصاویر به هیچ وجه کامل نبودند؛اما مشخص شد تصاویر تولید شده بوسیلهی نرم افزار از تصاویر شانسی بهتر بوده و با توصیفهای افراد از رویاهایشان مطابقت داشتند.
شاید شوکه کننده تر؛ تحقیقی بود که در آن از فیلم عکاسی (نگاتیو فیلم تدوین نشده) استفاده شد! بعد از نشان دادن 2 ساعت نگاتیو و پردازش فعالیتهای مغزی؛ دانشمندان از از مجموعه ای از 18 میلیون کلیپِ یک ثانیهای یوتیوب برای تطابق با فعالیتهای مغزی استفاده کردند! و این هم نتیجه:
سمت چپ؛ کلیپهای نامرتبطی که بعدا به فرد نشان داد شد و سمت راست کلیپهای ساخته شده بوسیلهی نرم افزار که براساس فعالیت مغزی و با استفاده از تلفیق کلیپهای یوتیوب، بدست آمده بودند. هر چه این برنامه های نرم افزاری پیچیده تر شوند ما بیشتر به تجسم دقیق و صحیح افکار و رویاهایمان نزدیک میشویم. شاید آن زمان سرنخ های بیشتری درباره ی علت خواب دیدن داشته باشیم.
ارسال نظر