۹۱۰۴۹۳
۱۱ نظر
۵۰۴۲
۱۱ نظر
۵۰۴۲
پ

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

کشور ایران با قدمت تاریخی بالای خود دارای بنا‌های تاریخی و مذهبی بسیاری است که هر کدام به نوبه خود دارای ارزش و اهمیت متفاوتی هستند.در این مطلب تصمیم داریم شما را به یکی از کلیسا‌های زیبا در کشورمان ببریم و با آن آشنا کنیم: کلیسای سنت استپانوس!

برترین‌ها: کشور ایران با قدمت تاریخی بالای خود دارای بنا‌های تاریخی و مذهبی بسیاری است که هر کدام به نوبه خود دارای ارزش و اهمیت متفاوتی هستند. اقلیت‌های مذهبی غالباً در این میان دنیای جالب‌تری دارند و می‌توانند گویای ماجرا‌های بسیاری باشند که شاید درصد بالایی از مردم از آن‌ها بی‌خبر هستند. در این مطلب تصمیم داریم شما را به یکی از کلیسا‌های زیبا در کشورمان ببریم و با آن آشنا کنیم: کلیسای سنت استپانوس!

درباره کلیسای سنت استپانوس

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

کلیسای سنت استپانوس که در جلفا، مرز ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار دارد به عنوان دومین کلیسای مهم ارامنه ایران بعد از قره کلیسا در آذربایجان غربی شناخته می‌شود. کلیسای سنت اتپانوس در قرن نهم میلادی ساخته شد، اما در اثر زلزله شدیدی آسیب جدی دید و در نهایت در دوران صفوی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت.

یکی از ویژگی‌های برجسته این کلیسا، قرارگیری در قلب طبیعت کوه‌های بخش مرزی جلفا و جمهوری آذربایجان و همین‌طور در کناره رودخانه ارس است. کلیسای سنت استپانوس در دامنه بلندی‌هایی قرار گرفته که ماغارد نامیده می‌شوند و از این جهت هم در منابع کتاب‌های ارمنی به نام دیر ماغارد نیز شناخته می‌شود. این کلیسا در واقع در ۶ کیلومتری روستای دره شام قرار گرفته که چیزی حدود ۱۵ کیلومتری غرب شهر جلفا و در محله قزل وانک است.

کلیسای سنت استپانوس به طور کلی مورد احترام تمامی ارامنه و به‌خصوص شاخه مسیحیان گریگوری ساکن ارمنستان قرار دارد، به همین دلیل هم معمولاً در یکی از روز‌های سال، هزاران نفر از ارامنه در این کلیسا جمع می‌شوند و مراسم و آیین‌های خودشان را به جا می‌آورند.

جالب است بدانید که روایت شده در قرن هفتم میلادی در همین مکانی که کلیسای سنت استپانوس قرار دارد، کلیسای دیگری بوده که به دلایل نامشخصی ویران شده است. این کلیسا در پانزدهم اسفند سال ۱۳۴۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال ۲۰۰۸ نیز در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

کلیسای سنت استپانوس از نظر تاریخی

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

کلیسای سنت استپانوس از نام فردی به نام استفان سنت استپانوس گرفته شده که جزء اولین شهدای مسیحیت و مبلغان حضرت مسیح به شمار می‌رود. این فرد در سال ۳۶ میلادی به اتهام بر زبان آوردن سخنانی بر خلاف یهود، توسط یهودیان سنگسار شد، اما در رابطه با تاریخ کلیسا نیز ماجرا‌های بسیار وجود دارد. قدیمی‌ترین سندی که در رابطه با تاسیس این کلیسا در جلفا وجود دارد به سال ۶۳۹ میلادی بر می‌گردد.

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

خیلی‌ها معتقدند که این کلیسا در دوران صفویه ساخته شده، اما معماری ویژه آن نشانی از سبک معماری و مصالح چیزی است که در کلیسای طاطائوس در آذربایجان غربی در قرن‌های چهارم تا ششم هجری بنا شده است، به همین دلیل هم تاریخ دقیقی از قدمت این کلیسا نمی‌توان بیان کرد، اما در این میان نکته دیگری هم وجود دارد. در ساحل شمالی ارس، قرینه‌ای از این کلیسا نیز دیده می‌شود که بسیاری در شرح آن وجود یک قدرت واحد بر هر دو طرف ساحل رود ارس را بیان می‌کنند. در نهایت نیز همان‌طور که پیش از این اشاره شد این کلیسا در دوران صفویه توسط عباس میرزا مرحله چهارم بازسازی خود را پشت سر گذاشت.

معماری کلیسای سنت استپانوس

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

همان‌طور که گفته شد کلیسای سنت استپانوس در محوطه‌ای سرسبز واقع شده و بنای بلند و استوانه‌ای آن در میان درختان بلندقامت خودنمایی می‌کند. تقریباً تمامی بخش‌های این بنا از سنگ و حصار ساخته شده است و در کنار هفت برج نگهبان و همین‌طور پنج استوانه سنگی، دژ‌های دوران ساسانی را در ذهنتان تداعی می‌کند. دیوار‌های سنگی و خوش‌تراش بیرونی این بنا بسیار زیبا و منحصربه‌فرد هستند و به ارزش معماری آن افزوده‌اند. به طور کلی می‌توان گفت که معماری این بنا تلفیقی از معماری‌های رومی، اشکانی و همین‌طور اورارتویی است و در تمام آن از سنگ‌هایی با رنگ صورتی، سفید و قرمز استفاده شده است.

ابعاد تعیین‌شده در کلیسای استپانوس چیزی حدود ۲۲ در ۱۵ متر است و توسط دو ورودی مشخص از مهمانان استقبال می‌کند. یکی از این ورودی‌ها که ورودی غربی به شمار می‌رود دارای چهار ستون بالکنی است که معمولاْ برای سرودخوانی مورد استفاده قرار می‌گرفته و ورودی بعدی که در قسمت جنوبی قرار دارد نیز در کنار ساختمان ناقوسخانه گنبد واقع شده است.

به طور کلی می‌توان گفت که ساختمان اصلی کلیسای سنت استپانوس به سه بخش اصلی صحن و گنبد ۱۶ ضلعی، برج ناقوس و همین‌طور اجاق دانیال تقسیم می‌شود. صحن کلیسا یا همان نمازخانه در وسط محوطه اصلی کلیسا قرار دارد و دارای مدخلی در ضلع غربی خود با ابعادی در حدود یک و نیم در دو و نیم متر است. این مدخل دارای درب چوبی زیبایی است که با منبت‌کاری قاجاری و میخکوب‌های فلزی تزئین شده و از سبک هنر‌های اسلامی پیروی می‌کنند.

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

در کنار این درب نیز طاقی مقرنس‌کاری‌شده قرار دارد که به‌نوبه خود شاهکاری در معماری به شمار می‌رود. در این قسمت کتیبه‌ای به زبان فارسی و ارمنی وجود دارد که در رابطه با خرید روستای دره شام توسط عباس میرزا و هم‌چنین وقف آن به این کلیسا نوشته شده است. ساختمان نمازخانه شبیه به صلیب است و گنبد ۱۶ ضلعی نیز سقف مرکزی آن را تشکیل می‌دهد. در انتهای قسمت شرقی صلیب هم محراب کلیسا قرار گرفته و دارای ارتفاعی ۹۶ سانتی‌متری از کف نمازگاه است.

برج ناقوس نیز در قسمت جنوبی ساختمان اصلی قرار دارد و بر روی طبقه دوم آن هرمی بر روی هشت ستون کوچک واقع شده است. ستون‌های برج ناقوس از سنگ سرخ کلیسا بوده و هرکدام دارای سرستونی خوش‌طرح و زیبا هستند. پیشانی طاق‌هایی که در بین این ستون‌ها قرار دارند نیز با نقش برجسته فرشته طیب، ترنج، ستاره و گل هشت پر تزئین شده‌اند.

اجاق دانیال هم تالاری متصل به دیوار شمالی کلیساست که از سه قسمت تالار اجتماعات، خود اجاق که توسط دیواری جدا شده و همین‌طور محل غسل تعمید تشکیل می‌شود.

بازدید از کلیسای سنت استپانوس

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

اگر تصمیم به بازدید از کلیسای سنت استپانوس جلفا دارید می‌توانید تمامی روز‌های هفته و سال به جز چهاردهم خرداد، بیست و یکم رمضان، بیست و پنجم شوال، نهم و دهم محرم و هم‌چنین بیست و هشتم صفر از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعد از ظهر اقدام کنید.

بهترین زمان سال برای بازدید از این بنا فصل‌های بهار و تابستان است و شما می‌توانید با صرف زمانی در حدود چند ساعت از تمامی بخش‌های کلیسا بازدید کنید. این کلیسا به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم در کشور دارای امکاناتی از جمله پارکینگ، پوشش شبکه و بوفه است، اما متاسفانه از نظر دسترسی به وسایل نقلیه، امکان تردد معلولین با ویلچر، اقامتگاه، رستوران و مرکز امانتداری شرایط خوبی ندارد.

کلیسای سنت‌استپانوس؛ عبادت در قلب طبیعت

توصیه ما این است که در کنار بازدید از کلیسای سنت استپانوس به کلیسا‌های منطقه دره شام و همین‌طور دامنه کوه‌های اطراف کلیسا نیز مراجعه کرده و از تماشای آن‌ها لذت ببرید.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بهنام

    عباس میرزا زمان قاجاریه بود. نه صفویه

    پاسخ ها

    • رضا

      سلام بر بهنام عزیز
      ما در دوره قاجاریه فردی به نام عباس میرزا فرزند فتحعلیشاه داریم که پدر محمدشاه قاجار است و در دوره صفویه نیز چند عباس دیگر داریم که به عنوان عباس اول و دوم و سوم روی کار آمدند مهمترین آنها تحت عنوان شاه عباس اول بود که در ۱۰۴۲ میلادی مرد و سلسله صفویه، بدلیل بی تدبیری وی در تربیت جانشینی لایق، بعد از او دچار زوال شد ضمنا در این ادوار لقب "میرزا" مرسوم بوده و در ادامه اسامی شاهزادگان قرار می گرفته است

  • کریستال

    این کلیسا بی نظیره

  • کریستال

    در نزدیکی این کلیسا، کلیسای ناخرچی (کلیسای چوپان) هم قرار دارد که در قرینه آن یک کلیسای دیگر در مرز ارمنستان بوده که تخریب شده و این کلیسا هم جالب است

  • بی نام

    زیارت چی؟

    پاسخ ها

    • بدون نام

      زیارت نداره مثل مسجد. اما خدایی خیلی حال معنوی خوبی اونجا به آدم دست میده. اگه شمع هم باشه که عالی میشه.

  • بدون نام

    واو! فكر كردم خارجه

  • بدون نام

    شهر من

  • بدون نام

    قشنگه من امسال رفتم ..معماری قشنگی داره

  • بدون نام

    یاد کارتونهای دهه شصت افتادم بخصوص نل .

    چقدر زیباست !!!!!!

  • بدون نام

    شهرمن

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج