چرا عاشق نوستالژیها هستیم؟
بدون شک همه ما باید در زمان حال زندگی کنیم، اما شاید تعجب کنید اگر بدانید توجه کردن به گذشته، هر از چندگاهی میتواند فواید شگفت انگیزی به ویژه برای سلامت روانی ما به همراه داشته باشد.
روزنامه خراسان - یاسمین مشرف: بدون شک همه ما باید در زمان حال زندگی کنیم اما شاید تعجب کنید اگر بدانید توجه کردن به گذشته، هر از چندگاهی می تواند فواید شگفت انگیزی به ویژه برای سلامت روانی ما به همراه داشته باشد. به عنوان مثال آیا می دانید که فکر کردن به خاطرات قدیمی، اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد؟ یا اگر احساس تنهایی می کنید، بهترین و سریع ترین درمان، سیر کردن در خاطرات گذشته است؟ در ادامه تعدادی از دلایل روان شناختی و البته تا حدودی تعجب آور که باعث می شوند ما عاشق نوستالژی باشیم، گردآوری شده اند که با هم آن ها را مرور می کنیم.
کاستن از حس تنهایی
تماشای یک فیلم قدیمی یا نگاه کردن به عکس های قدیمی که با دوستان و اعضای خانواده تان دارید، می تواند احساس امنیت، گرمی و محبت گذشته را در زمان هایی که احساس تنهایی می کنید به شما برگرداند. فقط باید به خاطر داشته باشید که یادآوری خاطراتی که زیاد خوشایند نیستند، ممکن است حس تنهایی شما را حتی بیشتر کند.
بالا بردن امید برای داشتن آینده ای بهتر
غرق شدن در گذشته ما را به آینده امیدوار می کند. براساس نتایج تحقیقی که در نشریه معتبر شخصیت و روان شناسی اجتماعی منتشر شد، صِرف فکر کردن درباره کلمات نوستالژیک یا گوش دادن به آهنگ هایی که حس نوستالژی را در ما برمی انگیزند، می تواند در ما امید به آینده ای روشن تر ایجاد کند.
کاهش اضطراب و استرس
پروفسور «کریستین باچو» از دانشگاه ایالتی اوهایو دراین باره می گوید: «هر تغییری، چه مثبت و چه منفی، می تواند بسیار اضطراب آور باشد. کاری که نوستالژی هم از نظر عاطفی و هم از نظر شناختی می کند، این است که ردپای چیزهایی را که ثابت مانده اند حفظ کند و با ایجاد نوعی حس تداوم به شما حس استواری و ثبات ببخشد.» همچنین خاطرات نوستالژیک با یادآوری این که زندگی همیشه هم دشوار نبوده است، حس ثبات و توانایی گذر از دشواری ها را به ما القا می کند. بازگشت ذهنی به دوران ثبات و آرامش، مقابله با استرس و فشار کنونی را برای ما آسان تر می سازد.
معنی دادن به زندگی
کسانی که از مرگ می ترسند، فایده بیشتری از حس نوستالژی می برند. می پرسید چرا؟ دلیلش این است که سفر ذهنی به گذشته به زندگی معنای بیشتری می بخشد و افکار منفی درباره مرگ را سرکوب می کند.
افزایش اعتماد به نفس
خاطرات قدیمی که موفقیت های گذشته را به یادتان می آورد، باعث می شود بتوانید سرتان را بالا بگیرید و بر مشکلات فائق آیید. خاطرات دستاوردهای گذشته و پس زمینه ای که از احساس پیروزی در ذهن تان وجود دارد، شما را برای کسب موفقیت در حال و آینده آماده تر می کند.
نزدیک ساختن روابط خانوادگی
اگر با همسرتان مشکل دارید سعی کنید به لحظات خوب در روابط تان بیندیشید. یادآوری این لحظات خوب به یادتان می آورد که اساسا چرا در کنار هم هستید و این یادآوری به تقویت پیوند شما کمک می کند. پروفسور «کلی روتلج» دانشمند رفتارشناس، نویسنده و استاد روان شناسی دانشگاه ایالتی داکوتای شمالی در این باره می گوید: «نوستالژی، افزایش احساس وابستگی اجتماعی ما به دیگران به خصوص اعضای خانواده مان را به دنبال دارد.»
کمک به مدیریت تغییرات
در زمان های بی ثباتی و نداشتن قطعیت (مانند زمانی که به جای دیگری نقل مکان کرده اید یا کار جدیدی را شروع می کنید)، نوستالژی می تواند مانند لنگری عمل کند که به احساسات شما ثبات می بخشد. یادآوری خاطرات شاد گذشته این امید را در شما ایجاد می کند که این دوران گذار نیز به آرامی خواهد گذشت و به زودی جز خاطره ای از آن به جا نخواهد ماند.
افزایش میزان خوش بینی
بهترین راه برای حفظ آرامش و ادامه مسیر زندگی، یادآوری خاطرات گذشته است. خاطراتی که به یادمان می آورد زندگی باوجود همه سختی ها ادامه یافته است. حس نوستالژی به شما کمک می کند که در مواجهه با نگرانی ها نگرش مثبت تان را حفظ و شرایط استرس زا را به تجربیاتی خوشایند برای یادگیری بیشتر تبدیل کنید.
ایجاد ثبات شخصیت
بسیاری از افراد در مواجهه با تغییرات اساسی زندگی به سختی می توانند با خودشان صادق باشند. در این بین خاطرات نوستالژیک این اجازه را به افراد می دهد که در لابه لای تغییرات هم به خاطر داشته باشند که بوده اند، از کدام گذشته آمده اند و چه چیزهایی واقعا اهمیت دارند.
ایجاد حس تعلق
وقتی درباره خودتان و روابط تان با دیگران حس بدی دارید، نوستالژی به شما کمک می کند جایگاه تان در جهان را به خاطر بیاورید و آرامش پیدا کنید. پروفسور روتلج در کتابش به نام «نوستالژی: یک منبع روان شناختی» دراین باره می نویسد: «نوستالژی این فرصت را به افراد می دهد که به خودشان اطمینان بدهند از موفقیت های میان فردی برخوردار بوده اند، از سوی دیگران دوست داشته شده اند و برای آن ها ارزشمند بوده اند. نوستالژی به افراد حس محبوب بودن، مورد حمایت بودن و از شایستگی اجتماعی برخوردار بودن را القا می کند.»
در آخر تعدادی عکس نوستالژی را برایتان آورده ایم تا خاطراتتان زنده شود. با کدامشان خاطره دارید؟
نظر کاربران
نوستالژي باعث افسردگي و غصه در من ميشه...حسرت ميخورم به گذشته
پاسخ ها
حسرت نخور عزیزم
واااااای.روحم تازه شد.مرسی برترینها..یادش به خیر.چه دوران زیبایی بود برای بچه گی کردن.هیهاااااات به الان
وای یادش بخیر چه روزای خوبی بود
من زندگی رو از روزی که با همسرم آشنا شدم دوست دارم
خیلی بیشتر از نوستالژی ها
عاشقش هستم
پاسخ ها
برو عاموو
چقدر خوب.
چرا منفی دادین حالا؟؟؟
من از وقتی با همسرم ازدواج کردم مردم
یادشون بخیر
دقیقا مسئله ای که چند وقت پیش محسن نامجو بیان کرد...سخنرانیشو گوش بدین واقعا جذابه
اون احمقی که نظرات رو تایید و درج میکنه یه نگاهی هم متن نظرات بکنه بد نیست....لطفا دقت کنید برترینها.......
داغونم کردی.همه ش خاطره س.غصه هام زیاد میشه وقتی اینا رو میبینم.
یعنی فقط منم که هنوز به یاد قدیما سگا بازی میکنه یا تنها نیستم؟
شورش و کمبت و لونی تونز و سونیک و...
هعی
برای اینکه تمام مدت افسوس گزشته را میخوریم
یه حرف احمقانه میگه در حال زندگی کن گذشته رو فکر نکن نوستالژی یعنی هویت شخصیت مگه میشه دل کند فکر نکرد متن درست بود
روزگار كودكي براي همه مردم دنيا روزگار خوب و حسرت برانگيزيه چون آدما در دوران كودكي هيچ دغدغه اي ندارن. بزرگتر كه ميشيم دغدغه هاي زندگي يكي پس از ديگري مياد سراغمون و اون ذهن آزاد و بي دغدغه از بين ميره و براي همين هميشه از دوران رها و آزاد كودكي با حسرت ياد ميكنيم و هرچيزي ما رو ياد اون روزها بندازه برامون حس خوبي داره.
من یه دهه هشتادی هستم ولی اون قابلمه های اسباب بازی رو و همچنین تیله ها رو دارم تازه خیلی هم ازشون خوشم میاد
پاسخ ها
آخیییی عمویی چند سالته؟
یادش بخیر چه دورانی بود......