فیلم: چرا نام افراد را فراموش می کنیم؟
با فرد جدیدی آشنا میشوید و تا خودتونو معرفی میکنید و با هم دست میدهید متوجه میشوید که به همین زودی اسمش رو فراموش کرده اید. چرا همیشه اینطوری می شود و این نشون دهنده چه چیزی درباره مغز ماست؟
احتمالاً چهره افراد را راحتتر از اسمشون به خاطر میاوریم چون اتصالات مغز ما طوریه که جزئیات چهره رو تشخیص بدهیم. حتی اسکنهای مغزی هم نشون میدهند که در واکنش به هر چهرهای، سلولهای مغزی خاصی فعال میشوند.
اما بحث فراموش کردن اسمها، ممکن است مربوط به پدیدهای به نام "اثر نانوا" (بیکر افکت) باشه. اگه به شما بگم من یه نونوا هستم، اطلاعاتی مرتبط با شغلم و اینکه چطوری وقتم را میگذرونم به شما میدهم، ولی اگر بگم اسم من نونوا است، هیچ ارتباط ذهنی ایجاد نمیشود و در خطر فراموشی قرار میگیرد.
به هرحال اسمها کاملاً سلیقه ای بوده و حاوی اطلاعات خاصی نیستند و اگه مغز شما نتواند بین اطلاعات مختلف ارتباط برقرار کند، مخصوصاً اطلاعاتی که از قبل میدونید یا به نظر آشنا میاند، احتمال بیشتری وجود داره که اون اطلاعات رو فراموش کنید.
البته معمولاً تمرکز ما روی معرفی کردن خودمون است، این پدیده به اثر "مرحله بعد" معروف است. به جای نگاه کردن و گوش دادن به طرف مقابل، مغز شما بر روی روال همیشگی خودش تمرکز میکند، اینکه درمرحله بعد قراره چی بگید، چه واکنشی نشون بدین و بلا بلا بلا، و ما کلاً در زمینه ارسال اطلاعات در حین دریافت و ذخیره سازی اطلاعات جدید، خیلی خوب نیستیم.
مغز ما حافظه کوتاه مدت و بلند مدت دارد. ولی حافظه کوتاه مدت یا "حافظه در حال کار" توانایی نگه داشتن میزان محدودی از اطلاعات رو دارد و اگه بر روی اون تمرکز نکنید، سریع محو میشود.
در نهایت تحقیقات دیگه ای حاکی از این است که شاید اصلاً خودتون اهمیتی نمیدهید. شاید تو یه مهمونی با شخصی برخورد کنید که میدونید هرگز دوباره اونو نخواهید دید، یا شاید اصلاً تمایلی به برقراری ارتباط جدیدی ندارید.
به زبان سادهتر، هرچقدر علاقه بیشتری نسبت به چیزی داشته باشید، احتمال بیشتری وجود دارد که مغزتان اتصالات جدیدی ایجاد کند. در نتیجه افرادی که از ارتباط با افراد جدید لذت میبرند دقت و تمرکز بیشتری به این موضوع دارند و کمتر احساس میکنند که حافظهشون ضعیف است.
ارسال نظر