۱۵۷۴۴۶
۷ نظر
۵۰۰۹
۷ نظر
۵۰۰۹
پ

عکس: عربستان پیش از نفت؛ بادیه‌نشینی

کشف نفت شاید مهمترین واقعه تاریخ معاصر عربستان باشد چرا که پس از قرن‌ها زندگی سخت در فقر، ثروت هنگفتی به این سرزمین سرازیر شد که در مدت کمتر از یک قرن همه چیز را عوض کرد.

فرارو: کشف نفت شاید مهمترین واقعه تاریخ معاصر عربستان باشد چرا که پس از قرن‌ها زندگی سخت در فقر، ثروت هنگفتی به این سرزمین سرازیر شد که در مدت کمتر از یک قرن همه چیز را عوض کرد.

در کشور عربستان که امروز به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورها و بزرگترین تولید کننده نفت جهان به شمار می‌رود در کمتر از یک قرن پیش بادیه نشینی همچنان شکل غالب زندگی به شمار می رفت و بیابان های گرم و سوزان آن چیزی جز فقر عاید ساکنانش نمی‌کرد؛ با این وجود همین بیابان‌های سوزان گنجی در خود پنهان کرده بود که برای ثروتمند کردن این سرزمین ره صد ساله یکشبه طی شد.

به روایت تاریخ سوم مارس ۱۹۳۸ کمپانی‌های آمریکایی "استاندارد اویل" کالیفرنیا و "تکزاس اویل" در منطقه "دمام" واقع در جنوب شرقي عربستان، پنج سال پس از آنکه امتیاز استخراج و اکتشاف نفت در عربستان را از آل سعود گرفتند توانستند اولین چاه نفت را کشف کنند. در این تاریخ کمتر از یک دهه از تاجگذاری ملک عبدالعزیز بن سعود در ریاض می‌گذشت و کشف این ثروت عظیم او و خاندانش را برای چندین دهه بر سراسر عربستان مسلط کرد.

آن روزها مردمی که در عربستان زندگی می‌کردند اغلب بادیه نشین بودند و شهرنشینی به مناطق حاصل خیز و گذرگاه‌های تجارتی محدود می‌شد. کشف این ثروت عظیم باعث شد ملک عبدالعزیز بسیاری از بادیه نشینان را وادار به یکجانشینی کند و بنیان بسیاری از شهرهای ثروتمند در آینده را بگذارد.

اعراب بادیه نشین تا آن روز در چادرهای سیاهی که با پشم درست شده بود زندگی می‌کردند؛ هر خانواده در یک چادر و هر چند خانواده یک "حی" و بیشتر از آن یک قبیله را تشکیل می‌دادند که بنیان اصلی زندگی اعراب از دیرباز بوده است. آنها جنگجویانی ماهر و سوارکارانی چالاک بودند که برای محافظت از قبیله خود تا پای مرگ می ایستادند. بادیه نشینان معمولا با گله داری و در برخی نقاط مانند بادیة الشام با مختصری زراعت زندگی می‌کردند.

درباره زندگی اعراب بادیه نشین در کتاب‌های تاریخی بسیار نوشته شده است اما به همان اندازه عکس و فیلم از زندگی آنها بویژه تا پیش از کشف نفت وجود ندارد؛ در این میان عکس های "جوزف مانتینز" عکاس امریکایی یکی از با ارزشترین منابع به شمار می رود.

مانتینز عکاسی است که همزمان با آغاز عملیات اکتشاف نفت در سال ۱۹۳۳ همراه با کارکنان شرکت نفتی استاندارد اویل کالیفرنیا به این سرزمین آمد و یکی از با ارزشترین اسناد مصور تاریخ معاصر عربستان را فراهم کرد. عکس های او تصویری نادر از مردم شناسی، شهرنشینی، روستا نشینی، مناظر طبیعی و زندگی بادیه نشینان پیش از تغییر آن به دست دلارهای نفتی را در بردارد.

او که همراه با تیم اکتشاف از صحراهای عربستان گذشته و با مردم بادیه نشین برخورد داشته و عکس هایی از مجموعه خود را به آنها اختصاص داده است.

در مجموعه ای چند قسمتی در سرویس عکس و تاریخ فرارو نگاهی می اندازیم به عکس های "جوزف مانتینز" از عربستان در آستانه کشف نفت در این کشور. مجموعه اول عکس های او از بادیه نشینان را در بر می گیرد.

گفتنی است این عکس ها که در موزه ملی هوافضای کالیفرنیا نگهداری می‌شود گاه از کمترین زیرنویس بی بهره اند و تعداد معدودی از آنها هستند که تنها به ذکر مکان و یا عبارت "بادیه نشین" در آن اشاره شده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • man

    عكسهاي جديد

  • بدون نام

    عزیزان در زمان حال زندگی میکنیم نه گذشته.

  • سیروس

    کاش عکس های جدید هم میگذاشتید تا بدانیم از نفتشان چگونه استفاده کرده اند

  • مرتضی

    تفو بر تو ای چرخ گردون تفو

  • بدون نام

    مثلا میخوای اعراب عزیز رو تحقیر کنی و بگی ماها بهتر ار اوناییم؟ انسان باشیم...

  • مهدی

    هعی عربها
    مباد که برای وطن عزیز ما نقشا ای در سر داشته باشید
    زهی خیال باطل ..

    ضمنا یوزر محترم ... چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است ....

  • بدون نام

    اونا با نفت تونستن الان تو این جایگاه ذباشن ما که ازون موقع اونا بالاتر بودیم و نفت هم داشتیم الان کجاییم هان؟؟؟چرا اونا اونجاهستن ما اینجا چررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررا؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج