آشنایی با سبکهای دکوراسیون داخلی؛ خانه شما کدام است؟
یکی از مراحل اولیه آشنایی با اصول دکوراسیون داخلی، شناخت سبکهای دکوراسیون است. منظور از سبک دکوراسیون، منبع الهام و معنای مشترکی است که در عناصر طراحی وجود دارد و به آن هویت میدهد. در این مقاله مهمترین سبکهای دکوراسیون را که در طراحی داخلی و دکوراسیون منازل کاربرد دارند معرفی خواهیم کرد تا الهام بخش شما برای تزئین منازلتان باشد.
مجله قرمز: یکی از مراحل اولیه آشنایی با اصول دکوراسیون داخلی، شناخت سبکهای دکوراسیون است. منظور از سبک دکوراسیون، منبع الهام و معنای مشترکی است که در عناصر طراحی وجود دارد و به آن هویت میدهد. البته در سطوح اولیه ضرورتی برای شناخت عمیق این مفاهیم وجود ندارد اما در هر حال چه قصد تغییر دادن دکوراسیون کل منزل خود را داشته باشید و چه بخواهید تغییراتی جزئی و در بخشهایی از منزل اعمال کنید باید سبکهای دکوراسیون مناسب این کار را انتخاب کنید.
سبکهای دکوراسیون انواع مختلفی دارند و شاید معرفی همه آنها در یک مقاله نگنجد اما ما در این مقاله مهمترین سبکهای دکوراسیون را که در طراحی داخلی و دکوراسیون منازل کاربرد دارند معرفی خواهیم کرد تا الهام بخش شما برای تزئین منازلتان باشد.
اهمیت انتخاب سبک دکوراسیون مناسب
وحدت و هماهنگی یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی داخلی موفق است و تا زمانی که عناصر دکوراسیون داخلی با یکدیگر هماهنگ نباشند متحد و یکدست به نظر نخواهند رسید. البته منظور از هماهنگی، یک شکل بودن و یک رنگ بودن نیست بلکه داشتن سبک مشخص و هماهنگ است. وجود سبک در طراحی این اتحاد و هماهنگی را تضمین میکند و باعث میشود که دکوراسیون داخلی منزل شما حرفهای، باشکوه و سطح بالا به نظر برسد.
اما هر سبکی ویژگیهای خاص خود را دارد و با شرایط فرهنگی، آب و هوایی و اجتماعی خاصی سازگار است پس بهتر است قبل از انتخاب سبک کار خود این شرایط و محدودیتها را هم در نظر داشته باشید. در ادامه با معروفترین و پرطرفدارترین سبکهای دکوراسیون و ویژگیهای هر کدام آشنا خواهید شد.
سبک اسکاندویناویایی
عناصر الهام بخش در سبک اسکاندیناویایی، برفها، کوهستانها و حال و هوای کشورهای شمال اروپا هستند. دکوراسیون داخلی در کشورهای اسکاندویناوی در تمام جهان محبوب است چون هرگز از مد نمیافتد و بهترین ایده برای دکوراسیون آشپزخانه، اتاق خواب، اتاق نشیمن و حمام است. در این سبک از پارچههای پشمی و خز در کنار شیشه و چوب استفاده میشود تا راحتی و نظم را در کنار هم داشته باشد.
عناصر طراحی در سبک اسکاندویناوی کاملا ساده هستند و کیفیت بالایی دارند، سطوح پارکت برای کف در کنار دیوارهای سفید با المانهای چوبی سادگی و زیبایی خاصی ایجاد میکند و در عین حال محکم و قوی به نظر میرسد. سبک اسکاندویناوی برای مناطق سردسیر که دارای محدودیت در دریافت نور خورشید هستند بسیار مناسب است.
سبک التقاطی از جالبترین سبکهای دکوراسیون
سبک التقاطی عناصری را از دورههای مختلف تاریخی، سبکهای مختلف و ترندهای مختلف به امانت میگیرد و در واقع میتواند ترکیبی از سبکهای مختلف برای طراحی دکوراسیون باشد. این سبک حالتی جذاب و سرگرم کننده دارد و برای کسانی که میخواهند دکوراسیون منزل خود را شخصیتر انتخاب کنند بهترین گزینه است و در واقع هدف از سبک التقاطی هم همین شخصی بودن است. اما این به معنای آن نیست که شما بدون محدودیت میتوانید هر عنصری را که دوست دارید در طراحی به کار ببرید بلکه باید تعادل لازم را رعایت کنید و حداقل یک عنصر خاص مثل رنگ یا طرح را به عنوان هویت سبک خود انتخاب کنید.
سبک صنعتی
فلز و سنگ و آجر عناصز تشکیل دهنده سبک صنعتی است و طراح از این که این عناصر خام را در بخشهای مختلف منزل نشان دهد ابایی ندارد. به همین دلیل است که در خانههای طراحی شده با سبک صنعتی میتوان دیوارهای آجری و بافت فلزی اشیاء را در قسمت های مختلف مشاهده کرد.
نورپردازی یکی از عناصر مهم و تعیین کننده در سبک صنعتی است و میتواند گرما و راحتی فضا را افزایش دهد. در این سبک باید از رنگها طوری استفاده کنید که هویت صنعتی فضا را به خوبی نشان دهد. البته فراموش نکنید که خانه شما کارخانه نیست و باید این فضای صنعتی با عناصری مثل فرش و آثار هنری متعادل شود.
سبک قدیمی از محبوبترین سبکهای دکوراسیون
سبک وینتج یا قدیمی تفاوت زیادی با سبکهای از مد افتاده دارد و میتواند بسیار زیبا و تطبیق پذیر باشد. برای کسانی که به وجود حس نوستالژیک در منزل خود علاقه دارند اضافه کردن عناصر قدیمی به طراحی داخلی میتواند بسیار جذاب باشد و در فضای خانه حسی گرم به وجود آورد. یک اشتباه رایج در سبک وینتج، شلوغ شدن فضای منزل است که بهتر است با ترکیب عناصر ساده در کنار عناصر قدیمی از این اشتباه اجتناب کنید. قفسههای بهترین عنصر در این سبک هستند و به شما اجازه میدهند که کتابها، لوازم تزئینی و چیزهای قدیمی زیبایی را که به آنها علاقمند هستید در معرض دید قرار دهید.
سبک مینیمال
اگرچه سبک مینیمالیسم در هنر از نیمه دوم قرن بیستم شروع شد اما مینیمالیسم در طراحی داخلی تاریخچه طولانیتری دارد و از شروع قرن بیستم با تاثیر از سبک سنتی ژاپنی، سببک مینیمال وارد دنیای غرب شد و به نشانهای از عصر مدرن تبدیل شد. در سبک مینیمال، سطوح صاف و سادهه هستند و به ندرت رنگهای روشن و طرحهای چشمگیر شلوغ در آنها دیده میشود. در سبک مینیمال یک شعار معروف وجود دارد: "کمتر بیشتر است" Less is More. البته میتوان از عناصر رنگی و طرحها نیز در مقدار محدود برای بیانگرایی استفاده کرد اما نه در حدی که حواس مخاطب از سادگی فضا منحرف شود.
سبک مدرن قرن بیستم از سبکهای کلاسیک دکوراسیون
در دوران پس از جنگ جهانی طراحان آمریکا به دنبال شکستن قواعد طراحی سنتی بودند و در نتیجه در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ سبک خاصی از طراحی مدرن شکل گرفت که به سبک میانه قرن بیستم معروف است. این سبک با خطوط ساده و تمیز و ظهور رنگهای سبز و آبی در کنار استفاده زیاد از چوب و فلزات رنگی شناخته میشود و با وجود این که در دوره خاصی ابداع شده است اما هرگز محبوبیت خود را از دست نداده است. این سبک بیشتر در شهرهای کوچک و غیرصنعتی آمریکا رواج دارد و در آن از لامپهای بزرگ، مبلمان چوب ساج و کاناپههای بزرگ استفاده میشود.
سبک ساحلی
سبک ساحلی همان طور که از نامش پیداست به ساحل و دریا مربوط است و جزو سبکهای سنتی در طراحی داخلی است. عناصری که در این سبک به کار میروند با دریا و ساحل ارتباط مستقیمی دارند مثل رنگ آبی، چوبهای خام و مواد طبیعی.
البته در سبک ساحلی معاصر از عناصر مدرنتری هم در کنار این موارد استفاده میشود تا حس ساحل و دریا را در ذهن مخاطب تداعی کند و آرامش و نوعی پایان باز در خود داشته باشد. شاید فکر کنید این سبک برای یک ویلای ساحلی مناسب است اما در یک آپارتمان شهری هم میتوان سبک ساحلی را به کار برد و بر جذابیت آن افزود.
سبک معاصر از جدیدترین سبکهای دکوراسیون
سبک معاصر سبکی است که در حال حاضر در دنیای طراحی داخلی سبک غالب شمرده میشود. این سبک، مدرن و امروزی است و تطبیق پذیری و کاربردی بودن در آن از اهمیت زیادی برخوردار است. البته واضح است که سبک معاصر در هر دهه و دوره تغییر میکند و سبک معاصر قرن بیست و یکم یک سبک تمیز با فضاهای محدود نشده است و مبلمان در آن طوری چیده میشود که حس بیشتری از فضا به شما بدهد. فلز و شیشه از عناصر محبوب در طراحی معاصر هستند و در این سبک تا حد ممکن از جزئیات کم و محدود استفاده میشود.
سبک ترکیبی سنتی و مدرن
سبک ترکیبی یا Transitional به سبکی گفته میشود که در آن عناصر سنتی و مدرن در کنار هم حضور دارند و همین مساله باعث محبوبیت این سبک در میان مردم شده است. حضور هر دو سبک مدرن و سنتی نوعی از تعادل را به فضای خانه میدهد که هیچ چیز در آن اغراق آمیز به نظر نمیرسد و غیرمنتظره بودن عناصر به جذابیت طراحی میافزاید. در این سبک از میزان مناسبی از رنگهای خنثی مثل سفید و خاکستری در کنار رنگهای گرم استفاده میشود که باعث صمیمت فضا و تعادل در آن میشود. این سبک برای افرادی که به مدرنیته علاقمندند اما نمیخواهند هویت خود را نیز فراموش کنند بهترین انتخاب است.
سبک بوهمیایی از مهمترین سبکهای دکوراسیون
بوهمیا به بخشی از اروپای مرکزی گفته میشود که امروزه چکسلواکی را شامل میشود و این منطقه از دیرباز دارای سبک و عناصر خاص فرهنگی و هنری است که به دنیای مد و طراحی جهان راه پیدا کرده است. به سبک بوهمیایی هم ویژگیهای خاصی دارد که راحتی و بیدغدغه بودن و به دنبال آرزوها رفتن مهمترین آنها هستند.
خانههای بوهمیایی مبلمان قدیمی و ساده دارند و راحتی در آنها مهمترین چیز است. حتی ممکن است روی زمین هم بالشهایی ببینید که برای راحتی ساکنان مورد استفاده قرار میگیرد. اما در کنار این عناصر ساده و راحت ممکن است یک لوستر بزرگ و باشکوه هم ببینید که تعادل را در فضا ایجاد میکند.
سبک روستایی و طبیعت گرا
سبک روستایی و طبیعت گرا که به آن سبک روستیک هم میگویند از طبیعت الهام میگیرد و مواد خام و کار نشده مثل چوب و سنگ عناصر اصلی آن را تشکیل میدهند پس زمین چوبی با دیوارهای حصیری و اجاق سنگی چیزهایی هستند که در خانههای روستیک بسیار دیده میشوند. امروزه با محبوب شدن طراحی طبیعی و استفاده از طبیعت در طراحی داخلی، سبک روستیک هم طرفداران زیادی پیدا کرده است چون این سبک با پایداری تطابق بیشتری دارد و آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند.
نظر کاربران
عاااااااااالی
وای قلبم
اشتباه رایجی که اخیرا در دکور کردن منازل مدرن ایرانی دیده میشه استفاده از تنها رنگ سیاه و سفید یا خاکستری به عنوان سبک مینیمال و یا کاربرد بیش از حد از رنگها در چیدمان هست که بیننده رو یاد فضاهای مهدکودک میندازه.
الزاماً هم نیاز نیست تنها از یک سبک برای چیدمان استفاده بشه. برای مثال ترکیب خلوتی سبک مینیمال با رنگهای جذاب طیف آبی سبک ساحلی و استفاده از روشنی و بازیه سبک اسکاندیناوی می تونه گزینه مناسبی برای آپارتمانها کوچیک و تاریک شهرهای امروز ما باشه.