۵۷۰۴۳۷
۱۳ نظر
۵۰۲۳
۱۳ نظر
۵۰۲۳
پ

مهریه و حق طلاق، ابزار دفاعی برای زنان

مهريه و حق طلاق هيچ ارتباطي با هم ندارند. مهريه در مبناي نظريات مختلف، هديه‌اي است که مرد به همسرش در آغاز ازدواج مي‌دهد و اين تعبير زيباتر و شايد درست‌تر قضيه است.

روزنامه وقایع اتفاقیه: پاي حرف خيلي از آنها که در آستانه ازدواج هستند، بنشينيم، اين نگراني را دارند که چطور بايد با موضوعي مثل مهريه از يک طرف و شروط ضمن عقد مخصوصا وکالت زنان در طلاق، از طرف ديگر مواجه شوند. آنها که طرفدار گرفتن مهريه زنان هستند، به اين اشاره مي‌کنند که اين تنها سلاحي است که در شرايط فعلي، زنان از آن برخوردارند و به‌عنوان پشتوانه‌اي مالي مي‌توانند براي زندگي بعد از طلاق احتمالي روي آن حساب کنند.
از طرف ديگر، طرفداران وکالت زنان در طلاق يا همان که در فرهنگ عموم به‌عنوان حق طلاق شناخته مي‌شود، تأکيد مي‌کنند انتخاب افراد براي وارد و خارج‌شدن از يک زندگي، از هر چيزي مهم‌تر است و انتخاب مهريه به‌جاي حق طلاق، مي‌تواند مشکلات زيادي در رضايت از زندگي مشترک ايجاد کند. عده ديگري هم هستند که معتقدند مي‌توان بين اين دو راه‌حل، فقط يکي را انتخاب نکرد و جمع مهريه و حق طلاق را داشت اما در عين حال، اين موضوعي است که نگراني مردان را سبب مي‌شود و مي‌گويند اگر قرار باشد هم مهريه را به زنان اختصاص بدهيم و هم حق طلاق را، چه تضميني هست که ازدواج‌ها با انگيزه مالي انجام نشوند و زناني نباشند که بلافاصله بعد از عقد ازدواج، براي جدايي و درعين‌حال گرفتن مهريه اقدام کنند؟ خبرآنلاين در گزارشي، نظر چند وکيل دادگستري و کارشناس خانواده را در پاسخ به اين سؤال رايج که آيا «زنان با گرفتن وکالت طلاق بايد مهريه را ببخشند؟» پرسيده است.
مهريه در برابر حق طلاق، شدني است؟
مهريه؛ ابزار دفاعي براي زنان

فريده غيرت، وکيل دادگستري در‌اين‌زمينه با اشاره به اينکه «طبق مقررات قانوني که برگرفته از شرع مقدس اسلام است، براي ازدواج حتما بايد مهريه‌اي که مالی داشته باشد، براي زن در نظر گرفته شود»، به خبرآنلاين مي‌گويد: اين مهريه انواع مختلفي دارد و مي‌تواند مبالغ گوناگوني را شامل شود اما در شرايط فعلي، آنچه مي‌بينيم اين است که شرايط موجود سبب شده به‌عنوان مهريه، مبالغ زيادي تعيين شود که به تبع آن، مردان زيادي را در زندان‌ها ببينيم.
او در‌اين‌زمينه توضيح مي‌دهد: يکي از دلايلي که باعث شده مهريه‌هاي گزاف در نظر گرفته شوند، يکطرفه‌بودن حق طلاق براي مردان است. در برابر حق مطلقي که براي مردان در نظر گرفته شده، زن امروزي وقتي مي‌بيند مجبور است قيد زوجيت را حتي وقتي از زندگي‌اش رضايت ندارد، تحمل کند و با اجبار در زندگي خانوادگي‌اش باقي بماند، تصميم گرفته مهريه‌ سنگيني در نظر بگيرد که با استفاده از آن بتواند در صورت نياز، مرد را تحت فشار قرار دهد و از او جدا شود.

شرعي هست اما مفيد نيست

اما حجت‌الاسلام‌والمسلمين سيدمهدي واعظ‌موسوي، نظر ديگري در‌اين‌زمينه دارد. او دراين‌باره مي‌گويد: بر‌اساس قواعد مختلفي مانند اراده طرفين در عقد قرارداد، شوهر مي‌تواند به همسرش براي طلاق وکالت دهد و اين کار غيرشرعي و غيرقانوني نيست اما مسئله‌اي که از آن غفلت مي‌شود، آثار زیان‌باري است که چنين کاري به همراه دارد.
اين مشاور ازدواج ادامه مي‌دهد: چرا بايد در کار خداوند دست ببريم؟ چرا دقت نمي‌کنيم که وقتي خداوند اين حق را به مردان داده، حتما حکمتي در اين کار وجود داشته؟ حکمت اينکه مردان حق طلاق دارند و زنان نه، اين است که زنان احساساتي‌تر هستند و ممکن است با کوچک‌ترين بحث و جدل، کار زوج به طلاق کشيده شود؛ البته درست است که بعضي از مردان احساساتي هستند و برخي زنان عقلاني‌تر رفتار مي‌کنند اما بايد نسبت را در نظر گرفت و همان‌طور که مي‌بينيم، عموم زنان احساساتي‌تر هستند.

حق طلاق به شرط بذل مهريه

در عين حال، بهمن کشاورز، حقوقدان و وکيل دادگستري در پاسخ به اين سؤال که مي‌توان مهريه و حق طلاق را در مقابل هم قرار داد، مي‌گويد: مهريه و حق طلاق هيچ ارتباطي با هم ندارند. مهريه در مبناي نظريات مختلف، هديه‌اي است که مرد به همسرش در آغاز ازدواج مي‌دهد و اين تعبير زيباتر و شايد درست‌تر قضيه است. تعبير ديگري نيز وجود دارد که بهتر است درباره آن زياد بحث نکنيم و به‌هرحال، نتيجه يکي بوده؛ يعني مهريه حق زن است و حتي مي‌تواند تا زماني که آن را نگرفته، از انجام وظايف زناشويي در قبال شوهر خودداري کند و در اين حالت هم نفقه او به عهده شوهر خواهد بود.

او ادامه مي‌دهد: حق طلاق، حقي است مقرر براي مرد که زن در موارد خاص از آن برخوردار است؛ مواردي که در قانون مدني شمرده شده و در قانون حمايت از خانواده هم تصريح شده و در تعبير نهايي به وجود عسروحرج براي زن تعبير مي‌شود. بااين‌حال، ممکن است زني از خواستگارش بخواهد که اين حق خود را ضمن وکالتي خارج از عقدنامه به‌طور جداگانه به او منتقل کند. مرد مي‌تواند اين پيشنهاد را قبول کند يا نکند و زن هم مي‌تواند همسر مردي که چنين پيشنهادي را قبول نمي‌کند، بشود يا نشود. بايد توجه کرد که واگذاري حق طلاق به‌اين‌ترتيب به زنان فقط باعث ايجاد تعادل و تساوي بين طرفين مي‌شود و درواقع دادن امتيازي به زوجه نيست.

حقوق مساوي، شرايط را بهتر مي‌کند

علي نجفي‌توانا، وکيل دادگستري نيز درباره موضوع مهريه و حق طلاق به خبرآنلاين مي‌گويد: در کشور ما، مهريه نوعي تعهد مالي است و پذيرش دين عندالمطالبه‌اي است که نه مشروط و معلق و نه موجل است. مهريه درواقع، نوعي تضمين براي زناني است که با ازدواج، در شرايطي قرار مي‌گيرند که مرد هروقت بخواهد مي‌تواند او را طلاق دهد.
در چنين شرايطي، زن مي‌ماند و مشکلات زيادي که در جامعه براي او وجود دارد. درواقع، مهريه، سرمايه‌اي است که زوجه بتواند با آن يک زندگي متعارف داشته باشد و در شرايطي که فرصت‌هاي شغلي براي زنان کمتر است، اين امکان را داشته باشد که نيازهاي ضروري مادي زندگي‌اش را برطرف کند. هرچند در‌اين‌زمينه متأسفانه افراط وجود دارد و زياده‌روي‌هايي به چشم مي‌خورد که باعث مي‌شود به جاي اينکه زنان مورد احترام قرار بگيرند، تعيين بالاي مبلغ مهريه، شاخص ارزيابي ارزش اجتماعي و فردي آنها شود. درواقع، بايد اين موضوع فرهنگ‌سازي شود که مبلغ مهريه، ميزان علاقه و اعتباري نيست که يک مرد براي همسرش قائل است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    من باشم مهریه رو میبخشم اما حق طلاق ، حق کار کردن در بیرون از منزل، حق حضانت فرزندان در آینده و حق خروج از کشور را حتما و حتما میگیرم .
    مهریه رو اکثر مردها نمیدن و یا خورد خورد میدن . از اون ور هم همه چیزهای بالا که گفتم تو دستشونه . اینجوری فقط آدم و زجرکش میکنن .
    من یکی عوض پول اعصاب خورد کن مهریه سایر حقوق رو میگیرم

  • بدون نام

    کلا قانونهامون عوض حل مشکل، مشکلات رو پیچیده تر ردن

  • بدون نام

    چرا وقتی مریض میشید در کار خدا دست می برید و میرید دکتر، خب سرتون رو بذارید و بمیرید یا اینقدر درد بکشید تا جونتون دربیاد؟

  • بدون نام

    چرا نمی خواید قبول کنین اون قوانین مربوط به شراط اون زمان بوده و الان زنها از مردها منطقی تر نباشنداحساساتی تر هم نیستند! بعد واقعا روتون میشه برای این پسرای سوسول که آرایش می کنند و تحمل کوچک ترین ناملایمتی رو ندارند و تا سنین میانسالی سربار والدینند حق طلاق قائل بشید بعد برای دخترایی که با تمام وجود درس می خونند و کار می کنند و در برابر کوه مشکلات می ایستند این حق رو نذارین؟ خب با این کارتون هرچی زن نخبه و قوی هست دلزده میشه و مملکت رو ترک می کنه و شما می مونین و یه عده ضعیفه ی بدردنخور

  • بدون نام

    مهريه نباشه فقط مرد و زن هرچي تو زنديگي مشترك به دست آورد مال زن و مرد باشه اينجوري دخترا فقط به فكر پسر پولدار نيستن و درمورد حضانت بچه ها صلاحيت والدين اصل باشه نه زن يا مرد بودنش ساير حقوق هم مساوي مثل حق طلاق .

  • بدون نام

    كاربر ١٠:١١چقدر چندش آور نوشته تا حالاكه تقريبا ٩٠درصدزن هايي كه مهاجرت كردن صعيفه هاي بدرد نخور بودن كه فقط برا مسائل جنسي ميرن در ضمن فقط كار كردن خانم ملاك داشتن حق حضانت نيست انسانيت مهمه هركي صلاحيت بيشتري داشت چه زن يا مرد اون حضانت رو داشته باشه بهتره . الان خيلي خانم ها كه تو ايران كار ميكنن چون استقلال مالي دارن همه غلطي ميكنن اينو تو هر محل كاري ميشه ديد

    پاسخ ها

    • بدون نام

      والا من به شخصه به عنوان یه خواننده که نظر هر دو نفر شما رو خوندم،به نظرم میاد اگه بنا بر چندش آور بودن باشه، کامنت شما خیلی چندش آورتر و کاملا احساس و با ادبیات سطح پایین نوشته شده عزیزجان

  • شهروند

    مگه خانواده دخترشونواززیربوته پیداکردن که همینجوری به عقدفردی دربیارن .برای این دخترزحمت کشیده شده دانشگاه رفته وووبایددرمقابل دیدطرفش چندمرده حلاجه حالامهریه بکنارولی توجامعه ما اولویبت بایدوکالت طلاق برای دخترباشد

  • هانیه

    من زن مسنی هستم 4سال طول کشید تا طلاق گرفتم اما مهریه کم را نتوانستم بگیرم

  • بدون نام

    @١٦:١٦
    باشه تو خوب و بدردبخوري اونا بد! ولي مطمءن باش اونا بدردنخورا رو راه نميدن

  • بدون نام

    اهمیت مهریه نه در زمان طلاق که در زمان فوت همسر مشخص میشه
    خانمهای محترم خواهش میکنم دقت کنید و قتی یه خانم در اوج جوانی ازدواج میکنه پا به پای همسرش یه زندگی میسازه اگر مرد فوت بشه تمام اموال به بچه میرسه یعنی قانون ارث بری به شکلی هست که سر خانم بیکلاه میمونه و فقط اینجا فقط مهریه است که به دادتون میرسه و گرنه تجربه نشون داده بچه ها مسئولیت نگهداری مادر رو نمیپذیرند و فقط دنبال چپاول اموال ارپیه هستند شاید فکر کنی و بگید بچه من درست تربیت شده اینقدر پست نیست اما باور کنید پای ارث و میراث که میشه ادمها پست ترین موجودات میشن و دیگه اون ادم قبلی نیستند خواهشا پیگیر حقوقتون باشید و با چرندیات روشن فکری یه عده با زندگیتون بازی نکنید
    من باشم مهریه رو در صوت طلاق میبخشم اما هنگام ارث بردن از همسر خیررر

  • مینا

    این حرف بسیار غلط است که زنان حق طلاق ندارند چون احساسی هستند!از این حق برای زنان می ترسید،چون مردان(البته بعضی از مردان)کنیز زر خرید می خواهند که هر بلا به سرش آوردند،اعتراض نکند.با حکم خدا خواندن هم دیگه نمی شه ملت را گول زد!چرا سنگسار و دست بریدن و حکم کنیز گرفتن در جنگ و....خیلی احکام که در روزهای اول اسلام بوده ناپدید شدند؟مردم این روزها آگاهترند،بیشتر می خوانند،بیشتر می دانند...

  • آنا

    به نظر من وکالت در طلاق باید به زنان هم داده بشه اما این وکالت در صورتی قابل استفاده باشه که زن حق نداشته باشه از همه مهریش استفاده بکنه، یعنی مثلا سقف تعیین کنن، سقف هم نباید برا همه یکی باشه! به این شکل که موقع عقد تعیین کنن که مثلا فاطمه و علی عقد دائم میشوند و مهریه عند المطالبه هست به مقدار 300سکه، بند بعدی بزنن که فاطمه وکالت در طلاق دارد در صورتی که فقط 50سکه مهریه رو درخواست دهد! یعنی اگه فاطمه بخواد طلاق بگیره 50سکه رو میتونه دریافت کنه! یعنی اون سقفه توافقی باشه نه برا همه یکی باشه

    یا مهریه رو حذف کنن در صورت طلاق از طرف زن والبته ارثیه، حق ازدواج، اذن خروج از کشور، حق اشتغال و... رو برابر کنن...

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج