۱۰۷۲۸
۴ نظر
۵۰۴۱
۴ نظر
۵۰۴۱
پ

ماشین پلیس های ایرانی از ابتدا تا امروز

سير تحول خودروهاي پليس راهنمايي و رانندگي طي ۷۰سال اخير جالب است. از دهه ۱۳۲۰ كه خودروهاي آلماني، انگليسي و آمريكايي به خدمت شهرباني كل كشور درآمدند تا امروزكه از بنز، پژو و زانتيا براي كارهاي مربوطه استفاده مي‌شود.

سير تحول خودروهاي پليس راهنمايي و رانندگي طي ۷۰سال اخير جالب است. از دهه ۱۳۲۰ كه خودروهاي آلماني، انگليسي و آمريكايي به خدمت شهرباني كل كشور درآمدند تا امروزكه از بنز، پژو و زانتيا براي كارهاي مربوطه استفاده مي‌شود.

شايد كمتر كسي به نوع خودروها و تجهيزات به كار رفته در آنها توجه كرده باشد ولي آنچه مسلم است اينكه صرف‌نظر از قدمت طولاني استفاده از خودرو در اين بخش تنها ظرف چند سال اخير شاهد ارتقاي تجهيزات در اين خودروها بوده‌ايم به عبارت ديگر خودروهاي پليس شايد بيش از 60 سال جز به چراغ‌هاي گردان، بي‌سيم و بلندگو به چيز ديگري مجهز نبوده‌اند اما امروز به سيستم‌هايي نظير دوربين‌هاي خودكار، دستگاه‌هاي GPS، لوازم تشخيص مصرف نوشابه‌هاي الكلي توسط رانندگان، امكانات رايانه‌اي و ... تجهيز شده‌اند. در ادامه به سير تحول اين خودروها اشاره مي‌كنيم.

دهه ۱۳۲۰

مدلی از بنز قديمي، حدود 67 سال پيش يعني در سال 1940 ميلادي ساخته و براي به كارگيري در شهرباني روانه تهران شد. در آن روزگار هنوز خودروهاي پليس به چرا‌غ‌هاي گردان، بي‌سيم و بلندگو مجهز نشده بودند.
دهه 1330

فولكس‌واگن قورباغه‌اي شكل با دو رنگ مشكي و سفيد كه به يك چراغ‌گردان آبي‌رنگ و يك دستگاه بي‌سيم با برد محدود مجهز شده بود از جمله وسايل نقليه مورد استفاده پليس راهنمايي و رانندگي در آن زمان بود. اين خودرو هم‌اكنون در پاركينگ نيروي انتظامي خاك مي‌خورد.

خودرو ديگري كه در اين دهه به كار گرفته شد، بنز بود. در اين دو دهه شهرباني كل كشور تقريباً تمام دوران حكومت پهلوي اول و ابتداي دوره پهلوي دوم را با خودروهاي آلماني سپري كرد.
دهه 1340

دهه ۱۳۴۰ را بايد تقريباً آغاز دوباره ورود خودروهاي آمريكايي به اين عرصه دانست دوج‌هاي كرنت شش‌سيلندر ساخت كشور آمريكا با پلاك‌هاي سه‌رقمي دست‌نويس كه حداكثر سرعت آنها به ۲۰۰ كيلومتر در ساعت مي‌رسيد از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۴ مورد استفاده قرار گرفتند. دوج كرنت داراي يك بلندگوي كوچك بود كه بر روي گلگير جلو و كنار كاپوت نصب مي‌شد و مجهز به يك بي‌سيم دستي، چند پروژكتور و يك چراغ گردان ثابت بود.
دهه ۴۰ همان دهه‌اي است كه افسران زن با موتورسيكلت در سطح شهر تهران تردد مي‌كردند (سال ۱۳۴۶) و ضمن راهنمايي خودروها بعضاً آنها را جريمه نيز مي‌كردند.

دهه 1350

در تمام دهه 1350 در كنار لندرور انگليسي خودروهاي آمريكايي بيوك، شورولت رويال و بنز230 به كار گرفته شدند.بنز230 با چراغ‌هاي جلو عمودي شش‌سيلندر بودند و حداكثر سرعت آنها براي اين كار 220 كيلومتر در ساعت تنظيم شده بود اين خودروهاي آلماني از سال 1350 تا 1356 در شهرباني ايران خدمت كردند.
بنزهاي 230 پليس بر روي سقف خود و در وسط آن داراي يك بلندگو بودند كه با اهرمي از داخل اتاق به سمت چپ و راست حركت مي‌كرد. پلاك اين خودروها نيز دست‌نويس و چهاررقمي بودند. اين خودرو هم همچون دوج كرنت از يك بي‌سيم بلندگو و بي‌سيم موتورلا آمريكايي بهره مي‌جست.

از رنجرور انگليسي كه داراي هشت‌سيلندر و توان حداكثر سرعت 200 كيلومتر در ساعت بود از سال 1354 تا سال 1359 در مناطق كوهستاني و برف‌گير استفاده شد رنجرورها مجهز به كولرهاي سقفي بودند ولي در همان سال‌ها يك دستورالعمل قانوني در حال تبديل‌كردن خودروهاي پليس به شورولت رويال بود. براساس آن دستورالعمل دستگاه‌هاي دولتي و نظامي ملزم شده بودند از كالاهاي ساخت داخل استفاده كنند و از آنجا كه شورولت آمريكايي در ايران مونتاژ مي‌شد بنابراين از سال 1356 تا سال 1362 از اين خودرو شش‌سيلندر با توان رسيدن به سرعت 220 كيلومتر در ساعت استفاده شد.
دهه 1360


بنز 250 هم از جمله خودروهايي بود كه در دهه‌هاي 50 تا 70 مورد استفاده پليس قرار گرفت. اين خودرو آلماني شش سيلندر بود و با چراغ‌هاي افقي قادر بود 200 كيلومتر در ساعت را بپيمايد.
بنزهاي 250 كه اول به صورت دنده فرمان (دنده رول) بودند بعدها انواع گيربكسي آن هم وارد كشور شد و مورد استفاده قرار گرفت.
دهه 1370


اما دهه 1370 را بايد زمان ورود خودروهاي شرقي به ناوگان پليس دانست به طوري كه كم‌كم سروكله تويوتا كريسيدا ژاپني هم پيدا شد اين خودرو چهارسيلندر بود و قادر بود 200 كيلومتر مسافت را طي يك ساعت بپيمايد.
از تويوتا كريسيدا بين سال‌هاي 1370 تا 1379 استفاده شد.اواسط دهه 70 يعني از سال 1374 به بعد پاجرو هم آمد و مورد استفاده پليس راه كشور قرار گرفت. پاجرو ژاپني شش‌سيلندر بود و 200 كيلومتر در ساعت سرعت مي‌گرفت.
دهه 1380

دهه 1380 عصر به كارگيري خودروهاي سمند، زانتيا، پژو206 و بنز240E.خودروهايي كه به ايربگ، سيستم‌هاي ترمزABS و بي‌سيم‌هاي دوربرد و بلندگوهاي پيشرفته آمريكايي، رايانه و امكانات ماهواره‌اي مجهز شده‌اند.

منبع : گروه اینترنتی ســــالی
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • hassan

    jaleb va dar ein hal kami naghes

  • meri

    پس اصل قضیه....پیکانش کو؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!

  • FATEMEH

    عجب پیشرفتی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ من که کف کردم ؟!!!!!!!!!!!!!!!!راست میگه کو پیکانشون به اون خوشگلی حیفتون نیومدنذاشتینش؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • صفا

    اولا رنجرور نیست و لندروره.
    ثانیا 8سیلندر نیست و 4سیلندره.
    ثالثا سرعتش 200ک.م نیست 140ک.م بیشتر نیستش.
    ممنونم.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج