جاذبههای گردشگری «مزینان»؛ خطه شریعتی
مراسم بزرگداشت چهل و یکمین سال درگذشت دکتر شریعتی، امروز در روستای «مزینان» شهرستان داورزن خراسان رضوی برگزار میشود.
روزنامه ایران - سهیلا سادات مطلوبی: امروز سهشنبه (۲۹خردادماه)، مراسم بزرگداشت چهل و یکمین سال درگذشت دکتر علی شریعتی، روشنفکروجامعهشناس برجسته کشور با حضور استادان، متفکران، شریعتی دوستان و مسئولان شهری و کشوری در روستای «مزینان» شهرستان داورزن خراسان رضوی برگزار میشود که امید میرود برگزاری این مراسم زمینه لازم برای شناساندن بیشتر ظرفیتهای گردشگری زادگاه دکتر شریعتی را به ایران و جهانیان فراهم کند.
خاستگاه استاد «محمد تقی شریعتی» و فرزندش دکتر «علی شریعتی»
در غربیترین مرزهای خراسان رضوی در شهرستان داورزن روستایی پرآوازه برای بسیاری از ایرانیان بویژه جوانان اهل مطالعه و جستوجوگر دهههای اخیر به چشم میخورد که «مزینان» نام دارد. این روستای کویری که درخطه سربداران قرار دارد، آثار تاریخی و باستانی و جاذبههای گردشگری آن ثبت ملی شده است. مزینان، خاستگاه استاد «محمد تقی شریعتی» و فرزندش دکتر «علی شریعتی» است.
دوستان دکترعلی شریعتی، بعد از ۴۱ سال از پایان زندگی ۴۳ساله این اندیشمند روشنفکر، سالگرد درگذشتش را در زادگاهش گرامی میدارند.
زادگاه دکتر علی شریعتی، خانهای در روستای «کاهک»، نرسیده به دهستان مزینان است که از آثار دوره پهلوی اول به حساب میآید و به صورت ساده خشت چینی شده است. اتاق نشیمن خانه که احتمالاً اتاق پذیرایی بوده، پلانی مستطیل شکل دارد و سقف آن طاقی گهوارهای است و سه دری آن رو به حیاط باز میشود. این خانه بعدها به دایی دکتر علی شریعتی انتقال پیدا کرد و متأسفانه در حال حاضر به شکل متروکه و ویران باقی مانده است. این بنا در سال ۱۳۸۲ به ثبت ملی رسید. گفتنی است، دیگر املاک دکتر شریعتی در این روستا، وقف تحصیل فرزندان مستعد منطقه شده است.
معرفی دکتر شریعتی به گردشگران
جذابیت نام مشاهیر برجسته میتواند فرصتهای زیادی نظیر تمایل گردشگران داخلی وخارجی برای بازدید از محل زادگاه افراد بزرگ و مشهور و در نتیجه درآمدزایی و اشتغال آفرینی برای مردم محلی در حوزه صنعت گردشگری را به همراه داشته باشد. این امر زمانی برای مردم روستاهای کویری مزینان و کاهک میسر میشود که نام خود را در کنار نام پرآوازه دکتر شریعتی قرار دهند و با برگزاری مراسم و همایشها در جهت بزرگداشت و معرفی بیشتر این متفکر به نسلهای جدید زمینه را برای رشد و رونق گردشگری خود فراهم کنند.
امروز سهم روستای مزینان از جذب گردشگر، حضور نه چندان پر رنگ استادان و متفکران شریعتی دوست، به همراه شاگردان و مریدانشان به زادگاه این اندیشمند است تا شبی را در کویر شریعتی بگذرانند و کویریات بخوانند و کمی از دید او به آسمان پر ستارهاش خیره شوند.
ضرورت سرمایهگذاری گردشگری در مزینان
دکتر «ابوالفضل حسینی» عضو هیأت علمی دانشگاه حکیم سبزواری و یکی از شریعتیشناسان عصرحاضر، درخصوص این کم توجهی، گفت: شهرستان جدید التأسیس داورزن هنوز هم نیاز به شناساندن توانمندیها، امکان سرمایهگذاری و توسعه گردشگری بهعنوان زمینهای مناسب دارد. شریعتی، کاهک و مزینان هم بخشی از این جاذبهها هستند.
وی حضور خانواده فرهیخته دکتر شریعتی در زادگاه پدرشان را در توسعه گردشگری این منطقه مؤثر دانست و افزود: حضور خانم دکتر پوران شریعت رضوی (همسر دکتر)، دختران ایشان (سوسن و سارا شریعتی) و پسرشان (احسان شریعتی) در سبزوار، مزینان و کاهک رابطه معنوی آنان را با خاستگاهشان بر قرار کرده و تلاش ما این است تا با برقراری این ارتباطها، از اندیشه و صمیمیت این خانواده، خود و دوستداران شریعتی بهرهمند شویم.
حسینی که هر سال یکی از دستاندرکاران برگزاری مراسم بزرگداشت دکتر شریعتی است، افزود: در تمام سالهای پس از درگذشت این اندیشمند بزرگ تاکنون، تقریباً همه ساله مراسم تجلیل و تحلیل شخصیت آن بزرگوار در مزینان برگزار شده است. نخستین مراسم ترحیم دکتر(۱۳۵۶)، در مسجد ملا هاشم مشهد برگزار شد که بخشی از برنامهریزی، تدارکات و سازماندهی حضور دانشجویی آن مجلس در خانه دانشجویی اینجانب انجام شد. آن روز، فضای نظامی- امنیتی مشهد به قدری سنگین بود که بهت آور مینمود.
در آن جلسه استاد محمدتقی شریعتی در حالی که زیر بغلش را گرفته بودند، حضور یافت و سخنرانی کرد. از آن زمان تاکنون در مراسم تجلیل و تحلیلِ نقش و اندیشههای شریعتی در تهران، مشهد، سبزوار، بجنورد، اسفراین و مزینان شرکت داشتهام.
وی ادامه داد: بسته به شرایطِ فضای عمومی کشور، این قبض و بسطها بر کیفیت مراسم هم تأثیر نسبی داشته است. هیچ گاه بنا براین نبوده که این مراسم دولتی یا حکومتی باشد، البته بنا هم نبوده که ضد آن باشد. بهتر است بگوییم مردمی بوده است، اما گاه، دولتمردانی که علاقهمند به شریعتی بودهاند یا به نواندیشی دینی گرایش داشتهاند، با علاقه شخصی در این مراسم شرکت کردهاند.
شناسایی جاذبههای مزینان
با وجود این حُسن شُهرت برای مزینان و ظرفیتهای فراوان و کشف نشدهاش در زمینه گردشگری، افسوس که این روستا تاکنون در زمینه صنعت گردشگری با کم توجهی رو به رو شده است. در نتیجه امروز باید شاهد آن باشیم که منطقه پر رمز وراز و کویری مزینان، زادگاه متفکر بزرگ کشورمان مانند گنجینه بکری در شمال شرق کشور به حال خود رها شده تا از پس ماهها و سالها غفلت و بیمهری مسئولان وحتی نهادهای مردمی، بالاخره روزی چنانکه باید و شاید شناخته شود و به کانونی قدرتمند برای جذب گردشگر در شمال شرق کشور تبدیل شود.
نظر کاربران
درود بر دکتر شریعتی، خدا رحمت کند ایشان را
پاسخ ها
احسنت به شما و درود بر این بزرگمرد...