طلاق با موضوع «پنت هاوس»؛ معضل جدید پُردرآمدها
در گذشته بیان کردن جمله «دختر با لباس سفید به خانه بخت میرود و با کفن سفید بیرون میآید» مرسوم بود. سالهای خیلی دور زن و مرد پایبند خانه و خانواده بودند و در برابر مشکلات و سختیها کنار هم میایستادند و تسلیم نمیشدند. امروز شرایط عوض شده و افزایش آمار طلاق بیانگر آن است که جمله مرسوم گذشتگان به فراموشی سپرده شده.
باشگاه خبرنگاران جوان : در گذشته بیان کردن جمله «دختر با لباس سفید به خانه بخت میرود و با کفن سفید بیرون میآید» مرسوم بود. سالهای خیلی دور زن و مرد پایبند خانه و خانواده بودند و در برابر مشکلات و سختیها کنار هم میایستادند و تسلیم نمیشدند. امروز شرایط عوض شده و افزایش آمار طلاق بیانگر آن است که جمله مرسوم گذشتگان به فراموشی سپرده شده و به همین دلیل مسئولان در تلاش هستند با ارائه راهکار این اصل را دوباره در کانون خانوادهها جاری و ساری سازند.
نکته جالب و قابلتامل، علت طلاق است. تا سالها گفته میشد شرایط سخت زندگی، بیکاری و نداشتن اولاد عامل جدایی زوجین بوده است، اما امروزه آمارها نشان میدهد رفاهزدگی به دلیلی برای این مکروهترین حلال خدا تبدیل شده است. این گزارش نتیجه حضور میدانی در یکی از دادگاههای خانواده است.
جدال بر سر پنتهاوس
از پلههای دادگاه خانواده بالا میروم. راهرو مملو از جمعیت است؛ زن و مرد، پیر و جوان، کوچک و بزرگ همه اینجا جمع شدهاند. مراجعهکنندگان هرکدام یک پوشه رنگی در دست دارند و از پلههای دادگاه بالا و پایین میروند. این افراد که روزی با عشق بنای خانهشان را گذاشته بودند، هرگز در مخیلهشان نمیگنجید با این همه کینه و نفرت از هم دل بکنند و ادامه زندگی مشترک برایشان بیمعنا شود. نگاهم در بین مراجعهکنندگان به دادگاه خانواده شهید محلاتی به دختر و پسر جوانی گره میخورد که سن و سال زیادی نداشته و ظاهری کاملا امروزی دارند. کنارشان میایستم.
از صحبتهایی که بین خانواده دختر و پسر رد و بدل میشود، میفهمم اسم دختر هدیه است و پسری که کمی آنسوتر ایستاده، همسر هدیه است که عرفان نام دارد. پدر عرفان نگاهی خشمآلود به پسرش میکند و میگوید: «از همان اول با این ازدواج مخالف بودم. چقدر گفتم این دختر به درد نمیخورد. وقتی حرف گوش نمیکنید، آخر و عاقبت کارمان میشود دادگاه.» مادر هدیه که دخترش را مخاطب حرفهای پدر عرفان میداند هم در پاسخ میگوید: «پسرت لیاقت دخترم را نداشت. هدیه لای پرقو بزرگ شده و از وقتی ازدواج کرده، جز عذاب خیر دیگری از پسرت ندیده است. داشتن خانهای با پنتهاوس زیبا توقع زیادی نیست. اگر پسرت نمیتوانست خانه مدنظر دخترم را تهیه کند، چرا لقمه بزرگتر از دهانش برداشته است.»
هدیه و عرفان تنها زوج مرفه حاضر در دادگاه خانواده نیستند. طبقه بالا زن و مرد میانسالی روبهروی هم ایستادهاند و هر چند دقیقه یک بار بد و بیراه نثار هم میکنند. مرد به زن میگوید: «همه چیز برایت فراهم کردم و هیچ کم و کسری در زندگی نداریم. داشتن این امکانات آرزوی خیلیها است، اما باید لیاقت داشتن آن را داشت. خوشی زده زیر دلت و دیگر نمیتوانم این وضع را ادامه بدهم.» زن هم با عصبانیت جواب میدهد: «وظیفه مرد تامین آسایش و رفاه خانواده است. این کار هم منت گذاشتن ندارد. نمیتوانم به این زندگی ادامه بدهم و طلاق توافقی میخواهم.» طلاق توافقی گزینه اکثر زوجهایی است که از زندگی مشترک خسته شدهاند و میخواهند به گمان خودشان هرچه سریعتر از آن خلاصی یابند.
علی شیخالاسلامی، مدیرعامل تشکل مردمنهاد بنیان خانواده سلامت با استناد به آمار میگوید: «حدود 25 درصد از طلاقها مربوط به زوجهایی است که از زندگی مشترکشان کمتر از یک سال میگذرد.» به گفته وی، اگر تداوم زندگی مشترک به سه سال افزایش یابد، قطعا نرخ طلاق هم به50 درصد میرسد.
شیوع 80 درصدی طلاق میان زوجهای مرفه
طلاق به دلیل رفاهزدگی و در بدبینانهترین حالت شاید از روی خوشی بیش از اندازه این روزها اپیدمی شده و چنین مواردی در دادگاه خانواده کم نیست. طلاقهای اینچنینی بیشتر مربوط به ساکنان شمال پایتخت است که به دلایل واهی زندگیشان به طلاق ختم شده است. آمارهای ارائهشده از سوی مدیرعامل تشکل مردمنهاد بنیان خانواده سلامت نشان میدهد طلاقهای لاکچری روزبهروز در حال افزایش است. مدیرعامل این سمن فعال در حوزه آسیبهای اجتماعی میگوید:
«سال ۱۳۹۴ مسئولان از آمار ۸۰ درصدی طلاق زوجها در شمیرانات خبر دادند. همه میدانند اغلب کسانی که در این محدوده سکونت دارند، از وضع مالی خوبی برخوردارند و به اصطلاح مرفه هستند. به نظر میرسد اپیدمی طلاقهای لاکچری به دلایل زیادی از جمله تنوعطلبی در میان ساکنان مناطق شمال تهران رو به گسترش است.»
طلاق در کمتر از یک سال زندگی
اگر در سالهای گذشته سن زندگی مشترک پنج تا هشت سال بود، این روزها افرادی در راهروهای دادگاه دیده میشوند که طعم ماهعسلشان را هنوز نچشیده کارشان به طلاق ختم شده است. علیرضا پنداشتهپور، کارشناس مسائل حقوقی و از قضات دادگاه خانواده در این مورد میگوید: «در چند سال اخیر سن متقاضیانی که به صورت توافقی برای طلاق به دادگاهها مراجعه میکنند، کاهش یافته است. در گذشته افراد بعد از پنج تا ۱۰ سال زندگی مشترک به این نتیجه میرسیدند که نمیتوانند با هم زندگی کنند.
این عدد رفتهرفته به پنج سال و اخیرا به دو تا سه سال رسیده است. امروزه مشاهده میشود دوام زندگی بسیاری از پروندههای ارجاع شده برای طلاق توافقی به یک سال و حتی ۶ ماه رسیده است.» به گفته وی افزایش برخی آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد در کنار ۲۸ عامل اجتماعی و فرهنگی در پایتخت از دلایل رشد طلاق در سالهای اخیر است: «نگرش نادرست در انتخاب همسر، نبود درک متقابل از زندگی، درخواستهای غیرمنطقی زوجین از یکدیگر، توقع بالای زوجین از هم، تنوعطلبی در زندگی، سست بودن باورهای دینی، اخلاق و رفتار نامناسب و نبود پاکیزگی و نظافت شخصی از دلایل مهم گسترش طلاق در جامعه است.»
او معتقد است در مناطق بالای شهر تهران که افراد از رفاه بیشتری برخوردارند اختلاف و طلاق بهدلایل اقتصادی، اما با رویکردی متفاوت رخ میدهد: «در مناطق شمالی پایتخت تجملگرایی زوجین عامل طلاق است که تفاوت زیادی با طلاق در مناطق جنوب شهر دارد که عمدتا بهدلیل بیپولی و اعتیاد همسر رخ میدهد.»
میتوانیم طلاقها را کم کنیم
عضو کمیسیون سبک زندگی ایرانی - اسلامی شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دلایل بروز طلاق در میان خانوادههای متمکن میگوید: «براساس پژوهشهای انجامشده تجملگرایی، کاهش مسئولیتپذیری، تغییر در شیوههای همسر گزینی، فاصله گرفتن از ارزشهای دینی و نیز افزایش توقعات بیجا میان زوجین از دلایل افزایش طلاق در میان این گروههاست.» محمدرضا جلیلی با بیان اینکه 60 عامل عمده سبب بروز طلاق و رواج آن در کشور شده است، موضوعات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی میان خانوادههای مرفه را از جمله دلایل بروز این آسیب معرفی میکند و میافزاید: «خودخواهی، خود برتربینی و حسادتهای بیجا سبب شده است طلاق در جامعه به نسبت سالهای قبل در میان این قشر افزایش یابد.»
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیاری از دادخواستهای طلاق ارسال شده به محاکم را قابل سازش میداند و میگوید: «ضعف در شورای حل اختلاف سبب شده است پروندههای طلاق آنطور که باید و شاید به صلح و سازش منجر نشود؛ متاسفانه در شوراهای حلاختلاف شاهد ضعف مفرط افراد فعال در این مراکز هستیم. بعضا مشاهده میشود افراد مطلقه عضو شوراهای حلاختلاف هستند. این افراد توانایی لازم برای به سازش رساندن موضوع اختلاف میان دو زوج را ندارند. بسیاری از این اختلافها را با گفتوگو و مشاورههای مناسب میتوان برطرف کرد در حالی که ضعف موجود مانع به سرانجام رسیدن مساله میشود.»
کاهش سن نیازمندی با افزایش طلاق
آسیبهایی که بهدلیل وقوع طلاق رخ میدهد گسترده است. افزایش آمار طلاق در پایتخت سبب شده است بسیاری از متارکهکنندگان توان تامین معاش خود را از دست بدهند و به نان شب خود محتاج شوند. مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان تهران با بیان اینکه بخشی از نیازمندان تحت حمایت این نهاد در پایتخت پس از طلاق گرفتن نیازمند شدهاند، گفت: «با اینکه انتظار میرفت هرم سنی نیازمندان پایتخت رو به سالمندتر شدن حرکت کند، آمارها نشان میدهد هرم سنی نیازمندان تحت حمایت این نهاد در پایتخت به نسبت سال قبل از آن دو سال کمتر شده و به عدد 40 سال رسیده است.»
محسن ولیئی دلیل چنین اتفاقی را در طلاق و آسیبهای ناشی از آن میداند: « متاسفانه رشد آمار طلاق در پایتخت بالاست. بسیاری از افراد متقاضی حمایت کمیته امداد را زنان سرپرست خانوار یا افرادی تشکیل میدهند که متارکه کردهاند و نمیتوانند از پس هزینههای زندگی خود بربیایند. با استفاده از روشهای حمایتی و پرداخت تسهیلات کوشیدهایم این دسته از افراد را حمایت کنیم اما بدون شک ادامه این روند میتواند سن نیازمندی در پایتخت را بیش از این کاهش دهد.»
نظر کاربران
بعضي دختراي گدا و بي چيز و پراز كمبودهاي خانه پدري ميان تو خونه شوهر و انتظار دارند شوهر تمام اون كمبودها رو جبران كنه و در نهايت وقتي كم و كاستي در اين قضيه ببينند با طمع به سكه هاي مهريه ميافتن دنبال طلاق ...!!!!
اقا پسرهاي عزيز در ابتدا بسيار بسيار مراقب باشيد و در انتخاب خود دقت زيادي بكنيد و چشم و گوشتون و باز كنيد .
پاسخ ها
مادر شوهر یا خواهر شوهر ! شما واسه پسرت یا داداشت دختر
گدا نگیر دختر شاه پریونو بگیر. چه افاده هااا
مگه روز خواستگاری خواب بودید که بدوتید چیو قبول کردین؟ مگه کسی اسلحه پشت سرتون گذاشته بود که فلان تعداد سکه رو قبول کنین؟ چطور تا قبل عقد دختره گله و پنجه افتابه و ال و بل بعد از عقد میشه گدا و بی چیز و طمعکار؟؟ خب نداری مهریه بدی قبول نکن برادر من.. بشین ور دل مادرت وقتی اونقد مرد نیستی که پای حرفتی که زدی واستا و حق زنتو نمیدی بگیر بتمگ سر جات.
تنها راه حل طلاق اينه كه اين قانون مهريه برداشته شود .
در طول تاريخ طمع انسانها را به قهقراي نابودي كشانده .
سكه هاي مهريه يكي از طمع برانگيز و وسوسه كننده ها براي درخواست طلاق زنان
است
پاسخ ها
ماشالله به این راه حل!!! وردارن که مردا هر کاری دلشون خواس بکنن؟ اگه مهریه رو بردارن امار طلاق سر به . فلک میزاره.
خوبه بااین وضع عقل وهوشت فرارمغزهانشدی
اول از اين نگاه شما به مهريه نگاه چماق است
دوم اين كه الان عمده متقاضيان طلاق زنها هستن اونم به دنبال سكه طلا
پس اگه مهريه برداشته بشه طلاقهاي خيلي كم ميشوند
منم نظرم اینه اگه مهریه برداشته بشه طلاق کمتر میشه . راستی حالا که دخترا به حجاب اجباری اعتراض میکنن ما هم باید به مهریه اجباری اعتراض کنیم . چرا اعتراض نکنیم چرا حاصل یه عمر زحمتمونو دو دستی تقدیم کسی کنیم که صرفا برای سکه اومده . اگه این نبود که اجرای مهریه اولین خواسته دختا نبود. یعنی حربه ای شده برای طلاق. هدف فقط سکه هست
بنده هم با مهريه مخالفم دو نفر فقط بايد بخاطر وجود هم با هم ازدواج كنند در اينده هم اگر مشكلي بود و نتونستند با هم زندگي را ادامه دهند بايد عادلانه اموالي را كه بعد از ازدواج بدست آوردند را بطور مساوي نصف كنند .
پاسخ ها
دقیقا
یادم یه بارم که برای مشاوره رفته بودم میگفت این بهترین حالت تعیین مهریه س
هر انچه که بعد از ازدواج با کار و تلاش به دست اومده باید تقسیم بر دو نفر شه ، نه سکه نه حتی ارث و میراث پدر و مادر طرفین....فقط انچه که در طول زندگی مشترک به دست اومده
شما احتمالن مجردی با مرد جماعت طرف نشدی. اتفاقن قانون مهریه خیلیم خوبه خدا خودش میدونه چی خلق کرده که مهریه و نفقه به گردنشون گذاشته. تازه کدوم مهریه مگه میدن به این راحتی؟؟!
. چقد خجسته اید ماشالله. اونم میاد عادلانه با تو اموالشو تقسیم میکنه
سلام، لیلا خانم من با شما موافقم، با من ازدواج می کنید؟
بدبختي بعضي دخترا اينه كه هم سنت و ميخوان هم تجدد اين كه نميشه از يه طرف ميگن مهريه و نفقه سنته و خوبه از يه طرف وقتي وارد زندگي ميشن ازادي و غرب و سفرهاي اروپا ميخوان و از طرفي انتظار دارن مرد ايراني مثل يه مرد اروپايي باهاشون برخورد كنه
همین مهریه نبود کلی زندگیا پوکیده بود
پاسخ ها
اتفاقا همين مهريه الان كل زندگي ها را پوكونده
اكثرا زنا زندگيشون و ميپوكنن براي گرفتن سكه هاي مهريه
زندگی که به مهریه بنده همون بهتر منفجر بشه
. مهریه حق زن از شیر مادر حلال تره. مشکل مردایین که نمیخوان حق زنشونو بدن وگرنه کسی که ایمان داره و خدارو میشناسه به هر کلکی متوسل نمیشه که الکی بگه ندارم. مردا که الان خوب راشو یاد کرفتن از زیرش در برن. خدا جواب مردای اینطوری رو بده ان شالله
اشتباه منفی دادم
زندگی که به مهریه بند باشه چه ارزشی داره؟
همینه که آمار خیانت و روابط پنهانی بالا میره
زندگی باید به دوست داشتن و تعهد بند باشه وگرنه هیچ ارزشی نداره
اصلا معني نداره طرف هنوز برادريشون ثابت نكرده و قبل از وروود به زندگي مشترك صاحب صدها ميليون سكه طلا بشه
پاسخ ها
قانون و شرع میگه زن به محض عقد مالک مهریه شه. شما در موقعیتی تیستی که بکی معنی داره یا نه
بدون نام 16:06 پس حجاب هم قانون هست به هیچ وجه حق اعتراض ندارین. تمکین هم که دیگه نیازی به گفتن نداره از شرعیات واجب هستش. اگه قرار به شرع باشه که برای مرد تا چهار همسر آزاد هست . چرا اینجای شرع خوب نیست و مهریه اش خوبه فقط
گرفتن 4 زن کم توقع از شرعیات و اوجب واجباته. زن باید مطیع دستورات و اومر مردش باشه اینم خدا به زنها دستور داده. دیگه جونم براتون بگه با مرد غریبه بگو بخند نکنید که اینم خدا به شما زنها امر کرده. حجاب و پوشش تحریک امیز نپوشید که اینم دستور خداس. خدا زنی که مردشو برای مادیات اذیت کنه رو هم ملعون میدونه. بسه یا بازم بگم؟ مهریه در اصل به عنوان یک هدیه و نشانه انس و الفت بوده در حد چند تا کادو و کمی پول و پارچه ابریشم و اینا. ایرانیا اومدن کردنش هزاران سکه طلا که صدها برابر حقوق ماهانه یک مرده. کجا تو اسلام اینو گفته؟ خود خدا میگه زنی که مهریه اش سنگین باشه فلان و بهمانه. مهریه ای که در معقول باشه شرعیه وگرنه بالای 100 سکه حرام اندر حرامه.
الان که. برعکس شده پسرا شوهر میکنن دنبال زن کارمند و پدر زن پولدار که براشون همه چی فراهم کنه. برادرا اگه ندارید از همون اول بگید دخترای مردمو گرفتار خودتون نکنید. طرف میاد که خوشبخت بشه نه که جوونیش به فنا بره. نمیدونم فاز یه عده چیه ؟؟ نمیتونی خرج بدی نگیر خب. اقلن ندارید خرج زن و زندگی کنید اخلاق داشته باشین
پاسخ ها
مشكل همينه كه دختراي ايراني ميان كه خوشبخت بشن هيچكدوم نميان كه خوشبخت كنند
خوشبختي تلاش دو طرف و ميخواد
شما بشین شوهر مولتی میلیاردر بیاد سراغت بتونه خواسته هاتو رفع کنه
کااااملا درست همین جوری شده
اینا دعواشون سر پولداری زیاده .ما میسازیم و همش درگیر اینکه قسط های سر ماه رو چطوری پرداخت کنیم .
پاسخ ها
سر پول نیس. پولدارا با هم وصلت میکنن هر دو طرف دارن به پول هم نیازی ندارن. اینا بهانه اس وقتی طرف از زندگیش راضی نیس بهانه جدایی رو پیدا میکنه
بعد از30سال زندگی مشترک مهریه نداد و چند فرزند جوان برای من گذاشت رفت خدا نیامرزش
زنای پول دوست ففط پول میفهمین
درست
عزیزم بعضی قانونا بدرد همون سوییس و فرانسه میخوره اونا آدمن بعضیا اینجا فقط اسم انسان رو یدک میکشن تا نیاز دارن بهت میشی پناه بی پناهی ها بهترین همسر یار و یاور پاکترین تا به مشکل برخوردن سر یه مسئله کوچیک اون دهن رو باز میکنه هرچی لایق خودشه نثار خانواده اتو خودت میکنه بعد میگه اینقدر آشنا دارم که نزارم رنگ بچه امم ببینی هرزه اونوقت میفهمی همه زندگی کشک و دوغه اینی هم که پیششی مجبوری باهاش سر کنی چندسال تا بمیری همه حرفاتونم از اون موقع به بعد دروغه
چطور شد تا اسم مهریه ونفقه شد همه زنها می گن حقشون ولی قانونای دیگه همشون برای ادمهای عقب افتاده یا متحجر
اگر مهریه قانونه پس خیلی چیزای دیگه قانونه مثل حجاب که اگه کسی روسریش عقب رفت باید مجازات بشه.قانونه دیگه چشم زنها کور.صیغه هم که شرعا حلاله پس قبل از حرف زدن مغزتون کارتون رو به کار بندازید.نمیشه هم سنتی بود هم مدرن
ولله مردم خوشی زده زیر دلشون ما با ی خونه اجازه ای و ی ماشین معمولی و ی شغل معمولی راضی به ازدواجم ولی نیست، بعد طرف پنت هوس میخواد! خدایا عدالتت رو شکر
به نظرم مشکلات زندگی از نحوی تربیت زن و شوهر هست ربطی به مهریه نداره.تا قبل از ازدواج دختر و پسر فکر می کردند که می خوان تو عالم رویا زندگی کنن.همش عشق و حال هست.همش صفا هست.بندخداها فکر می کردند زندگی فقط احساسات و عواطف و بغل هم خوابیدن هست در حالی که زندگی یه فرصتی برای بزرگ شدن هست.
دوما عیب از مهریه نیست عیب از نحوی تعیین مهریه هست که ما ایرانی ها زیاد تعیین می کنیم(1000 تا 10000سکه)در حالی که در اسلام امده که از نشانه شومی زن اینکه مهریه اش بالا باشه.ریشه ی این کار بر می گردد به نحوی تربیت