شخصیت شناسی دار و دسته گیکها، نِردها و ...
بعضی از معلم ها و استادهای دانشگاه با شوخ طبعی هوشمندانه ای موفق می شوند مفاهیم کلیدی و مهم را طوری به دانش آموز یا دانشجو آموزش بدهند که تا همیشه در خاطرش بماند.
عده ای معتقدند اساسا تفاوتی میان این چهار واژه نیست، این فرضیه با در نظر گرفتن صحبت همان استاد شیرین سخن، بدون تردید اشتباه است؛ باید تفاوتی میان گیک و نرد باشد که یکی با وجود اولی، دومی را ساخته است. در نتیجه فرضیه عدم تفاوت این واژه ها حذف می شود، اما از آن جا که به نظر می رسد عصر سلطنت گیک ها و نردهاست، مروری بر تفاوت های عمیق این واژه های به دکترای لغت شناسی نیاز دارد، اما باز هم می توان تفاوت های اصلی را پیدا کرد.
آلمانی ها در قرن چهاردهم میلادی اصطلاحی به نام Geck را ساختند که به معنای «آدم ساده دل» بود. این واژه همین طور در فرهنگ لغات آلمانی ها خاک می خورد تا بالاخره در اوایل قرن بیستم آمریکایی ها واژه Geek را از روی آن ساختند. زمانی که واژه گیک وارد فرهنگ لغت انگلیسی زبان ها شد، به افرادی اطلاق می شد که مثل دلقک های سیرک، کارهای عجیب و غریب می کردند. اما به مرور معنای این واژه دستخوش تغییراتی شد.
کُری استمپر که واژه های فرهنگ لغت میریام وبستر را تنظیم می کند، در مصاحبه ای با بی بی سی، گیک را این طور معنا می کند: «کسی که اغلب ذهن متفاوتی دارد و بقیه او را دوست ندارند.» اما این تفاوت، خودش را چگونه نشان می دهد؟ گیک ها عموما زمان و انرژی زیادی روی مسائل خاص می گذارند. یکی از این مسائل خاص در ابتدای دوره گیک ها، کامپیوتر بود. درواقع هر شخصی که ظاهرا «خوره برنامه نویسی کامپیوتری» بود، یا به نوعی غیرعادی با تکنولوژی در ارتباط بود، از نظر بقیه گیک به شمار می آمد. اما به مرور که کامپیوترها سر از خانه هر گیک و غیرگیکی درآورد، دوباره این واژه تغییر کرد.
به همین خاطر نیز تمایل دارد بیشتر در مورد همان امر خاص با دیگران صحبت کند. و حتی مطابق با همان امر خاص مورد علاقه اش لباس می پوشد تا با پوشش خود نیز این علاقه وافر را به دیگران اعلام کند. این افراد اغلب از فعالیت های پرتحرک و ورزش دوری می کنند و تمایل زیادی به کارهای نشسته مثل بازی ویدئویی یا خواندن کتاب های کمیک دارند.
دُرک هستم از دُرکی خود دل شادم!
نکته مهم در مورد دُرک ها این است که اغلب به شکل احمقانه ای رفتار می کنند و اهمیتی نمی دهند که دیگران در مورد رفتار آن ها چگونه فکر می کنند. همین رفتار احمقانه باعث می شود بقیه از آن ها دوری کنند و به همین خاطر دُرک ها بسیار تنها هستند.
دُرک ها از آن جا که کار مورد علاقه خودشان را انجام می دهند و توجهی ندارند که مردم در مورد آن ها چگونه فکر می کنند، اعتماد به نفس خوبی دارند و حتی گاهی مغرورانه بر رفتار خود سماجت می کنند. آن ها آن قدر بی توجه به مردم هستند که حتی به این فکر نمی کنند که واژه دُرک گاهی شکل «توهین و ناسزا» به خود می گیرد. اطرافیانشان با این واژه به آن ها فحش می دهند و آن ها از دُرک بودن خود دل شاد هستند.
دیکشنری ها ادعا می کنند ریشه واژه نرد مشخص نیست و نمی توان خالق این واژه را به درستی پیدا کرد. اما بسیاری از افرادی که در این زمینه تحقیق کرده اند، می گویند واژه نرد نخستین بار توسط دکتر زئوس در سال ۱۹۵۰ به کار گرفته شد. او در قصه ای به نام «اگر من یک باغ وحش داشتم» کاراکتری را توصیف می کند که شبیه به انسان است. اما ظاهری شلخته با موهای آشفته دارد. در کنار این توصیف، تصویری از او نیز کشیده شده و واژه نرد با فلشی به سمت او نشانه رفته است.
براساس همین اصل می توان ادعا کرد واژه نرد نخستین بار برای شخصیت های کارتونی به کار رفته است. البته این شخصیت های کارتونی عموما منفور بوده اند، یا جذابیت چندانی نداشته اند. اما معنا و کاربرد این واژه به مرور زمان تغییر کرده است.
سرگرمی های این افراد اخترشناسی یا کیمیاگری است. برخلاف گیک ها که در ظاهر و با پوشش، علاقه مندی های خود را نشان می دهند، نردها به ظاهر هیچ اهمیتی نمی دهند. البته آن ها بسیار تمیز و مرتب هستند و به بهداشت نیز اهمیت زیادی می دهند.
نردها هرچند مهارت اجتماعی بسیار پایینی دارند، اما وقتی در جامعه نردها قرار می گیرند، در کنار آن ها احساس اعتماد به نفس می کنند. از آن جا که نردها مانند گیک ها به یک موضوع خاص علاقه نشان می دهند، گاهی تصور می شود که مثل هم هستند، اما توجه عمیقی که نردها به مسائل نشان می دهند، کاملا متفاوت از گیک هاست و به همین خاطر واژه نرد ساخته شده تا بتوان به شکل متفاوتی از این افراد اشاره کرد.
دوئیب های تنها
دوئیب ها کمتر به گوش آشنا هستند، یعنی اغلب افراد واژه های گیک، نرد یا درک را بارها و بارها شنیده اند، اما دوئیب احتمالا کمتر به گوششان خورده است. با این وجود، دوئیب نیز یکی از واژه های نزدیک به این چند واژه است که گاهی به صورت اشتباهی به کار می رود. این افراد مانند دُرک ها به چیزهای عجیب و غریب علاقه دارند. مثلا به مزرعه مورچه ها علاقه دارند!
اما نکته مهم در مورد آن ها ناتوانی شان است. دوئیب ها درواقع کودن هایی هستند که هیچ گونه دانش یا مهارتی ندارند. آن ها هم مانند دُرک ها تنها هستند. اما به خاطر این که درجه حماقتشان خیلی بیشتر است، هیچ گونه درآمدی ندارند و به همین خاطر هیچ غرور و اعتماد به نفسی هم ندارند. در این بین تنها به بهداشت خود اهمیت می دهند که آن همه به شکلی احمقانه است.
پاتوق های گیکی و نردی
گوشه و کنار این سایت پر از تصاویری از کارتون ها و فیلم های خاص است؛ از همان انواعی که مورد علاقه گیک ها و نردهاست. این سایت به صورت ویژه برای همین افراد طراحی شده است. گیک ها و نردها به خاطر علاقه مندی های عجیب و غریبی که دارند، باید فروشگاهی مخصوص خودشان هم داشته باشند. به همین خاطر جامعه آن ها بی کار ننشسته، برای آن ها فروشگاه هایی را راه اندازی کرده که به پاتوق گیک ها و نردها تبدیل شده است.
کامیک کان ها و کامیک استورها در حقیقت نوعی «گیک کده» هستند. هر چیزی که احتمال می رود در دایره علاقه مندی های عجیب و غریب این افراد قرار بگیرد، در این فروشگاه های مجازی به چشم می خورد.
در سایت «کان فریکس اند گیکس» بخشی وجود دارد که اخبار گیکی نام دارد. مثلا یکی از خبرها در مورد جدیدترین بازی های مورد علاقه گیک هاست. یکی دیگر از بخش ها، مربوط به مصاحبه است؛ گیک ها در این بخش می توانند مصاحبه با افرادی را دنبال کنند که محصولات مطابق با سلیقه آن ها را تولید می کنند.
ارسال نظر