پیاده روهای شهرهای بزرگ دنیا چه جاذبه هایی دارند؟ (۲)
خسته و کمی آشفته از دفتر روزنامه بیرون می آیم تا بعد از یک روز کاری سخت خود را به خانه رسانده، چای بنوشم و به سوژه جدید مجله فکر کنم. به محض خارج شدن از ساختمان، لختی به رو به رو خیره می شوم و زمزمه می کنم پیاده رو.
دو پروژه برای بهترین پیاده روها
ملبورن به شهر فرهنگ و هنر، مد، تفریح و ورزش معروف است. این شهر زیبا آنقدر پارک و فضای سبز دارد که در استرالیا به آن «شهر باغ ها» می گویند. این شهر تمیز و دلباز، مهد سینما و موسیقی استرالیا هم هست و مجموعه این امتیازات باعث شده تا در سال های اخیر به عنوان باکیفیت ترین شهر دنیا برای زندگی معرفی شود. حالا مدیران شهرداری ملبورن می خواهند به امتیازات شهرشان یک نمره دیگر اضافه کنند و برای این جهش، پیاده روها را هدف خود قرار دادند.
از ابتدای سال ۲۰۱۶ شهرداری ملبورن دو پروژه در زمینه توسعه پیاده راه ها را آغاز کرده است. پروژه اول طراحی پیاده روها براساس امکان سنجی و نیاز شهروندان هر منطقه است. به عبارت دیگر طراحان شهری ملبورن براساس پارامترهای جمعیتی، کاربری و کالبدی هر منطقه، پیاده روها را بازسازی و بازپیرایی می کنند. مثلا اگر در منطقه ای از شهر مهدکودک و مدرسه بیشتری وجود داشته باشد، پیاده روها برای استفاده افراد کم سن و سال طراحی می شوند یا اگر منطقه ای کانون مراکز خرید و فروشگاه ها باشد، پیاده روها مسطح و با ظرفیت جمعیت بیشتر بازطراحی می شوند.
شهرداری ملبورن به این نتیجه رسیده است که شهر باید برای پیاده ها مناسب سازی شود و برای اینکه این ایده را عملی کند به تقاضای شهروند او طبقه بندی کالبدی شهر اهمیت داده است. مهندسان شهرساز ملبورن ماه های زیادی را برای مطالعه این طرح وقت گذاشته اند و کار را به گونه ای پیش برده اند که بازطراحی پیاده راه ها برای شهروندان ایجاد سر و صدا نکند یا مانع عبور و مرور نشود. بنابراین این پروژه با سرعت زیادی به مرحله بهره برداری نزدیک شده است.
پروژه دیگر شهرداری ملبورن پاسخ به درخواست صاحبان خانه ها و ساختمان ها برای ایجاد پیاده راه های اختصاصی مشرف به املاک آنهاست. شهرداری ملبورن این فرصت را فراهم کرده که شهروندان ابتدا یک درخواست رسمی و حقوقی برای طراحی و ساخت پیاده راه به این نهاد ارائه کنند و پس از آنکه این درخواست بررسی شد، با نگاه به ظرفیت های محلی و شهری این پیاده راه ساخته خواهدشد. جالب اینجاست که طراحی و ساخت این پیاده روها برای شهروندان و صاحبان املاک و خانه ها هیچ هزینه ای در بر ندارد و شهرداری خود نسبت به تامین هزینه این پروژه اقدام می کند.
اینها اقدامات جدید شهرداری ملبورن است؛ از گذشته هم پیاده روهای این شهر امکانات خوبی داشتند.
یکی دیگر از جاذبه های این شهر در پیاده روها، کافه های روباز و فصلی پیاده راه ها است. شهرداری به متقاضیان این امکان را داده که در پیاده روهای شهر و مناطقی که مشخص شده اقدام به تاسیس و راه اندازی کافه کنند. این کار باید براساس قوانین شهری ملبورن باشد و کافه داران ابتدا باید از طریق یک درخواست رسمی به شهرداری کار خود را کلید بزنند؛ درخواستی که هیچ هزینه ای برای کافه داران نخواهدداشت.
استکهلم
سرد اما بدون برف و یخ
پایتخت سوئد با نمادهایی همچون جزیره های شهری، آب راه های فراوان، بانک ها، دانشگاه استکهلم و کمپانی اریکسون شناخته می شود. اما اینجا «پایتخت سبز» اروپاست و تنها شهری در جهان است که دور سوخت فسیلی را خط قرمز کشیده تا هوای پاک را برای شهروندانش تضمین کند. آلاینده های زیست محیطی در پایتخت سوئد در پایین ترین سطح ممکن قرار دارند و بزرگ ترین شبکه حمل و نقل پاک اروپا در این شهر خودنمایی می کند. شهرداری و دولت دائما مردم شهر را به استفاده از دوچرخه و وسایل حمل و نقل عمومی پاک دعوت می کنند و مردم شهر هم ترجیح می دهند این دعوت را پاسخ دهند.
در چنین شهری باید پیاده رو از اهمیت ویژه برخوردار باشد و عبور و مرور در پیاده راه ها رونق بگیرد؛ همین طور هم هست اما یک مشکل وجود دارد. سوئد کشور سردسیری است و در بیشتر اوقات سال سرمای هوا باعث یخ زدگی معابر، خیابان ها و حتی مجسمه های شهری می شود. در چنین شرایطی شاید نخستین راه حل هر شهر این باشد که در مورد خیابان ها و بزرگراه ها چاره ای اندیشیده شود؛ چرا که رفت و آمد خودروها باید روان و بدون خطر باشد تا آسیبی به سرنشینان وارد نشود.
البته شهرداری استکهلم در این باره یکی از پیشگامان شهرسازی است و اغلب خیابان ها و بزرگراه های شهر بدون مشکل یخ زدگی و انباشته شدن برف در اختیار شهروندان هستند؛ اما آنچه این شهر را به همراه چند شهر دیگر منطقه اسکاندیناوی متمایز می کند سیستم پیاده روهای گرم آن است. کافی ست صبح یک روز سرد زمستانی از منزل یا هتلی در استکهلم خارج شوید تا ببینید که برف و یخ دیشب هیچ تاثیری در پیاده روها نداشته و شما بدون هیچ مشکلی می توانید روی پیاده راه های شهر قدم بزنید.
واقعیت این است که شهرداری استکهلم اکثر قریب به اتفاق پیاده روهای شهر را مجهز به سیستم گرمایش از کف کرده و این سیستم باعث می شود تا شهروندان و عابران پیاده حتی در سردترین روزها و شب های سال هم بدون دغدغه در پیاده روها قدم بزنند و از امکانات شهری تعبیه شده در کناره های پیاده رو مثل کافه ها، فروشگاه ها و سینماها استفاده کنند.
این سیستم های گرمایشی با استفاده از انرژی های پاک کار می کنند و آسیبی برای محیط زیست به همراه ندارند. پیاده راه های گرم و خشک استکهلم همچنین مجهز به میله های پارک دوچرخه هستند و مسیرهای ویژه ای برای دوچرخه سواری دارند. وقتی در یک روز سرد در شهر قدم می زنید، نگاهی هم به مجسمه ها بیاندازید؛ آنها هم بدون برف و یخ خودنمایی می کنند چون هر روز با سیستم آب گرم غیرشرب شست و شو داده می شوند.
توکیو
سایبانی از پر سیاووشان
ژاپن سردمدار تکنولوژی و فناوری در جهان با 13 میلون جمعیت که به منضبط بودن و وقت شناسی شهره اند، در راستای تشویق جامعه به پویایی بیشتر و استفاده کمتر از وسایل نقلیه با الهام از علم و معماری امکانات رفاهی بسیاری را در پیاده روها قرار داده است. فرقی ندارد در خیابان های بزرگ و پهن توکیو قدم بزنید یا در معابر کوچک، هیچ وسیله نقلیه ای مانع شما نمی شود؛ چرا که اساسا هیچ وسیله نقلیه ای در هیچ نقطه شهری حق پارک کردن در هیچ خیابانی را ندارد، اصلا به همین دلیل است که شما در توکیو یا شهرهای دیگری مانند کانازاوا، تابلو هشدار پارک ممنوع را نخواهید دید. همین امر باعث شده تا هنگام راه رفتن در پیاده روهای توکیو، عابران سکوت و آرامش را تجربه کنند.
از جمله اقداماتی که مسئولان حوزه شهری در ژاپن به کمک پلیس راهنمایی و رانندگی انجام داده اند، انتقال هشدارها و تابلوهای راهنمایی به کف خیابان و پیاده روهاست. به تصویرکشیدن این اطلاعات با اشکال گوناگون و رنگ بندی های جذاب روی سنگ فرش پیاده رو ها عابران و دوچرخه سوارها را ملزم به رعایت نکات ایمنی و رفتارهای ترافیکی می کند. گاهی با دیدن یک فرد نابینا یا ناتوان نخستین مسئله ای که به ذهن مان خطور می کند، این است که این فرد چگونه باید از خیابان عبور کند؟
دولت توکیو برای این مسئله هم راهکار خاص خودش را دارد؛ فناوری که می شود نام آن را چراغ راهنمای موزیکال گذاشت. این چراغ راهنمایی مجهز به یک زنگ یا ملودی روح نواز است که با سبز شدن چراغ عابر، این ملودی ملایم پخش می شود تا نابینایان بدانند که اجازه حرکت دارند. وقتی صحبت از پیاده روی و امکانات شهری مناسب می شود، باید از خیابان ایچو در توکیو هم نامی برد، خیابانی مملو از درختان پرسیاووشان که خودشان آن را ایچو و انگلیسی ها آن را جینگو بیلوبا می خوانند.
این درختان به دلیل توانایی خاص برای تحمل آلودگی، رشد و بالندگی شان در فضای محدود و به طور کلی مقاومت شان در برابر بیماری و حشرات، گزینه مناسبی برای فضاهای شهری هستند تا جایی که ژاپنی ها خود عنوان می کنند این درخت از معدود موجودات زنده ای است که توانسته در هیروشیما از بمب اتم جان سالم به در برد.
جینگو یا پرسیاووشان در معابر و پیاده روهای ژاپن گاه نقش سایبانی برای فرار از گرما را هم ایفا می کند و گاه در پاییز سقفی است برای همسران عاشق و آلاچیقی برای رستوران ها. اما آن چه که مسلم است، درخت جینگو حالا دیگر نماد پیاده روهای توکیو است.
ایروان
باغچه هایی در تاریکی
پیاده روهای تاریک اما پر از گل نخستین چیزی است که در نگاه اول به پیاده روها در ایروان جلب توجه می کند. اما چرا تاریک، از آن جا که کمبود انرژی یکی از معضلات اساسی کشور ارمنستان است، در شهر ایروان کمتر چراغی ویژه روشن کردن خیابان ها یا پیاده روها دیده می شود و اغلب خیابان های اصلی ایروان هنگام غروب آفتاب، ظلمات کامل است و تنها مغازه ها و دستفروش ها به آن اندک روشنایی می بخشد.
شرایط پیاده روهای ایروان در زمستان به گونه ای دیگر است. با آغاز این فصل مردم ایروان باید تمامی هنر خود را به کار گیرند تا بتوانند تعادل شان روی یخ ها را حفظ کنند، به ویژه در ساعات اولیه روز و در آخر شب. در این فصل دیگر نه خبری از بوته های گل است و نه پنجره ای باز و آن زمان که احساس می کنی بر بلوک بزرگی از یخ ایستاده ای تنها تاریکی است و سرما.
در مرزهای ورودی ممکن است ماموران گمرک یا پلیس برخوردهای غیرمودبانه ای داشته باشند. با این حال ایروان ارمنستان زیبایی های بسیاری دارد. در این شهر خانه ها به زیبایی شهر، خاصه پیاده رو ها کمک شایانی کرده اند؛ خانه هایی سنگی در کنار خیابان های سنگفرش، پیاده روهای پر از گل از جمله مواردی است که هر توریستی را به خود جذب می کند.
نظر کاربران
شهردار ملبورن چیزی حالیش نیست باید یه سر بیاد اینجا تا خیلی چیزا یاد بگیره ..
كشور ايران داراي پياده روهايي پر از هيجان ، هيجان را با تمام وجود حس مي كنيد موتورسواري كه از سمت چپ وارد پياده رو مي شود جاخالي بايد بدهيد كه ناگهان با دوچرخه سوار برخورد ميكنيد به معناي واقعي هيجاني كه در شهربازي حس مي كنيد را در پياده روها لمس مي كنيد .
بدون نام ۸:۲۰ واقعا جالب بود خخخ