۷۹۵۳۸۳
۸ نظر
۵۰۲۸
۸ نظر
۵۰۲۸
پ

مسجد جامع بروجرد؛ نگین معماری غرب ایران

به خاطر دارم چند سال قبل، اول هر ماه در خانه ما مجلس روضه‌خوانی برگزار می‌شد که برای برگزاری آن مقدماتی نیاز بود.

روزنامه جام جم - نازیلا ناظمی ایران: به خاطر دارم چند سال قبل، اول هر ماه در خانه ما مجلس روضه‌خوانی برگزار می‌شد كه برای برگزاری آن مقدماتی نیاز بود.

هرچند تمامی لوازم بسیار سریع مهیا شد، اما سماور بزرگ آن چیزی بود كه كار سفره ما را لنگ می‌كرد و از آنجا كه پدر اعتقادی به كرایه كردن و قرض گرفتن وسایل روضه نداشت، تصمیم بر آن شد كه برای خرید یك سماور بزرگ راهی شهر ورشو و شهر سماور ایران یعنی بروجرد شویم.

ابتدا هیچ تصوری از این شهر نداشتم و فكر می‌كردم باید شهری قدیمی باشد بدون جاذبه‌های تماشایی. البته این تصوری بود كه بلافاصله پس از رسیدن به بروجرد تغییر كرد.

پس از خرید سماور، چند روزی وقت برای گشت و تماشای شهر باقی مانده بود. ما تقریبا بیشتر آثار فرهنگی و تاریخی شهر را مورد بازدید قرار دادیم؛ اما در این میان مسجد جامع بروجرد حسابش از باقی اماكن در خاطرم جدا شد.

همیشه فكر می‌كردم بهترین و زیباترین معماری مساجد را باید در اصفهان و میدان تقش جهان یافت. پس از دیدار از مسجد جامع یا آن‌طور كه اهالی می‌گفتند «مچه‌جمه» نظرم كاملا عوض شد.

واقعیت این بود كه این مسجد نه‌تنها چیزی از دیگر آثار معماری اسلامی كم نداشت كه از لحاظ قدمت هم از بسیاری از آنها قدیمی‌تر بود. سفر خاطره شد، خاطره زنده ماند و مچه‌جمه دلیل این خاطره.

مسجد جامع بروجرد؛ نگین معماری غرب ایران

تلفیق معماری ساسانی و اسلامی

پس از ورود اسلام به ایران، اولین بناهایی كه توسط اعراب و ایرانیان تازه مسلمان در شهرها ساخته می‌شد، مساجد بودند. از این‌رو، در سال‌های اولیه ورود اسلام به ایران، بسیاری از آتشكده‌های قدیمی به‌جا مانده از دوران ساسانیان تبدیل به مسجد شدند.

این مساجد بعدها در طول تاریخ توسط حكمرانان و متدینین، بازسازی شدند، گسترش یافتند و شكل و ظاهری كاملا متفاوت با آنچه در گذشته داشتند، پیدا كردند. مسجد جامع بروجرد نیز از همین دست مساجد است كه روی یك آتشكده بنا شده.

مسجد جامع بروجرد؛ نگین معماری غرب ایران

بنا بر نوشته یاقوت حموی و مورخان دیگری چون حسین حزین بروجردی، بنای اولیه مسجد به قرن سوم هجری و دوران خلفای عباسی بازمی‌گردد. مسجد جامع بروجرد از آن زمان تا به امروز و طی دوره‌های مختلف تاریخی بارها مورد بازسازی قرار گرفته است.

از گنبدخانه تا مناره‌ها

معماری مسجد جامع بروجرد را می‌توان نوعی تلفیق ماهرانه از معماری اسلامی و ساسانی دانست.

چنانچه بخواهیم قدم به قدم و بخش به بخش ساختمان مسجد را مورد بررسی قرار دهیم باید ابتدا از گنبدخانه آن آغاز كنیم كه قدیمی‌ترین بخش این بنا محسوب می‌شود.

گنبدخانه در ضلع جنوبی مسجد قرار دارد و پی دیوارهای آن از سنگ سیاه مورق و سنگ لاشه با ملات آهك است؛ همان بخش از مسجد كه روی بقایای آتشكده ساخته شده و معماری آن مشابه چارطاقی‌های دوران ساسانی است.

در دوره تیموریان و در حدود سال ۷۱۵ هجری، بر اثر وقوع زلزله، گنبد تخریب می‌شود و احتمالا خرابی‌های این زلزله تا زمان حكومت شاهرخ تیموری مرمت نمی‌شود. به نظر می‌آید در همین دوران است كه شبستان‌های شرقی، غربی و شمالی به مسجد اضافه می‌شود.

باید توجه داشت كه گنبد شامل قدیم و جدید است. گنبد قدیمی در زمان تیموریان بازسازی شده و برای حفاظت از این گنبد، بعدها یك گنبد دیگر از آهن و آجر روی آن ساخته می‌شود که به‌دلیل فرسایش و بمباران دوران جنگ تحمیلی دچار خسارت‌هایی شده و نیاز به مرمت اساسی دارد.

مسجد جامع بروجرد؛ نگین معماری غرب ایران

مسجد جامع دو رواق دارد كه در شرق و غرب بنا قرار گرفته‌ است. ویژگی خاص رواق غربی وجود یك چاه آب بسیار قدیمی است كه به گاورو یا چاه گاوی معروف است و به آب انبار ارتباط دارد.

دلیل این نامگذاری آن است كه آب این چاه‌ها با كمك یك گاو و از مسیر یك راه ویژه به حوضخانه ریخته می‌شد. مسجد دارای یك ایوان با پنجره‌هایی مشبك و زیباست.

این ایوان در زمان قاجار نماسازی و گلدسته‌هایی به آن اضافه شده. مسجد همچنین مناره‌هایی دارد كه در طرفین ایوان قرار گرفته‌اند.

مسجد جامع بروجرد یك غریبخانه یا محل استراحت مسافران و سرویس بهداشتی هم دارد كه زمان ساخت آن به دوران بازسازی‌های اولیه مسجد باز می‌گردد

منبر چند صد ساله

شاید بتوان گفت زیباترین بخش مسجد، منبر بزرگ چوبی آن با 9 پله است كه از دوران صفویه به جای مانده و دارای حكاكی است.

مسجد جامع بروجرد؛ نگین معماری غرب ایران

سازنده این منبر یارمحمد نجار است و تاریخ ساخت آن ۱۰۶۸ قمری است. این منبر داستانی دارد كه به روایت آن، امام حسن مجتبی(ع) طی سفری كه به بروجرد داشته بر بالای این منبر سخنرانی كرده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • سایه

    من بروجرد زندگی میکنم کسی هست اینجا بروجردی باشه

    پاسخ ها

    • یاس

      من هستم

  • یاس

    من بروجردی ام .ولی تا حالا ندیدم اینو.
    مگه بروجرد لرستان نیست این؟

    پاسخ ها

    • مجتبی

      منم ندیدم تا حالا ..... البته اصفهانی ام ها

    • محسن شاهرخ

      متاسفم برای همشهری مثل شما؟؟؟ حتما همه آثار اصغهانو از نزدیک دیدی.ولی یک قدمی خودت بنای ب این زیبای رو ندیدی

  • سایه

    چه جالب عزیزم همون بازار سر پوشیده خودمونه توی راضون البته املاشو شک دارم

    پاسخ ها

    • یاس

      آهاااا.

    • یاس

      اهااا فهمیدم پس همون بازار سر پوشیدست.اون خو اندازه موهای سرم رفتم
      شما کجا ی بروجرد میشینین؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج